Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakres ciśnień na styczniku ciśnieniowym

stoppaleniu

Recommended Posts

Witam. Mam następujący problem, montuję w domu zmiękczacz wody. Woda ze studni podawana pompą (bez hydroforu). W instrukcji zmiękczacza podano, że prawidłowe ciśnienie jego pracy to 3 bary +- 0,5 bara. Chciałbym wprowadzić do instalacji reduktor ciśnienia, który ustabilizuje je na poziomie 3-3,5 bara zaraz przed zmiękczaczem. Czy zakres ciśnienia włączającego pompę i wyłączającego na styczniku rzędu od 3 do 5 barów będzie ok? Chodzi mi o to, żeby pompa nie załączała sie zbyt często ale nie wiem czy 5 barów nie jest zbyt wysokie? Odcinek instalacji od studni do reduktora jest nowo wykonany zgrzewem, jednak na drodze znajdują się 2 filtry sznurkowe, lampa ultrafioletowa i wodomierz. Z góry dziękuję za pomoc

Im wyższe ciśnienie w układzie tym większe naprężenia w instalacji i tym bardziej cierpią same rury, złącza i armatura no i sama pompa, tak więc 5 bar to już sporo i ja bym nie ustawiał tak wysokiego ciśnienia. Jeśli zmiękczacz może pracować przy 2,5 bara to ustaw reduktor na 2,7-2,8 bara a na presostacie ustaw 3,2 bara. Czemu nie masz całego zestawu tzn z naczyniem ? Reduktor powinieneś mieć już dawno, układ bez stabilizacji ciśnienia to proszenie się o awarię.

Naczynie przeponowe oczywiście posiadam, pojemność 100 l. Po prostu źle zrozumiałem :D Nie mam presostatu tylko zwykły stycznik ciśnieniowy z ustawianiem ciśnienia załączani i wyłączania. Czy w takim razie ustawianie reduktora na 2,8 bar a stycznika w zakresie załączania od 3 do 4,2 będzie dobre? Pompa nie będzie się załączała zbyt często?

A 3 bary na instalacji jest ok? Chodzi mi o komfort użytkowania? Ale tak czy tak ciśnienie załączania pompy powinno być wyższe niż ciśnienie reduktora?

Dla uściślenia Pompa OMNITECH 1100, na głębokości 8 m w studni plus 12 metrów do punktu poboru.

Edytowane przez stoppaleniu

Ciśnienie w instalacji jest uwarunkowane tym gdzie będzie korzystane, jeśli masz dom 2 piętrowy a hydrofor w piwnicy to spadek ciśnienia w łazience na 2 piętrze będzie jakoś odczuwalny, albo jeśli instalację masz rozbudowaną i nieodpowiednie średnice rur. Z komfortem też jest różnie, jedni lubią jak im słuchawkę prysznicową z rąk wyrywa a inni lubią lekki strumień. Ja np w kuchni odczuwalnie mam za wysokie ciśnienie a w łazience za niskie mimo że w układzie jest takie samo ;). Problemem są niewłaściwe średnice (przekroje) wężyków itd. Im niższe ciśnienie w instalacji tym mniejsze ryzyko awarii, nieszczelności i dłużej wytrzyma. Ciśnienie załączania pompy dobiera się tak by nie załączała się zbyt często, to przedłuży jej żywotność i powinno być wyższe niż ciśnienie użytkowe instalacji.

A 3 bary na instalacji jest ok? Chodzi mi o komfort użytkowania? Ale tak czy tak ciśnienie załączania pompy powinno być wyższe niż ciśnienie reduktora?

Dla uściślenia Pompa OMNITECH 1100, na głębokości 8 m w studni plus 12 metrów do punktu poboru.

12 metrów ale rozumiem że nie w pionie bo ciśnienie to słup wody im niżej pompa i im wyżej punkt poboru tym ciśnienie na pompie musi być wyższe. 10 metrów słupa wody to ok 1 bar. No i jeszcze dochodzi miejsce gdzie zamontujesz reduktor ciśnienia ;)

studnia ma 10 metrów głębokości i pompa jest opuszczona na 8 metrów, 12 metrów to odległość studni do zmiękczacza i jest to w poziomie. Reduktor mam zamiar zamontować zaraz przed zmiękczaczem ponieważ nie mam możliwości ruszenia instalacji w innym punkcie. Zmiękczacz będzie zamontowany już za licznikiem a wszelkie inne elementy (filtry, lampa UV, zbiornik buforowy) są przed licznikiem

Ustawiłem dziś stycznik ciśnieniowy i sprawa wygląda tak, że minimalna różnica ciśnienia włączania i wyłączania, jaka przewiduje producent to 1,5 bara czyli ustawiając ciśnienie włączania na 3,1 bara wyłączanie mam przy 4,6 bara też trochę dużo ale chyba tak zostania, najwyżej obniżę do 3 bar i będzie adekwatnie 4,5 bara a na reduktorze dam 2,8