Doli. 16.02.2018 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 (edytowane) Przy okazji płyty. Jak w Waszych projektach wygląda zabezpieczenie przed wysadzeniem? Mam wysoki pozwiom wód gruntowych. Grunt o dobrych właściwościach nośnych. Konstruktor nie chciał zastosować opaski przeciwwysadzinowej pionowej. Pozioma odpadała przez odległość od granicy - dom będzie 1,5 od działki sąsiada. Stanęło na tym, że w projekcie ma być wybranie gruntu po obwodzie i zagęszczenie go do 0,98. Ma to zabezpieczyć przed wysadzeniem. Dodatkowo płyta ma mieć grubość 30cm - co przy takim domu według mnie jest dość sporo. Zapytałem skąd taka grubość i dostałem odpowiedź, że po to by w przypadku wysadzenia chronić konstrukcję domu. Próbowałem lobbować opaskę pionową, ale konstruktor argumentował, że to złe rozwiązanie bo i tak wymaga ostrogi betonowe po obwodzie, co podroży koszty. Według niego, tak zagęszczony grunt daje pewność, że nie zostanie wysadzony. Ale płyta będzie grubsza chyba na wypadek gdyby wykonawca nie zagęścił. Z jednej strony widzę, że konstruktor się wczuł w ten projekt, ale nie wiem czy nie robi zbyt asekuracyjnie. Jest podkład z chudego betonu, na to izolacja, potem XPS 20cm, na nim kolejna izolacja. Wody gruntowe podczas badania były na ok 70cm, ale nie mam pewności czy podczas obfitych opadów nie są wyżej. Pionowej nie chciał robić, bo na to chyba jakaś firma ma patent. U nas był wymieniony grunt na głębokość 1,2-1,6m - to dość podniosło koszty, więc naprawdę trzeba uważać i zrobić dokładne (min 5 punktów) badania gruntu. U nas zamiast 330 ton piachu na zasypanie wyszło ponad 700 ton i dwa dni pracy ekipy. Mieliśmy w projekcie opaske przeciwwysadzinową poziomą, ale ostatecznie z niej zrezygnowaliśmy bo piach nie jest gruntem wysadziwnowym a my mamy go nasypane dość sporo plus po obwodzie ponad 1m od obrysu płyty. Do wszystkich, którzy zastanawiają się nad płytą: cena robocizny nie powinna być większa niż 100-110zł/m2. Wszystko ponad to to zdzierstwo. Koszty materiałów też łatwo policzyć. Zbrojenie 2-3t, betonu tyle co objętość płyty (nie bawić się z odejmowaniem zbrojenia), XPS też m2 x wysokość plus boki. Do tego koszt wody i kanalizy, u nas jakieś 1,7k oraz jeśli płyta grzewcza to koszt CO. Edytowane 16 Lutego 2018 przez Doli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 16.02.2018 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Dzięki za odpowiedź. Wymieniliscie cały grunt czy tylko po obwodzie? Kierownik budowy mówi że preferuje opaskę pionową, ale będę z nim rozmawiał. Co do wyboru ekipy. Czy nie jest trochę późno? Ja w zeszłym roku kontaktowałem się z ekipą polecona przez znajomych i na ten rok udało się wcisnąć przez problemy innych inwestorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 16.02.2018 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Dzięki za odpowiedź. Wymieniliscie cały grunt czy tylko po obwodzie? Kierownik budowy mówi że preferuje opaskę pionową, ale będę z nim rozmawiał. Co do wyboru ekipy. Czy nie jest trochę późno? Ja w zeszłym roku kontaktowałem się z ekipą polecona przez znajomych i na ten rok udało się wcisnąć przez problemy innych inwestorów. Nie no, wymienialiśmy cały grunt pod płytą plus 1m od obwodu płyty. Zerknij do naszego dziennika (w stopce) to na pierwszych stronach zobaczysz zdjęcia. Nasz KB nam odradził opaskę i faktycznie nawet w największe ulewy gdzie woda zalegała na działce, piach był suchy. Co do ekipy - to zależy. Myśmy ekipy szukali w lipcu, a w sierpniu weszli. Dość porządni jeśli chodzi o jakość, ale ch**nie drodzy - coś za coś. Drugi raz bym ich nie wzięła i poczekała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 16.02.2018 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Dzięki, zerknę do dziennika. U mnie grunt sam w sobie jest ok. Jedynie po obwodzie konstruktor zaleca wymianę i zagęszczenie do ls=0,96 (pasek o szerokości 1,5m). Dzięki temu grunt ma być niewysadzinowy dookoła nawet jeśli będzie tam woda. Ma to sens. Wymiana tylko po obwodzie nie powinna być bardzo droga. Z ekipami, które mają terminy na już to jak dla mnie powody są max 3. Pierwszy słabo robią i opinią ich wyprzedza, są drodzy lub trafem szczęścia wypadł im jakiś inwestor - co podobno często się zdarza w naszym biurokratycznym systemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 16.02.2018 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Dzięki, zerknę do dziennika. U mnie grunt sam w sobie jest ok. Jedynie po obwodzie konstruktor zaleca wymianę i zagęszczenie do ls=0,96 (pasek o szerokości 1,5m). Dzięki temu grunt ma być niewysadzinowy dookoła nawet jeśli będzie tam woda. Ma to sens. Wymiana tylko po obwodzie nie powinna być bardzo droga. Z ekipami, które mają terminy na już to jak dla mnie powody są max 3. Pierwszy słabo robią i opinią ich wyprzedza, są drodzy lub trafem szczęścia wypadł im jakiś inwestor - co podobno często się zdarza w naszym biurokratycznym systemie. U nas było 70cm humusu i potem glina - nie dało się inaczej. Do tego badania tylko w dwóch miejscach, które pokazały że gliny jest 20-30cm, a w rzeczywistości było i 90-100cm miejscami. Z ekipa to myśmy się załapali na podwód nr 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 16.02.2018 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 U mnie jest piasek o zagęszczeniu ls=0,5. Więc warunki są dobre. Jedynie wysoki poziom wód gruntowych stwarza problem. U Was rzeczywiście było nieciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.02.2018 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 @Doli: z tym 2-3t zbrojenia to nie rozpędzajmy się tak bardzo. To zależy m.in od wielkości płyty. @Owczar: jesteś z Warszawy, nie myślałeś o skontaktowaniu się z Brinkmannem? Zrobią Ci projekt i płytę. I doradzą w sprawie gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 16.02.2018 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 @agb, pierwszy raz o nich słyszę. Rozumiem, że są polecani? Warto ich zapytać o ofertę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 16.02.2018 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 @Doli: z tym 2-3t zbrojenia to nie rozpędzajmy się tak bardzo. To zależy m.in od wielkości płyty. @Owczar: jesteś z Warszawy, nie myślałeś o skontaktowaniu się z Brinkmannem? Zrobią Ci projekt i płytę. I doradzą w sprawie gruntu. Jak czytam ile ludziom na średnio zbrojenia wchodzi w takie płyty pod domki to tyle właśnie. Jasne - można więcej. Nasz pierwszy konstruktor chciał wrzucić nam 5-6t zbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.02.2018 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 @agb, pierwszy raz o nich słyszę. Rozumiem, że są polecani? Warto ich zapytać o ofertę. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?15342-płyta-fundamentowa Nie musisz czytać całego, ale tam wielokrotnie wypowiada się właściciel firmy po nickiem tmann* Specjalizują się w płytach. Jak czytam ile ludziom na średnio zbrojenia wchodzi w takie płyty pod domki to tyle właśnie. Jasne - można więcej. Nasz pierwszy konstruktor chciał wrzucić nam 5-6t zbrojenia. Ale te 2-3t to dla płyty o powierzchni 100m2, 250m2, czy obu? Można mówić o jakiejś wartości zbrojenia kg/m2, której przekroczenie daje faktycznie bunkier. Ale nie rzucać 2-3t nie znając powierzchni płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ojsm 18.02.2018 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 My też dołączamy do grupy rozpoczynających budowę. Planowany start to marzec, jesli zima postanowi nie zaskakiwać. Póki co porównujemy ceny materiałów i oglądamy dachy, okna itp. Myślę nad oknami i nie chcialabym takich jak " większość". Czy ktoś decyduje się na szare jasne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 18.02.2018 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Jeszcze nie wiem jakie będą okna, ale widziałem srebrnoszare Vetrexa i wyglądały całkiem fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.02.2018 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 (edytowane) Wracając do tematu płyty. Dostałem dzisiaj część projektu i szczerze mówiąc mam poważne wątpliwości czy to jest tak jak powinno. Dom tytan 3 pracowni MGProjekt.Płyta 30cmBeton C16/20-W6Zbrojenie 12 co 20x20! Czy nie lepiej dać lepszy beton i trochę mniej tej stali? Płyta będzie miała powierzchnię koło 132m2. Edytowane 19 Lutego 2018 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 19.02.2018 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Hmmm, mnie to się wydaje, że słaby beton, dość rzadkie zbrojenie. Gruba płyta.Masz zbrojenie z siatki czy kręcone? Z siatki się szybciej kładzie. No i zbrojenie 20x20 to ciężko się po tym chodzi, można wpaść butem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 19.02.2018 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 (edytowane) Płyta, 30 cm jest ok, tylko B25 lub 30, zbrojenie 12 standard, zazwyczaj siatka góra i dół + wieniec pod ścianami , u Mnie poszło 1,5 tony stali na płytę 100 m2. Edytowane 19 Lutego 2018 przez Marcin34_Śl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.02.2018 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Mam tylko 2 strony z tego projektu, więc szczegółów tego zbrojenia nie znam. Tylko ogólne informacje. Ten beton zdecydowanie wezmę lepszy. Tym bardziej, że przy 132m2 różnica nie będzie aż tak duża. Jak dostanę cały projekt to przeliczę ile tej stali będzie potrzeba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agacia_1983 20.02.2018 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Też chciałabym być tegorocznym bociankiem, zwłaszcza że bocianek ten od pociech szykuje coś dla nas na wakacje, więc motywacja jest duża , ale jeszcze nie mam Wykonawcy domu!! Jest jakaś masakra, żeby znaleźć ekipę na budowę domu. Czy forumowicze, którzy juz mają swoje domki mogą podzielić się ekipami od budowy domu energooszczędnego w technologii tradycyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 21.02.2018 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Trochę późno wzięłaś się za szukanie ekipy, jak chcesz w tym roku zacząć. Niestety terminy są odległe. Na forum jest lista polecanych wykonawców w mazowieckim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 21.02.2018 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Masz może gdzieś link? Szukałem, ale nie mogłem znaleźć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 21.02.2018 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48916-WARSZAWA-i-okolice-bia%C5%82a-lista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts