Brysia8 22.05.2018 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Swoją droga wracając do materiałów i rzekomych ich braków -- co przejeżdżam koło jakiegoś składu, to plac mają zawalony aż się wysypuje. Może już są sprzedane, tylko oczekują na transport / dogodny termin? My też przetrzymaliśmy kilka palet na składzie (nawet 3 miesiące) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukDom 23.05.2018 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Zgadza się, byłem dziś w składzie budowlanym i okazało się ze cały Termoton na placu maja już sprzedany, oczekują na transport.Czy ktoś na forum ma ogrzewanie ścienne? Jak się spisuje w użytkowaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia35 23.05.2018 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 To i ja sie przywitam. Po ciezkich przygodach w koncu dostalismy pozwolenie w ten poniedzialek. Bedziemy budowac dom w jezowkach z podwojnym garazem. Zycze wszystkim aby jak najszybciej mury pchnely sie do gory:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 23.05.2018 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Ja u siebie planuje ścienne meditherm. Rozmawiałem z osobą, która takowe posiada i bardzo sobie chwaliła. Ale póki sam nie sprawdzę empirycznie to cieżko się wypowiadać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukDom 24.05.2018 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Każdy kto ma ogrzewanie podłogowe to sobie chwali, nikogo z ogrzewaniem ściennym nie znam. Planuje ogrzewanie podłogowe w łazienkach i wiatrołapie a reszta ogrzewanie ścienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 24.05.2018 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Mam podobny plan. Jakiej firmy ogrzewanie ścienne? Zasilanie z czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.05.2018 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Każdy kto ma ogrzewanie podłogowe to sobie chwali, nikogo z ogrzewaniem ściennym nie znam. Planuje ogrzewanie podłogowe w łazienkach i wiatrołapie a reszta ogrzewanie ścienne. Jakaś schiza na punkcie żylaków ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 24.05.2018 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 O tym micie w sumie pierwszy raz słyszę. Ale są jeszcze inne różnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.05.2018 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 O tym micie w sumie pierwszy raz słyszę. Ale są jeszcze inne różnice. Z ciekawości jakie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 24.05.2018 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Zgadza się, byłem dziś w składzie budowlanym i okazało się ze cały Termoton na placu maja już sprzedany, oczekują na transport. Czy ktoś na forum ma ogrzewanie ścienne? Jak się spisuje w użytkowaniu ? Pytałem dzisiaj w moim składzie o styro, zapytałem przy okazji o mury. Wszystko jest na sprzedaż, na nikogo nie czeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukDom 24.05.2018 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Mam podobny plan. Jakiej firmy ogrzewanie ścienne? Zasilanie z czego? ogrzewanie gazowe - kocioł kondensacyjny, rury al pex w ścianie i podłodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 24.05.2018 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 O tym micie w sumie pierwszy raz słyszę. Ale są jeszcze inne różnice. Różnice to nie wszystko, ja chętnie się dowiem jakie są pozytywne różnice w stosunku do podłogówki. Chwilę się zastanowiłem i takowych nie znajduję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 24.05.2018 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Dla mnie niewątpliwym plusem jest możliwość wykorzystania tej samej instalacji do chłodzenia.Dodatkowo mała bezwladnosc, która jest i plusem i minusem - zależy jak na to patrzeć. Podobno bardzo fajnie daje się wysterowac automatyka i zaworami on/off.Ogrzewanie głównie przez promieniowanie - choć w przypadku pompy ciepła to nie do końca plus, ale temp odczuwalna jest wyższa od rzeczywistej. Koszt inwestycji podobny, ale jak weźmiemy pod uwagę chłodzenie to wychodzi lepiej. Choć są przeciwnicy tego typu chłodzenia. Nie jest ono tak wydajne itd. Ale w energooszczednym domu spokojnie wystarczy na obniżenie temp o kilka stopni względem temp zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 24.05.2018 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Rzeczywiście pasywne chłodzenie ścianą będzie znacznie bardziej komfortowe niż podłogówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.05.2018 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Rzeczywiście pasywne chłodzenie ścianą będzie znacznie bardziej komfortowe niż podłogówką. Też widzę tu plus i o tym nie pomyślałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 24.05.2018 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Właśnie to chłodzenie zawazylo. Byłem na 100% pewien klimakonwektorow. Ale instalator meditherm mnie zaintrygowal. Swoją drogą jestem bardzo ciekaw jak to się sprawdzi w praktyce... Rurki w ścianie maja 6mm a tynk ok 10mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 24.05.2018 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Właśnie to chłodzenie zawazylo. Byłem na 100% pewien klimakonwektorow. Ale instalator meditherm mnie zaintrygowal. Swoją drogą jestem bardzo ciekaw jak to się sprawdzi w praktyce... Rurki w ścianie maja 6mm a tynk ok 10mm. Ale to trochę dziwne, bo dom się grzeje przez 3-4 miesiące z rzędu, a chłodzenia się używa w porywach przez miesiąc. I to głównie na poddaszu się przydaje, a na dole w salonie na imprezy, faktycznie lepiej chłodzić powietrze. Zresztą zrewiduj to jeszcze, bo samo chłodzenie nie jest decydujące o komforcie, bardziej istotne jest osuszanie powietrza, a tego ścianami (i podłogą) się nie zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 24.05.2018 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 (...) a chłodzenia się używa w porywach przez miesiąc. Powiedzcie to kaszpirowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.05.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 (edytowane) Powiedzcie to kaszpirowi Wybacz chłopakowi bo dalej jest w traumie lub raczej ekstazie po przejściu z ekosyfu na cywilizowane źródło ciepła i Świat mu się zalamal bo do tej pory wbijali mu wszyscy do lba że ekosyf jest tani a tu niespodzianka i jakby nowe życie dostał Psycholog potrzebny będzie Zresztą nie on jeden z ekosyfu ma jazdy obecnie Edytowane 24 Maja 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 24.05.2018 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Właśnie to chłodzenie zawazylo. Byłem na 100% pewien klimakonwektorow. Ale instalator meditherm mnie zaintrygowal. Swoją drogą jestem bardzo ciekaw jak to się sprawdzi w praktyce... Rurki w ścianie maja 6mm a tynk ok 10mm. 6mm...a ile w środku? Nie zapomnij o jakich ekstra filtrach, by przy napełnianiu instalacji wodą nie wpuścić jakiegoś paprocha, który może coś zatkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts