Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Górne źródło - czyli podłogówka

lorak86

Recommended Posts

Witam

Potrzebuję informacji ogólnych.

Dopiero potem będziemy zajmować się szczegółami.

4 strefy:

Piwnica - 70m2 (grzana słabo albo wcale)

Parter 1 - 70m2 (salon, kuchnia, łazienka, korytarz)

Parter 2 - 50m2 (salon z kuchnią, sypialnia, łazienka, wiatrołap)

Piętro - 110m2 (4 sypialnie, 2 garderoby, łazienka)

Wszystko grzane podłogówką.

Chodzi o to aby instalacja była jak najprostsza.

Rozdzielacze z rotametrami do każdej strefy domu (u mnie 4 sztuki) bez siłowników termicznych.

Pętle zrobione z rury PEX 20.

I tutaj nasuwają się dwa pytania.

SPRAWA 1

Czy jest sens dorzucać siłowniki termiczne i regulatory temperatury w pomieszczeniu?

Przecież przepływ mogę wyregulować za pomocą rotametrów, a temperaturę za pomocą zaworu termostatycznego 4-drogowego.

Nie wiem czy dobrze rozumiem:

Przy pompie ciepła (ma działać tylko w taniej taryfie) obieg wody w podłogówce jest tylko gdy sama pompa chodzi. Więc co mi da zmiana (podniesienie) temperatury na regulatorze temperatury w pomieszczeniu skoro i tak pompa już nie grzeje (w ciągu dnia).

SPRAWA 2

Rura 16 czy 20? Tutaj odwieczna walka. Niby można dać 16 ale z mniejszym rozstawem ale to samo mogę zrobić z 20 i mieć jeszcze więcej wody w obiegu,

Chodzi o to aby bufor w wylewce (czyli wylewka jak i woda w rurkach) był jak największy.

W marcu będę rozkładał podłogówkę.

DZ będę robił z poradnika " Instalacja pompy ciepła "tymi ręcami" robiona".

5x70m więc z ogromnym zapasem

Witam

Potrzebuję informacji ogólnych.

Dopiero potem będziemy zajmować się szczegółami.

4 strefy:

Piwnica - 70m2 (grzana słabo albo wcale)

Parter 1 - 70m2 (salon, kuchnia, łazienka, korytarz)

Parter 2 - 50m2 (salon z kuchnią, sypialnia, łazienka, wiatrołap)

Piętro - 110m2 (4 sypialnie, 2 garderoby, łazienka)

Wszystko grzane podłogówką.

Chodzi o to aby instalacja była jak najprostsza.

Rozdzielacze z rotametrami do każdej strefy domu (u mnie 4 sztuki) bez siłowników termicznych.

Pętle zrobione z rury PEX 20.

I tutaj nasuwają się dwa pytania.

SPRAWA 1

Czy jest sens dorzucać siłowniki termiczne i regulatory temperatury w pomieszczeniu?

Przecież przepływ mogę wyregulować za pomocą rotametrów, a temperaturę za pomocą zaworu termostatycznego 4-drogowego.

Nie wiem czy dobrze rozumiem:

Przy pompie ciepła (ma działać tylko w taniej taryfie) obieg wody w podłogówce jest tylko gdy sama pompa chodzi. Więc co mi da zmiana (podniesienie) temperatury na regulatorze temperatury w pomieszczeniu skoro i tak pompa już nie grzeje (w ciągu dnia).

SPRAWA 2

Rura 16 czy 20? Tutaj odwieczna walka. Niby można dać 16 ale z mniejszym rozstawem ale to samo mogę zrobić z 20 i mieć jeszcze więcej wody w obiegu,

Chodzi o to aby bufor w wylewce (czyli wylewka jak i woda w rurkach) był jak największy.

W marcu będę rozkładał podłogówkę.

DZ będę robił z poradnika " Instalacja pompy ciepła "tymi ręcami" robiona".

5x70m więc z ogromnym zapasem

Na każdy poziom osobna pompa obiegowa do rozdzielacza i osobny termostat na każdy poziom, wszystko spięte pod sprzęgło 100L, tylko po co gruntówka która się nie opłaci....

Za ile będzie finalnie gruntówka?

Bo za ile powietrzna to możemy porozmawiać ale pewnie około 35tyś Panasonic T-CAP 12kW może model 9kW ale przy tej powierzchni trzeba by dokładnie policzyć.

Widzę, że olałeś trochę temat górnego źródła.

Pisząc osobny termostat na każdy poziom masz na myśli zawór termostatyczny przy belce?

Mając 4 strefy nie powinienem mieć właśnie 4 rozdzielaczy z pompą i zaworem termostatycznym ?

Sprzęgło hydrauliczne? Aż tak się nie znam ale jeszcze u nikogo nie widziałem.

Całe ogrzewanie domu mam na jednej temperaturze (nawet grzejniki drabinkowe w łazienkach)

Co do gruntówki to już nie ma możliwości zmiany.

Studnia zakopana, rury dobiegowe (kotłownia studnia) i belki rozdzielcze zrobione.

Nie wiem jakim cudem miałbym mieć taniej powietrzną za 35tys zł. Skoro mnie gruntówka kosztuje 7tys zł plus pompa (mam nadzieję że pomożesz w doborze) 25tys zł?

PS. Parter 1 i Parter 2 nie jest ze sobą w żaden sposób połączony.

Edytowane przez lorak86

To może nie tak.

Zamiast wymyślać nowe teorie czy nie najłatwiej będzie gdy kilka osób opisze swoje instalację?

Oczywiście przy użyciu pompy ciepła.

Podłogówka z takiej rury (np PEX)

Rozstaw rurek taki (np. wszędzie co 10cm; w dużych pomieszczeniach 15cm; na piętrze co 20cm; itd)

Suma metrów moich pętli to:

Najdłuższa pętla ma:

Najkrótsza pętla ma:

Rodzaje rozdzielaczy. (np 3 w tym 6, 7 i 8 pętli)

Czy posiadają one Termostatyczny zawór mieszający?

Czy posiadają Rotametry?

Czy posiadają Głowice termostatyczne?Oczywiście wtedy na pewno posiadasz Regulator pokojowy (ile sztuk i jak często je używasz)

Jaką rurą zasilam rozdzielacze (PEX, PP i średnica)

Mam jedną pompę (jaką) / Mam pompy przy rozdzielaczach (ile i jakie)

Mam Bufor. (ile litrów)

Mam sprzęgło (jakie)

No i najważniejsze co bym zmienił w mojej instalacji po obserwacji.

Tylko zaznaczę, że mówimy tutaj tylko o ogrzewaniu podłogowym. Z tym że mogą wystąpić w instalacji grzejniki, np łazienkowe ale na tym samym zasilaniu.

Edytowane przez lorak86