Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2018 - serdecznie witamy budujących w tym roku. Forum czekało na Was!

Recommended Posts

Ja nie wiem, skąd te ceny kabli takie wysokie macie???

Ja w zeszłym roku kupowałam na poddasze kable Elektry. Koszt na ok. 70 m2 podłóg, to 2632 zł. Za rozłożenie kabli zapłaciłam poniżej 2000 zł, ale mam rabaty ;) Ja jestem bardzo zadowolona z takiego rozwiązania. Włączam ogrzewanie przyciskiem na sterowniku, ustawiam parametry grzania (tylko II taryfa) i tyle roboty. Miejsca mi nie zajmuje ten system grzewczy, wysiłku żadnego nie wymaga. Pewnie, że drożej niż PC w użytkowaniu. Ale wyniki OZC utwierdziły mnie, że nie ma co ładować kasy w kredyt, i spłacać ileś więcej, skoro mogę mieć tani w montażu system grzewczy i przystępny cenowo w zużyciu. A jak jeszcze kiedyś dojdzie pv... a może nie będzie potrzebna :rolleyes:

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Ja nie wiem, skąd te ceny kabli takie wysokie macie??? Ja w zeszłym roku kupowałam na poddasze kable Elektry. Koszt na ok. 70 m2 podłóg, to 2632 zł. Za rozłożenie kabli zapłaciłam poniżej 2000 zł, ale mam rabaty ;) Ja jestem bardzo zadowolona z takiego rozwiązania. Włączam ogrzewanie przyciskiem na sterowniku, ustawiam parametry grzania (tylko II taryfa) i tyle roboty. Miejsca mi nie zajmuje ten system grzewczy, wysiłku żadnego nie wymaga. Pewnie, że drożej niż PC w użytkowaniu. Ale wyniki OZC utwierdziły mnie, że nie ma co ładować kasy w kredyt, i spłacać ileś więcej, skoro mogę mieć tani w montażu system grzewczy i przystępny cenowo w zużyciu. A jak jeszcze kiedyś dojdzie pv... a może nie będzie potrzebna :rolleyes:
Devi się ceni to fakt,sądzę,że z najdroższymi sterownikami było te 19000zlJa miałem 120m2 i za same 8 sterowników cena była 2500zl a 4000zl kable.Włączanie ogrzewania w każdym bezobslugowym źródle ciepła jest takie samo,też jednym przyciskiem na sterowniku włączam i też timer na II taryfę jest ustawiony ;) Edytowane przez Arturo72

Devi się ceni to fakt,sądzę,że z najdroższymi sterownikami było te 19000zlJa miałem 120m2 i za same 8 sterowników cena była 2500zl a 4000zl kable.

Mnie, specjaliści od płyty fundamentowej, wycenili podstawowe sterowniki na 415 zł/szt. Ja chciałam lepsze - u nich koszt ponad 700 zł/szt (ceny producenta podobno). No obłęd. Ostatecznie mam lansiarskie sterowniki w cenie tanich (które i tak są bardzo drogie) i to jeszcze jedną sztukę więcej bez dopłaty (należało mi się ;)).

Włączanie ogrzewania w każdym bezobslugowym źródle ciepła jest takie samo,też jednym przyciskiem na sterowniku włączam i też timer na II taryfę jest ustawiony ;)

Wiem i uwielbiam ;) Dlatego chwalę.

Kotłownia jako pomieszczenie :)

Cały czas rozważam i się waham, czy robić piec na PELLET, czy gaz z własną butlą, czy może kablowe ogrzewanie elektryczne DEVI.

Wszystko ma swoje plusy i minusy :/

Wiem, że najlepsza byłaby pompa, ale hydraulik wycenił mi ją za 67tys. (z podłogówką, robocizną itd). Niestety trochę przerosło to mój budżet.

Chętnie rozważę Wasze opinie/ podpowiedzi :)))

widzę iż już Ci tu "pomogli" z wyborem ogrzewania :D ale fakt pompę ciepła gruntową to sobie daruj ;) bo koszt to 40-50 tysi, a oszczędność przy kalkulatorze internetowym z tego co patrzyłem dla 150m2 parterówki ~~ vs pompa ciepła powietrzna to jakies 500pln rocznie także pompa ciepła powietrzna to jakieś 15-20 tysi przy twoim domu także różnica zwróci ci się po jakiś 40 latach ;)

widzę iż już Ci tu "pomogli" z wyborem ogrzewania :D ale fakt pompę ciepła gruntową to sobie daruj ;) bo koszt to 40-50 tysi, a oszczędność przy kalkulatorze internetowym z tego co patrzyłem dla 150m2 parterówki ~~ vs pompa ciepła powietrzna to jakies 500pln rocznie także pompa ciepła powietrzna to jakieś 15-20 tysi przy twoim domu także różnica zwróci ci się po jakiś 40 latach ;)

Jeśli nie iść w pompy ciepła, to faktycznie zostają albo kable, albo podłogówka i piecyk elektryczny.

Powiedzcie mi proszę jak to jest z tym grzaniem w II taryfie? Jak to wychodzi cenowo przy jakim metrażu domu.

No i czy faktycznie jest ciepło w domu przy takich kablach, które właściwie cały dzień nie grzeją?

Jak to się ma do rachunków za prąd, za urządzenia, które będą jednak używane w ciągu dnia?? Piekarnik, indukcja, TV itp??

Jeśli nie iść w pompy ciepła, to faktycznie zostają albo kable, albo podłogówka i piecyk elektryczny.

Kable to też podłogówka. :p Poważnie, zainteresuj się panelami PV, szczególnie czy nie dają dopłat. Za 20 tys. zł można zamontować paneli o mocy 4,5kWp i mieć z tego roczny uzysk ponad 4MWh. Z prosumentem odbierze się w zimie ponad 3MWh. Resztę się uzupełni z sieci (w taniej taryfie najlepiej). Ale jak dają dopłaty, tak jak w Wawie dawali, 15 tys. zł, to można prawie drugie tyle dołożyć i mieć zerowe koszty prądu.

Powiedzcie mi proszę jak to jest z tym grzaniem w II taryfie? Jak to wychodzi cenowo przy jakim metrażu domu.

Czytaj proszę co się pisze. Bierzesz projekt, dajesz audytorowi który wykonuje OZC i z tego obliczasz koszty grzania. Nie liczy się kosztów dla metrażu, bo musisz znać przybliżone zużycie energii przez dom, i to już mnożysz przez koszt kWh. U mnie prąd w 2T kosztuje 0,35 zł brutto z wszystkimi opłatami, ale można zdobyć po 0,30 i mniej. Jeśli dom zużyje 4MWh/rok to zapłącisz odpowiednio 1400 lub 1200 zł za grzanie prądem. Do tego pewnie z 500 zł za CWU, w zależności ile zużywasz wody.

No i czy faktycznie jest ciepło w domu przy takich kablach, które właściwie cały dzień nie grzeją?

Jest ciepło, bo do 2T montuje się bufor który zbiera ciepło w 2T i oddaje w 1T. Do tego jest też bufor cieplny który tworzy sam dom z murów i posadzki.

Jak to się ma do rachunków za prąd, za urządzenia, które będą jednak używane w ciągu dnia?? Piekarnik, indukcja, TV itp??

Nijak. Mam taryfę G12W, pracuję w domu, gdzie chodzi mocny komp graficzny, do tego 3 monitory, jedzenie i picie robię w drogiej taryfie, często w lato chodzi też w dzień klima żeby nie skiełznąć, nie grzeję prądem (!) a i tak jest taniej niż z taryfą G11.

Edytowane przez Myjk

Jeśli nie iść w pompy ciepła, to faktycznie zostają albo kable, albo podłogówka i piecyk elektryczny. Powiedzcie mi proszę jak to jest z tym grzaniem w II taryfie? Jak to wychodzi cenowo przy jakim metrażu domu. No i czy faktycznie jest ciepło w domu przy takich kablach, które właściwie cały dzień nie grzeją? Jak to się ma do rachunków za prąd, za urządzenia, które będą jednak używane w ciągu dnia?? Piekarnik, indukcja, TV itp??
Osobiście uważam tak jak Arturo , że zamiast kabli grzewczych lepiej zrobił podłogówkę i dać kocioł na prąd. Wyjdzie podobnie cenowo a będziemy mieli otwartą "furtkę" jakby jednak kiedyś chcieli grzać pompą , gazem czy co tam jeszcze w przyszłości będzie ...

Osobiście uważam tak jak Arturo , że zamiast kabli grzewczych lepiej zrobił podłogówkę i dać kocioł na prąd. Wyjdzie podobnie cenowo a będziemy mieli otwartą "furtkę" jakby jednak kiedyś chcieli grzać pompą , gazem czy co tam jeszcze w przyszłości będzie ...

Przypomnisz jaki był koszt Twojej PC oraz koszt m2 wodnej podłogówki? Koszt drutów już podała Anna powyżej to się porówna.

Edytowane przez Myjk

Ja dostałam taka wycenę (dlaczego ta drogo)? skoro to tylko 98m2??

2. Osprzęt inst. c.o. – podłogówka

TACONOVA, REHAU

2.1 Rozdzielacze inst. podłogowej x13, obw. z rotametrami do regulacji pętli

2.2 Szafka podtynkowa dla rozdzielacza podłogówki z miejscem na automatykę

2.3 Złączki alternatywne do rozdzielacza 17 / 18 x 2,0

2.4 Klipsy mocujące

2.5 Folia do ogrzewania podłogowego

2.6 Taśma dylatacyjna szer. 150 mm, grub. 8 mm

2.7 Rura grzewcza 17 / 18 x 2.0 PE – Xc ~ 2300 mb REHAU / KAN

2.8 Rura ochronna “peszel”

2.9 Rury przyłączeniowe do rozdzielaczy, odpowietrzniki + zawory, izolacja rurociągów

cena – 8 800 zł

Ja dostałam taka wycenę (dlaczego ta drogo)? skoro to tylko 98m2??

2. Osprzęt inst. c.o. – podłogówka

TACONOVA, REHAU

2.1 Rozdzielacze inst. podłogowej x13, obw. z rotametrami do regulacji pętli

2.2 Szafka podtynkowa dla rozdzielacza podłogówki z miejscem na automatykę

2.3 Złączki alternatywne do rozdzielacza 17 / 18 x 2,0

2.4 Klipsy mocujące

2.5 Folia do ogrzewania podłogowego

2.6 Taśma dylatacyjna szer. 150 mm, grub. 8 mm

2.7 Rura grzewcza 17 / 18 x 2.0 PE – Xc ~ 2300 mb REHAU / KAN

2.8 Rura ochronna “peszel”

2.9 Rury przyłączeniowe do rozdzielaczy, odpowietrzniki + zawory, izolacja rurociągów

cena – 8 800 zł

Czemu aż 2300mb? Ja na 208m2 powierzchni mam 1200mb (odstęp w większości co 15cm, w strefach brzegowych co 10cm). Powiedzmy, że garaż mam luźno rozłożony, ale to by doszło jakieś <100mb.

Gość Arturo72
Ja dostałam taka wycenę (dlaczego ta drogo)? skoro to tylko 98m2?? 2. Osprzęt inst. c.o. – podłogówka TACONOVA, REHAU2.1 Rozdzielacze inst. podłogowej x13, obw. z rotametrami do regulacji pętli2.2 Szafka podtynkowa dla rozdzielacza podłogówki z miejscem na automatykę2.3 Złączki alternatywne do rozdzielacza 17 / 18 x 2,02.4 Klipsy mocujące 2.5 Folia do ogrzewania podłogowego2.6 Taśma dylatacyjna szer. 150 mm, grub. 8 mm2.7 Rura grzewcza 17 / 18 x 2.0 PE – Xc ~ 2300 mb REHAU / KAN2.8 Rura ochronna “peszel”2.9 Rury przyłączeniowe do rozdzielaczy, odpowietrzniki + zawory, izolacja rurociągówcena – 8 800 zł
Bo tak jak z pompą tak i z podlogowka potraktowali Cię jak glupiutka blondynke ;) I zeby nie było preferuje blad piękności :)martingg podał Ci aktualne ceny na rozkładanie podlogowki,ceny rurek masz przecież na allegro i do tego możesz odnieść swoje wyceny na każdy towar.Koszt 1mb rurki to ok.2,5zl a w Twoim domu tych rurek wyjdzie max.800mb,ja mam właśnie 800mb ale 125m2. Projekt podlogowki prawdę Ci powie.Jak widać całościowy koszt podlogowki powinien wyjść ok.60-70zl/m2. Jeśli w ofercie będzie drożej goń dziadów.
ceny mazowieckie jakie płacił znajomy:m2 ulozenia podłogówki 28pln m2 ulozenia styro 5plnmateriał do podłogówki, rura rozdzielacz zaworami do siłowników, szafki, zawody odpowietrzniki haki klipsy otulina 5500plnceny dla 180m2
Edytowane przez Arturo72

Przypomnisz jaki był koszt Twojej PC oraz koszt m2 wodnej podłogówki? Koszt drutów już podała Anna powyżej to się porówna.
Dostępu do danych nie mam bo jestem prawie 1900km od domu :) Ale jesli dobrze pamiętam to podłogówka na 117m2 , z ułożeniem na markowych materiałach (rury Kan , rozdzielacze Capricorn) kosztowało mnie poniżej 5000 zł łącznie albo nawet mniej ...Materiały sam kupowałem.Pompa ciepła z całkowitym montażem kotłowni + bojler 300L + wszystkie potrzebne elementy to było niecałe 20tys. Dodatkowo od gminy zwrot 3000zł. Tylko nie wiem po co to porownanie ? U mnie jest pompa jest bojler 300L i itd ..A ciężko porównywać kompletną kotłownię z pompą ciepła z CO i CWU do samych kabli ...Gdyby do samej podłogówki doliczyć kocioł na prąd to same ogrzewanie mógłbym mieć za niecałe 7000zł. Edytowane przez kaszpir007