Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł kondensacyjny - drzwi pomiędzy garażem a kotownią

milsa666

Recommended Posts

Cześć

Proszę o informację czy pomiędzy kotłownią (piec gazowy kondensacyjny, z komorą zamkniętą) a garażem można nie montować drzwi w ogóle? W zasadzie takie piece można instalować w domu więc chyba nie mają tutaj zastosowania przepisy odnoszące się do kotłowni/urządzeń na paliwo stałe.

Chodzi mi czy mogą być problemy przy odbiorze domu.

Drzwi pewnie będę montował, ale później.

W zasadzie co grozi w przypadku braku drzwi? W zasadzie takie samo zagrożenie jak powieszenie kotła w części mieszkalnej.

pozdrawiam

Nie chcę cię urazić, ale teraz mi się przypomniało, że rodzice mają "Junkersa" w łazience...???!!! Na dodatek z otwartą komorą. Ciężko uznać łazienkę za pomieszczenie gdzie nie przebywają ludzie...

Zerknij w link

https://www.vaillant.pl/klienci-indywidualni/produkty-i-systemy/ecotec-plus-vc-1216.html

Tam też są takie miejsca jak kuchnia, przedpokój.

Trochę to niespójne.

No chyba, że jest tak: przepisy się zmieniły i już nie można w łazience oraz prospekty reklamowe są z Niemiec i tam można.

Przerabiałem niedawno montaż kotła gazowego kondensacyjnego. Może on wisieć z zasadzie wszędzie, kuchnia, korytarz, łazienka... Nie pamiętam jaki minimalny metraż musi posiadać te pomieszczenie. No i musi być wentylacja, to nawet panowie z gazowni przy zakładaniu licznika sprawdzali. A jeśli rurki doprowadzające gaz chowamy np. w podwieszany sufit, na miejscu łączeń rurek/kolanek, trzeba zrobić otwory rewizyjne i przysłonić kratką.

Niczym mnie nie urażasz :yes:

Pomieszczenia mieszkalne - pokoje w mieszkaniu, a także sypialnie i pomieszczenia do dziennego pobytu ludzi w budynku zamieszkania.

Pomieszczenie pomocnicze – pomieszczenie znajdujące się w obrębie mieszkania lub lokalu użytkowego służące do celów komunikacji wewnętrznej, higieniczno-sanitarnych, przygotowywania posiłków, a także do przechowywania ubrań, przedmiotów oraz żywności;

Pomieszczenie techniczne – pomieszczenie przeznaczone dla urządzeń służących do funkcjonowania i obsługi technicznej budynku;

Pomieszczenie gospodarcze – pomieszczenie znajdujące się poza mieszkaniem lub lokalem użytkowym, służące do przechowywania przedmiotów lub produktów żywnościowych użytkowników budynku, materiałów lub sprzętu związanego z obsługą budynku.

We wszystkich pomieszczeniach wymienionych powyżej, prócz pomieszczeń mieszkalnych, możesz zainstalować kocioł gazowy.

Łazienka w w której zainstalowano kocioł gazowy z otwartą komora spalania musi mieć min. 8 m3, z zamknięta komorą 6,5 m3.

Zrób odwrotnie jak planujesz. Wstaw drzwi pomiędzy kotłownią a garażem, a później wstawisz drzwi pomiędzy kotłownia a częścią mieszkalną i .... nie będzie problemu.

Wszystko zależy od kominiarza przy odbiorze inwestycji - czy przyjmie Twoje oświadczenie 'tutaj zgodnie z projektem będę drzwi'.

• 5 weeks później...

Witam,

W przypadku kotła kondensacyjnego z zamkniętą komorą spalania kubatura pomieszczenia może być mniejsza niż 6,5 m3, lecz ze względu na przyłącze gazowe, pomieszczenie kotłowni musi być wentylowane w sposób grawitacyjny oraz oddzielone drzwiami od garażu.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch

Witam,

W przypadku kotła kondensacyjnego z zamkniętą komorą spalania kubatura pomieszczenia może być mniejsza niż 6,5 m3, lecz ze względu na przyłącze gazowe, pomieszczenie kotłowni musi być wentylowane w sposób grawitacyjny oraz oddzielone drzwiami od garażu.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch

zgodnie z Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dn. 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U. z 2015 r. poz. 1422) - tekst jednolity, niema obowiązku stosowania wentylacji grawitacyjnej

§ 170. 3. Urządzenia gazowe z zamkniętą komorą spalania, przez co rozumie się urządzenia typu C, mogą być instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych, niezależnie od rodzaju występującej w nich wentylacji, pod warunkiem zastosowania koncentrycznych przewodów powietrzno-spalinowych, z zachowaniem wymagań § 175.

i dodatkowo mam pytanie, w temacie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?341142-umiejscowienie-pieca-gazowego-w-nowym-domu-jednorodzinnym szanowny kolega pisze, że minimalna kubatura to 6,5m3 (zgodnie z wcześniej wymienionym rozporządzeniem §172.3.) a tym razem że jednak może być mniejsza.

Cześć

Proszę o informację czy pomiędzy kotłownią (piec gazowy kondensacyjny, z komorą zamkniętą) a garażem można nie montować drzwi w ogóle? W zasadzie takie piece można instalować w domu więc chyba nie mają tutaj zastosowania przepisy odnoszące się do kotłowni/urządzeń na paliwo stałe.

Chodzi mi czy mogą być problemy przy odbiorze domu.

Drzwi pewnie będę montował, ale później.

W zasadzie co grozi w przypadku braku drzwi? W zasadzie takie samo zagrożenie jak powieszenie kotła w części mieszkalnej.

pozdrawiam

Mam drzwi pomiędzy kotłownią gazową a garażem. Odbiór bez problemu.