Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2018 - serdecznie witamy budujących w tym roku. Forum czekało na Was!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak projekt miał, ale widzę, że on ma problemy z czytaniem projektów. Piony sa tu gdzie mają być, wyjście jest fi160 tak jak ma być, tylko brak tych nieszczesnych wyprowadzeń na WC, zlewozmywak i umywlakę. Kurde dopiero stan 0 i to nie kompletny a już 3 razy zrobił inaczej niż w projekcie. Już nie mam żadnych zludzeń, że wszystko trzeba sprawdzić.

Jeszcze z nim nie rozmawiałem, po zrobieniu chudziaka mają 2 tygodnie przerwy i dopiero w przyszłym tygodniu powinni przyjść zacząć stawiać ściany. Spotkam się z hydraulikiem i zobaczę co powie.

Z innej beczki, zapytałem kierownika jaki ma patent zeby uszczelnić izolację poziomą scian fundmaentowych, w miejscach gdzie wychodzi zbrojenie słupów żelbetowych i napisał tak:

"Słup żelbetowy powonien być monolityczny i nie powinna go przegradzac żadna warstwa folii, izolacji czy papy, Beton charakteryzuje dużo mniejsze podciaganie kapilarne niż pustaki czy cegle"

Co Wy na to? Bo mnie zatkało. Byłem pewny, że to musi być zaizolowane

Pytanko, jak macie prowadzone przyłącza wodne? Pod domem/płytą czy dookoła aby wejść do budynku z boku?

Zgodnie z projektem :) Ustaliłam na etapie projektu, gdzie będzie pomieszczenie techniczne i jak, najkrótszą drogą, doprowadzić do niego wodę. Od boku budynku wchodzi przyłącze wody, bezpośrednio do danego pomieszczenia. Przepust zrobiony pod płytą, do wysokości posadzki (rura 110).

Pytanko, jak macie prowadzone przyłącza wodne? Pod domem/płytą czy dookoła aby wejść do budynku z boku?

U mnie ściana pomieszczenia gospodarczeggo na której będzie wodomierz jest jednocześnie ścianą zewnętrzną od strony z której będzie pociągnięty wodociąg, więc sprawa była prosta. I również jest przepust z rury fi 110 pod ławą.

Majster kładł mi kanalizację pod chudziakim i zauważyłem, że wyprowadził tylko piony. Tj. w uchni jedna rura do góry i w łazience jedna rura do góry. Czy nie powinno być przypadkiem wyprowadzone już wszystko?

Np., mam metrowa rurę do góry w miejscu pionu w łazience i tyle. Obok pionu będzie WC i umywalka, ale czy tam nie powinny być już wyprowadzone odpływy bezpośrednio z chudziaka?

Na tym zdjęciu pion w kuchni, jakieś pół metra dalej będzie zlew,

Może to jest ok, ale pytam bo nie wie, czy składać reklamacje :)

Od zlewu do pionu sobie spokojnie w ścianie rure 50 poprowadzi hydraulik i nie ma problemu. Gorzej z kiblami i jak coś jest oddalone od pionu na kilka metrów. U mnie wystawił wszystkie piony + w kuchni jeden wpust w okolicach zlewu ( bo do pionu miałbym daleko) + w łazience na parterze 3 szt wpustów - na kibel, na prysznic i pod umywalkę (to w sumie niepotrzebne wg mnie) + wyjście w garażu na kratkę.

U mnie ściana pomieszczenia gospodarczeggo na której będzie wodomierz jest jednocześnie ścianą zewnętrzną od strony z której będzie pociągnięty wodociąg, więc sprawa była prosta. I również jest przepust z rury fi 110 pod ławą.

No właśnie u mnie jest trochę inaczej. Pomieszczenie gospodarcze jest z boku - a w projekcie wodomierz umieszczono w garażu, co mi się zupełnie nie podoba. Czy mając projekty przyłączy mogę sobie zmodyfikować wewnętrzne instalacje tak by zachować rzędny wyjścia spod budynku?

Od zlewu do pionu sobie spokojnie w ścianie rure 50 poprowadzi hydraulik i nie ma problemu. Gorzej z kiblami i jak coś jest oddalone od pionu na kilka metrów. U mnie wystawił wszystkie piony + w kuchni jeden wpust w okolicach zlewu ( bo do pionu miałbym daleko) + w łazience na parterze 3 szt wpustów - na kibel, na prysznic i pod umywalkę (to w sumie niepotrzebne wg mnie) + wyjście w garażu na kratkę.

Ufff to chyba nie będzie tak źle, bo do zlewu mam około 1m, a w łazience WC jest oddalone od pionu o około 50cm.

"Słup żelbetowy powonien być monolityczny i nie powinna go przegradzac żadna warstwa folii, izolacji czy papy, Beton charakteryzuje dużo mniejsze podciaganie kapilarne niż pustaki czy cegle"

Jest dokładnie tak jak napisał. Można zrobić izolację poziomą słupa specjalnym mazidłem, ale to generalnie sztuka dla sztuki.

Ja miałem to samo( sporo słupów bo szkody górnicze), chciałem odcinać ale kiero się nie zgodził 'ma być monolit'

Jeszcze z nim nie rozmawiałem, po zrobieniu chudziaka mają 2 tygodnie przerwy i dopiero w przyszłym tygodniu powinni przyjść zacząć stawiać ściany. Spotkam się z hydraulikiem i zobaczę co powie.

Z innej beczki, zapytałem kierownika jaki ma patent zeby uszczelnić izolację poziomą scian fundmaentowych, w miejscach gdzie wychodzi zbrojenie słupów żelbetowych i napisał tak:

Zastosuj to : https://www.izohan.pl/pl/systemy-hydroizolacji/produkt/izohan_eko_1k/ Tam w karcie technicznej masz nawet narysowane :D

155 za worek chyba bo sam kupowałem.

Witam,

>Jestem zainteresowana zakupem działki i wybudowanie na niej domku całorocznego, nadającego się do zamieszkania dla 2-3 osobowej rodziny, bez pozwoleń. Działka będzie miała lekko ponad 1000 m2, gdzieś wyczytałam, że na jednej działce 500 m2 można postawić 2 takie domki do 35m2 bez pozwolenia. Czy istnieje złączenie 2 modułów po 35m2 bez żadnych pozwoleń? Jak to wszystko wygląda? Ktoś się orientuje? Nie wiem od czego zacząć. jestem kompletnie zielona :D

Witam wszystkich,

Też planuję rozpocząć budowę w tym roku tylko obawiam się, że nie uda mi się znaleźć wolnej i dobrej ekipy do SSO na ten rok tak, aby przed zimą skończyć SSO. W tej chwili projekt jest adaptowany u architekta.

Jak długo czekaliście na ekipę do budowy Waszych domów?

Dom ma być budowany w kujawsko-pomorskim w okolicach Torunia.