Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2018 - serdecznie witamy budujących w tym roku. Forum czekało na Was!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Opcje są dwie - podłogówka albo kable, z tym, że na chwilę obecną podłogówka wygrywa bo jednak uniwersalna, wodę można zagrzać wszystkim.

Znaczy kable to też podłogówka. ;) Owszem, można zagrzać wszystkim wodę, ale... mając swoje panele w prosumencie jesteś praktycznie niezależny. Żeby wykorzystać wodną z innym źródłem (spalinowym) to musiałaby przyjść wojna. Wtedy się nie zmienia ogrzewania, tylko spieprza. ;P

Tylko jednak z foto jest tak, że prąd albo jest albo nie ma, w Polsce też przepisów nie można być pewnym i nie wiadomo czy ustawa prosumencka za chwilę się nie zmieni. Więc może jednak dla spokoju ducha pompa z podłogówką a jak będzie jakaś sensowna dotacja to dołożyć foto.

Prawda. Pytanie czy taka ustawa może znieść dotychczas zawarte umowy na prosumenta (ciekawe co jest na ten temat w umowach z prądotwórcami) czy zniesie taką możliwość tylko dla "nowych". Trza "prawnika" zawołać.

Kotłownia to w sumie jedyne pomieszczenie gospodarcze, więc ja bym ją powiększał niż pomniejszał, tam ma stać pompa, reku, umywalka techniczna, tablica rozdzielcza, rozdzielacze do podłogówki, narzędzia i parę innych rzeczy ;)

Nie ma miejsca na działce na jakąś "szopę"? ;)

zakładam 25 na ściany, 10 xps pod płytę, 20 eps na płytę, w wiązarach jakieś 30-40 cm celulozy lub kombinacja celulozy z wełną

Czyli na bogato. Rozważania czas zacząć, PC IMHO się nie będzie opłacać, szczególnie jeśli nie planujesz chłodzenia czy grzania basenów ogrodowych -- jak to niektóre oszołomy robią. ;)

Przyznaję - w pierwszej opcji był tylko mały obrazek, bo forum mnie dobija z załącznikami ;)

Potem dodałem linka a potem go pogrubiłem.

A, to ja się w drugą edycję wstrzeliłem. ;) Srx. jtm ;)

Znaczy kable to też podłogówka. ;) Owszem, można zagrzać wszystkim wodę, ale... mając swoje panele w prosumencie jesteś praktycznie niezależny. Żeby wykorzystać wodną z innym źródłem (spalinowym) to musiałaby przyjść wojna. Wtedy się nie zmienia ogrzewania, tylko spieprza. ;P

Mam niby gaz w drodze - ale go świadomie nie biorę zakładając kable lub pompę i indukcję. Zawsze to jakaś opcja.

Nie ma miejsca na działce na jakąś "szopę"? ;)

Miejsce mam, ale to etap kolejny ;)

Czyli na bogato. Rozważania czas zacząć, PC IMHO się nie będzie opłacać, szczególnie jeśli nie planujesz chłodzenia czy grzania basenów ogrodowych -- jak to niektóre oszołomy robią. ;)

No właśnie - opcje 2, analiza przede mną, trochę czasu jest.

Ceny prądu będą rosły.

Jakoś ostatnie lata temu zaprzeczają.

Węgiel jest coraz droższy a alternatywnych rozwiązań w PL póki co brak.

Droższy to jest nasz węgiel i dla odbiorcy detalicznego, przez zakaz sprzedaży syfu i cofanie dotacji do kopalni. W zasadzie to cena w końcu dobija do jego wartości rynkowej. Ale elektrownie opalają głównie brunatnym, który jest znacznie tańszy, bo tańszy w wydobyciu i z importu. Poza tym nawet w zaściankowej PL OZE to blisko 20% i ten udział się będzie zwiększać, a koszty produkcji z OZE zmniejszać.

Nawet prosument może niewiele poprawić systuację. Według mnie warto minimalizować zużycie energii już teraz.

Prosument to akurat ma inne zadanie niż obniżenie kosztów prądu. I wątpię aby ot tak zniknął, bo ten system oparty na panelach PV wspiera w znacznym stopniu niedobory mocy w elektrowniach konwencjonalnych w czasie największego letniego zapotrzebowania, a kiedy to jest najwięcej problemów przy produkcji prądu (wysokie temperatury, brak wody do chłodzenia).

Mam niby gaz w drodze - ale go świadomie nie biorę zakładając kable lub pompę i indukcję. Zawsze to jakaś opcja.

To tak jak ja. ;) Ale ja biorę pompę dlatego, że chcę tym samym urządzeniem chłodzić dom i grzać basen, a gaz tym założeniom nie sprosta. No i do gazu nie domontuje się paneli, a do PC owszem. Z tym że to mało opłacalne, jeszcze.

Edytowane przez Myjk

Sam myślę o panelach PV, ale chyba bałbym się iść w grzanie przy COP 1.

Myjk, jesteś pewien że w PL OZE już jest na poziomie 20%? Swego czasu były jakieś dotacje do pomp, ogniw itd, ale teraz nie widzę nic. Do 2021 Polska ma zwiększyć udział OZE inaczej dotkną ją kary ze strony UE. Ale jakoś słabo się do tego zabierają....

bez hejtu proszę ;) o czymś pewnie zapomniałem, gdzieś dałem za mało gdzieś może za dużo ... tak pi razy oko co myślicie?

4696fbd08b8fad68.png

bazuje na wiedzy zdobytej na forum, wycen które wstępnie otrzymałem.

U nas płyta 130m2 kosztowała 70tys. Cena robocizny jak u Ciebie.

Jaką masz powierzchnię dachu? Jaka masz powierzchnię ścian?

Czemu wentylacja grawitacyjna?

Elektryka, materiał tylko 2tys? U mnie poszło 6tys. z hakiem.

Ile masz ocieplenia na ścianach? 20cm przy cenie z netu za 211zł wychodzi 7.735zł.

No to jakoś dużo was wyszła płyta ja na 200m2 płyty dostawałem wyceny z firm które się tym zajmują tylko i wyłącznie tzn legalett megather bricmann na 200m2 w cenie około 70-75 dodam iż są to gołe płyty bez ogrzewania.

płytę liczyłem mniej więcej tak:

robota 120pln - jeśli się zdecyduje na Pana Mirka tutaj pewnie mozna znaleźć ekipę która to zrobi taniej

XPS 50zł - Basf 3035 lub 3000.

stal 42,5pln - 1kg stali 2,5 średnio 17kg = 42,5pln

Beton b20 47pln - 1m3 235pln z którego wychodzi 5m2 = 47pln

piasek 30zł - 1,5tony na 1m2

czyli na szybko "podstawowe" materiały wychodzą 290zł, do tego gruba czarna folia, deski, drut wiązałkowy, podkładek pod zbrojenie czyli 320pln m2 płyty liczone na szybko.

320x170= 54400 z czego sama robota 20000

mój błąd liczyłem dla 170m2 a nie 180m2 także wyjdzie jakoś 60 ~~

Rekuperacja ... mój błąd w nazewnictwie zmieniłem tamten plik.

7 tysi elektryka + hydraulika za sam materiał to wziąłem w ogóle z czapy nie mam pojecie ile wyjdzie

Liczę 15cm na ściany grafit jakiś przykładowo rzucony knauf 15cm wychodzi z 1m3 6,5m2 kosztuje 190zł za m3 w pierwszym lepszym sklepie internetowym

Powierzchnia dachu około 290m2, dwuspadowy, ścian liczyłem sam tzn długość ścian zewnętrzna wychodziła jakoś 65m2, działowe również co daje około 130m ścian długość x2,5 wysokosci daje 325m2 dla zwiększenia powierzchni dałem 370m2 liczyłem na logike możliwe iż źle :)

jak juz pisałem ceny mocno orientacyjne wyliczenia również :)

Edytowane przez martingg

o tak jak ja. ;) Ale ja biorę pompę dlatego, że chcę tym samym urządzeniem chłodzić dom i grzać basen, a gaz tym założeniom nie sprosta. No i do gazu nie domontuje się paneli, a do PC owszem. Z tym że to mało opłacalne, jeszcze.

Widzisz, ja też o tym nieśmiało myślę, ale na głos tego nie powiem ;)

Moja kalkulacja płyty tez była na jakieś 54tys. A potem robocizna wzrosła z 10tys do ponad 20tys i piach... duużo piachu. Miało wejśc 330ton, weszło ponad 700t... Jak ja dostałam wyceny od dużych firm, które zajmują się płytami, to ceny były ok 55tys. za samą płytę bez prac ziemnych i wymiany gruntu.

Hydraulika za 5tys (materiał) ok, ale elektryka za 2tys to nie bardzo.

15cm na ściany to imho za mało. W projekcie mialam 18cm, a zmieniliśmy na 20cm. Inna kwestia, że swisspora grafit 20cm 0,032 można dostać za ok. 180zł/m3.

Koszt dachu (więźba + pokrycie dachówką ceramiczną + orynnowanie + okna) z robocizną wyszło nam 238zł/m2 dachu. Dach prosty dwuspadowy, bez lukarn. Sama więźba i robota to 73zł/m2.

Ocieplenie stropu tez za mało liczysz. 30cm lepszej wełny to ok 42zł/m2. Masz 180m2 czyli 7,5tys, a nie 5,4tys.

Z kolei 20tys na reku to dużo. Jak mam aerisa next 350 i cena kompletnej instalacji (bez znajomych ;) ) to 16,5tys.

@Doli.

ja nie wymieniam gruntu, zdjęcie humusu 30cm + po zdjęciu muszę podnieść całość o około 1m także liczyłem 1,5tony na 1m3 wychodzi mi około 270ton ziemi liczyłem chyba po 20zł tona? Piach nawieść/wyrownać chce we wlasnym zakresie sąsiad obok ma koparke więc tej kwestii ekipa by nie dotykała.

Strzelałem z hydraulika elektryka, dodalem elektryke 4 tyś.

Podobno 15cm wystarcza :) no to sa juz nie wielkie różnice wiec zostawie jak jest.

no to w sumie mnie pocieszyłaś wychodzi za mojego potwora 290m2 69 tyś dach z ceramiką jak piszesz więc moje koszta są realne bo liczyłem dla blachy a ta jest z 10 tyś tańsza może i 15 tyś.

liczyłem wełne na podstawie castoramy Wełna Rockwool Rockroll Plus 150 mm 3 m2 wychodzi 16zł m2 pewnie da sie dostać za 15m2 więc dałem 30 pln

Tam jest reku + klima :) a klima to tak 3,5 ~~ wiec reku 16,5 był liczony

własnie sobie przypomniałem że nie policzyłem rolet zewnętrznych do okien i gipsowania sufitu.

Edytowane przez martingg

bez hejtu proszę ;) o czymś pewnie zapomniałem, gdzieś dałem za mało gdzieś może za dużo ... tak pi razy oko co myślicie?

fb6c4605cae74d8a.png

bazuje na wiedzy zdobytej na forum, wycen które wstępnie otrzymałem.

Wykończenie za 20k wydaje się po prostu nierealne. Tak jak 1000zł/m2 SSZ z silki.

Sam myślę o panelach PV, ale chyba bałbym się iść w grzanie przy COP 1.

No bo to zależy od zapotrzebowania, wprost od jakości ocieplenia, wielkości i ilości połaci dachowej. Ja nawet jakbym chciał oblepić wszystkie połacie dachowe (prócz północnych naturalnie) to i tak nie sprostam zapotrzebowaniu.

Myjk, jesteś pewien że w PL OZE już jest na poziomie 20%? Swego czasu były jakieś dotacje do pomp, ogniw itd, ale teraz nie widzę nic. Do 2021 Polska ma zwiększyć udział OZE inaczej dotkną ją kary ze strony UE. Ale jakoś słabo się do tego zabierają....

Nie na poziomie, tylko blisko (napisałem). AFAIR w 2015 było 16% z OZE, teraz braknie danych. Dotacji do pomp w nowych domach właśnie ie ma, bo nie uznają tego za OZE (i nie ważne że 3/4 ze słońca korzysta). Za to do kotłów na pierdolet i "eko"węgiel dopłacają, a co... Do paneli są dopłaty, Wawa miała dla przykładu w minionym roku sporą dopłatę (15k), niestety ja się nie łapałem, bo 300m od granicy wawy buduję :p ale ptaszki ćwierkają, że całe mazowieckie ma mieć dopłaty do paneli PV niebawem. Tylko nie wiadomo na jakich warunkach.

Doli, a powiedz, co dokładnie wchodzi w skład waszej płyty, w cenie 70 tyś?? Bo przecież jeszcze posadzka, styropian, wszelkie instalacje przed Wami.

Koszty płyty:

18tys - wymiana gruntu i roboty ziemne.

6,7tys - styropian 10cm XPS pod płytę

1,7tys - kanalizacja

8,6tys - stal

7,9tys - beton z pompą

28tys - robocizna (proszę nie komentować, bo wybucham, jak sobie przypomnę ten etap)

3,5tys - materiały "poboczne" włącznie z dechami na szalunek, bo nasz wykonawca nie potrafił zrobić traconego...

Wykończenie za 20k wydaje się po prostu nierealne. Tak jak 1000zł/m2 SSZ z silki.

według polecanego fachowca 900-1100 pln za m2 SSZ bez okien i elewacji taki oszukany SSZ :) , hmmm robiłem kapitalny remont 65m2 łącznie ze zwalaniem tynków, troche wylewek samopoziomującej, dołożeniem elektryki materiał na to kosztował mnie 8500pln z czego 1500? wylewki/tynki/gipsy tutaj dochodzi mi troche wiecej płytek, 2x bidet 1x wc wiecej 1x prysznic. Glazurę obecnie brałem z neta bo wychodziło 50% taniej ... armatura hansgrohe/roca więc wyższa pólka.

Edytowane przez martingg