trach 04.10.2004 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Pewną odległość od lasu musicie jednak zachować. Wymagają tego przepisy przeciwpożarowe. Wg Rozporządzenia (...) w sprawie warunków technicznych (...) par. 271. ust. 8. minimalna odległość domku, który jest budynkiem ZL (Zamieszkania Ludzi) od lasu (drzew) jest taka jak odległość od innego budynku ZL z pokryciem rozprzestrzeniającym ogień. Odległość budynków ZL od ZL odczytana się z tabeli w par. 271. ust. 1. to 8 metrów, ale zgodnie z ustępem 2. jeśłi jeden z tych budynków ma pokrycie rozprzestrzeniające ogień (w tym wypadku las - niestety ma), odstęp należy zwiększyć o 50%, a jeśli oba - o 100%. Zatem odległość od linii lasu wynosi 12 metrów o ile pokrycie na Waszym domku jest nierozprzestrzeniające ognia a 16 metrów jeśli Wasze pokrycie jest rozprzestrzeniające ogień. Typowe pokrycia sztywne nie rozprzestrzeniają ognia, chyba że macie od strony lasu taras kryty deskami albo takąż przybudówkę. Papa asfaltowa, niestety, jest palna. Nie wiem natomiast, jak klasyfikowana jest dachówka bitumiczna, być może zależy to od posypki ? Z poważaniem - Trach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art63 04.10.2004 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Pewną odległość od lasu musicie jednak zachować. Wymagają tego przepisy przeciwpożarowe. Wg Rozporządzenia (...) w sprawie warunków technicznych (...) par. 271. ust. 8. minimalna odległość domku, który jest budynkiem ZL (Zamieszkania Ludzi) od lasu (drzew) jest taka jak odległość od innego budynku ZL z pokryciem rozprzestrzeniającym ogień. Odległość budynków ZL od ZL odczytana się z tabeli w par. 271. ust. 1. to 8 metrów, ale zgodnie z ustępem 2. jeśłi jeden z tych budynków ma pokrycie rozprzestrzeniające ogień (w tym wypadku las - niestety ma), odstęp należy zwiększyć o 50%, a jeśli oba - o 100%. Zatem odległość od linii lasu wynosi 12 metrów ? To jak to możliwe że dostałem pozwolenie na budowę 4 m od granicy lasu ( wg. mapy i faktycznie 4 m od budynku rosną ogromne klony i stare sosny) Projekt był też wysłany do Lasów Państwowych ( które nie miały zastrzeżeń). Więc jak to jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiunia 04.10.2004 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 trach: to jest naprawdę bardzo smutna wiadomośćart63: dzięki za nutkę optymizmu. No tak. Jak już sobie człowiek w głowie coś poukłada to zaraz jakieś paragrafy się pojawiają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiunia 04.10.2004 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 trach: rozporządzenie rozporządzeniem, ale moja działka to las, las,las.... i łączka szerokości jakieś 15 m. To zachowując odległość od lasu 12 m. chałupę trzeba postawić u sąsiada a gmina wskazałą że na łączce można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 04.10.2004 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Ano widać, że Rozporządzenie Rozporządzeniem, a w gminie to ja tu jestem sołtys/kerownik/pan i jak powiem że tak ma być to ma i już. Dobrze, że czasem wychodzi to na dobre zainteresowanym, takim jak wszyscy wyżej podpisani Wielbiciele Życia w Lesie. A poza tym przepisy to jest takie bagno... na przykład co to jest las? Jest taka definicja w jednej z ustaw, że areał zadrzewiony o powierzchni co najmniej 0,10 ha. A jest i taka, że to teren w użytkowaniu Lasów Państwowych. A w dodatku może być przejściowo pozbawiony drzew ale w planie przewidziany pod takowe. A jak nie ma planu? Wszystko da się udowodnić... Pozdrawiam - Trach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenowo 04.10.2004 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Tez wybudowalismy sie pod lasem.Prawie wszyscy znajomi pytali sie ,a nie boicie sie ,a jak bedzie w zimie i.t.d.Ale widok starych drzew, zapach lasu po deszczu ,cisza i spokoj wynagradzaja wszelkie male niewygody.Na burze jest dobra instalacja odgromowa.Na strachy towarzystwo naszego psa (dobermann).Zima zdrowe powietrze i ruch przy odgarnianiu sniegu.Z towarzystwem wszelkiego rodzaju zwierzat trzeba sie zaaranzowac i przyjac do wiadomosci ze to one byly tam przed nami.Nasz dobek juz dwa razy zadal sie z taka zygzakowata i trzeba bylo startowac akcje ratownicza, ale mysle ze juz wiecej takiej towarzyszki zabaw nie bedzie szukal.Poza tym sama przyjemnosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urbit 05.10.2004 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 A czy macie jakieś doświadczenia jaka musi być zachowana odległośc budynku od lasu aby dachówka niezachodziła zielonym nalotem?Mój dom buduje się w odległości około 25-30 m od lasu i zastanawiam się w jakim stopniu jest to dla mnie problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tel.604-553-189 07.10.2004 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Do tej pory gnieździliśmy się w domku w mieście. My mieszkamy obecnie na ‘ranczo’.Jest ładna panorama i świeże powietrze, jest super.Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts