Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Napęd do bramy otwieranej na zęwnątrz

Recommended Posts

Witam.

Na YT jest dużo filmików gdzie napęd jest zamontowany od strony działki a otwiera bramę na zewnątrz . Nie mogę znaleźć takiego napędu po wpisaniu w google. Jakie napędy mają taką możliwość które można zamontować na wąskie słupki bramowe 80x80x3 ?

Druga kwestia, będę miał dwie bramy , jedna będzie ze słupkiem narożnym a do niej przyczepiona siatka z ogrodzenia bocznego. Czy do takiego słupka da się zamontować napęd , czy do narożnego nie zmieści się ? Między dwoma bramami będzie przęsło 60cm aby można zamontować bez problemu napędy , ale co z tym narożnym ? Tam już nie ma możliwości wstawienia takiego łącznika, przęsła , jest zbyt wąsko i musi być słupek narożny i bramy jako jeden.

ps. Uprzedzam pytanie, mogę otwierać bramę na zewnątrz , jeżeli ktoś chciałby drążyć przepisy:)

Nie napisałeś gdzie ma być napęd.Tak więc panie mądraliński precyzuj pytania. Skoro u ciebie brama może się otwierać na ulice tak więc u ciebie może być napęd na ulicy tak można wnioskować . Podpowiem ci tylko,że napęd łamany da radę pod warunkiem,że będzie miejsce do montażu. Zwykły też da radę tylko,monter musi być ogarnięty i musi znać trochę zasadę montażu i musi ,,poprawić" producenta. Edytowane przez woan

Jak ktoś jest obeznany w temacie proszę napisać który napęd np z faac może otwierać na zewnątrz.

Bo skoro pisze otwierany na zewnątrz to logiczne ( widocznie nie dla wszystkich), że ma wypychac siłownik, jeżeli by był zamontowany od strony ulicy jak wyżej woan pisał to chyba by działał jak otwierany do wewnątrz bo siłowniki by ciągnęły.

I czy da się zamontować na słupku narożnym.

Zasmiecasz bo nic nie napisałeś na temat. Mówisz, że jak od strony domu to tylko podziemny? Widać, się znasz

Teraz pomysl przez chwilę, skoro napisałem otwierana na zewnątrz to logiczne że siłowniki maja wypychac bramę, jeżeli by było jak mówisz, czyli siłownik od strony ulicy to jakie to jest otwieranie na zewnątrz skoro oni ciągną bramę? Wtedy nie ma żadnego problemu bo by działały normalnie czyli otwierane do wewnątrz a ja pisałem ZEWNĄTRZ.

Tym wpisem kończę z tobą dyskusje bo syf tylko robisz. Nie rozumiem po co wogole piszesz nie mając zielonego pojęcia

Zasmiecasz bo nic nie napisałeś na temat. Mówisz, że jak od strony domu to tylko podziemny? Widać, się znasz

https://youtu.be/vTUXi8F6Mzg

Teraz pomysl przez chwilę, skoro napisałem otwierana na zewnątrz to logiczne że siłowniki maja wypychac bramę, jeżeli by było jak mówisz, czyli siłownik od strony ulicy to jakie to jest otwieranie na zewnątrz skoro oni ciągną bramę? Wtedy nie ma żadnego problemu bo by działały normalnie czyli otwierane do wewnątrz a ja pisałem ZEWNĄTRZ.

W zasadzie tym filmikiem dałeś sam sobie odpowiedź. Przyjrzyj się dokładnie. a napęd jakikolwiek. napęd montujesz na skrzydle a nie na słupku oraz odwracasz funkcje(zamknieta=otwarta i odwrotnie)

W zasadzie tym filmikiem dałeś sam sobie odpowiedź. Przyjrzyj się dokładnie. a napęd jakikolwiek. napęd montujesz na skrzydle a nie na słupku oraz odwracasz funkcje(zamknieta=otwarta i odwrotnie)

Nie bardzo rozumiem z tym montażem, patrzę i nie mogę zobaczyć różnicy. Jaki napęd do wąskich słupków 8x8cm by się nadawał i otwierał tak?

• 2 months później...
Kolego, otwieranie bramy na zewnątrz to tylko kwestia (w większości przypadków) zamontowania łapy siłowników. Ewentualnie coś takiego: https://www.youtube.com/watch?v=FZhAp_aQ_QA

Ja mam od nich napęd i szczerze polecam. Można zadzwonić, spytać się, nawet napisać na Facebooku, odpiszą.

Jeśli tak to ja mogę do 2 tys polecić BFT Phobos.

Można kupić jakiś do tysiąca? Dobrej firmy aby montować go na wąskie słupki i bramę otwierał na zewnątrz? Myślalem że za dwie sztuki zamieszczę się w 2 tys

????? A te siłowniki ZESTAW SIŁOWNIKÓW FAAC 414 DO BRAMY DWUSKRZYDŁOWEJ - ALFA co kolega dał link to nie poniżej 2 tyś??????????

Przecież to kpl. czy kolega nie czyta opisu?

W skład zestawu wchodzi

zestaw dwóch siłowników FAAC 414

obudowa do centrali

centrala sterująca E045

Moduł radiowy XF 868

2 x pilot XT4 SLH LR czarny

para fotokomórek XP20B D

2 x Kondensatory rozruchowe

Uchwyty i akcesoria montażowe

2 Klucze wysprzęglające

Gwarancja FAAC POLSKA

• 2 weeks później...
????? A te siłowniki ZESTAW SIŁOWNIKÓW FAAC 414 DO BRAMY DWUSKRZYDŁOWEJ - ALFA co kolega dał link to nie poniżej 2 tyś??????????

Przecież to kpl. czy kolega nie czyta opisu?

W skład zestawu wchodzi

zestaw dwóch siłowników FAAC 414

obudowa do centrali

centrala sterująca E045

Moduł radiowy XF 868

2 x pilot XT4 SLH LR czarny

para fotokomórek XP20B D

2 x Kondensatory rozruchowe

Uchwyty i akcesoria montażowe

2 Klucze wysprzęglające

Gwarancja FAAC POLSKA

A kolega nie czyta pytania w pierwszym poście? Pytanie było o dwie bramy, chodziło mi o komplet więc na obie. To, że w zestawie są dwa siłowniki na jedną bramę dobrze wiem także dzięki za opis zestawu :)

Edytowane przez rustin

Też zwracałem uwagę na napięcie. Napięcie 24V jest chyba wyróżnikiem dobrej jakości napędu.

Też w ten sposób rozpatruję napędy. Poza tym moim zdaniem prosty montaż też świadczy o dobrej jakości. Pierwszym sprawdzianem dla napędu jest okolica 0 stopni, niestety, by sprawdzić, jak się sprawuje automatyka w takich warunkach już musimy być po zakupie. Niemniej ja też jestem posiadaczem BFT, a zima i jesień niestraszna.