piplape 23.09.2004 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 Ja mam w projekcie pustak MAX (to samo co U220 tylko 29 cm grubości) ocieplony od zewnątrz 12 cm styropianu i jestem pewien że będzie dobrze u znajomego jest pustak + 10 styropianu i też jest dobrze 15 cm wydaje mi się trochę przedobrzone, 12 spokojnie by wystarczyło. Pamiętaj, że najwięcej ciepła i tak traci się przez okna i drzwi, więc nie ma co przesadzać z ocieplaniem ściany. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urbit 24.09.2004 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 A jaką grubą wełne wkłądacie na dach, między krokwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sergey 24.09.2004 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 A jaką grubą wełne wkłądacie na dach, między krokwie? Układasz ile sie da. 18 cm krokwia - 18 cm wełna, 20 cm - 20 cm wełna. Do tego w poprzek krokwi jeszcze 5 -10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBQ 24.09.2004 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 z tym ile sie da pomiedzy krokwie to nalezy uwazac jaka stosuje sie folie paroprzepuszczalna gdyz przy penych typach folii potrzebna jest szczelina wentylacyjna.Na sciane 150 mm welny, w zupelnosci wystarczy, natomiast co do dachu to jestem zwolennikiem minimum 200 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 24.09.2004 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Bo z samej wełny ciężko jest postawic chatę A tzw. "kanadyjczyki"? To przecież wełna usztywniona stelażem i Dwoma płytami OSB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 24.09.2004 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Urbit proponuję Ci program OZC. Podajesz tam parametry wszystkich przegód, wymiary pomieszczeń, powierzchnie elementów zewnętrznych tj ściany, podłogi, dach, okna, drzwi itd. Program wylicza ogólne zapotrzebowanie na ciepło [kWh/rok] na podstawie tych danych i danych o typie ogrzewania możesz wyliczyć ORIENTACYJNE koszty ogrzewania w ciągu roku. Jest to o tyle ciekawa zabawka, że możesz podstawiać różne parametry elementów i badać ich wpływ na koszty eksploatacji domu. Jeśli cała ściana jak napisał wcześniej Jeżyk ma U=0,19 to bardzo dobry parametr ale może się trochę różnić od tego w zależności jaka będzie zastosowana wełna - chodzi o parametr lambda na jego podstawie oblicza się opór cieplny i współczynnik U.Wzory do obliczeń:U=lambda/dNp U=0,035/0,15=0,23d- grubość ściany w [m]R=1/U=1/0,23=4,34R ściany to jest suma R ocieplenia ( 4,34)+ R ceramiki (ok 1,1-1,4)Przykładowe R ściany=5,44U ściany = 1/R ściany = 0,184 Ubniżanie U nie zawsze jest uzasadnione ekonomicznie. W moim przypadku dołożenie 5 cm ocieplenia przyniosło by tylko 100 zł oszczędności rocznie. A to dlatego że proporcje są takie: np 50% ciepła wylatuje kominem. Dlatego warto poświęcić trochę czasu i zrobić sobie symulację dla różnych wariantów.Na zakończenie muszę dodać, że koszty ogrzewania wyliczone a rzeczywiste są zbliżone, ale i tak więcej będę mógł napisać po zakończeniu tego (drugiego) sezonu grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 24.09.2004 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Nie do końca tak jest. Wsp. przenikania ciepła uwzględnia jeszcze opór warstwy przyściennej na zewnątrz i w wewnątrz, a ten jest funkcją wsp. przejmowania ciepła alfa (dość trudny do obliczenia), Opory Rsi Rse zależą również od kierunku strat ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 24.09.2004 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Tynki sa poprawiają izolację ścian ale mają tak mały udział że mozna je pominąć. Opory Rsi Rse zależą również od kierunku strat ciepła. To już wyższa szkoła jazdy i dla nas szarych zjadaczy chleba to niewiele mówiące parametry i o ile nie zmieniają znacząco parametrów izolacyjnych to nie ma potrzeby sie męczyć z dodatkowymi obliczeniami, ale jeśli kotoś chce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 24.09.2004 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Sciana nosna tez ma niewielki opor w stosunku do izolacji. obliczenia należy prowadzić dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 24.09.2004 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Te opory automatycznie są obliczane w programie OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 24.09.2004 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Pewnie tak jest, ja osobiscie nie mam zaufania do tego typu programów, zazwyczaj wyniki opatrzone sa duzym blędem. Choc moze OZC jest dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 27.09.2004 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 Programy piszą tylko ludzie i to jak jest dokładny zależy tylko od ich wiedzy technicznej. Z twoich wypowiedzi Jeżyk wnioskuję że znasz się na rzeczy dlatego chciałbym zasugerować Ci żebyś się przyjrzał temu programowi i porównał swoje obliczenia na papierze z tymi z programu. Być może Ty zyskasz narzędzie ułatwiające pracę a forumowicze informację czy obliczenia z programu są wiarygodne. Niestety wielu z nas nie jest z wykształcenia inżynierami budowlanymi i nie ma wiedzy technicznej tak zaawansowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibicwikla 27.09.2004 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 za świat,P.S. forumowicz- nie brzmi dumnie dla kogoś kto uważa,że wełną sie nie ociepla budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sergey 27.09.2004 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 Pewnie tak jest, ja osobiscie nie mam zaufania do tego typu programów, zazwyczaj wyniki opatrzone sa duzym blędem. Choc moze OZC jest dobry. 1. O ile słyszałem ten program używany przez architektów. 2. Obliczenie cieplnego oporu przegrody nie jest "wiedzą dla wtajemniczonych". 3. "opór warstwy przyściennej na zewnątrz i w wewnątrz"? Mówisz o oporze na granicy powietrze-ściana i ściana-powietrze? OZC liczy ten opór jako stały współczynnik(jest inny dla różnych rodzajów przegród). Do tego ten współczynnik jest nie zbyt wysoki i z niego można śmiało zrezygnować(mostki cieplne i błędy wykonawcze zrekompensują ten nabytek). 4. Zawsze możesz użyć serwisu Atlasa dla obliczenia przegrody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 28.09.2004 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 Już wspominałem, że może OZC jest dobrym programem i zapewne wystarczającym do szacunkowego wyznaczenia strat ciepła. Obliczenie oporu cieplmego przegrody nie jest trudne dla przegrody jednorodnej cieplnie, sprawa sie komplikuju, gdy przegroda jest niejednorodna. Opór przejmowania ciepła na pow. zew. i wew. przyjmowany jest z bardzo dużym przybliżeniem, poniewąż jest on zależny od wielu czynników. Mozna go obliczyć znając liczbę Nusselta, a ta wyznaczyć z iloczynu liczb Grashofa i Prandtla, a te... Sergey masz rację, że te "dodatki" mają mały wpływ na koncowy wynik, zwłaszcza, że U podaje sie z dokładanościa do 2-uch miejsc po przecinku. Ale moim zdaniem projektant powinien policzyc wszystko, nawet korektę na łączniki meczaniczne przebijające warstwę izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 28.09.2004 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 i w ten sposób powoli zbliżamy się do Tworek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 28.09.2004 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 aru zlecając wykonanie projektu, za który zapłacisz kasiorkę oczekujesz rzetelnych obliczeń, czy tylko szacunkowych wyników ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts