agb 13.09.2018 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 U mnie nie wiem jeszcze czy będzie "inteligiencja", ale i tam mam nadzieję, że w razie czego nie po podłodze. Rury od odkurzacza i tak nie przebijają izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 13.09.2018 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 marcin225 jakiej grubości papę dawałeś? W moim wypadku elektryka po ścianach odpada. Robię w układzie gwiazdy, sporo gniazdek będzie też sterowana, więc robi się gruba wiązka. Chcę dać korytka PCV dookoła na ziemi i z nich będę puszczał przewody w górę. Za dużo bym miał bruzdowania Bezpośrednio na płycie pójdą korytką i odkurzacz centralny - 5cm. Potem w drugiej warstwie rury od wody i CO. 4 mm Mida PV4 SBS . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 14.09.2018 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 A tak z ciekawości, czemu nie dopuszczasz opcji po podłodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 14.09.2018 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Do kogo pytanie i czego dotyczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 14.09.2018 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Do Ciebie zastanawiam się, czemu nie chcesz puścić kabli w warstwie podłogi. Jeśli chodzi o pape, to decyzja podjęta. Jak tylko będzie dach biorę się za papowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 14.09.2018 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Bo jeszcze nie widziałem takiego co bym sam układał styropian i nie przeklinał tych kabli na podłodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 14.09.2018 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Dokładnie Ale i tak gorsze było wycinanie na reku na drugim miejscu woda i kanalizacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 14.09.2018 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Zgadza się kable w warstwie podłogi to zło!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 14.09.2018 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Myślałem, że są jakieś inne przeciwskazania. Ja planuję dookoła każdego pomieszczenia puścić korytko techniczne o wysokośći 50mm- czyli dokładnie tyle ile pierwsza warstwa styro. W korytku będą szły wszystkie kable i potem w górę po ścianie. Taki układ nie będzie sprawiał większego problemu przy układaniu styro, które mam zamiar robić też sam. Za to układanie kabli będzie o wiele prostsze, a same kable będą dobrze zabezpieczone przed uszkodzeniem podczas innych prac. Zastanawiam się tylko czy dawać osobne korytka dla zasilania i kabli internetowych, koncentryka itp. Ma ktoś doświadczenie w tym temacie? 230v nie powinno raczej zakłócać transmisji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stafik73 17.09.2018 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Czy może ktoś polecić jakąś firmę do montażu drzwi zewnętrznych z Wrocławia lub okolic.Z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 18.09.2018 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 hej,jak będziecie lub już to robicie odprowadzać deszczówkę ? studnie chłonne ? rury drenażowe ? napiszcie proszę, bo złapałam się za głowę jaka teraz jest papierologia ze studnią chłonną i nie wiem, czy to jedyne rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 18.09.2018 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Nawet jakbym robił studnię chłonną to bym się nie bawił w papierologię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 18.09.2018 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Papierologia? Ja zrobiłem 2 co za papiery :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 19.09.2018 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 od stycznia zmieniły się przepisy i w ogóle powstał nowy twór jak państwowe gospodarstwo wodne i zamiast w urzędzie miasta muszę jechać dwa miasta dalej, aby cokolwiek załatwić na studnię chłonną potrzeba zgody, a wcześniej trzeba złożyć wniosek i zrobić tu uwaga operat od 1 stycznia 2018 studnia chłonna to urządzenie, które służy do oczyszczenia i trzeba wyliczyć różne parametry, stąd moje pytanie do Was, jestem ciekawa ile trzeba zapłacić za ten operat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.09.2018 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Stawki będą bardzo różne w zależności od terenu i zakresu prac. Ta spółka Wodna to droga przez mękę. Sąsiedzi zalatwiali zgodę na przebudowę Melioracji 8 miesięcy. Wcześniej trwało to 2 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 19.09.2018 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Mój kraj taki piękny... Znalazłem coś takiego:Czy potrzebujesz pozwolenia na budowę studni chłonnej Odpowiadając na to pytanie należy określić, czym jest i jaką funkcję miałaby pełnić w zamierzeniu inwestycyjnym studia chłonna. W tym zakresie warto odnieść się do założeń projektu budowlanego, albowiem pojęcie studni chłonnej nie zostało zdefiniowane w przepisach prawa, a kluczowa jest kwestia sposobu jej zastosowania. W sytuacji, gdy funkcją studni chłonnej jest powierzchniowe odprowadzanie wody deszczowej z rynien, nie można przyjąć, że jest to urządzenie wodne, bowiem zawarta w art. 9 pkt 19 lit. d Prawa wodnego definicja swoim zakresem jej nie dotyczy. Zgodnie z nią urządzeniami wodnymi są m.in. obiekty służące do ujmowania wód powierzchniowych oraz podziemnych. Wodami podziemnymi są wody znajdujące się pod powierzchnią ziemi w masywie nasycenia, w tym wody gruntowe pozostające w bezpośredniej styczności z gruntem lub podglebiem (art. 9 pkt 22 Prawa wodnego). Z kolei wody powierzchniowe (śródlądowe) to wody płynące oraz stojące (art. 5 ust. 2 i 3 ww. ustawy). Twoje orzecznictwo Studnie chłonne, których funkcja polega na powierzchniowym odprowadzaniu wody deszczowej z rynien dachów obiektów budowlanych, nie są urządzeniami wodnymi w rozumieniu art. 3 ustawy z 18 lipca 2001 r. Prawo wodne (tekst jedn.: Dz.U. z 2012 r. poz. 145), na wykonanie których to urządzeń wymagane jest uzyskanie pozwolenia wodnoprawnego (art. 122 ust. 1 pkt 3 tej ustawy). Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego w Warszawie z 14 października 2014 r., II OSK 709/13 Urządzenia wodne a studnia chłonna. Czynność ujmowania tychże wód należy z kolei zgodnie z jednym z leksykalnych znaczeń tego słowa odnosić do czynności poboru wody (ująć – ujmować: „wziąć coś ręką lub narzędziem; schwytać, zaaresztować kogoś” – za internetowym słownikiem języka polskiego wydawnictwa PWN). Wskazując tym samym na znaczenie poszczególnych elementów ww. definicji urządzenia wodnego, nie będzie miała ona zastosowania w przypadku studni chłonnej, jeśli będzie ona służyć do odprowadzenia, a nie pobierania (ujmowania) oraz nie będzie dotyczyć ani wód powierzchniowych, ani podziemnych, ale opadów atmosferycznych.Źródło: https://www.experto24.pl/nieruchomosci/zarzadzanie-i-administrowanie/upewnij-sie-czy-potrzebujesz-pozwolenia-na-zbudowanie-studni-chlonnej.html jednak jest to artykuł z 09.2017, z drugiej strony nie widzę w necie nic nowszego. Sprawdzałaś te rewelacje gdzieś głębiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 19.09.2018 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 od stycznia zmieniły się przepisy i w ogóle powstał nowy twór jak państwowe gospodarstwo wodne i zamiast w urzędzie miasta muszę jechać dwa miasta dalej, aby cokolwiek załatwić na studnię chłonną potrzeba zgody, a wcześniej trzeba złożyć wniosek i zrobić tu uwaga operat od 1 stycznia 2018 studnia chłonna to urządzenie, które służy do oczyszczenia i trzeba wyliczyć różne parametry, stąd moje pytanie do Was, jestem ciekawa ile trzeba zapłacić za ten operat Cześć kjuto Dawno Cię nie było na forum. Domagam się aktualizacji w dzienniku Co do naszych chorych przepisów, a raczej błędnego ich interpretowania, przechodziłam przez ten cyrk. Sprawa dotyczyła zmiany położenia oczyszczalni i pozwolenia na budowę studni wierconej. W lekkie oburzenie wprawili mnie budowlańcy, a nawet KB, kiedy sugerowali, żeby w papierach zostawić wszystko zgodnie z projektem, żeby nie wprowadzać żadnych zmian. Dzisiaj stwierdzam, że to chyba był jedyny słuszny sposób załatwienia sprawy. Do wszystkich pierdół kazali wzywać geodetę, nanosić dokładne położenie rur, drenażu, nawet czepili się, że rury odprowadzające deszczówkę, są 5 cm przesunięte wzgl projektu. Noż kurka wodna. To ja w dobrej wierze, chciałam wszelkie zmiany udokumentować, a tu nowe projekty, kupa kasy na geodetę, na projektanta i jeszcze dowożenie różnych śmiesznych papierków, bo nie mogą sobie sami wziąć od koleżanki piętro wyżej. Dzisiaj chyba zrobiłabym tak, jak sugerowali doświadczeni w tym temacie Masz w projekcie zbiornik na deszczówkę? Zrób w jego miejscu studnię chłonną i się tym nie chwal w urzędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 19.09.2018 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Ustawa ma 415 stron, więc nie zdziwiłbym się gdyby dalej był paragraf, który zaprzecza poniższemu, ale jest tak coś takiego: Art. 35. Prawo wodne Usługi wodne 1. Usługi wodne polegają na zapewnieniu gospodarstwom domowym, podmiotom publicznym oraz podmiotom prowadzącym działalność gospodarczą możliwości korzystania z wód w zakresie wykraczającym poza zakres powszechnego korzystania z wód, zwykłego korzystania z wód oraz szczególnego korzystania z wód. 2. Gospodarstwom domowym, podmiotom publicznym oraz podmiotom prowadzącym działalność gospodarczą zapewnia się dostęp do usług wodnych na zasadach określonych w przepisach ustawy. 3. Usługi wodne obejmują: 1) pobór wód podziemnych lub wód powierzchniowych; 2) piętrzenie, magazynowanie lub retencjonowanie wód podziemnych i wód powierzchniowych oraz korzystanie z tych wód; 3) uzdatnianie wód podziemnych i powierzchniowych oraz ich dystrybucję; 4) odbiór i oczyszczanie ścieków; 5) wprowadzanie ścieków do wód lub do ziemi, obejmujące także wprowadzanie ścieków do urządzeń wodnych; 6) korzystanie z wód do celów energetyki, w tym energetyki wodnej; 7) odprowadzanie do wód lub do urządzeń wodnych – wód opadowych lub roztopowych, ujętych w otwarte lub zamknięte systemy kanalizacji deszczowej służące do odprowadzania opadów atmosferycznych albo w systemy kanalizacji zbiorczej w granicach administracyjnych miast; trwałe odwadnianie gruntów, obiektów lub wykopów budowlanych oraz zakładów górniczych, a także odprowadzanie do wód – wód pochodzących z odwodnienia gruntów w granicach administracyjnych miast; 9) odprowadzanie do wód lub do ziemi wód pobranych i niewykorzystanych. IMO studnia chłonna nie spełnia żadnego z powyższych warunków. A nawet jeżeli, to skoro gminy nie radzą sobie w ogóle z egzekwowaniem opłat za Szczególnym korzystaniem z wód jest korzystanie z wód wykraczające poza powszechne korzystanie z wód oraz zwykłe korzystanie z wód, obejmujące: (...) 4) wykonywanie na nieruchomości o powierzchni powyżej 3500 midx2 robót lub obiektów budowlanych trwale związanych z gruntem, mających wpływ na zmniejszenie naturalnej retencji terenowej przez wyłączenie więcej niż 70% powierzchni nieruchomości z powierzchni biologicznie czynnej na obszarach nieujętych w systemy kanalizacji otwartej lub zamkniętej; To będzie to martwy przepis. Ja bynajmniej bym się w formalności z taką studnią nie bawił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 19.09.2018 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Jest jeszcze coś takiego Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 22 grudnia 2017 r. w sprawie jednostkowych stawek opłat za usługi wodne § 6. ODPROWADZENIE DO WÓD wód opadowych/roztopowych 2,50 zł na dobę za 1 m3/s Widzicie egzekwowanie tego od właścicieli domów jednorodzinnych? Wszystkie przykłady jakie widzę dotyczą "zakładów", które uzyskały pozwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 19.09.2018 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Myślałem, że są jakieś inne przeciwskazania. Ja planuję dookoła każdego pomieszczenia puścić korytko techniczne o wysokośći 50mm- czyli dokładnie tyle ile pierwsza warstwa styro. W korytku będą szły wszystkie kable i potem w górę po ścianie. Taki układ nie będzie sprawiał większego problemu przy układaniu styro, które mam zamiar robić też sam. Za to układanie kabli będzie o wiele prostsze, a same kable będą dobrze zabezpieczone przed uszkodzeniem podczas innych prac. Zastanawiam się tylko czy dawać osobne korytka dla zasilania i kabli internetowych, koncentryka itp. Ma ktoś doświadczenie w tym temacie? 230v nie powinno raczej zakłócać transmisji. Może nie tyle chodzi o przeciwwskazania, co o ...szczęście. Znajomy się remontuje, z 3 miechy temu położyli mu instalacje w peszlach na chudziaku, przy ścianach. W miejscach drzwi wiązki szły dodatkowo w rurach pcv. Byłem tam wczoraj i szkoda że zdjęć nie zrobiłem, bo trudno uwierzyć. W wyniku "wizyt" tynkarzy i instalatorów C.O. z rur PCV pozostała miazga, wiele peszli przy ścianach również zdeptane, kable gołe, w dwóch miejscach po kilka kabli na raz przeciętych tarczą przy robieniu bruzd pod gniazdka i teraz takie coś, łączone na kostki ma iść w podłogę. Powiedziałem koledze, że jak chce to zostawić, to niech chociaż taśmą izolacyjną owinie.... Masakra.. Tak to bywa, jak wchodzi kilka osobnych firm i każdy ma na kogo zwalić spieprzoną robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts