marad_co 03.01.2018 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Witam w Nowym Roku Jest sobie dom, około 40 letni w którym licznik energii elektrycznej znajduje się w środku a licznik gazowy na elewacji domu. I teraz planowane jest ocieplenie tego budynku i potem będzie robiony remont w środku domu. Pytanie jest czy warto się pchać w przeniesienie tych instalacji na ogrodzenie posesji. Czy są to duże koszta? Tym bardziej że w późniejszym terminie jest też planowana wymiana ogrodzenia. Może teraz podciągnąć jakieś kabelki i rurki do gazu i zostawić je do użycia w późniejszym terminie? Jak byście wy to rozwiązali? Problem w tym że remont domu będzie robiony etapami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 03.01.2018 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Ja bym licznik z prądem wyrzucił na ściane budynku tak jak masz gaz, bo potem jakbys chcial to zrobic to co w plastikowych rurkach po elewacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andreys 24.01.2018 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Jakie masz przyłącze energetyczne? Napowietrzne czy kablowe? Przeniesienie napowietrznego w granicę to będzie słabo wyglądać i nie wiem czy Twój dostawca na coś takiego pozwoli. Kablowe to kwestia skrócenia przyłącza, postawienia szafki i przeniesienia licznika. Najlepiej zadzwoń do swojego dostawcy i popytaj. Przeniesienie gazu w granicę działki to projekt budowlany skrócenia przyłącza, skrócenie przyłącza przez PSG, wybudowanie nowej skrzynki w ogrodzeniu, projekt budowlany nowej instalacji gazowej od szafki w płocie. Koszty? U mnie przeniesienie szafki w granicę działki, jakieś 3m, będzie kosztować pewnie ze 3 tysiące. Samo PSG za przyjazd i ucięcie rurki weźmie z tysiąc złotych. Rozważ za i przeciw i zdecyduj się na to, co dla Ciebie najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts