Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie łazienki w kamienicy

foto40

Recommended Posts

Przybywam z pytaniem, ponieważ po poszukiwaniach nie znalazłem żadnego sposoby, lub chciałbym zweryfikować czy znalazłem dobry.

Mianowicie rodzice mieszkają w starej kamienicy, mieszkanie jest dość małe wiec spółdzielnia postanowiła pozwolić im zaadoptować klatkę do celów mieszkalnych( na samym końcu wiec wystarczyło zrobić jedna ściankę i drzwi) jako ze doszło miejsce to postanowili zrobić tam łazienkę i obok przedpokój.

Problem jest taki, ze przyszła zima i wyszło szydło z worka. Poniżej klatki jest tez klatka jest grzejnik ale na klatce panuje 10-15 stopni, wiec kafelki w łazience zaciągają zimno (termometr pokazuje 15) z pomieszczenia niżej. Klatka z cegły z metalowymi teownikami. Nie da rady ocieplić od dolu(sąsiedzi). W łazience jest grzejnik zamocowany na wysokości 1metra, pomieszczenia ma 2.6. Poniżej grzejnika panuje 15 stopni a powyżej 30. Dodatkowo jedna ściana tej klatki jest zewnętrzna i niedocieplona. Ale od wewnątrz się tyle naczytałem żeby nie docieplac ze chyba nie ruszam. Co zrobić z ta podłoga ? Tam jest łuk ceglany i na to wylewka bez niczego i na to kafelki jakieś stare i grube. Dać na to folie potem styropian 5-10 podłogowy i wylewka i na to kafelki? Ile styropianu by trzeba i ile wylewki ? 5+5 starczy ? A może zupełnie coś innego ? A dałoby coś ocieplenie ściany zewnętrznej do połowy, czyli dajmy 1m od ziemi tak sąsiad zrobił w całym mieszkaniu i twierdzi ze ma cieplej

Edytowane przez foto40

" kafelki w łazience zaciągają zimno " to jakaś nowa teoria termodynamiki ?

A o ogrzewaniu podłogowym nie słyszałeś (CO lub mata elektryczna)?

Coś płytach do ociepleń (Płyty Climapor XPS lub Eurothane G) ?

Ocieplenie układa się na całej powierzchni ścian, ponieważ te absorbują ciepło całościowo.

Załóżmy ze wpinam się w układ, który jest notabene z kotłowni miejskiej. Nie znam temperatury czynnika, ale skoro idzie na grzejniki to wyższa niż dla poglogowki. Jak wpiąć się aby to działało ? Grzejnik w łazience jest ostatnim grzejnikiem w całej kamienicy. Plus bez docieplenia to ogrzewanie coś da ? A rury co mam w miedzi

Nie widzę tego na miejscu, mogę tak na oko powiedzieć. Daje się styropian na podłogę - wylewkę, zalezy ile masz miejsca, najlepiej minimum 5cm, ale znam przypadki, że ludzie remontowali łazienki i dawali i 2cm, na to folia taka srebrna co pod podłogówkę sie daje, i na to rura PEX lapana spinkami, niektórzy jak mają tylko 2cm styropianu to daja siatkę zbrojeniową taką cienka i rurkę lapia do niej trytkami bo ta rurka jest taka elastyczno twarda i stawia ją w górę wiec albo spinka albo trytki. Niektorzy daja tez zbrojenie pomimo ze maja wiecej styropianu. Teraz musisz się wpiąc tym PEXem do instalacji. Kupujesz taki specjalny zawrór termostatyczny tzw. RTL, i jego dajesz na POWROCIE, i zwykły zaworek ktory dajesz na zasilaniu. Powiedzmy ze masz tam drabinke to jak masz powrot z drabinki tam gdzies musisz sie wpiac i dac ten RTL. Jakbys sie wpinal do drabinki to nawet dobrze, bo wtedy cala podlogowka przez nia sie odpowietrzy. Natomiast moze sie tak zdarzyc ze skoro to kamienica ostatnie pietro ... nie wiem czy mocno to bedzie grzalo bo nie wiem jak pompa bedzie pchac, najlepiej zebys kogos zmówił i niech to oceni na miejscu. Jeszcze co do tego RTL ... ten zawór musi być na wierzchu, wiele osob gdzies wkuwa w sciane i robi drzwiczka małe - taki rewizor, inni chowają za pralką lub w szafce pod umywalka, to ze pisalem ze wpinasz do drabinki nie znaczy ze musisz bezposrednio przy niej, mozesz gdziekolwiek rurami podjechac i tam dopiero wpiac ta podlogowke. Jak nie wiesz dokladnie co i jak to ktos by to musial widziec, dopytaj o ceny bo nie wiem skad jestes ale w miastach rzeźbią aż miło za byle jaką usługę.

foto40 (02-01-2018 23:28 #3)

jakie znowu akwarium ? a jak masz kafelki (odbierające ciepło) to co innego ?

Płyty Climapor na ściany, a o podłodze napisał Krzysiek88

I tu "opisik" mojej sytuacji :

w mieszkaniu nad nie ogrzewaną piwnicą (parter) i sąsiadującą przez ścianę z nie ogrzewaną klatką schodową (gdzie warchoły z komunalnego ZGN nie umieją wstawić drzwi ) jest łazienka ocieplona właśnie takimi płytami, jedynie ogrzewanie jest "trochę" nie typowe - ciepła woda (CO) z pieca dwu-funkcyjnego podawana jest na grzejnik modułowy z zaworem termostatycznym (ala fawiera) przy podłodze (nad wieszakiem do ręczników i gaci) następnie idzie do rury PEX w posadzce (wylewka ok. 3 cm z siatką zbrojeniową (z dwóch stron rury dla rozprowadzania ciepła) i trafia przez trójnik odpowietrzający do pompy obiegowej przed piecem, i tak się obwód zamyka.

Razem: ciepło bo ściany nie odbierają ciepełka, podłoga "nie parzy" bo na wstępie "fawiera" odbiera część ciepła z wody grzewczej, prawie samo się odpowietrza, pompa działa, w czasie ablucji włącza się wentylacja (czujniki: hygro i temp.)

I okazuje się że się daje ogrzać (w miarę ekonomicznie) "zimne" mieszkanie razem z łazienką.