Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odwrócony ciąg w kominie ?

admiralbar

Recommended Posts

Byłem niedawno u znajomych - mają kominek powietrzny. W kominku akurat nie palio się, otworzyłem drzwiczki a tu z kominka zaczęło wydmuchiwać popiół do salonu. Podłożyłem rękę pod wyloty z kominka - czuć nawiew do środka a nie ''cug''.

W domu są szczelne okna i went grawitacyjna, Kominy wymurowane poprawnie, wiatru nie było, jakiś drzew czy innych zaburzaczy ciągu też nie.

W domu za to pracował piec na pellet - ok 5m od salonu - może to on wyciąga powietrze z domu ?

to teraz pomyśl, jak ma wylatywać powietrze przez kratki wentylacyjne? skąd ma brać powietrze piec do spalania? Znikąd?

Musisz mieć gdzieś źródło powietrza czyli nawiew. czy to rozszczelnione okna, czy to jakaś dziura w murze, czy otwarte okno lub drzwi.

jesli nie ma nawiewu, to wentylacja z piecem szuka takiego nawiewu i znajduje w kominie kominka.

A to czy okna jedno, dwu, czy osmioszybowe nie ma znaczenia, znaczenie ma czy sa szczalne, czy nie, jesli tak, to trzeba rozszelnić

to, że odwrócił się ciąg to wiem. Pytanie tylko czemu ciągnie kominkiem - przewodem spalinowym a nie kanałami wentylacyjnymi.
Może wentylacja grawitacyjna niesprawna? Trudno coś powiedzieć, dopóki nie zrobicie z nią porządku. Natomiast prosty test, czy kominek jest sprawny to otwarcie okna ze dwie minuty przed otwarciem kominka. Samo otwarcie kominka też powinno odbyć się zgodnie ze sztuką. Zwykle przymknięte (zdławione) dopływy powietrza do spalania, należy odtworzyć na maksa, przedmuchać kominek (zintensyfikować ogień) i dopiero jak zacznie hulać, powolutku rozszczelnić urządzenie. Chwilę odczekać i dopiero wtedy pomalutku otwierać drzwi, ciągle kontrolując to co się robi i co się dzieje. Wszystko, tak jak wcześniej napisałem, przy otwartym oknie...:)