Owczar 02.04.2018 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Kontraktorony to kwestia tego czy Ci będą potrzebne. Jeśli chodzi o ukryte zawiasy to dowiedz się jak potem wygląda kwestia regulacji itd. Swoją drogą, to w domach energooszczędnych stosuje się głównie okna stałe tzw fix. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 02.04.2018 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Swoją drogą, to w domach energooszczędnych stosuje się głównie okna stałe tzw fix. Tka konkretnie to raczej w domach z WM. U mnie w całym domu fixy, poza balkonowymi i tarasowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 02.04.2018 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Przy Vertex V82 to 100 zł za skrzydło Co masz na myśli, pisząc 100 zł za skrzydło?? U mnie w Vetrex V82 koszt kontaktronów to 53 zł za okno, a ukryte zawiasy, coś koło 80 zł za okno. Kontraktorony to kwestia tego czy Ci będą potrzebne. Jeśli chodzi o ukryte zawiasy to dowiedz się jak potem wygląda kwestia regulacji itd. No właśnie w salonie z oknami, przedstawiciel Vetrex, pokazywał mi różnice w regulacji zawiasów ukrytych i zwykłych. Ukryte podobno są kłopotliwe w regulacji. Nie skupiałam się na tym, ponieważ nie zdecydowałam się na ukryte zawiasy (dla mnie to nie jest istotny detal), ale wyglądają fajnie A raczej fajnie wygląda ich brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 02.04.2018 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Tka konkretnie to raczej w domach z WM. U mnie w całym domu fixy, poza balkonowymi i tarasowymi. Właśnie pytałem u Ciebie na blogu jaki masz patent na mycie okien na piętrze, bo mam taki sam zamiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 02.04.2018 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Właśnie pytałem u Ciebie na blogu jaki masz patent na mycie okien na piętrze, bo mam taki sam zamiar Coś przegapiłem chyba. Nie spodziewam się że te okna będą się bardzo brudzić na piętrze, po to zresztą ten nieszczęśnie skrócony okap mają mi powiększyć. Jak trzeba będzie umyć, to ludzie polecają karchera, do tego pewnie drabina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 02.04.2018 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Pisałem w temacie o przerwie zimowej. No właśnie mimo wszystko mogą się brudzić. Obecnie mam jedno okno bez żadnego zadaszenia i jest brudne po pierwszym deszczu. Okna balkonowe z dość głęboką loggią brudzą się niestety niewiele mniej. W powietrzu jest mnóstwo syfu, a wystarczy deszcz i wiatr i mamy brudne okno. Ja oczywiście skłaniam się ku fixom - choć częściowo będzie na pewno coś otwierane, ale żona ma spore obawy co do mycia okien. Widziałem różne patenty - karchera też rozważam, ale nie miałem okazji testować żadnego z nich Drabina może okazać się koniecznością - ale tutaj kolejny dylemat - o co ją opierać Odnośnie ciepłego montażu. Jakie posoby wybraliście? Bedą u mnie dość spore okna i rozważam ciepłe parapety plus oczywiście montaż na taśmy i maksymalnej wielkości węgarki w warstwie ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 02.04.2018 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Ania skrzydło to skrzydło nam przynajmniej proponował Pan przy wyborze okien dopłatę w wysokości 100 zł do każdego skrzydła czyli 50 zł z zawias Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 02.04.2018 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 ag2a, skrzydło, to skrzydło Jasna sprawa. Niewiadomą dla mnie było, czego dotyczyła kwota 100zł? Kontaktrony, czy zawiasy? Już wiem, dzięki No to drogo to wychodzi. Ponad tysiaka mam w kieszeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 03.04.2018 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 My chcieliśmy na części ale w końcu zrezygnowaliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpieg20 05.04.2018 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 witam wszystkie bocianki, w tym roku też startujemy z budową domu. czytam forum od pewnego czasu i wiele rzeczy już się dowiedziałem za co dziękuje wszystkim forumowiczom. dobre źródło wiedzy - oczywiście trzeba mocno filtrować ale jednak wiedza przydatna czy wiecie jak jest ze zmianą zjazdu z działki? aktualnie jest zrobiony zjazd przy granicy z sąsiadem, a dom odsunięty jest o 3m, projektant wyrysował że będę wjeżdzał do garażu po skosie, wolałbym to przerobić. czy bez problemu to zmienię później, czy lepiej już teraz o to zadbać i zmienić pozwolenie na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 05.04.2018 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 witam wszystkie bocianki, w tym roku też startujemy z budową domu. czytam forum od pewnego czasu i wiele rzeczy już się dowiedziałem za co dziękuje wszystkim forumowiczom. dobre źródło wiedzy - oczywiście trzeba mocno filtrować ale jednak wiedza przydatna Chwal się w takim razie jakie plany -- ciekawe co odfiltrowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 05.04.2018 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Pisałem w temacie o przerwie zimowej. No właśnie mimo wszystko mogą się brudzić. Obecnie mam jedno okno bez żadnego zadaszenia i jest brudne po pierwszym deszczu. Okna balkonowe z dość głęboką loggią brudzą się niestety niewiele mniej. W powietrzu jest mnóstwo syfu, a wystarczy deszcz i wiatr i mamy brudne okno. Zależy od okapu, dlatego po samowolce i skróceniu okapu będą go poprawiać bez dwóch zdań. Balkonowe to akurat nie problem, bo będą otwierane i dostęp będzie. Do reszty też zresztą będzie u mnie dostęp bez drabiny (z daszku garażu i tarasu). W zasadzie tylko okno w sypialni będzie wymagać drabiny. Ja oczywiście skłaniam się ku fixom - choć częściowo będzie na pewno coś otwierane, ale żona ma spore obawy co do mycia okien. Widziałem różne patenty - karchera też rozważam, ale nie miałem okazji testować żadnego z nich Drabina może okazać się koniecznością - ale tutaj kolejny dylemat - o co ją opierać Są drabiny z wysięgnikami do 13m roboczej http://allegro.pl/drabina-aluminiowa-3x11-higher-na-schody-7-90m-i5987268669.html?fromVariant=5982882151 Odnośnie ciepłego montażu. Jakie posoby wybraliście? Bedą u mnie dość spore okna i rozważam ciepłe parapety plus oczywiście montaż na taśmy i maksymalnej wielkości węgarki w warstwie ocieplenia. Ramki z 3cm XPS po obwodzie (oczywiście powiększone otwory okienne) i ciepłe parapety z taśmami. Taśmy zabezpieczę klejem i siatką zaraz po montażu żeby przezimowały spokojnie do przyszłego roku kiedy to będzie robione ocieplenie elewacji (chociaż może się na jesieni uda). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpieg20 05.04.2018 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 (edytowane) Co odfiltrowałem (niektórym mogą te rzeczy wydawać się proste, ja dużo doświadczenia nie miałem i to uważam za przydatne info w moim przypadku), to na pewno nie wszystko:1. Nie przewymiarować kotła. Zrobiłem http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3yji 2. Zastanawiałem się nad rodzajem ogrzewania. Choć się sporo zastanawialiśmy to decyzja padła na gaz (mam w drodze), nie wykluczam nadal pcpw ale z uwagi na element wystający po za budynek raczej się na to nie zdecyduje (mam trzech synów i wiem co potrafią - kwestia bezpieczeństwa). 3. Kominek – mebel dla żony – ale czego się nie robi z miłości będzie gazowy (nie będzie przy nim tyle pracy), przewód powietrzno-spalinowy do dachu.4. Robimy reku, nie robimy kominów + dodatkowy filtr od pyłków (sam reku nie odfiltruje większości pyłków jak sądziliśmy na początku, zaś kominy są zbędne przy reku). Reku na strychu ale nie nad sypialnią (będzie nad toaletą) z uwagi na ewentualne drobne buczenie5. Robimy kilka fixów – przy reku oszczędność na oknach (nieznaczna ale zawsze oszczędność)6. Taras od południa – będzie tam dużo słońca i zdecydowaliśmy na pełne zadaszenie (zastanawialiśmy się nad markizą czy pergolą, ale że to od południa to wolimy mieć gdzie usiąść w cieniu i schować rzeczy od deszczu).7. Podłogówka w części mieszkalnej na parterze i piętrze. Na piętrze miały być kaloryfery ale z uwagi na miejsce, decyzja idzie w podłogówkę (jak będzie w przyszłości PC, to będzie przystosowane łatwiej)8. Schody aż do strychu (klatka schodowa w jednym miejscu), koszt przy SSO praktycznie ten sam a wygoda na lata.9. Piwnica. Brak. Koszty, koszty, koszty – a skoro robimy schody na strych to będzie gdzie graty trzymać. Edytowane 5 Kwietnia 2018 przez szpieg20 brak stopki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 05.04.2018 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Ramki z 3cm XPS po obwodzie (oczywiście powiększone otwory okienne) i ciepłe parapety z taśmami. Taśmy zabezpieczę klejem i siatką zaraz po montażu żeby przezimowały spokojnie do przyszłego roku kiedy to będzie robione ocieplenie elewacji (chociaż może się na jesieni uda). Też nad tym myślałem. Koniecznie zrób foto podczas montażu - chciałbym zobaczyć jak to wygląda. Ekipę do montażu już masz? Kręcili coś nosem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 05.04.2018 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Też nad tym myślałem. Koniecznie zrób foto podczas montażu - chciałbym zobaczyć jak to wygląda. Ekipę do montażu już masz? Kręcili coś nosem? Fotki będą. Pewnie u annytulipanny (czy mnie się pokiełbasiło i to był Liliputek?) można zobaczyć, bo też AFAIR na ramki montowała. Okna muszę sam obrobić. Póki co mnie cob_ra wyślizgał z gilotyny do styro którą miałem odkupić i kombinuję graty żeby sobie samemu zrobić. Do podłogi, którą chcę sam układać, też się przyda. Ekipa ta sama co sprzedaje mi okna, czyli polecany na forum Aprel (z Bemowa). Aczkolwiek był u mnie wylewkarz i trochę kręcił na ich instalacje nosem, ale sypnął info czego trzeba pilnować (np. aby łapali się z poziomem do górnych krawędzi okien tarasowych/balkon a nie do zera względem podłogi). Aprel się nawet nie zdziwił że chce na ramki. Montowali już tak wcześniej. Nadal myślę czy wystawiać okna trochę w stronę ocieplenia jeśli będą ramki. Zlicowanie okno z murem wg mnie poprawi szczelność ocieplenia elewacyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 05.04.2018 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 (edytowane) Co odfiltrowałem (niektórym mogą te rzeczy wydawać się proste, ja dużo doświadczenia nie miałem i to uważam za przydatne info w moim przypadku), to na pewno nie wszystko Odnośnie PC/gaz, to przy takim zapotrzebowaniu (które swoją drogą wyszło bardzo niskie) zastanowiłbym się nad grzaniem prądem z panelami na dachu (ale do tego trzeba OZC profesjonalne, bo ten kalkulator to khm, szczególnie doliczanie 4kW na CWU). Jeszcze bym tylko wyrzucił porotherm na rzecz betonu komórkowego a najlepiej silki. Poza tym muszę przyznać, że dobra robota. Nic tylko życzyć powodzenia. W ramach uzupełnienia, Wawa do końca marca dawała 40% maks 15 tys. dopłaty do paneli. https://bip.warszawa.pl/NR/rdonlyres/EB031DF9-2237-4B93-A501-AB1D146FD6C5/1339792/oze_ulotka5_internet.pdf Program się skończył, ale ma ruszać kolejny, także trzeba pilnować. W tym roku ma też być jakiś mazowiecki program dopłat do PC i paneli. Ja sobie wyceniłem panele u firmy Bison, mają dać automatycznie info jak dopłaty na mazowieckie ruszą (bo mnie warszawskie nie dotyczą w nowym domu). Edytowane 5 Kwietnia 2018 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpieg20 05.04.2018 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Odnośnie PC/gaz, to przy takim zapotrzebowaniu (które swoją drogą wyszło bardzo niskie) zastanowiłbym się nad grzaniem prądem z panelami na dachu (ale do tego trzeba OZC profesjonalne, bo ten kalkulator to khm, szczególnie doliczanie 4kW na CWU). Jeszcze bym tylko wyrzucił porotherm na rzecz betonu komórkowego a najlepiej silki. Poza tym muszę przyznać, że dobra robota. Nic tylko życzyć powodzenia. dzięki, do tej pory raczej czytałem bez pisania postów (bo czym tu się dzielić skoro tylko wiedzę się zbiera). nad prądem zastanawiałem się dość mocno, kwestia kominka (na gaz) przesądziła. czego nie robi się z miłości. nadal mam dylemt odnośnie zjazdu, czy mając pozwolenie na budowę będę mógł przekrojektować zjazd w inne miejsce (przesunąć o 3 m)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 05.04.2018 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 dzięki, do tej pory raczej czytałem bez pisania postów (bo czym tu się dzielić skoro tylko wiedzę się zbiera). nad prądem zastanawiałem się dość mocno, kwestia kominka (na gaz) przesądziła. czego nie robi się z miłości. Zawsze można kominek na butlę gazową zrobić, albo biokominek. nadal mam dylemt odnośnie zjazdu, czy mając pozwolenie na budowę będę mógł przekrojektować zjazd w inne miejsce (przesunąć o 3 m)? Tu jest jakiś wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?231577-Zmiana-usytuowania-wjazdu-na-dzia%C5%82k%C4%99-procedura-i-koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 05.04.2018 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Fotki będą. Pewnie u annytulipanny (czy mnie się pokiełbasiło i to był Liliputek?) można zobaczyć, bo też AFAIR na ramki montowała. Dobrze pamiętasz Myjku Moje ramki można zobaczyć m.in. tutaj. Pozdrawiam rozpoczynających przygodę z budową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpieg20 05.04.2018 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Tu jest jakiś wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?231577-Zmiana-usytuowania-wjazdu-na-dzia%C5%82k%C4%99-procedura-i-koszty dzięki, dopisałem się (ale temat trochę zerdzewiał tam ) narazie znaki na niebie mówią abym wrócił do projektanta i wymusił na nim wszystkie zmiany już teraz, później będzie łatwiej załatwiać ekipy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts