admiralbar 01.01.2018 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2018 Byłem niedawno u znajomych - mają kominek powietrzny. W kominku akurat nie palio się, otworzyłem drzwiczki a tu z kominka zaczęło wydmuchiwać popiół do salonu. Podłożyłem rękę pod wyloty z kominka - czuć nawiew do środka a nie ''cug''.W domu są szczelne okna i went grawitacyjna, Kominy wymurowane poprawnie, wiatru nie było, jakiś drzew czy innych zaburzaczy ciągu też nie. W domu za to pracował piec na pellet - ok 5m od salonu - może to on wyciąga powietrze z domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 01.01.2018 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2018 Jak kociołek na pellet nie ma osobnego odizolowanego pomieszczenia z odpowiednim dopływem świeżego powietrza to będzie wyciągał tlen z innych pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 02.01.2018 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 W domu są szczelne okna i went grawitacyjna,dwie sprzeczne rzeczy. A nawiew jakiś jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 02.01.2018 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Okna nowe 3 szybyNawiew - przyznam, że nie widziałem. Ale też nie obchodziłem domu dookoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 02.01.2018 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 to teraz pomyśl, jak ma wylatywać powietrze przez kratki wentylacyjne? skąd ma brać powietrze piec do spalania? Znikąd?Musisz mieć gdzieś źródło powietrza czyli nawiew. czy to rozszczelnione okna, czy to jakaś dziura w murze, czy otwarte okno lub drzwi.jesli nie ma nawiewu, to wentylacja z piecem szuka takiego nawiewu i znajduje w kominie kominka. A to czy okna jedno, dwu, czy osmioszybowe nie ma znaczenia, znaczenie ma czy sa szczalne, czy nie, jesli tak, to trzeba rozszelnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 02.01.2018 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 to, że odwrócił się ciąg to wiem. Pytanie tylko czemu ciągnie kominkiem - przewodem spalinowym a nie kanałami wentylacyjnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.01.2018 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 to, że odwrócił się ciąg to wiem. Pytanie tylko czemu ciągnie kominkiem - przewodem spalinowym a nie kanałami wentylacyjnymi.Może wentylacja grawitacyjna niesprawna? Trudno coś powiedzieć, dopóki nie zrobicie z nią porządku. Natomiast prosty test, czy kominek jest sprawny to otwarcie okna ze dwie minuty przed otwarciem kominka. Samo otwarcie kominka też powinno odbyć się zgodnie ze sztuką. Zwykle przymknięte (zdławione) dopływy powietrza do spalania, należy odtworzyć na maksa, przedmuchać kominek (zintensyfikować ogień) i dopiero jak zacznie hulać, powolutku rozszczelnić urządzenie. Chwilę odczekać i dopiero wtedy pomalutku otwierać drzwi, ciągle kontrolując to co się robi i co się dzieje. Wszystko, tak jak wcześniej napisałem, przy otwartym oknie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 02.01.2018 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 to, że odwrócił się ciąg to wiem. Pytanie tylko czemu ciągnie kominkiem - przewodem spalinowym a nie kanałami wentylacyjnymi.bo tam ma najmniejsze opory. Zawsze będzie ciągnęło lub wywiewało po najmniejszej linii oporu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 02.01.2018 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 to, że odwrócił się ciąg to wiem. Pytanie tylko czemu ciągnie kominkiem - przewodem spalinowym a nie kanałami wentylacyjnymi. Bo kanały wentylacyjne są zasilane cieplejszym powietrzem - przynajmniej ten w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts