Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Liczyliśmy dla temperatury 22 st i 15 w garażu - może dlatego też słabiej, bo standardowo przyjmuje się 20 stopni. Po zmianie temp w garazu na 10st i trochę poprawieniu grubości izolacji dachu zeszliśmy wczoraj w rozmowie z Asoltem do 8,8kW i 13500kWh. To już ciut lepie. Nie wiem może to przez taras nad garażem, a garaż to ponad 35m2. Pomiędzy domem a garazem jest styropian.

Myjk a skąd wziąłeś pół pustaka? pytam serio :) da się to ciąć w ten sposób? Bo chyba nie ma na rynku takich o wysokości np 15cm? Chyba, że klinkierka się nada.

Glebę do kolektora mam ponoć niezłą, bo to wilgotna glina, a przy okazji pochwalę się po długich poszukiwnaiach znalazłem wreszcie rury pe40 w zwojach po 200 metrów i to poniżej 3zł / mb, jakby ktoś potrzebował to chętnie dam namiar.

U mnie nad garażem jest podobny taras - co prawda nie będzie użytkowany jako taras, ale mam sporo metrów płaskiego dachu.

Może pomyśl o pasywnym chlodzeniu latem - dzięki temu będziesz częściowo regenerowal dolne źródło latem.

Witam serdecznie na forum ! My też chcemy zacząć w tym roku :) niestety czar prysł po otrzymaniu wypisu z MPZP :( okazało się, że MPZP przewiduje dom z dachem 45-55 stopni i długości ściany frontowej do 12 m. A my mieliśmy upatrzony projekt Makadamia z dachem 35 stopni i ściana 13,6 m. Czy można jakoś obejść ustalenia zawarte w MPZP? Czy to co w planie to już nie ma opcji nic zdziałać ?
Porozmawiaj z jakimś lokalnych architektem. My zapisów MPZP nie znamy. Czasem jakiś nieprecyzyjny zapis da się obejść. Ale to nie oznacza, że da się ominąć każdy wymóg MPZP.

@Robaczywy, też liczyłem dla 22sC (choć pewnie i tak będzie 21 -- ostatnio u znajomych w sylfka się mało nie ugotowałem w takich warunkach). Garażu nie grzeję, trochę strata kasy wg mnie, dlatego będzie dogrzewany tylko stratami.

Pustaki w pół mi docinała ekipa, tarczówką. Podobnie jak silkę.

Ja poproszę o namiar na tanią rurkę, też będę potrzebować -- ale to w przyszłym roku dopiero.

@Owczar, daleko nie mamy do siebie. ;) Na kiedy będziesz potrzebować gilotynę? Nie rzuciły Ci się w oczy zawiasy kątowe skoro też masz plan budować? Dzisiaj, korzystając z wypożyczonego znowu imieva, którym uwielbiam jeździć (szczególnie że 100km kosztuje 4zł) ;) pozwiedzałem okoliczne składy i inne blaszaki poszukując takich zawiasów i nigdzie nie mają nic takiego.

Poziomego DZ nie trzeba regenerować, zyski słoneczne już na wiosnę są tak ogromne, że chwila moment i jest 15sC.

Myjk, robisz wymiennik poziomy?

Potrzebuje teraz na początek czerwca do xps pod płytę. Ale mam dylemat jaką gilotyne zrobić. Myślę o stole z pionowym drutem. Wtedy zrobię sobie przykrecana prowadnice, a jak będzie potrzeba to wytne też otwory np pod rury.

Naciąg na jakiejś sprezynie, która łatwo będzie można odczepic. Tylko właśnie szukam sprawdzonego drutu oporowego i odpowiedniego transformatora.

Imievem w pracy miałem okazję jeździć - ciekawe doświadczenie :)

Zastanawiam się czy nie kupić noża termicznego, który zamocuje pionowo w otworze na blacie, dorobię prowadnice i będę w ten sposób docinal. Nóż potem przyda się wycinania zaglebien pod rury itp. Muszę pomyśleć...
Zapis nie jest nieprecyzyjny :) jasno jest napisane jakie wymogi niestety. I teoretycznie projekt znaleźliśmy pod te warunki ale już nie jest wymarzona parterowka tylko dom z poddaszem użytkowym

Witam serdecznie

Mam pewne pytanie - czy mógłby ktoś proszę wytłumaczy lakonicznie jak to jest z tymi fakturami, na bodajże 8%? Mam dwie oferty, skrajnie różne, przypadek 1:

Budowa domu parterowego, fundamenty, ściany zewnętrzne i wewnętrzne, koszt robocizny: 17 tyś zł, możliwość fakturowania na firmę by płacić niższy podatek od kupionych materiałów, majster odrzekł: nie.

Taka sama budowa, ale przez firmę, która jest na VAT, wyceniony koszt robocizny na 40tys zł, bardziej kompleksowo, tj. np koparka w cenie, możliwość kupowania materiału na firmę: tak.

Która opcja jest korzystniejsza cenowo biorąc pod uwagę niższy podatek, oraz ewentualne problemy z tym związane?

Dziękuję

Witam serdecznie

Mam pewne pytanie - czy mógłby ktoś proszę wytłumaczy lakonicznie jak to jest z tymi fakturami, na bodajże 8%? Mam dwie oferty, skrajnie różne, przypadek 1:

Budowa domu parterowego, fundamenty, ściany zewnętrzne i wewnętrzne, koszt robocizny: 17 tyś zł, możliwość fakturowania na firmę by płacić niższy podatek od kupionych materiałów, majster odrzekł: nie.

Taka sama budowa, ale przez firmę, która jest na VAT, wyceniony koszt robocizny na 40tys zł, bardziej kompleksowo, tj. np koparka w cenie, możliwość kupowania materiału na firmę: tak.

Która opcja jest korzystniejsza cenowo biorąc pod uwagę niższy podatek, oraz ewentualne problemy z tym związane?

Dziękuję

TEORIA: Jak kupujesz materiał (niezależnie czy Ty czy wykonawca) to do ceny netto hurtownia dolicza 23% VAT. Jeśli natomiast wykonawca użyje tego materiału do budowy Twojego domu to zafakturuje Cię za całość (robocizna + materiał) na VAT 8%. W twoim przypadku oznacza to że ten sam materiał dostajesz z VAT 8%, czyli teoretycznie zyskujesz 15% VAT. Ale nie jest tak różowo, ponieważ ten wykonawca musi zapłacić podatek dochodowy od większej kwoty, która de facto w części (materiałowej) nie jest jego przychodem - dzieje się tak w momencie kiedy wykonawca jest opodatkowany ryczałtem ewidencjonowanym (większość działalności gospodarczych w budowlance tak się rozlicza) i rozlicza się tylko z przychodów (nie ujmuje w kosztach faktur np. za materiały). A więc kupując materiał za X zł i sprzedając Ci go za X zł, jest w plecy o 5% podatku, który musi zapłacić od kwoty X zł. Dlatego wykonawcy dorzucają sobie do kwoty materiałów "prowizje logistyczną". Po części aby zapłacić ten podatek dochodowy, a po drugie dlatego, że wtedy on ma więcej pracy. Musi materiał zamówić, czasem przywieźć lub skoordynować transport. Zatem od tej radosnej różnicy na VAT w wysokości 15% trzeba odjąć 5% dochodowego i jeszcze jakąś kwotę za zorganizowanie materiału. Realny zysk wynosi 7-8%.

Druga sprawa, to niechęć wykonawców do sprzedawania usługi z materiałem. Jeśli wykonawca kupił materiał z VAT 23%, a sprzedał go z VAT 8%, to po pierwsze wyłożył więcej gotówki niż dostał, a różnicę otrzyma z US dopiero po rozliczeniu deklaracji. Rzadko kiedy taka transakcja zamyka się w jednym miesiącu obrachunkowym, więc finansowo jest w plecy, dopóki US nie zwróci mu różnicy. A zwyczajowy termin zwrotu to... 60 dni. I każdy zwrot obarczony jest dużym prawdopodobieństwem kontroli skarbowej, więc komu z małych firemek, działalności gospodarczych, chciałoby się w to bawić? Zwłaszcza, że księgowa również policzy sobie dodatkowe wynagrodzenie za udział w kontroli. Większe firmy tak robią. My tak kupiliśmy dach "oszczędzając" (względem samodzielnego kupowania materiałów) ok. 3tys zł. Ale z majstrem się nie dogadaliśmy na takie rozliczenia.

Policz co będzie konkretnie dla Ciebie najlepsze, najtańsze. Po samej robociźnie to ciężko Ci coś doradzić jaka opcja będzie najkorzystniejsza.

a czym się majster sugerował ? 17 tys a 40 tys za robociznę to jednak spora różnica,

poza tym jak firma kupuje sam materiał na siebie, to i tak płaci 23 % stawki Vat, więc nie wiem w czy ma być jedna firma lepsza od drugiej, obydwie wezmą faktury za materiał na siebie

ja nie widzę różnicy oprócz ceny między dwoma ofertami, chyba że majster - tzn kto ? kierownik budowy, wie jak pracują, widział ich budowy itd

moim skromnym zdaniem jeśli masz ławy fundamentowe a nie płytę to koszt fundamentów - robocizna to góra 15-20 tys

Nie sprawdzałem wcześniej, teraz mnie połechtałeś i zerknąłem i słabo to wygląda, bo nie widzę zwykłych o grubości 25cm. Dopiero grafity serwują 25 i 30. :( Niby można dać 10+15cm i będzie nawet lepiej, bo szczelniej, z drugiej strony podwójna robota... :/

Coś pomroczność jasną miałem, bo teraz znalazłem. Na przykładzie Swisspor

EPS 039 fasada podłoga 25cm - 46zł/m2 (biały)

EPS 031 LAMBDA MAX fasada 20cm -- 42zł/m2 (szary)

Także jak widać różnica 4zł/m2 czyli w moim przypadku przy 200m2 muru 800 zł różnicy na materiale. Przy czym zamiennikiem dla 20cm 031 jest 23cm 040, więc dom będzie lepiej ocieplony.

A jest jakaś różnica w montażu grafitowego i białego?

W samym montażu nie, ale grafit trzeba osłaniać od słońca bo się grzeje i odkleja. Trzeba szybko klejem zaciągać i siatką. Ew. robią teraz grafit z białym frontem, ale drogie to.

Myjk, udało Ci się znaleźć info, że styro klejone również na klej w piance się odkleja? Ja dotarłem do informacji, że odkleja się na klej z worka i zastanawiam się, czy taki z puszki też potencjalnie może się odkleić.
rybka1209. U nas podobnie. To co chcieliśmy miało się nijak do tego co mogliśmy postawić. I zdecydowaliśmy się nie walczyć. Projektant nam w tajemnicy powiedział, że przy 2-3 odwołaniu zazwyczaj się naginają. Tak jest u mnie w rejonie. Opóźniłoby to budowę o przynajmniej rok i nie dawał 100% gwarancji. Zastanów się jak bardzo Wam zależy na czasie i przejrzyj inne projekty. Poszukaj kogoś kto się odwoływał. Co rejon to inne szanse. W małej mieścinie warto iść do kogoś ze starostwa lub burmistrza i popytać.