Kuba2302 19.01.2018 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Wykonanie fundamentów wcale nie jest tanie. Geodeta, wynajęcie koparki, kupno materiału, to wszystko kosztuje. W moim przypadku fundamenty kosztowały około 55 tyś. (dom parterowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaromkv 19.01.2018 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Ceny są kosmiczne to fakt. Z jednej firmy dostałem wycenę z materiałami na 72 000 zł. Gdzie izolacja przeciwwilgociowa robiona Dysperbitem, czyli po kosztach. Wstępnie jestem ugadany z jedną ekipą, z rozmowy konkretny majster. Nie proponował od razu jakiś swoich rozwiązań tupu: "panie ale po co tyle kopać", albo "ja to fundament zasypałem gliną" itd. Fundament + kanalizacja - 14 k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafhi 21.01.2018 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Ja dodam od siebie, że jest boom budowlany i ceny robocizny są wysokie. Ja za swoje fundamenty o powierzchni około 115m2 zapłaciłem 70tyś zł (robocizna + materiał + sprzęt). Dokładnie to mam płytę fundamentową ocieplaną od spodu i po bokach 20cm XPS, zatopione w niej rurki ogrzewania podłogowego, drenaż z 4 studzienkami, obsypany żwirem i okryty geowłókniną w cenie jest również wymiana 250 ton gruntu. Autorowi wątku radzę przede wszystkim wybrać firmę od fundamentów, która może pokazać przynajmniej kilka budów, które ukończyli w ciągu roku i dokładnie wszystko obejrzeć. Miałem wcześniej niższą wycenę stanu zerowego, ale firma tak robiła, że musiałem pogonić i tylko na czasie i nerwach byłem stratny a fundament to moim zdaniem najważniejsza rzecz w domu. Jak miałem porównanie jak wykonuje pracę ta tańsza firma i droższa to tak jakby porównywać samochód firmy "Tata" do Mercedesa. No to kolega ladnie przepłacił za płytę... Nie róbice z fundamentow porównań do mercedesa - są solidne ekipy i robią to w realnych pieniążkach. Naprawdę fundamenty to nic strsznego i skomplikowanego - fakt wazny element budowy ale bez przesady nie jest to wiedza tajemna. Szukaj ekip za robociznę w cenach od 8-10 tys. To jest REALNA cena robocizny. Jak nie znajdziesz to pomyśl czy nie masz w rodzinie jakiegoś doświadczonego budowlańca i zbierz do tego 2 ludzi i zacznij sam te fundamenty robić bo 18 tys zł. w kontekście całej budowy to bardzo dużo pieniążków. No chyba że bierzesz kredyt na wszystko i masz to w4 literkach to już inna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts