Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2018 - serdecznie witamy budujących w tym roku. Forum czekało na Was!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

haha, z miłą chęcią ;-)

otóż moje zamówienie ma datę 20 lutego 2018. 78 palet E24, 21 palet Ytonga i 23 E12. Do tej pory udało mi sie wyrwać 18 palet Ytonga i z 50 E24. Generalnie wszystko co przyjezdza na plac z fabryki od razu jest przeładowywane na mniejsze samochody i jedzie do klientów, nie stoi na placu nawet 5 minut. Wiec jesli komus zalezy to trzeba dusic, meczyc telefonami handlowca, koordynatora dostaw itp. Ja mam czas ale nie myslalam, ze tyle mi sie zejdzie ze skompletowaniem towaru.

Gość Arturo72
Zaczynam widzieć plusy 2000m2 tylko czy mi to mojej glebie nie zatonie na roztopach :D

Nie będzie tak źle,mi na 670m2 przy wiosennych roztopach jedynie lekko w glebę weszło ;)

DSCN3152.jpg

A tu taka niespodzianka może czasami się trafić,drewienko:

DSCN3145.jpg

Moje Majstry kręcą nosem na zapasy materiału na działce, dla nich idealnie by było, żeby towar przyjeżdzał partiami i był stawiany na chudziaku, potem na storpie, w sumie im się nie dziwię, no ale cóż w tym roku tak nie da rady. Pierwsza partia była postaiwona na chudziaku 33 palety. Brakło 12 stuk żeby skończyć sciany parteru. Druka partia 17 palet przyjedzie dzisiaj, a to i tak nieźle przetrzymałem bo na składzie stała od marca. Inny skład, w ktorym brałem N12 nie chciał trzymać dłużej niż tydzień. Edytowane przez Robaczywy

Pytajnick czuję się wywołana do tablicy. Ja widzę różnicę w sposobie położenia płytek. I wiem, że różnym fachowcom płacę za różny poziom usług. Płytkarz może też być wybitny w swoim fachu i należy mu się za to sowite wynagrodzenie. Zdziwił mnie tylko rząd wielkości za podstawową usługę. Odnoszę to do swoich stawek, które wydawały mi się nie najgorsze, a okazały się mówiąc delikatnie słabe.

Jeśli narzekasz na swoje stawki, to mogę Cię pocieszyć, że nieco dalej na południe lubuskiego, ciężko o fachowca, który bierze mniej niż 80zł/m2 . Chyba że taki, którego zabierasz do sklepu i kupujesz mu wszystkie narzędzia a on oprócz kładzenia płytek nie robi niczego innego tylko kładzie na tym co zastał i oczywiście rachunku nie wystawi.

Ja przygotowałam sobie porównanie cenowe tradycyjnych fundamentów (wycenę zrobiła mi moja KB), pogadałam z moim budowlańcem, jak to u niego wygląda. Miałam 4 wyceny płyty fundamentowej z ogrzewaniem i bez. Doliczyłam , co nas czeka, jeśli nie zrobimy płyty (chudziaki, styropiany, ułożenie rur od wody w izolacji podłogi, wylewki...do tego cała ta hydro i termoizolacja fundamentów. To wszystko rozciągnęłoby się w czasie i trzeba by za każdy etap płacić innej ekipie. No i oczywiście ogrzewanie! A tak, po tygodniu od rozpoczęcia robót budowlanych miałam to wszystko z głowy. Łącznie z ogrzewaniem wyniosło nas to 55 tyś. brutto.

Zwykłe fundamenty miałam wycenione na ponad 30 tyś. To teraz dolicz sobie koszt styropianu podłogowego, wylewek, rozprowadzenia wody i ogrzewania wraz ze sterowaniem.

Dla mnie to nie było przepłacanie. Nawet, jeśli wyszło drożej, to otrzymałam produkt nieporównywalnie lepszy i w dużo krótszym czasie ;)

Anna czy możesz mi przypomnieć ile u Was było metrów kw płyty? U Was parterówka?

Zniknęłam z forum bo dopiero 2 tyg udało się kupić działkę która była dzielona. Niestety cud się nie stał i trwało to ponad 3 miesiące :/ Ale powoli idzie ku końcowi załatwiania i być może w sierpniu ruszymy z budową. O ile znajdą sie wykonawcy :p Bardzo chciałam płytę jednak nasz projektant i zarazem KB odradza twierdząc że są to znacznie wyższe koszty niż tradycyjne fundamenty. Nie wiem jak tym samym uda mi się przekonać męża do płyty bo jest 2 do 1.

Dziś rozmawiałam z przedstawicielem Legaletti i wstępna cena to ok 350 zł/m plus ok 65zł/m jeśli byłaby to płyta grzewcza. Cenowo ok czy jednak zbyt dużo?

U nas powierzchnia zabudowy to 181 m według opisu ale w nią chyba się wlicza też zadaszony taras i podcień z przodu przy wejściu do domu więc chyba tej powierzchni na płytę będzie mniej?

Projekt Domidea 1 w2 z tym ze garaż będzie poszerzony plus w środku przestawianie ścianek działowych.

https://www.extradom.pl/projekt-domu-domidea-1-w2-WAC1093

Cena płyty na wstępie przeraża ale ile mogą kosztować te wszystkie rzeczy zawarte w płycie które później trzeba by było robić przy zwykłych fundamentach?

Edytowane przez Dżoana1

Gość Arturo72
Anna czy możesz mi przypomnieć ile u Was było metrów kw płyty? U Was parterówka? Zniknęłam z forum bo dopiero 2 tyg udało się kupić działkę która była dzielona. Niestety cud się nie stał i trwało to ponad 3 miesiące :/ Ale powoli idzie ku końcowi załatwiania i być może w sierpniu ruszymy z budową. O ile znajdą sie wykonawcy :p Bardzo chciałam płytę jednak nasz projektant i zarazem KB odradza twierdząc że są to znacznie wyższe koszty niż tradycyjne fundamenty. Nie wiem jak tym samym uda mi się przekonać męża do płyty bo jest 2 do 1. Dziś rozmawiałam z przedstawicielem Legaletti i wstępna cena to ok 350 zł/m plus ok 65zł/m jeśli byłaby to płyta grzewcza. Cenowo ok czy jednak zbyt dużo? U nas powierzchnia zabudowy to 181 m według opisu ale w nią chyba się wlicza też zadaszony taras i podcień z przodu przy wejściu do domu więc chyba tej powierzchni na płytę będzie mniej? Projekt Domidea 1 w2 z tym ze garaż będzie poszerzony plus w środku przestawianie ścianek działowych. https://www.extradom.pl/projekt-domu-domidea-1-w2-WAC1093Cena płyty na wstępie przeraża ale ile mogą kosztować te wszystkie rzeczy zawarte w płycie które później trzeba by było robić przy zwykłych fundamentach?
Na pewno będzie znacznie taniej jeśli płytę ogarnie ekipa od SSO a nie obca firma specjalizująca się tylko w płytach.Dla budowlańców to żadna filozofia i tylko ok.5 dni roboczych i wtedy możesz liczyć na 200-250zl/m2 płyty.Odpada Ci sciana fundamentowa,odpada Ci wypełnienie,odpada Ci chudziak,może odpaść Ci izolacja pod wylewką jeśli pod płytą będzie odpowiednia ilość izolacji,odpada Ci ocieplenie fundamentów.Ja mam 179m2 płyty ale mam potężne zbrojenie i grubasa ze względu na szkody górnicze ale i tak wyszło ok.250zl/m2. Edytowane przez Arturo72

Anna czy możesz mi przypomnieć ile u Was było metrów kw płyty? U Was parterówka?

U mnie było 117 m2. Dom z poddaszem.

Licząc wg. cennika Legalett, wychodzi, że proponują Ci niższą cenę, niż ja płaciłam. Mnie w Legalett wychodziło sporo drożej, niż ostatecznie zapłaciłam.

Pytanie, co masz w tej cenie??

Jaka izolacja (grubość i rodzaj), co rozprowadzają w płycie i co dokładnie obejmuje ogrzewanie. Ja mam kable, także ogrzewanie na gotowo dostałam w cenie płyty (razem ze sterownikami).

jak_to_możliwe

To takie 2w1 i trochę tych wiosen ma za sobą. Też o tym pomyślałam że nigdy sie w to nie bawił jednak przedstawiciel firmy mówił mi dzis że oni całą dokumentację przygotowują sami czyli zmieniają projekt pod płytę.

Projektant wstępnie fundamenty wyliczył na jakieś 37 tyś ale konkretnego wyliczenia nie robił.