Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry. Dostałem wycenę instalacji ogrzewania, wody i kanalizacji. Pan z polecenia i mówi dość sensownie bo inni wykonawcy którzy byli na wycenie to strasznie motali się przy opisie co będą robić itp. Prosił bym was bardzo o rzucenie okiem na ten kosztorys i najważniejsze o co mam zapytać wykonawcę bo kompletnie się na tym nie znam.

Nie chodzi mi tu o waszą opinię czy taki koszt to dużo czy mało bo wiem że stawki są różne. Chodzi mi o podpowiedź o co zapytać wykonawcę podczas rozmowy, co można jeszcze dodać lub zmienić, czy wszytko jest opisane w tym zestawieniu czy coś jest nie do końca wyjaśnione?

Kosztorys obejmuje wykonanie instalacji wodnej (pp sigma-li) i kanalizacji (magnaplast) pod urządzenia parter:

- pod wodomierz

- instalacja do stacji uzdatniania wody

- kratka ściekowa (kotłownia)

- zasobnik wody

- piony wod i kanalizacji x 2

- zlewu i zmywarki

- wc (bez konstrukcji)

- umywalki

- brodzik

- zawór czerpalny x 2 (garaż, na ogród)

- umywalki w kotłowni

Kosztorys obejmuje wykonanie instalacji wodnej (pp sigma-li) i kanalizacji (magnaplast) pod urządzenia poddasze:

- wanna

- umywalka

- wc (bez konstrukcji)

- pralka

- umywalka

- cyrkulacja ciepłej wody

- odpowietrzenie kanalizacji x 2

Kosztorys obejmuje wykonanie instalacji C. O grzewania

- wykonanie zasilania głównego z kotłowni do rozdzielaczy rurą PP stabi-glass Ø32

- montaż skrzynki i rozdzielacza do ogrzewania podłogowego z rotametrami na parterze

- montaż skrzynki i rozdzielacza do ogrzewania podłogowego z rotametrami na poddaszu

- wykonanie instalacji do dwóch grzejników w łazience i garażu na parterze zakończone zaworami grzejnikowymi (HERZ, DANFOSS)

- wykonanie instalacji do grzejników w łazience i pralni na poddaszu zakończonych zaworami grzejnikowymi (HERZ, DANFOSS)

- wykonanie instalacji ogrzewania podłogowego na parterze i poddaszu budynku (rura 16x2 WAWIN, co 15 cm.)

- wykonanie instalacji elektrycznej do sterowania poszczególnymi pętlami o. podłogowego

- wykonanie prób szczelności w.w. instalacji i przekazanie Protokołów z Przeprowadzonych Prób Szczelności WOD-KAN-CO

Edytowane przez JacekF
https://forum.murator.pl/topic/234952-wycena-instalacji-prosz%C4%99-o-opini%C4%99/