Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2018 - serdecznie witamy budujących w tym roku. Forum czekało na Was!

Recommended Posts

Od m2 odejmują otwory okienne i drzwiowe czy nie? Ja miałem ofertę z materiałem ze zużycia + robocizna za m2/bez odliczania otworów. 25cm grafitowego na Caparolu wychodziło ~175 brutto/m2

Nie odejmują. Jeden taki odejmował powierzchnię otworów ale doliczał mb krawędzi do obróbki - ale to jeden rodzynek się trafił.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O fuck:eek: Może to głupio zabrzmi, ale cieszy mnie, że nawet doświadczona Doli jest zaskoczona cenami. Świadczy to tylko o tym, że innym też ciężko się połapać co i jak. I choć raz moi Panowie są tani bo liczą od 55 m2 gresu do 120 za jakieś duże wypierdy.

No właśnie... jakoś tak nikt z płacących nie widzi różnicy pomiędzy położeniem płytek ceramicznych ściennych, które ważą ok 15kg/m2 a gresem porcelanowym o wadze 20 do 45kg/m2 :D Taka jedna płyteczka 120x60cm potrafi ważyć ponad 18kg, kładzie się ją na specjalny klej odkształcalny i posadzka MUSI być równa, bo "na placki" ani rusz :D

Porównujecie ceny, porównujcie też co i jak chcecie mieć zrobione. Wszystko robi różnicę - u jednych trzeba równać posadzki, u innych wycinać "doktoraty" u jednych mocujesz narożniki a inni chcą mieć je ze szlifowanych płytek, jedni chcą równolegle inni w karo (dużo cięcia) itd itp

Edytowane przez Pytajnick

No właśnie... jakoś tak nikt z płacących nie widzi różnicy pomiędzy położeniem płytek ceramicznych ściennych, które ważą ok 15kg/m2 a gresem porcelanowym o wadze 20 do 45kg/m2 :D Taka jedna płyteczka 120x60cm potrafi ważyć ponad 18kg, kładzie się ją na specjalny klej odkształcalny i posadzka MUSI być równa, bo "na placki" ani rusz :D

Porównujecie ceny, porównujcie też co i jak chcecie mieć zrobione. Wszystko robi różnicę - u jednych trzeba równać posadzki, u innych wycinać "doktoraty" u jednych mocujesz narożniki a inni chcą mieć je ze szlifowanych płytek, jedni chcą równolegle inni w karo (dużo cięcia) itd itp

Pytajnick czuję się wywołana do tablicy. Ja widzę różnicę w sposobie położenia płytek. I wiem, że różnym fachowcom płacę za różny poziom usług. Płytkarz może też być wybitny w swoim fachu i należy mu się za to sowite wynagrodzenie. Zdziwił mnie tylko rząd wielkości za podstawową usługę. Odnoszę to do swoich stawek, które wydawały mi się nie najgorsze, a okazały się mówiąc delikatnie słabe.

Gość Arturo72
Z ciekawostek. Obdzwonilem kilka składów. Czas oczekiwania na silke min 3 tygodnie. Dodatkowo w zeszłym tygodni w xelli mieli awarię i czas może się wydłużyć.

Kiedyś znaczenie tańsze od Silki Xelii były bloczki z grupy silikaty.

Gość Arturo72
Mi też mówili, że nie ma co się spieszyć z zamawianiem materiałów i efekt jest taki, że robota stoi bo czekamy na strop. Z 2 tygodni oczekiwania miesiąc temu zrobiły się 4 i jest poślizg. Podobno szał większy niż w 2006r.

No niestety na własne życzenie bo jesteście kompletnie nie przygotowani do budowy domu jak Wam ktoś dyktuje warunki zamiast dbać o dom.

Osobiście nie widzę sensu w kierowaniu się producentem, Xella, czy Grupa Silikaty. Ja się kierowałem dostępnością i ceną - a wszystkie składy w okolicy (znaczy te co w ogóle cokoleirk :p ) miały tylko Grupę Silikaty. Może dlatego, że fabryka w Kluczach jest niedaleko od Krakowa.

Płaciłem 3,69 brutto, transport gratis, ale to było chyba w marcu. Część odebrałem, a część czeka na placu aż będzie gotowy strop.

Wczoraj kopaliśmy rów pod ostatnią pętlę kolektora.

Ja do koparkowego: Na moje oko ten rów jest za szeroki. Czy nie ma przypadkiem więcje niż 2m?

Koparkowy: eee nie na pewno nie ma więcej jak 2 metry, Mam łyzkę 80cm, a 3 łyżki wczodzą

...kurtyna.

Edytowane przez Robaczywy

To chyba konsekwencja wyżu z lat 80-tych.

9 lat temu, jak po studiach kupowałem mieszkanie też trafiłem na boom w cenach mieszkań, teraz podobnie będę miał z budową domu, bo wątpię że do wiosny coś się zmieni. Dobrze że chociaż działkę kupiłem w "dołku".