Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2018 - serdecznie witamy budujących w tym roku. Forum czekało na Was!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Te dwa zagłębienia są pod podnośnik nozycowy, który ma się chować w posadzce.

Tak, będę robił izolację 10cm od góry i wylewki. Płyta wyszła w miarę równo. Na środku z prawej są małe zagłębienia. Jedno na 10mm, drugie na jakieś 8mm.

Dzięki Doli za rozpiskę, muszę teraz siąść i poplanowac. U mnie będzie grzanie scienno podłogowe, więc muszę się zgrać z tynkami i wylewkami.

Kotłownia ? Na bogato widzę ;)

Kotłownia jako pomieszczenie :)

Cały czas rozważam i się waham, czy robić piec na PELLET, czy gaz z własną butlą, czy może kablowe ogrzewanie elektryczne DEVI.

Wszystko ma swoje plusy i minusy :/

Wiem, że najlepsza byłaby pompa, ale hydraulik wycenił mi ją za 67tys. (z podłogówką, robocizną itd). Niestety trochę przerosło to mój budżet.

Chętnie rozważę Wasze opinie/ podpowiedzi :)))

Gość Arturo72
Kotłownia jako pomieszczenie :) Cały czas rozważam i się waham, czy robić piec na PELLET, czy gaz z własną butlą, czy może kablowe ogrzewanie elektryczne DEVI. Wszystko ma swoje plusy i minusy :/ Wiem, że najlepsza byłaby pompa, ale hydraulik wycenił mi ją za 67tys. (z podłogówką, robocizną itd). Niestety trochę przerosło to mój budżet. Chętnie rozważę Wasze opinie/ podpowiedzi :)))
Wszystko na opak i bez sensu i bez pomyslunku ;)Co prawda mały i dobrze ocieplony dom determinuje ogrzewanie prądem ale nie kablami bo to głupota.W cenie kabli Dev czyli jakieś 6-7tys.zl ze sterownikami masz wodną podlogowke napedzana kociolkiem na prąd np.Elterm za 2,5tys.zl. Kable nie mają żadnych zalet a pod podlogowke podepniesz wszystko.Ogrzewanie prądem takiego domu wyniesie Cię jakieś 1500zl ale do tego dochodzi cwu czyli ok.1200zl.Mówisz pompa ciepła z podlogowka ? A kto Ci każe brać jedną firmę i do montażu pompy i do podlogowki ? Czy jak weźmiesz pelllet to też łącznie z podlogowka ?Bzdura i stąd taka wycena bo zobaczyli,że mają przed sobą laika.Kupujesz pompę ciepła z montażem i to wszystko.Dla takiego domu z małym obciążeniem taka pompa to koszt ok.15-17tys.zl firm Panasonic,Atlantic,Daikin,LG,Samsung czy Fujitsu,do tego montaż 2-3tys.zl zasobnik ze 2tys.zl i w 20-22tys.zl się zmieścisz ale z rachunku 2,7tys.zl zejdziesz na poniżej 1tys.zl.Podlogowka ? Mając projekt podlogowki każdy Józek ją rozlozy wg projektu w ciągu jednego dnia i będzie cieszył się jak zarobi 1000zl a rurki i osprzęt to ok.2-3tys.zl.Paliwo stałe w nowym domu i to tak małym ?Nawet szkoda tego komentować bo sam kocioł na pellet to ok.12-15tys.zl do tego komin z obróbką ok.4tys. zl do tego jak widać przymusowe i dodatkowe pomieszczenie dla kotła w cenie nie wiem no i do tego obowiązkowy bufor ze 4tys.zl bo nie2 ma kotła na pellet o mocy 3kW a taki potrzebujesz w duże mrozy.Dlatego napisałem,że na bogato jak się wyrzuca2 kasę na kotłownię a później kominem ;),Przykładowe pompy ciepła dwóch firm :https://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-9kw-seria-h-promo-i7422167003.html,http://allegro.pl/pompa-ciepla-atlantic-extensa-8kw-i6998464277.html Edytowane przez Arturo72

Arturo,

Dlatego właśnie tu jestem, żeby ktoś mi doradził.

Ja póki co błądzę. Co do ceny pompy o której mówiłam - 67tys. jest to cena pompy wierconej, z dwoma odwiertami po 100m głębokości.

Co do podłogówki - masz coś przeciwko? Bo nie do końca rozumiem?

Jakiekolwiek ogrzewanie nie zrobię, to na pewno będzie tam podłogówka, nie uśmiechają mi się grzejniki na ścianach.

Co do domu - jest on na płycie ocieplonej 20cm styropianu XPS300, na podłodze będzie jeszcze pewnie 10cm styropianu.

dach ocieplony 30cm wełny, ściany porotherm profi + 20cm styropianu, okna 5 komorowe, 3 szyby.

Myślę, że to w miarę "ciepły" dom.

Doradźcie coś proszę :)

Kotłownia jako pomieszczenie :)

Przy takiej powierzchni każdy metr jest istotny. Z kotłowni zrób sobie pralnię.

Cały czas rozważam i się waham, czy robić piec na PELLET, czy gaz z własną butlą, czy może kablowe ogrzewanie elektryczne DEVI.

Do takiej powierzchni absolutnie nie rób żadnego spalinowca! Tylko elektryka na drutach i do tego taki projekt aby połać dwuspadowego dachu wystawić na południe aby zamontować panele PV. Sprawdź czy nie dają dotacji, albo czy nie ma w planach.

Wiem, że najlepsza byłaby pompa, ale hydraulik wycenił mi ją za 67tys. (z podłogówką, robocizną itd). Niestety trochę przerosło to mój budżet.

W tym wypadku nie będzie najlepsza.

Edytowane przez Myjk

Gość Arturo72
Arturo, Dlatego właśnie tu jestem, żeby ktoś mi doradził. Ja póki co błądzę. Co do ceny pompy o której mówiłam - 67tys. jest to cena pompy wierconej, z dwoma odwiertami po 100m głębokości. Co do podłogówki - masz coś przeciwko? Bo nie do końca rozumiem? Jakiekolwiek ogrzewanie nie zrobię, to na pewno będzie tam podłogówka, nie uśmiechają mi się grzejniki na ścianach. Co do domu - jest on na płycie ocieplonej 20cm styropianu XPS300, na podłodze będzie jeszcze pewnie 10cm styropianu. dach ocieplony 30cm wełny, ściany porotherm profi + 20cm styropianu, okna 5 komorowe, 3 szyby. Myślę, że to w miarę "ciepły" dom. Doradźcie coś proszę :)
Spoko,spoko. W poście dot.kabli doczytałem,że jesteś kobietą a że mam słabość do płci przeciwnej zatem wg mojej najlepszej wiedzy ;)Najlepszym rozwiązaniem będzie jednak pompa powietrze-woda ale kupiona jedynie z montażem bez podlogowki. Firmy instalacyjne wykonujące kompleksowo często znacznie zawyzaja ceny na podlogowke bo nie robią tego jako jedna firma tylko wynajmują podwykonawców i wszyscy muszą wtedy zarobić.Tak jak wyżej pisałem,z pompą zmieścisz się w cenie 20-22tys.zl a gruntowa dzisiaj nie ma żadnego ekonomicznego uzasadnienia poza dużą kasą dla sprzedawcy.Do tego zleć wykonanie profi projektu podlogowki i pierwszy lepszy instalator rozłoży Ci ją za psie pieniądze. Na projekcie będziesz miała ile czego kupić także prosta sprawa.Jeśli ogrzewanie prądem co też jest warte rozważenia to zamiast kabli wodna podlogowka plus takie oto ustrojstwo:https://allegro.pl/elterm-major-aszn-9-kw-kociol-elektryczny-230-v-gd-i7146596175.html Komfort i rachunki będą identyczne jak przy kablach a plus jest taki że w każdej chwili możesz podpiąć do ogrzewania np.pompę ciepła.Nawet nie myśl o paliwach stalych,wyrzuć kotłownię lub zrób tam czyste pomieszczenie a komina nie stawiaj.

Co do podłogówki - masz coś przeciwko? Bo nie do końca rozumiem?

Nie ma nic do podłogówki -- ma coś do kabli, bo jest zboczony (znaczy sam ich nie ma). :p

Jakiekolwiek ogrzewanie nie zrobię, to na pewno będzie tam podłogówka, nie uśmiechają mi się grzejniki na ścianach.

Brawo, tak trzymać. Do tego jeszcze koniecznie Wentylacja Mechaniczna.

Co do domu - jest on na płycie ocieplonej 20cm styropianu XPS300, na podłodze będzie jeszcze pewnie 10cm styropianu.

dach ocieplony 30cm wełny, ściany porotherm profi + 20cm styropianu, okna 5 komorowe, 3 szyby.

Myślę, że to w miarę "ciepły" dom.

Doradźcie coś proszę :)

Nie ma co myśleć, trzeba zrobić OZC (projektowe Obliczenia Zapotrzebowania na Ciepło). Jeśli chodzi o materiał na ściany, to jest Silka, beton komórkowy potem długo nic i dopiero porotherm. I nie sugeruj się tym, że wszyscy z tego budują, znaczy musi być dobry. Miliony much... itd.

Ja robiłem przed ale nie kleiłem rurek i przed samymi tynkami to co było na ziemi poskładałem na bok.

Dlatego właśnie chyba zrobię elektrykę, potem tynki, no i tu znowu się waham czy jedna warstwa styro i OC, potem druga warstwa, podłogówka, wylewka czy po prostu OC już na wylewkę, dwie warstwy styro, podłogówka i wylewka.

Gość Arturo72
O OZC nie piszę bo to podstawa podstaw najlepiej jak jest zrobione jeszcze przed budową.Wtedy mamy komfort wybierania dowolnego źródła ciepła czym wplywamy na przyszłe rachunki za ogrzewanie i co trzeba podkreślić również na rachunki za cwu,które stanowią ok.40-50% zuzycia energii biorąc pod uwagę c.o+cwu.

Gość Arturo72
Nie ma nic do podłogówki -- ma coś do kabli, bo jest zboczony (znaczy sam ich nie ma).
I to jak jestem zboczony ;) Ale to dlatego jak 7 lat temu dostałem wycenę na kable Elektry na 6,5tys.zl i to bez montażu.A jak dzisiaj zobaczyłem wycenę na Devi na 19tys.zl to aż szczena mi opadła.

I to jak jestem zboczony ;) Ale to dlatego jak 7 lat temu dostałem wycenę na kable Elektry na 6,5tys.zl i to bez montażu.A jak dzisiaj zobaczyłem wycenę na Devi na 19tys.zl to aż szczena mi opadła.

Kto każe kupować DEVI... Jak są dopłaty do paneli PV, to nawet nie ma się co zastanawiać. Jak nie ma, to w sumie też nie ma się co zastanawiać przy takim domu, szczególnie jak montaż będzie w przyszłym roku, bo ceny sukcesywnie spadają. Idź trochę z duchem czasu, bo ewidentnie się zatrzymałeś na jedynym słusznym rozwiązaniu pod postacią pompy ciepła, które są owszem dobrym rozwiązaniem ale do większych domów, tj. od 140m2+ ...

Gość Arturo72
Kto każe kupować DEVI... Jak są dopłaty do paneli PV, to nawet nie ma się co zastanawiać. Jak nie ma, to w sumie też nie ma się co zastanawiać przy takim domu, szczególnie jak montaż będzie w przyszłym roku, bo ceny sukcesywnie spadają. Idź trochę z duchem czasu, bo ewidentnie się zatrzymałeś na jedynym słusznym rozwiązaniu pod postacią pompy ciepła, które są owszem dobrym rozwiązaniem ale do większych domów, tj. od 140m2+ ...
Nie zatrzymałem się ale nie raz już pisałem,że nawet za darmo nie chciałbym PV żeby mi szpecily dach ? A po drugie 500zl za ogrzewanie za sezon odpowiada mi.Taki jestem,a co :D