Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2018 - serdecznie witamy budujących w tym roku. Forum czekało na Was!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Każdy kto ma ogrzewanie podłogowe to sobie chwali, nikogo z ogrzewaniem ściennym nie znam. Planuje ogrzewanie podłogowe w łazienkach i wiatrołapie a reszta ogrzewanie ścienne.

Jakaś schiza na punkcie żylaków ? :D

Zgadza się, byłem dziś w składzie budowlanym i okazało się ze cały Termoton na placu maja już sprzedany, oczekują na transport.

Czy ktoś na forum ma ogrzewanie ścienne? Jak się spisuje w użytkowaniu ?

Pytałem dzisiaj w moim składzie o styro, zapytałem przy okazji o mury. Wszystko jest na sprzedaż, na nikogo nie czeka.

Dla mnie niewątpliwym plusem jest możliwość wykorzystania tej samej instalacji do chłodzenia.

Dodatkowo mała bezwladnosc, która jest i plusem i minusem - zależy jak na to patrzeć. Podobno bardzo fajnie daje się wysterowac automatyka i zaworami on/off.

Ogrzewanie głównie przez promieniowanie - choć w przypadku pompy ciepła to nie do końca plus, ale temp odczuwalna jest wyższa od rzeczywistej.

Koszt inwestycji podobny, ale jak weźmiemy pod uwagę chłodzenie to wychodzi lepiej. Choć są przeciwnicy tego typu chłodzenia. Nie jest ono tak wydajne itd. Ale w energooszczednym domu spokojnie wystarczy na obniżenie temp o kilka stopni względem temp zewnętrznej.

Właśnie to chłodzenie zawazylo. Byłem na 100% pewien klimakonwektorow. Ale instalator meditherm mnie zaintrygowal. Swoją drogą jestem bardzo ciekaw jak to się sprawdzi w praktyce...

Rurki w ścianie maja 6mm a tynk ok 10mm.

Ale to trochę dziwne, bo dom się grzeje przez 3-4 miesiące z rzędu, a chłodzenia się używa w porywach przez miesiąc. I to głównie na poddaszu się przydaje, a na dole w salonie na imprezy, faktycznie lepiej chłodzić powietrze. Zresztą zrewiduj to jeszcze, bo samo chłodzenie nie jest decydujące o komforcie, bardziej istotne jest osuszanie powietrza, a tego ścianami (i podłogą) się nie zrobi.

Gość Arturo72
Powiedzcie to kaszpirowi :D

Wybacz chłopakowi bo dalej jest w traumie lub raczej ekstazie po przejściu z ekosyfu na cywilizowane źródło ciepła i Świat mu się zalamal bo do tej pory wbijali mu wszyscy do lba że ekosyf jest tani a tu niespodzianka i jakby nowe życie dostał :D

Psycholog potrzebny będzie :D

Zresztą nie on jeden z ekosyfu ma jazdy obecnie :D

Edytowane przez Arturo72

Właśnie to chłodzenie zawazylo. Byłem na 100% pewien klimakonwektorow. Ale instalator meditherm mnie zaintrygowal. Swoją drogą jestem bardzo ciekaw jak to się sprawdzi w praktyce...

Rurki w ścianie maja 6mm a tynk ok 10mm.

6mm...a ile w środku? Nie zapomnij o jakich ekstra filtrach, by przy napełnianiu instalacji wodą nie wpuścić jakiegoś paprocha, który może coś zatkać.