JacekF 31.12.2017 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Witam. Czy ktoś z was interesował się lub znalazł informację jakie są temperatury pod ciemnym pokryciem dachu. Chodzi mi o dachówkę betonową w ciemnym kolorze. Jakie panują pod nią temperatury latem gdy np mamy 30 stopni i świeci słońce? Pod nią czyli w przestrzeni między dachówką a kryciem wstępnym , membrana lub papa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 31.12.2017 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 pamiętaj że nie masz zamkniętej tej przestrzenie różnica temp powoduje przepływ powietrza od okapu do kalenicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekF 01.01.2018 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2018 Tak oczywiście wiem o tym. Długość połaci i wysokość kontrłat także mają na to wpływ ale czy ktoś ma informacje jakie mogą panować tam temperatury. Pytam gdyż poprosił mnie o to znajomy który zaraz po nowym roku będzie miał montowane pokrycie dachu. Przed nowym rokiem udało się dach zadeskować. Teraz firma będzie montowała papę i dachówkę betonową właśnie w ciemnym kolorze chyba grafitowym. Znajomy kupił papę o temperaturze mięknięcia 80 stopni i martwi się czy to aby nie za mało, Czy papa mu nie spłynie w gorące letnie dni. Może to zły przykład ale przytoczyłem mu test temperatury w zamkniętym samochodzie. Czarny samochód stojący kilka godzin na parkingu przy temp 34 stopnie miał w środku niecałe 60 stopni a przewiewu żadnego nie było. W dachu jest wentylacja no i do tego dachówka betonowa nie nagrzewa się tak jak np blacha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 01.01.2018 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2018 Jak rozmawiałem z fachowcem od dachów to twierdził że pod czarną dachówką ceramiczną nie będzie wysokich temperatur coś w okolicy 40 stopni. Ile w tym prawdy ... nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts