Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2018 - serdecznie witamy budujących w tym roku. Forum czekało na Was!

Recommended Posts

Koszty płyty:

18tys - wymiana gruntu i roboty ziemne.

6,7tys - styropian 10cm XPS pod płytę

1,7tys - kanalizacja

8,6tys - stal

7,9tys - beton z pompą

28tys - robocizna (proszę nie komentować, bo wybucham, jak sobie przypomnę ten etap)

3,5tys - materiały "poboczne" włącznie z dechami na szalunek, bo nasz wykonawca nie potrafił zrobić traconego...

:jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop:

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@martingg a okna gdzie masz wliczone?

EDYTA: ok, widzę!

W zasadzie dobrze byłoby widzieć co budujesz :confused: Bo nie mogę się dokopać.

Trzeba uwzględnić też koszt szalunków, beton na wieńce, nadproża (lub systemowe), koszt nadbitki / podbitki, okna + ewentualne rolety, brama garażowa (o ile jest?), drzwi wejściowe, alarm(?), ubezpieczenie budowy (przed kradzieżą, "siłami wyższymi"), biały montaż elektryki, ocieplenie szczytów, drzwi wewnętrzne, elewacja (oprócz styropianu przyda się klej i siatka plus tynk), obróbka cokołu, parapety zewnętrzne i wewnętrzne... I mnóstwo małych wydatków które jak posumujesz to nagle robi się 10k ;)

@Doli.

na razie kupuje działkę :D Bieganów pod Żyrardowem, mazowieckie ;) tak wiem wiem, cena materiałów i roboty droga, ale mam czas na szukanie tańszych silkatów, stali nawet jak trzeba pół polski przewieźć ... mam znajomego ze składem budowlanym mogę mu to zwalać a potem podrzuci mi to HDSem za parę stówek.

Projekt Signum038 z wywalonym garażem + powiększona kotłownia (siłownia docelowo) + przedsionek

https://pracownia-projekty.dom.pl/wm_038_signum_ii_ce.htm

pi razy drzwi wygląda tak, bez wchodzenia w detale okien i drzwi.

593433f2aa423908.png

Fakt nie uwzględniłem betony/stali na szlunki/wieńce, nadproża.

Rolety zewnętrzne są wrzucone w developerski w "aktualnej" wersji rzuciłem 15 tysi nie mam pojęcia czy to realna kwota.

Łeeeeeee parapety? na co to komu :p

Brak garaży stanie blaszak ocieplany obok z automatyką. Nie stac mnie jednak na luksus posiadania garażu w bryle za 50 tysi :) tak wyjdzie 7 ~~ może sie go kiedys zbuduje...

Fakt brakt drzwi ... dodaje.

@Myjk

wliczony był w to kompletny dach także SSO + 50% SSZ :)

e4fd0437ddeae899.png

zaczynałem excela suma była 305tyś 2h później ma juz 355 tyś dzięki :p

Edytowane przez martingg

Koszty płyty:

18tys - wymiana gruntu i roboty ziemne.

6,7tys - styropian 10cm XPS pod płytę

1,7tys - kanalizacja

8,6tys - stal

7,9tys - beton z pompą

28tys - robocizna (proszę nie komentować, bo wybucham, jak sobie przypomnę ten etap)

3,5tys - materiały "poboczne" włącznie z dechami na szalunek, bo nasz wykonawca nie potrafił zrobić traconego...

No to grubo Was to wyniosło :o

No ale pożarła Was wymiana gruntu, a tego do końca nie przewidzisz. Robocizny nie komentuje ;)

Ale za to jaka rozpiska szczegółowa ;)

Ja mam wyszczególnione w moim magicznym zeszycie dwie pozycje dotyczące budowy płyty:

płyta - 54 tyś

roboty ziemne - koparka + piach (218 ton) - 6150 zł

Oczywiście składowe płyty mogę wymienić, ale nie mam ich rozbitych na poszczególne kwoty.

Edytowane przez annatulipanna
błąd w danych liczbowych

No to grubo Was to wyniosło :o

No ale pożarła Was wymiana gruntu, a tego do końca nie przewidzisz. Robocizny nie komentuje ;)

Ale za to jaka rozpiska szczegółowa ;)

Ja mam wyszczególnione w moim magicznym zeszycie dwie pozycje dotyczące budowy płyty:

płyta - 54 tyś

roboty ziemne - koparka + piach (202 tony) - 6150 zł

Oczywiście składowe płyty mogę wymienić, ale nie mam ich rozbitych na poszczególne kwoty.

Żebyś ty zobaczyła mojego excela z wydatkami :) Wszystko wpisane co do faktury i paragonu plus budżetowanie kolejnych etapów prac :) Jak na razie budżet się spina i to najważniejsze ;)

U mnie badania gruntu wykazały obecność tylko piasków. Wód gruntowych brak (odwierty na głębokość 4 m). Piachu pod płytę miało wejść 147 ton. A wlazło 218 t. Jakoś dziwnym trafem zawsze wyjdzie więcej, niż wyliczą :p

Także kosztorys - fajna i potrzebna rzecz, ale tylko poglądowo. Te 20% trzeba założyć więcej, niż wyszło z wyliczeń i cieszyć się, jeśli uda się zmieścić w tej kwocie.

Czego, z całego serca życzę ;)

:lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2:

Dobre, ja tez miałam badanie ;) A rzeczywistość i woda swoje ;)

Nie strasz .. ja głęboko wierzę w to co mi geolog napisał ;)

Wykonując otwory badawcze do głębokości 1,5 m ppt nie stwierdzono poziomu wodonośnego, jak również nie stwierdzono sączenia wody w otworach. W związku z tym dla projektowanej inwestycji nie przewiduje się szkodliwego oddziaływania wód gruntowych na konstrukcję.

Pod warstwą gleby z rumoszem skał węglanowych o miąższości około 0,2 m występują utwory wieku triasowego wykształcone jako zwietrzeliny kamieniste. Zwietrzeliny te występują w całym profilu wykonanych otworów i zbudowane są z rumoszu skał węglanowych przewarstwianych warstwami wapieni, czasem z niewielkim dodatkiem gliny. Wśród wydzielonej warstwy geotechnicznej znajdują się skały silnie zwietrzałe i silnie spękane i z tego też powodu nie jest możliwe wyraźne postawienie granicy pomiędzy poszczególnymi warstwami zwietrzelin, a skałą, tym bardziej że grunty te przechodzą jedne w drugie w sposób ciągły. Wydzielona warstwa geotechniczna gruntów rodzimych występująca w poziomie posadowienia i powyżej jest gruntem nośnym o dobrych i bardzo dobrych właściwościach fizykomechanicznych dla potrzeb posadowienia projektowanego obiektu. Nie zawiera ona w swoim

składzie dużych i znaczących ilości materiału spoistego (gliny) i dzięki temu nie posiada tendencji wysadzinowych w strefie przemarzania.

Nie strasz .. ja głęboko wierzę w to co mi geolog napisał ;)

Wykonując otwory badawcze do głębokości 1,5 m ppt nie stwierdzono poziomu wodonośnego, jak również nie stwierdzono sączenia wody w otworach. W związku z tym dla projektowanej inwestycji nie przewiduje się szkodliwego oddziaływania wód gruntowych na konstrukcję.

Pod warstwą gleby z rumoszem skał węglanowych o miąższości około 0,2 m występują utwory wieku triasowego wykształcone jako zwietrzeliny kamieniste. Zwietrzeliny te występują w całym profilu wykonanych otworów i zbudowane są z rumoszu skał węglanowych przewarstwianych warstwami wapieni, czasem z niewielkim dodatkiem gliny. Wśród wydzielonej warstwy geotechnicznej znajdują się skały silnie zwietrzałe i silnie spękane i z tego też powodu nie jest możliwe wyraźne postawienie granicy pomiędzy poszczególnymi warstwami zwietrzelin, a skałą, tym bardziej że grunty te przechodzą jedne w drugie w sposób ciągły. Wydzielona warstwa geotechniczna gruntów rodzimych występująca w poziomie posadowienia i powyżej jest gruntem nośnym o dobrych i bardzo dobrych właściwościach fizykomechanicznych dla potrzeb posadowienia projektowanego obiektu. Nie zawiera ona w swoim

składzie dużych i znaczących ilości materiału spoistego (gliny) i dzięki temu nie posiada tendencji wysadzinowych w strefie przemarzania.

U nas woda miała być na 90cm , była na 60cm (a robiliśmy płytę w dośc suchym okresie - koniec sierpnia 2017). Akurat w miejscach odwiertów gliny było 20cm, a w rzeczywistości na dużych połaciach było jej czasami metr. Już samo przeszacowanie piachu z 330t na ponad 700t mówi samo za siebie. Nie chcę straszyć, ale trzeba się przygotować na nieprzewidziane. Mentalnie i finansowo ;)

Całe dwa ...po przekątnej na planie budynku ;)

Ale w sumie w moim pasie działek robili już z 4 badania wcześniej, w niektórych było więcej gliny, w niektórych mniej.

Wody faktycznie nie ma bo 2 działki odemnie była robiona piwnica i wykop na jakieś 2-2,5 metra stał dość długo - wody nie stwierdzono. Za to jak popadała, to trochę stała ;)