ag2a 24.08.2018 03:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 U niego cena wynika z lokalizacji. Ale ceny tynków w tym roku są raczej na poziomie 28+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 24.08.2018 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Wow , to ceny chyba mocno podrożały ... Rok temu mogłem mieć za zwykły tynk chyba 24zł za m2 i chyba 28zł za twardy (Dolina Nidy Zeta). Pamiętam jak wykonawca mówił że u dewelopera robią na Alpolu właśnie "bo ma dobrą cenę".. Ja robiłem twarde tynki , bo miękkich już nie chciałem. Miałem w poprzednim domu i nigdy więcej miękkiego tynku ... Szwagier na wiosnę robił za 28 netto. Z tym że to pod małą deweloperkę, więc generalnie mu zwisała jakość. Ta sama ekipa za Diamanta krzyknęła mi 42. Ja zdecydowałem się na miękkie w części mieszkalnej, w razie jak się coś zarysuje, to się zaszpachluje i po sprawie, bo struktura taka sama. Cementowe będą w pomieszczeniach technicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 24.08.2018 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Poradźcie proszę czy jest sens dopłacać prawie 1,5k do Airpack Home czy wybrać coś tańszego ? Poniżej propozycję od instalatora według cen Airpack Home 300 + CF Rekuperator Wanas 350 - VENTS VUT 350 VB EC A14 = Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 24.08.2018 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 (edytowane) Wszystko zależy czego oczekujesz od reku. Moje główne wymagania: - cisza - cisza - silniki prądu stałego - równoważenie przepływu - duży zapas sprężu dyspozycyjnego (wieloetapowa filtracja) Wbrew pozorom pobór prądu przez rekuperator ma znaczenie, bo pracuje cały czas. Patrząc na charakterystyki rekuperatorów okazuje się, że większy rekuperator będzie oszczędniejszy dla danego przepływu. Dodatkowo jeśli potrzeba możesz bez problemu porządznie przewietrzyć dom - np gośćie, zapachy z kuchni. W tym aspekcie wybór padł na Airpack home 600v i szczerze mówiąc nie widzę dla niego alternatywy. Mimo tego, że kubatura to ok 450m3. Dodatkowo należy pamiętać, że nominalna moc reku odnosi się do oporów 100 Pa. Jak wyjdzie 200 to z 300m3 robi się już 260 max. Edytowane 24 Sierpnia 2018 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 24.08.2018 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Nieźle. Jak się zastanawiałem czy z 500-tkę nie przesadzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 24.08.2018 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Wszystko zależy czego oczekujesz od reku. Moje główne wymagania: - cisza - cisza - silniki prądu stałego - równoważenie przepływu - duży zapas sprężu dyspozycyjnego (wieloetapowa filtracja) Wbrew pozorom pobór prądu przez rekuperator ma znaczenie, bo pracuje cały czas. Patrząc na charakterystyki rekuperatorów okazuje się, że większy rekuperator będzie oszczędniejszy dla danego przepływu. Dodatkowo jeśli potrzeba możesz bez problemu porządznie przewietrzyć dom - np gośćie, zapachy z kuchni. W tym aspekcie wybór padł na Airpack home 600v i szczerze mówiąc nie widzę dla niego alternatywy. Mimo tego, że kubatura to ok 450m3. Dodatkowo należy pamiętać, że nominalna moc reku odnosi się do oporów 100 Pa. Jak wyjdzie 200 to z 300m3 robi się już 260 max. No dobrze, ale przeciętna wymiana dla domu 200m2 to w porywach 160m3/h (a w zimie ludzie jeszcze mniej kręcą), 200 czy 260 to już pewnie niezła wichura. Ja chyba jednak zostanę przy Alnorze HRU minist air 450, jedynie mnie martwi, że ma tylko 4 biegi tj. brak płynnej regulacji. Jako (droższą) alternatywę biorę Airpack 400. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 24.08.2018 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 No dobrze, ale przeciętna wymiana dla domu 200m2 to w porywach 160m3/h (a w zimie ludzie jeszcze mniej kręcą), 200 czy 260 to już pewnie niezła wichura. Ja chyba jednak zostanę przy Alnorze HRU minist air 450, jedynie mnie martwi, że ma tylko 4 biegi tj. brak płynnej regulacji. Jako (droższą) alternatywę biorę Airpack 400. Alnor HRU minist Air 450 - w sumie ten też mam w ofrecie i jest najtańszy . Myjk co ma ten Alnor w sobie że go uwzględniasz różnica między nowym Airpack u mnie prawie 4k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 24.08.2018 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 (edytowane) agb, ile realnie bedzie u Ciebie kubatury wentylowanej? Ja wiekszosc okien robie typu FIX, a chcialbym miec mozliwosc ustawic min >1 krotnosc wymiany na godzine, nawet przy filtrach tuz przed planowana wymiana. Edytowane 24 Sierpnia 2018 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 24.08.2018 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 No dobrze, ale przeciętna wymiana dla domu 200m2 to w porywach 160m3/h (a w zimie ludzie jeszcze mniej kręcą), 200 czy 260 to już pewnie niezła wichura. Ja chyba jednak zostanę przy Alnorze HRU minist air 450, jedynie mnie martwi, że ma tylko 4 biegi tj. brak płynnej regulacji. Jako (droższą) alternatywę biorę Airpack 400. Zgadza sie. Na pierwszym biegu wymiana bedzie ok 135m3/h. Pobor pradu w tych warunkach to tylko 14W dla 200Pa. A sprawnosc odzysku ok 93%. Poziom mocy akustycznej w kanale nawiewnym ok 40dBA. Kiedy zajdzie potrzeba to bez wysilku moge zwiekszyc wymiane. Instalacje bede projektowal tak, ze ten przeplyw bedzie minimalny. Dzieki temu po zwiekszeniu na maks bedzie nadal akceptowalna cisza. Dodatkowo 3 etapowa filtracja to zaden problem. Wyciag w kuchni bedzie mial ok 300-400m3/h. Bedzie osobna wyrzutnia. W momencie gdy wlacze wyciag w kuchni rekuperator ograniczy wyciag i zwiekszy nawiew. Przy mniejszej centrali robi sie deficyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 24.08.2018 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 agb, ile realnie bedzie u Ciebie kubatury wentylowanej? ~700m3 Ja wiekszosc okien robie typu FIX, a chcialbym miec mozliwosc ustawic min >1 krotnosc wymiany na godzine, nawet przy filtrach tuz przed planowana wymiana. Ja ostatecznie z fixów zrezygnowałem. Tzn. będzie ich dużo, ale każda sypialnia będzie miała okno z okuciami Tilt First. Nie po to w lesie będę mieszkał żeby się zamykać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 24.08.2018 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 U nas w zasadzie też w sypialniach będą jakieś otwierane. Ale nie po to robię wentylację z odzyskiem żeby zimą otwierać okna Latem też nie chciałbym wpuszczać ciepła. Więc wszystko chcę przepuszczać przez centralę. Las lasem, ale zależy jeszcze w jakiej okolicy Pewnie mazurski las to inna liga niż ten pod Warszawą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 24.08.2018 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Alnor HRU minist Air 450 - w sumie ten też mam w ofrecie i jest najtańszy . Myjk co ma ten Alnor w sobie że go uwzględniasz różnica między nowym Airpack u mnie prawie 4k Ma przede wszystkim wentyle EBM, jest cichy, i daje dobre parametry przy niskiej cenie. Jedyny mankament to właśnie słaba sterowalność. Dlatego się waham. Ale czy 4 koła są tego warte? Wyciag w kuchni bedzie mial ok 300-400m3/h. Bedzie osobna wyrzutnia. W momencie gdy wlacze wyciag w kuchni rekuperator ograniczy wyciag i zwiekszy nawiew. Przy mniejszej centrali robi sie deficyt. Też będę mieć zwiększenie wyciągu na reku (rzutem na taśmę mi się przypomniało aby sterowanie elektrycy podciągnęli), ale biorąc pod uwagę że w obecnym domu z WG z okapu korzystam bardzo mało, to w domu z WM bardziej potrzebny nie będzie. BTW jak prowadzisz kanały na piętro? Cały czas mam z tym zagwozdkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 24.08.2018 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Las lasem, ale zależy jeszcze w jakiej okolicy Pewnie mazurski las to inna liga niż ten pod Warszawą Las to las, niezależnie od miejsca. Ja teraz w lesie warszawskim mieszkam i mam dosyć wszelakiego syfu który leci przez okno. Jak mi brakuje kontaktu z naturą, to i tak na taras wychodzę. Dlatego też wszędzie FIXy mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 24.08.2018 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 BTW jak prowadzisz kanały na piętro? Cały czas mam z tym zagwozdkę. Puszczam na piętro przez pion technologiczny. Zaplanowałem sobie dziurę w stropie. Potem będę puszczał w stropie konstrukcyjnym z odpowiednią izolacją. Ten alnor ma silniki prądu stałego? Może można jakoś przestawić te prędkości jeśli są silniki prądu stałego. On ma nagrzewnicę? Czy robi bypass? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 24.08.2018 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Las lasem, ale zależy jeszcze w jakiej okolicy Pewnie mazurski las to inna liga niż ten pod Warszawą Pewnie inny, ale i tak jak się pojedzie to czuć inne powietrze. Poza tym nie o same powietrze chodzi. A Myjuś jak zwykle coś czuje... Pewnie jeszcze zapach drewna spalonego w grudniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 24.08.2018 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Puszczam na piętro przez pion technologiczny. Zaplanowałem sobie dziurę w stropie. Potem będę puszczał w stropie konstrukcyjnym z odpowiednią izolacją. I ten pion będzie szedł przez jakie pomieszczenia? Ja chyba puszczę po zewnętrznej ścianie pod ociepleniem. Nie chce puszczać dziecku przez pokój, na klatce schodowej też słabo z miejscem, w łazience nie ma opcji bo i prysznic i wanna i okno. Ten alnor ma silniki prądu stałego? Może można jakoś przestawić te prędkości jeśli są silniki prądu stałego. On ma nagrzewnicę? Czy robi bypass? https://www.alnor.com.pl/index/produkty-pl/rekuperacja-%E2%80%93-centrale-wentylacyjne/rekuperatory-scienne/ https://www.alnor.com.pl/assets/files/strony-produktowe/PL/HRU-MinistAir-W-450-PL-Rekuperator-z-odzyskiem-ciepla-Alnor.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 24.08.2018 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Na dole przechodzi przez garaż pod sufitem. Wchodzi do szafy w hallu na górze i przechodzi przez łazienkę. Wszystko akurat będzie tak zabudowane i wygłuszone. Nie widzę w tym PDF poboru prądu na danym biegu. Ale patrząc na moc max raczej prąd stały. Brak info o nagrzewnicy więc zakladam ze zalatwiaja to by-passem. Ja u siebie wstawiam nagrzewnicę wodną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 24.08.2018 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Na dole przechodzi przez garaż pod sufitem. Wchodzi do szafy w hallu na górze i przechodzi przez łazienkę. Wszystko akurat będzie tak zabudowane i wygłuszone. Takiej opcji nie mam. Nie widzę w tym PDF poboru prądu na danym biegu. Ale patrząc na moc max raczej prąd stały. Brak info o nagrzewnicy więc zakladam ze zalatwiaja to by-passem. Ja u siebie wstawiam nagrzewnicę wodną. Wbudowanej nie ma, ma automatyczny bypass i sterowanie nagrzewnicami wstępną i wtórną. Ja też raczej będę mieć wodną nagrzewnicę (współpracującą z buforem co to w lato będzie trzymać wodę lodową), więc wbudowana w reku mi zbyteczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bakalka 28.08.2018 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Witam Wszystkich, Mialam nadzieje, ze uda mi sie rozpoczac budowe w 2018 - okolice podkrakowskie, poludnie - wszystko dopiete na ostatni guzik, formalnosci dopelnione, ekipa wybrana. Mieli startowac w lipcu. Dwa tygodnie przed zaczeciem pracy majster ponoc zapadl na zdrowiu i z budowy nici. Mysle sobie no - zycie. Jesli faktycznie kiepsko ze zdrowiem to szkoda majstra, a jesli mnie wystawil bo za duzo budow wzial w tym samym czasie i nie ogarnia... to, no coz. Ekipa nr 2, gosc wydawal sie rzeczowy, dogadalismy cene, uzupelnilismy umowe, mieli startowac na poczatku 2019, nasza budowa miala byc ich pierwsza w 2019. W momencie wymiany danych do umowy kontakt sie urywa. Gosc nie odbiera moich telefonow, nie odpisuje na maile... O co chodzi z tymi ekipami? Ja rozumiem, ze budowlanka rzadzi sie dziwnymi prawami, ktore w innego typu biznesie nie przeszlyby, ale az tak? Suma sumarum - po raz kolejny musze szukac ekipy. Poleccie kogos solidnego w woj malopolskiego, kto nie przegina z wycena, blagam. Budowe mam juz nawet zgloszona w nadzorze budowlanym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 28.08.2018 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 @Bakalka witaj na pokładzie. Powodzenia w szukaniu ekipy, ale tak to teraz jest, że samowolka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts