Papucy 04.05.2018 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Ja miałem jakichś 30 letni prostownik (nie wiem jaki prąd) i nic nie kopało nic się nie paliło tylko swąd ciętego styro nie do zniesienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 04.05.2018 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Liczyliśmy dla temperatury 22 st i 15 w garażu - może dlatego też słabiej, bo standardowo przyjmuje się 20 stopni. Po zmianie temp w garazu na 10st i trochę poprawieniu grubości izolacji dachu zeszliśmy wczoraj w rozmowie z Asoltem do 8,8kW i 13500kWh. To już ciut lepie. Nie wiem może to przez taras nad garażem, a garaż to ponad 35m2. Pomiędzy domem a garazem jest styropian. Myjk a skąd wziąłeś pół pustaka? pytam serio da się to ciąć w ten sposób? Bo chyba nie ma na rynku takich o wysokości np 15cm? Chyba, że klinkierka się nada. Glebę do kolektora mam ponoć niezłą, bo to wilgotna glina, a przy okazji pochwalę się po długich poszukiwnaiach znalazłem wreszcie rury pe40 w zwojach po 200 metrów i to poniżej 3zł / mb, jakby ktoś potrzebował to chętnie dam namiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 04.05.2018 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 U mnie nad garażem jest podobny taras - co prawda nie będzie użytkowany jako taras, ale mam sporo metrów płaskiego dachu. Może pomyśl o pasywnym chlodzeniu latem - dzięki temu będziesz częściowo regenerowal dolne źródło latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybka1209 04.05.2018 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Witam serdecznie na forum ! My też chcemy zacząć w tym roku niestety czar prysł po otrzymaniu wypisu z MPZP okazało się, że MPZP przewiduje dom z dachem 45-55 stopni i długości ściany frontowej do 12 m. A my mieliśmy upatrzony projekt Makadamia z dachem 35 stopni i ściana 13,6 m. Czy można jakoś obejść ustalenia zawarte w MPZP? Czy to co w planie to już nie ma opcji nic zdziałać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 04.05.2018 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Porozmawiaj z jakimś lokalnych architektem. My zapisów MPZP nie znamy. Czasem jakiś nieprecyzyjny zapis da się obejść. Ale to nie oznacza, że da się ominąć każdy wymóg MPZP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 04.05.2018 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 @Robaczywy, też liczyłem dla 22sC (choć pewnie i tak będzie 21 -- ostatnio u znajomych w sylfka się mało nie ugotowałem w takich warunkach). Garażu nie grzeję, trochę strata kasy wg mnie, dlatego będzie dogrzewany tylko stratami. Pustaki w pół mi docinała ekipa, tarczówką. Podobnie jak silkę. Ja poproszę o namiar na tanią rurkę, też będę potrzebować -- ale to w przyszłym roku dopiero. @Owczar, daleko nie mamy do siebie. Na kiedy będziesz potrzebować gilotynę? Nie rzuciły Ci się w oczy zawiasy kątowe skoro też masz plan budować? Dzisiaj, korzystając z wypożyczonego znowu imieva, którym uwielbiam jeździć (szczególnie że 100km kosztuje 4zł) pozwiedzałem okoliczne składy i inne blaszaki poszukując takich zawiasów i nigdzie nie mają nic takiego. Poziomego DZ nie trzeba regenerować, zyski słoneczne już na wiosnę są tak ogromne, że chwila moment i jest 15sC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 04.05.2018 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Myjk, robisz wymiennik poziomy? Potrzebuje teraz na początek czerwca do xps pod płytę. Ale mam dylemat jaką gilotyne zrobić. Myślę o stole z pionowym drutem. Wtedy zrobię sobie przykrecana prowadnice, a jak będzie potrzeba to wytne też otwory np pod rury. Naciąg na jakiejś sprezynie, która łatwo będzie można odczepic. Tylko właśnie szukam sprawdzonego drutu oporowego i odpowiedniego transformatora. Imievem w pracy miałem okazję jeździć - ciekawe doświadczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 04.05.2018 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 @Owczar, tak, będę robić poziomy spiralny. Drut kupiłem na allegro 0,8 i 1 mm, trafo szukam 24v 10A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 04.05.2018 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Zastanawiam się czy nie kupić noża termicznego, który zamocuje pionowo w otworze na blacie, dorobię prowadnice i będę w ten sposób docinal. Nóż potem przyda się wycinania zaglebien pod rury itp. Muszę pomyśleć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybka1209 05.05.2018 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Zapis nie jest nieprecyzyjny jasno jest napisane jakie wymogi niestety. I teoretycznie projekt znaleźliśmy pod te warunki ale już nie jest wymarzona parterowka tylko dom z poddaszem użytkowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janoszu 06.05.2018 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Witam serdecznieMam pewne pytanie - czy mógłby ktoś proszę wytłumaczy lakonicznie jak to jest z tymi fakturami, na bodajże 8%? Mam dwie oferty, skrajnie różne, przypadek 1: Budowa domu parterowego, fundamenty, ściany zewnętrzne i wewnętrzne, koszt robocizny: 17 tyś zł, możliwość fakturowania na firmę by płacić niższy podatek od kupionych materiałów, majster odrzekł: nie. Taka sama budowa, ale przez firmę, która jest na VAT, wyceniony koszt robocizny na 40tys zł, bardziej kompleksowo, tj. np koparka w cenie, możliwość kupowania materiału na firmę: tak. Która opcja jest korzystniejsza cenowo biorąc pod uwagę niższy podatek, oraz ewentualne problemy z tym związane? Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 06.05.2018 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Witam serdecznie Mam pewne pytanie - czy mógłby ktoś proszę wytłumaczy lakonicznie jak to jest z tymi fakturami, na bodajże 8%? Mam dwie oferty, skrajnie różne, przypadek 1: Budowa domu parterowego, fundamenty, ściany zewnętrzne i wewnętrzne, koszt robocizny: 17 tyś zł, możliwość fakturowania na firmę by płacić niższy podatek od kupionych materiałów, majster odrzekł: nie. Taka sama budowa, ale przez firmę, która jest na VAT, wyceniony koszt robocizny na 40tys zł, bardziej kompleksowo, tj. np koparka w cenie, możliwość kupowania materiału na firmę: tak. Która opcja jest korzystniejsza cenowo biorąc pod uwagę niższy podatek, oraz ewentualne problemy z tym związane? Dziękuję TEORIA: Jak kupujesz materiał (niezależnie czy Ty czy wykonawca) to do ceny netto hurtownia dolicza 23% VAT. Jeśli natomiast wykonawca użyje tego materiału do budowy Twojego domu to zafakturuje Cię za całość (robocizna + materiał) na VAT 8%. W twoim przypadku oznacza to że ten sam materiał dostajesz z VAT 8%, czyli teoretycznie zyskujesz 15% VAT. Ale nie jest tak różowo, ponieważ ten wykonawca musi zapłacić podatek dochodowy od większej kwoty, która de facto w części (materiałowej) nie jest jego przychodem - dzieje się tak w momencie kiedy wykonawca jest opodatkowany ryczałtem ewidencjonowanym (większość działalności gospodarczych w budowlance tak się rozlicza) i rozlicza się tylko z przychodów (nie ujmuje w kosztach faktur np. za materiały). A więc kupując materiał za X zł i sprzedając Ci go za X zł, jest w plecy o 5% podatku, który musi zapłacić od kwoty X zł. Dlatego wykonawcy dorzucają sobie do kwoty materiałów "prowizje logistyczną". Po części aby zapłacić ten podatek dochodowy, a po drugie dlatego, że wtedy on ma więcej pracy. Musi materiał zamówić, czasem przywieźć lub skoordynować transport. Zatem od tej radosnej różnicy na VAT w wysokości 15% trzeba odjąć 5% dochodowego i jeszcze jakąś kwotę za zorganizowanie materiału. Realny zysk wynosi 7-8%. Druga sprawa, to niechęć wykonawców do sprzedawania usługi z materiałem. Jeśli wykonawca kupił materiał z VAT 23%, a sprzedał go z VAT 8%, to po pierwsze wyłożył więcej gotówki niż dostał, a różnicę otrzyma z US dopiero po rozliczeniu deklaracji. Rzadko kiedy taka transakcja zamyka się w jednym miesiącu obrachunkowym, więc finansowo jest w plecy, dopóki US nie zwróci mu różnicy. A zwyczajowy termin zwrotu to... 60 dni. I każdy zwrot obarczony jest dużym prawdopodobieństwem kontroli skarbowej, więc komu z małych firemek, działalności gospodarczych, chciałoby się w to bawić? Zwłaszcza, że księgowa również policzy sobie dodatkowe wynagrodzenie za udział w kontroli. Większe firmy tak robią. My tak kupiliśmy dach "oszczędzając" (względem samodzielnego kupowania materiałów) ok. 3tys zł. Ale z majstrem się nie dogadaliśmy na takie rozliczenia. Policz co będzie konkretnie dla Ciebie najlepsze, najtańsze. Po samej robociźnie to ciężko Ci coś doradzić jaka opcja będzie najkorzystniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 06.05.2018 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 a czym się majster sugerował ? 17 tys a 40 tys za robociznę to jednak spora różnica, poza tym jak firma kupuje sam materiał na siebie, to i tak płaci 23 % stawki Vat, więc nie wiem w czy ma być jedna firma lepsza od drugiej, obydwie wezmą faktury za materiał na siebieja nie widzę różnicy oprócz ceny między dwoma ofertami, chyba że majster - tzn kto ? kierownik budowy, wie jak pracują, widział ich budowy itd moim skromnym zdaniem jeśli masz ławy fundamentowe a nie płytę to koszt fundamentów - robocizna to góra 15-20 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 06.05.2018 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Firma płaci 23% VAT, ale potem odlicza go od należnego na deklaracji. Poza tym zapewne też płaci podatki. Ta co weźmie 17 tys. - wątpię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 06.05.2018 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Nie sprawdzałem wcześniej, teraz mnie połechtałeś i zerknąłem i słabo to wygląda, bo nie widzę zwykłych o grubości 25cm. Dopiero grafity serwują 25 i 30. Niby można dać 10+15cm i będzie nawet lepiej, bo szczelniej, z drugiej strony podwójna robota... :/ Coś pomroczność jasną miałem, bo teraz znalazłem. Na przykładzie Swisspor EPS 039 fasada podłoga 25cm - 46zł/m2 (biały) EPS 031 LAMBDA MAX fasada 20cm -- 42zł/m2 (szary) Także jak widać różnica 4zł/m2 czyli w moim przypadku przy 200m2 muru 800 zł różnicy na materiale. Przy czym zamiennikiem dla 20cm 031 jest 23cm 040, więc dom będzie lepiej ocieplony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 06.05.2018 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 A jest jakaś różnica w montażu grafitowego i białego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 06.05.2018 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 A jest jakaś różnica w montażu grafitowego i białego? W samym montażu nie, ale grafit trzeba osłaniać od słońca bo się grzeje i odkleja. Trzeba szybko klejem zaciągać i siatką. Ew. robią teraz grafit z białym frontem, ale drogie to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 06.05.2018 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Myjk, udało Ci się znaleźć info, że styro klejone również na klej w piance się odkleja? Ja dotarłem do informacji, że odkleja się na klej z worka i zastanawiam się, czy taki z puszki też potencjalnie może się odkleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 06.05.2018 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 rybka1209. U nas podobnie. To co chcieliśmy miało się nijak do tego co mogliśmy postawić. I zdecydowaliśmy się nie walczyć. Projektant nam w tajemnicy powiedział, że przy 2-3 odwołaniu zazwyczaj się naginają. Tak jest u mnie w rejonie. Opóźniłoby to budowę o przynajmniej rok i nie dawał 100% gwarancji. Zastanów się jak bardzo Wam zależy na czasie i przejrzyj inne projekty. Poszukaj kogoś kto się odwoływał. Co rejon to inne szanse. W małej mieścinie warto iść do kogoś ze starostwa lub burmistrza i popytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 06.05.2018 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Nic się nie odkleja. Tylko od słońca czarne płyty bardziej się nagrzewają, przez to krzywą i potencjalnie puszcza mocowanie do muru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts