Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prąd elektryczny i sąsiad

michkas

Recommended Posts

mam pytanie - sasiad bierze od nas prą (ma podlicznik ale zadnej umowy z nim nie spisywaliśmy i rozliczamy sie później) z pewnych względów te rozwiązanie nam juz nie pasuje jaki musimy mu dac czas na przyłaczeni własnego pradu?? i czy na piśmie jesli nei mam z nim nic spisanego czy poprostu dac mu 14 dni i yłączyc bezpicznik

• 2 weeks później...
mam pytanie - sasiad bierze od nas prą (ma podlicznik ale zadnej umowy z nim nie spisywaliśmy i rozliczamy sie później) z pewnych względów te rozwiązanie nam juz nie pasuje jaki musimy mu dac czas na przyłaczeni własnego pradu?? i czy na piśmie jesli nei mam z nim nic spisanego czy poprostu dac mu 14 dni i yłączyc bezpicznik

Witam. Moim zdaniem powinieneś uprzedzić sąsiada że czas się rozstać i poprosić go o określenie, kiedy może zapewnić sobie własne przyłącze. Na pewno nie powinieneś wyłączać prądu z dnia na dzień i bez uprzedzenia. Poproś go o to żeby niezwłocznie wystąpił do miejscowego ZE o warunki i zrealizowanie przyłącz - myślę, że możecie się dowiedzieć ile to może potrwać i UZGODNIĆ termin odłączenia i demontażu instalacji, która jest chyba jego własnością. Tylko w ten sposób nie narobisz człowiekowi strat (zepsute żarcie w lodówce, ciepłe pivo :wink: itp.) i załatwisz sprawę "cywilizowanie". Pozdrawiam.