Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam .

Pytanie do publiczności wymieniać grzejniki żeliwne na płytowe czy panelowe ? Mam dosyć spory dom bez ocieplenia co prawda dwa pustaki, ale to nic i tak nie daje . Szykuje się troche taki remoncik i myślimy przy okazji robienia podłóg wymienić grzejniki . Tylko pytanie czy to dobry pomysł przy starym ok 30 letnim piecu bez pompki (niby byłoby mniej wody do ogrzania i szybciej się ogrzało ) bo mam 4 pokoje po 25 żeberek, 4 pomieszczenia po 15 żeberek i 3 po 8 żeberek czyli jeśli jest w każdym żeberku ok 1,5 l wody to wychodzi spora liczba bo ok 300 litrów wody . Te nowsze grzejniki potrzebują sporo mniej wody z tego co czytam wiec i ogrzewanie grawitacyjne szybciej by szło bo jednak teraz żeby cokolwiek się rozgrzały mija godzina albo i dwie odkąd zacząłem palić od góry w tym piecu . I pytanie czy da radę podłączyć nowe grzejniki bez jakichś większych kombinacji do tych rur co teraz mam czy jeśli myślę o takim zabiegu to wymiana całego centralnego ? Dużo pytań czekam na odpowiedzi . Bo gdy wymienię piec to niby powinno się szybciej grzać dzięki pompce itd jednak to nadal bardzo dużo wody do ogrzania a wiadomo środki ograniczone wiec pytam od czego zacząć ? Grzejniki czy piec ? Bo to że najlepiej ocieplić dom wiem, ale nie wszystko naraz :)

https://forum.murator.pl/topic/234921-wymienia%C4%87-czy-nie-wymienia%C4%87/

Z mojego doświadczenia wiem, że nie będzie żadnych oszczędności z wymiany grzejników. To, że jest dożo wody do ogrzania na początku skutkuje tym, że dłużej jest ciepło po wypaleniu paliwa w kotle. Mniejsze grzejniki (mniej litrów wody) mogą tylko spowodować zaburzenie obecnie, jak sądzę, prawidłowego obiegu grawitacyjnego.

Sam mam instalację na rurach grubych stalowych i grzejnikach z hektolitrami wody. Całość ze 400 litrów. Zastosowałem kocioł gazowy kondensacyjny i wszystko działa OK. Nie wiem czy wymiana kotła przed ociepleniem jest dobrym rozwiązaniem. Po ociepleniu może okazać się, że potrzebny jest Ci mniejszy kocioł. Jak ten daje radę to bym poczekał na środki i robił to po kolei.

Właściwie modernizację domu rozpocząłbym od wymiany okien jak jest taka potrzeba, następnie jak pisałeś ocieplić. Potem, oceniając ile spalasz paliwa, przeprowadzić modernizację ogrzewania. Wiem grzejniki żeliwne nie są estetyczne ale jak piszesz masz ograniczone środki, więc zostawiłbym je i skupił na tym co pisałem wcześniej.

Ale wybór należy do Ciebie.

Edytowane przez Stermaj
https://forum.murator.pl/topic/234921-wymienia%C4%87-czy-nie-wymienia%C4%87/#findComment-7460103