martingg 30.05.2018 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Koszty płyty: 18tys - wymiana gruntu i roboty ziemne. 6,7tys - styropian 10cm XPS pod płytę 1,7tys - kanalizacja 8,6tys - stal 7,9tys - beton z pompą 28tys - robocizna (proszę nie komentować, bo wybucham, jak sobie przypomnę ten etap) 3,5tys - materiały "poboczne" włącznie z dechami na szalunek, bo nasz wykonawca nie potrafił zrobić traconego... :jawdrop::jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 30.05.2018 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 @martingg a okna gdzie masz wliczone? EDYTA: ok, widzę! W zasadzie dobrze byłoby widzieć co budujesz Bo nie mogę się dokopać. Trzeba uwzględnić też koszt szalunków, beton na wieńce, nadproża (lub systemowe), koszt nadbitki / podbitki, okna + ewentualne rolety, brama garażowa (o ile jest?), drzwi wejściowe, alarm(?), ubezpieczenie budowy (przed kradzieżą, "siłami wyższymi"), biały montaż elektryki, ocieplenie szczytów, drzwi wewnętrzne, elewacja (oprócz styropianu przyda się klej i siatka plus tynk), obróbka cokołu, parapety zewnętrzne i wewnętrzne... I mnóstwo małych wydatków które jak posumujesz to nagle robi się 10k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 30.05.2018 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 według polecanego fachowca 900-1100 pln za m2 SSZ bez okien i elewacji taki oszukany SSZ No to nie SSZ tylko SSO. Za 180 jest do zrobienia przy mocnej napince i bez faktur na towar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 30.05.2018 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 (edytowane) @Doli. na razie kupuje działkę Bieganów pod Żyrardowem, mazowieckie tak wiem wiem, cena materiałów i roboty droga, ale mam czas na szukanie tańszych silkatów, stali nawet jak trzeba pół polski przewieźć ... mam znajomego ze składem budowlanym mogę mu to zwalać a potem podrzuci mi to HDSem za parę stówek. Projekt Signum038 z wywalonym garażem + powiększona kotłownia (siłownia docelowo) + przedsionek https://pracownia-projekty.dom.pl/wm_038_signum_ii_ce.htm pi razy drzwi wygląda tak, bez wchodzenia w detale okien i drzwi. Fakt nie uwzględniłem betony/stali na szlunki/wieńce, nadproża. Rolety zewnętrzne są wrzucone w developerski w "aktualnej" wersji rzuciłem 15 tysi nie mam pojęcia czy to realna kwota. Łeeeeeee parapety? na co to komu Brak garaży stanie blaszak ocieplany obok z automatyką. Nie stac mnie jednak na luksus posiadania garażu w bryle za 50 tysi tak wyjdzie 7 ~~ może sie go kiedys zbuduje... Fakt brakt drzwi ... dodaje. @Myjk wliczony był w to kompletny dach także SSO + 50% SSZ zaczynałem excela suma była 305tyś 2h później ma juz 355 tyś dzięki Edytowane 30 Maja 2018 przez martingg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 30.05.2018 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Do 355 dodałbym tak ze 20% na nieprzewidziane wydatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 30.05.2018 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 pewnie się tak skończy wyjdzie 400 bez mebli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 30.05.2018 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 (edytowane) Koszty płyty: 18tys - wymiana gruntu i roboty ziemne. 6,7tys - styropian 10cm XPS pod płytę 1,7tys - kanalizacja 8,6tys - stal 7,9tys - beton z pompą 28tys - robocizna (proszę nie komentować, bo wybucham, jak sobie przypomnę ten etap) 3,5tys - materiały "poboczne" włącznie z dechami na szalunek, bo nasz wykonawca nie potrafił zrobić traconego... No to grubo Was to wyniosło No ale pożarła Was wymiana gruntu, a tego do końca nie przewidzisz. Robocizny nie komentuje Ale za to jaka rozpiska szczegółowa Ja mam wyszczególnione w moim magicznym zeszycie dwie pozycje dotyczące budowy płyty: płyta - 54 tyś roboty ziemne - koparka + piach (218 ton) - 6150 zł Oczywiście składowe płyty mogę wymienić, ale nie mam ich rozbitych na poszczególne kwoty. Edytowane 30 Maja 2018 przez annatulipanna błąd w danych liczbowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 30.05.2018 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 robiąc badanie geologiczne można przewidzieć wymianę gruntu u siebie mam 1,7m piachu 20cm torfu potem glino+piach o ile mnie pamiec nie myli woda na 80cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 30.05.2018 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 robiąc badanie geologiczne można przewidzieć wymianę gruntu u siebie mam 1,7m piachu 20cm torfu potem glino+piach o ile mnie pamiec nie myli woda na 80cm. :lol2::lol2::lol2::lol2: Dobre, ja tez miałam badanie A rzeczywistość i woda swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 30.05.2018 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 No to grubo Was to wyniosło No ale pożarła Was wymiana gruntu, a tego do końca nie przewidzisz. Robocizny nie komentuje Ale za to jaka rozpiska szczegółowa Ja mam wyszczególnione w moim magicznym zeszycie dwie pozycje dotyczące budowy płyty: płyta - 54 tyś roboty ziemne - koparka + piach (202 tony) - 6150 zł Oczywiście składowe płyty mogę wymienić, ale nie mam ich rozbitych na poszczególne kwoty. Żebyś ty zobaczyła mojego excela z wydatkami Wszystko wpisane co do faktury i paragonu plus budżetowanie kolejnych etapów prac Jak na razie budżet się spina i to najważniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 30.05.2018 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 U mnie badania gruntu wykazały obecność tylko piasków. Wód gruntowych brak (odwierty na głębokość 4 m). Piachu pod płytę miało wejść 147 ton. A wlazło 218 t. Jakoś dziwnym trafem zawsze wyjdzie więcej, niż wyliczą Także kosztorys - fajna i potrzebna rzecz, ale tylko poglądowo. Te 20% trzeba założyć więcej, niż wyszło z wyliczeń i cieszyć się, jeśli uda się zmieścić w tej kwocie. Czego, z całego serca życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 30.05.2018 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 robię to tylko i wyłącznie szacunkowo żeby wiedzieć jaki to jest rząd kosztów większość tutaj zapewne buduje się po raz pierwszy więc nawet taki poglądowy excel daje jakieś rozeznanie ... no cóż zawsze mogę wziąć jakieś 100m parteru + użytkowe poddajesz ..... neah. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarpenowski 30.05.2018 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 :lol2::lol2::lol2::lol2: Dobre, ja tez miałam badanie A rzeczywistość i woda swoje Nie strasz .. ja głęboko wierzę w to co mi geolog napisał Wykonując otwory badawcze do głębokości 1,5 m ppt nie stwierdzono poziomu wodonośnego, jak również nie stwierdzono sączenia wody w otworach. W związku z tym dla projektowanej inwestycji nie przewiduje się szkodliwego oddziaływania wód gruntowych na konstrukcję. Pod warstwą gleby z rumoszem skał węglanowych o miąższości około 0,2 m występują utwory wieku triasowego wykształcone jako zwietrzeliny kamieniste. Zwietrzeliny te występują w całym profilu wykonanych otworów i zbudowane są z rumoszu skał węglanowych przewarstwianych warstwami wapieni, czasem z niewielkim dodatkiem gliny. Wśród wydzielonej warstwy geotechnicznej znajdują się skały silnie zwietrzałe i silnie spękane i z tego też powodu nie jest możliwe wyraźne postawienie granicy pomiędzy poszczególnymi warstwami zwietrzelin, a skałą, tym bardziej że grunty te przechodzą jedne w drugie w sposób ciągły. Wydzielona warstwa geotechniczna gruntów rodzimych występująca w poziomie posadowienia i powyżej jest gruntem nośnym o dobrych i bardzo dobrych właściwościach fizykomechanicznych dla potrzeb posadowienia projektowanego obiektu. Nie zawiera ona w swoim składzie dużych i znaczących ilości materiału spoistego (gliny) i dzięki temu nie posiada tendencji wysadzinowych w strefie przemarzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 30.05.2018 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Ile robił odwiertów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 30.05.2018 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Nie strasz .. ja głęboko wierzę w to co mi geolog napisał Wykonując otwory badawcze do głębokości 1,5 m ppt nie stwierdzono poziomu wodonośnego, jak również nie stwierdzono sączenia wody w otworach. W związku z tym dla projektowanej inwestycji nie przewiduje się szkodliwego oddziaływania wód gruntowych na konstrukcję. Pod warstwą gleby z rumoszem skał węglanowych o miąższości około 0,2 m występują utwory wieku triasowego wykształcone jako zwietrzeliny kamieniste. Zwietrzeliny te występują w całym profilu wykonanych otworów i zbudowane są z rumoszu skał węglanowych przewarstwianych warstwami wapieni, czasem z niewielkim dodatkiem gliny. Wśród wydzielonej warstwy geotechnicznej znajdują się skały silnie zwietrzałe i silnie spękane i z tego też powodu nie jest możliwe wyraźne postawienie granicy pomiędzy poszczególnymi warstwami zwietrzelin, a skałą, tym bardziej że grunty te przechodzą jedne w drugie w sposób ciągły. Wydzielona warstwa geotechniczna gruntów rodzimych występująca w poziomie posadowienia i powyżej jest gruntem nośnym o dobrych i bardzo dobrych właściwościach fizykomechanicznych dla potrzeb posadowienia projektowanego obiektu. Nie zawiera ona w swoim składzie dużych i znaczących ilości materiału spoistego (gliny) i dzięki temu nie posiada tendencji wysadzinowych w strefie przemarzania. U nas woda miała być na 90cm , była na 60cm (a robiliśmy płytę w dośc suchym okresie - koniec sierpnia 2017). Akurat w miejscach odwiertów gliny było 20cm, a w rzeczywistości na dużych połaciach było jej czasami metr. Już samo przeszacowanie piachu z 330t na ponad 700t mówi samo za siebie. Nie chcę straszyć, ale trzeba się przygotować na nieprzewidziane. Mentalnie i finansowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 30.05.2018 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 U mnie było 6 odwiertów robiliśmy je wspólnie ze znajomym bo działka 4000m2 dzielimy na pół gleba mniej więcej taka sama od jego odwiertów do moich koło 60m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarpenowski 30.05.2018 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Całe dwa ...po przekątnej na planie budynku Ale w sumie w moim pasie działek robili już z 4 badania wcześniej, w niektórych było więcej gliny, w niektórych mniej. Wody faktycznie nie ma bo 2 działki odemnie była robiona piwnica i wykop na jakieś 2-2,5 metra stał dość długo - wody nie stwierdzono. Za to jak popadała, to trochę stała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 30.05.2018 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Już samo przeszacowanie piachu z 330t na ponad 700t mówi samo za siebie. Nie chcę straszyć, ale trzeba się przygotować na nieprzewidziane. Mentalnie i finansowo Proszę, u mnie też miało być sporo mniej a wyszło 701 ton piachu Ile płaciliście za tonę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 30.05.2018 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Proszę, u mnie też miało być sporo mniej a wyszło 701 ton piachu Ile płaciliście za tonę? Chyba tanio 15zł z transportem. EDYTA: Trochę więcej. 250zł za 15t, wychodzi 16,66zł/t. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 30.05.2018 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Tak się czułem stojąc przy dziurze i patrząc na kolejne wywrotki wsypujące do niej piasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts