Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Użytkownicy Gazu LPG ze Śląska

przemo22627

Recommended Posts

Witam ,

jestem na etapie wyboru instalacji grzewczej dla domu o pow użytkowej 180m2, do tej pory brałem pod uwagę kocioł na eko groszek bądź gaz ziemny (proszę nie proponować i dochodzić mi o racjach PC - dziękuje znam temat). Niestety dostałem w tym tyg odp z gazowni że niema szans na przyłącze gazu ziemnego dla mnie. Pozostaje mi wiec eko lub LPG.

Przewertowałem już w miarę forum ale chciałbym jeśli ktoś byłby tak miły spotkać się osobiście z kimś kto posiada instalacje LPG w swoim domku na terenie woj. Śląskiego, zobaczyć taka instalacje i porozmawiać o niej, rozwiać parę moich wątpliwości .

Byłbym bardzo wdzięczny, proszę o kontakt!

Edytowane przez przemo22627

Mam zbiornik lpg na własność i wg mojego rozeznania jest najlepszy wybór, co prawda kosztuje ok 12tys. Radzę przeczytać, mnie to przekonało:

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjNiZOPpbzYAhWKKlAKHREDCGEQFggsMAA&url=http%3A%2F%2Fforum.muratordom.pl%2Fshowthread.php%3F199200-PROPAN-%25E2%2580%2593-w%25C5%2582asny-zbiornik-LPG&usg=AOvVaw0by1UN6rEsNFfzH0R1Hatf

Gdybyś miał kociołek węglowy to mógłbyś starać o dotację z Gminy i wydz Ochrony Środowiska przy wymianie. Dotacje bywają całkiem duże. Jak nie masz to nic nie dostaniesz, chyba że.....czego życzę. O spotkanie będzie raczej trudno bo do mnie jest daleko ale nie ma co specjalnie oglądać: zbiornik, skrzynka na ścianie domu, rura do kociołka, instalacja to już indywidualny wybór.

Możesz to zlecić np Bałtyk-gaz mają opcję wykupu zbiornika na własność, chociaż usilnie namawiają na inne rozwiązania, mnie nie namówili, łącznie z instalacją. Jedynie pierwsze tankowanie musiałem mieć od nich, było trochę drożej niż na rynku ale i tak taniej niż zapłacili ci, którzy mają umowę na dzierżawę za za 1 PLN.

Wynająłem firmę do przerobienia instalacji wewnętrznej, musiałem dołożyć grzejników, nie mam podłogówki a szkoda. Tylko jeżeli wybierzesz taką drogę jak ja to musisz się liczyć z załatwianiem formalności: mapa do celów projektowych, projekt instalacji w domu - spełnić wymogi dot kotłowni z LPG, zgłoszenia, pozwolenia, UDT. Nie miałem na to ochoty ale finanse mnie do tego zdopingowały, po prostu zaoszczędziłem parę złotych.

Mądrale z forum twierdzą, że opcja z wykupem zbiornika LPG jest tańszym rozwiązaniem niż tańszym rozwiązaniem niż gaz ziemny. Pozdrawiam

Dziekuje za odpowiedź , dokładnie od Gminy nie dostanę nic bo nowy dom i jeszcze nieoddany. A chciałem podjechać obejrzeć bo mam pare jeszcze zgwózdek typu:

pomieszczenie na kocioł mam w piwnicy i tam mam swobodny dostęp do komina ( schidel rondo plus) - nigdy nie zakładałem mozliwosci przyłącza gazu płynnego to teraz na parterze komin jest w scianie z jednej strony salon a z drugiej korytarz ... nie mam pojecia jak teraz to ugryźć. Można robić instalacje na piętrze ? Tam komin akurat mam w łaźience to bym wydzieli miejsce na instalacje...

I co z kosztami jeżeli uda sie faktycznie zatankować butle w okolicach 1,5 - 1,7 to mozna powiedzieć że wyjedzie drożej o ok 10% niz ogrzewanie węglem ?

Mieszkam jeszcze z rodzicami to koszt ogrzewania domu 190m2 na slasku co prawda niedocieplonego z lat PRL to koszt jakies 6-8 tys - przeraza mnie wydatek że mialbym dodwaca jakies 2-3 tys go ogrzewania gazowego bo wiele osob pisze ze trzeba liczyc 20-30% drożej plynnym niż węglem.

Edytowane przez przemo22627

Też się zdecydowałem na ogrzewanie gazem płynnym, obecnie jestem na etapie zgłoszeń, pozwoleń itd. w kwietniu będę montował butle. Ale ja nie o tym, tylko chce napisać, że kocioł na LPG nie może być w piwnicy, w kotłowni nie może być w pobliżu żadnych kratek kanalizacyjnych, musisz mieć przy posadzce kratke o przekroju 20x10 żeby w razie wycieku mogło swobodnie wypłynąć poza budynek, w jakies okolicy zbiornika i pieca nie może być nawet okien do piwnicy. Musisz poszukać dokładnych warunków do kotłowni zasilanej LPG żeby się nie okazało, że wywalisz kupę kasy na butle, instalacje itd. a jak dojdzie do odbioru budynku to ci nikt tego nie podpisze. A kocioł w łazience byłby ok ale na gaz ziemny, bo przy propanie musisz mieć tą kratkę przy posadzce więc nie wiem jakbyś dogrzał tą łazienkę. Pozdrawiam