Doli. 05.06.2018 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Od m2 odejmują otwory okienne i drzwiowe czy nie? Ja miałem ofertę z materiałem ze zużycia + robocizna za m2/bez odliczania otworów. 25cm grafitowego na Caparolu wychodziło ~175 brutto/m2 Nie odejmują. Jeden taki odejmował powierzchnię otworów ale doliczał mb krawędzi do obróbki - ale to jeden rodzynek się trafił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 05.06.2018 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Ten odlicza, ale nie mówił czy coś innego dolicza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 05.06.2018 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 To zapytaj, bo pewnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 05.06.2018 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Mnie też przy wycenie od razu uczulali, że nie odlicza się otworów okiennych i drzwiowych, bo ich obróbka i tak jest bardziej upierdliwa niż gołej ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 05.06.2018 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 (edytowane) O fuck:eek: Może to głupio zabrzmi, ale cieszy mnie, że nawet doświadczona Doli jest zaskoczona cenami. Świadczy to tylko o tym, że innym też ciężko się połapać co i jak. I choć raz moi Panowie są tani bo liczą od 55 m2 gresu do 120 za jakieś duże wypierdy. No właśnie... jakoś tak nikt z płacących nie widzi różnicy pomiędzy położeniem płytek ceramicznych ściennych, które ważą ok 15kg/m2 a gresem porcelanowym o wadze 20 do 45kg/m2 Taka jedna płyteczka 120x60cm potrafi ważyć ponad 18kg, kładzie się ją na specjalny klej odkształcalny i posadzka MUSI być równa, bo "na placki" ani rusz Porównujecie ceny, porównujcie też co i jak chcecie mieć zrobione. Wszystko robi różnicę - u jednych trzeba równać posadzki, u innych wycinać "doktoraty" u jednych mocujesz narożniki a inni chcą mieć je ze szlifowanych płytek, jedni chcą równolegle inni w karo (dużo cięcia) itd itp Edytowane 5 Czerwca 2018 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 06.06.2018 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 No właśnie... jakoś tak nikt z płacących nie widzi różnicy pomiędzy położeniem płytek ceramicznych ściennych, które ważą ok 15kg/m2 a gresem porcelanowym o wadze 20 do 45kg/m2 Taka jedna płyteczka 120x60cm potrafi ważyć ponad 18kg, kładzie się ją na specjalny klej odkształcalny i posadzka MUSI być równa, bo "na placki" ani rusz Porównujecie ceny, porównujcie też co i jak chcecie mieć zrobione. Wszystko robi różnicę - u jednych trzeba równać posadzki, u innych wycinać "doktoraty" u jednych mocujesz narożniki a inni chcą mieć je ze szlifowanych płytek, jedni chcą równolegle inni w karo (dużo cięcia) itd itp Pytajnick czuję się wywołana do tablicy. Ja widzę różnicę w sposobie położenia płytek. I wiem, że różnym fachowcom płacę za różny poziom usług. Płytkarz może też być wybitny w swoim fachu i należy mu się za to sowite wynagrodzenie. Zdziwił mnie tylko rząd wielkości za podstawową usługę. Odnoszę to do swoich stawek, które wydawały mi się nie najgorsze, a okazały się mówiąc delikatnie słabe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 06.06.2018 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Z ciekawostek. Obdzwonilem kilka składów. Czas oczekiwania na silke min 3 tygodnie. Dodatkowo w zeszłym tygodni w xelli mieli awarię i czas może się wydłużyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.06.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Z ciekawostek. Obdzwonilem kilka składów. Czas oczekiwania na silke min 3 tygodnie. Dodatkowo w zeszłym tygodni w xelli mieli awarię i czas może się wydłużyć. Kiedyś znaczenie tańsze od Silki Xelii były bloczki z grupy silikaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 06.06.2018 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Ja co prawda nie obdzwaniałem, ale pytałem wykonawcy czy zamawiać już i dostałem info, że 2 tyg. wcześniej wystarczy. A w jego interesie jest żeby było z czego budować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 06.06.2018 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Mi też mówili, że nie ma co się spieszyć z zamawianiem materiałów i efekt jest taki, że robota stoi bo czekamy na strop. Z 2 tygodni oczekiwania miesiąc temu zrobiły się 4 i jest poślizg. Podobno szał większy niż w 2006r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.06.2018 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Mi też mówili, że nie ma co się spieszyć z zamawianiem materiałów i efekt jest taki, że robota stoi bo czekamy na strop. Z 2 tygodni oczekiwania miesiąc temu zrobiły się 4 i jest poślizg. Podobno szał większy niż w 2006r. No niestety na własne życzenie bo jesteście kompletnie nie przygotowani do budowy domu jak Wam ktoś dyktuje warunki zamiast dbać o dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 07.06.2018 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Ach ci inwestorzy, w dobrej wierze słuchają bardziej doświadczonych budowlańców.Skończ chłopie takie debilne komentarze pisać, bo szkoda tego czytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 07.06.2018 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Ach ci inwestorzy, w dobrej wierze słuchają bardziej doświadczonych budowlańców. Skończ chłopie takie debilne komentarze pisać, bo szkoda tego czytać. Kto nie skacze ten nieprzygotowany! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 07.06.2018 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Mi budowlaniec też mówił, że wszystko jest od ręki, ale wolałem podzwonic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 07.06.2018 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 po ile w ogóle teraz silka stoi ? bierzez xelle czy innego producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 07.06.2018 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 (edytowane) Osobiście nie widzę sensu w kierowaniu się producentem, Xella, czy Grupa Silikaty. Ja się kierowałem dostępnością i ceną - a wszystkie składy w okolicy (znaczy te co w ogóle cokoleirk ) miały tylko Grupę Silikaty. Może dlatego, że fabryka w Kluczach jest niedaleko od Krakowa. Płaciłem 3,69 brutto, transport gratis, ale to było chyba w marcu. Część odebrałem, a część czeka na placu aż będzie gotowy strop. Wczoraj kopaliśmy rów pod ostatnią pętlę kolektora. Ja do koparkowego: Na moje oko ten rów jest za szeroki. Czy nie ma przypadkiem więcje niż 2m? Koparkowy: eee nie na pewno nie ma więcej jak 2 metry, Mam łyzkę 80cm, a 3 łyżki wczodzą ...kurtyna. Edytowane 7 Czerwca 2018 przez Robaczywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 07.06.2018 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 rozmawiałem z jednym z wykonawców podobno w tym roku dramat z Xella i różnice wychodzą 3mm na sztuce, mówił że grupa silkaty jeszcze gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 07.06.2018 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Nie wiem jak wygląda proces produkcyjny, ale może robią jak najwięcej kosztem jakości w tym roku. Mój wkyonawca, mówi, ze bez szału, ale tragedii też nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 07.06.2018 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 tak też mówił, że fabryki nie wyrabiają z zamówieniami i nie przykładają się do jakości niedawno mówił że w Xella różnica wynosiła 1mm max teraz jest 3mm a naród i tak kupi bo takiego bumu nie widział od lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 07.06.2018 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 To chyba konsekwencja wyżu z lat 80-tych. 9 lat temu, jak po studiach kupowałem mieszkanie też trafiłem na boom w cenach mieszkań, teraz podobnie będę miał z budową domu, bo wątpię że do wiosny coś się zmieni. Dobrze że chociaż działkę kupiłem w "dołku". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts