Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2018 - serdecznie witamy budujących w tym roku. Forum czekało na Was!

Recommended Posts

Ile kosztowały Was materiały na wod-kan?

Hydraulik chce 10 000. Niby dał WZki, ale zrozumiec z nich co jest co to nie wchodzi w grę :D. Zmierzam do tego, że wydaje mi się drogawo, ale może się mylę?

Z tego 4tys to geberity i rozdzielacze do podłogówki - to jest ok. Natomiast 6tys za rurki do kanalizy (nie liczę tych pod chudziakem bo to było wczesniej), wody ciepłej i zimnej, kolanka, osłony termiczne, itp, wydaje mi się dużo, ale może mi się tylko wydaje? Nie ma w tym rur od podłogówki.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hydraulik chce 10 000. Niby dał WZki, ale zrozumiec z nich co jest co to nie wchodzi w grę :D. Zmierzam do tego, że wydaje mi się drogawo, ale może się mylę?

Z tego 4tys to geberity i rozdzielacze do podłogówki - to jest ok. Natomiast 6tys za rurki do kanalizy (nie liczę tych pod chudziakem bo to było wczesniej), wody ciepłej i zimnej, kolanka, osłony termiczne, itp, wydaje mi się dużo, ale może mi się tylko wydaje? Nie ma w tym rur od podłogówki.

Ciężko porównywać. Ja płaciłam ok 10tys za robociznę z materiałem. Dwa rozdzielacze (8 i 10 obiegów) do podłogówki, dwa geberity w tym jeden slim (cena razy 1,5), 8 podejśc pod odbiór wody (kran / wanna / prysznic). Bez cyrkulacji.

No wiem wiem, że ciężko, raczej chodzi o rząd wielkości, no i chyba by się zgadzało - niestety ;)

U mnie również dwa Geberity w tym jeden slim

2 x rozdzielacz Kan-Therm 12 sekcji + w jednym dolozona 13sta

10 podejśc pod wodę, jedene prysznic to bateria podtynkowa

poza punktmai odbioru wody kanaliza jeszcze pod skropliny z reku, kratka w kotłowni i do szuszarki w pralni

No to chyba pasuje.

Gość Arturo72
Hejka :)

A u nas taka sytuacja :)

https://youtu.be/jCbvB9iVfQo

Może kogoś zainspiruje ;)

A tym czasem walczymy z wilgocią z posadzek :/

Szacun za filmik i jakbym widział siebie ;)

Mam dalej taki wihajster co to robi dolki ;)

Co do posadzek,jak już doszły to grzać i wygrzewac.

Jest specjalny program na to.

Gość Arturo72

Myśl i licz,przecież wiesz z projektu ile potrzeba mb rurek,wiesz ile potrzebujesz kibelkow,wiesz ile masz pętli i jaki rozdzielacz potrzebujesz.

Czy masz problem z wejściem na allegro i porównaniem cen za to ?

Jeśli wyjdzie Ci taniej samemu kupić materiał to mówisz gościowi,że płacisz jedynie za robicizne chyba,że zejdzie Ci z materiałem w cenach z allegro.

Edytowane przez Arturo72

Zastanawiam się czy ogrzewać trochę budynek w zimę + wietrzenie w celu wysuszenia go. Żadnych prac wewnątrz nie planuję narazie, więc nie wiem czy to ma sens. Trochę w niego wątpię po tym jak w zeszłym tygodniu od wilgoci na zewn. woda lała mi się dosłownie po wszystkim i to co wyschło przez kilka miesięcy jest od nowa mokre ;-)

Zastanawiam się czy ogrzewać trochę budynek w zimę + wietrzenie w celu wysuszenia go. Żadnych prac wewnątrz nie planuję narazie, więc nie wiem czy to ma sens. Trochę w niego wątpię po tym jak w zeszłym tygodniu od wilgoci na zewn. woda lała mi się dosłownie po wszystkim i to co wyschło przez kilka miesięcy jest od nowa mokre ;-)

Czym chcesz ogrzewać? I co masz zrobione już?

Hej,

Czy ktoś robił wylewki przed tynkami? Z racji tego, że elektryka idzie pod podłogą, a w styczniu wejdzie hydraulik, myślę, czy nie zamienić trochę kolejności. Płaska podłoga to wygoda dla tynkarzy, a dla mnie mniejsze ryzyko, że coś popsują.

Jakie są minusy tej kolejności?

QS7M8JGmBVI1c_1O6uLgv-WfFmsKRzO37EX0oolHsCZ2586AHsPZBRWxxs5PHhQ87Af4hlQGqv78qyldHDJEMt8dPpeSNW-6lo1VE8TShCreE9IxXNEklbGdFraweeyxMFjKQOuBPU8lKC0fVWV0fDGNO2s-S4wrzvrO6XCzzw_OuzOKY3147LiRd6V85_kxC9qp06vgKNYQO_2Xrls80fy-Zobo4TyT-p1v7ROi8ZOiC1Pu-MUO9ubg569VTwTQZP_h7sHOV6CRieD1ljIwqCtTDzycBpFw_NDZ_tCK-ctmu8wsG9nSqfdE7N3GenbAoiQdZMJAjlHUsbb2ORvVpVrtRu4Eckqo9fESOQZDvFDbywfbYqVHZcL3W3B7ElthK94SZCC_KaFauybheg607ncFSP8N4aOY3caEdWw1mqFjXf1NFSUrAFi-T65Gf5rPhyba1Afp0X4yVSQZ5mMB-ZxqqcRylwfvwwVOkU_xaYEXGOtLf5gE6RGiQIaE8jRc8EN0YJvnJ5HCeonI1WoRu-zcVfXZxhymiS_vG3m3iz7HjUqoa9FwNj0exY_-3IdX49H8nai-QucvvDv-tXfcsf03R30AMZujDOXmDb6ok_eFrSJrWX6H2SI-RtpLSILNdxma8FzwKm3rf2rczylM2T3ejGvSpn04BixJjmymAskfhpQIR3EcGTB0kBhHo0BeDClac7iSRlP8Sxmc-w=w835-h626-no

vq_Ql8rzXCNRTfcfAmP5-sHeMSw2SxlP2ng-q_I0xbRO_g--Tm1DuomQA9-I_mJy1D9mNWaZFRLHkYtvLhYUW-_d0prqQcj7pXLwGYnRUsEaeLfhCB2PLblTp5NzUVzdxEaAwwM8U58SWkgSq5-lw--QOSGugc4GSEbCizmMMSZ9OL_QMOQoMhryR04nY-NUW0x5PrOm2oz6U_FFE_x34pxB7h8ySE_2LqclDUNJMoiaWwkH2RVUw7WjmI29D6I1fUJ8-ARgfbHlqnJZia1Vo_c19VwHK2Kv6x8O09rTrqOASk1qggvKHWByzh41F8qYNYeeEcCouHW_1pr19JgprQwxwuc5nD5YE-rMyTZpaGANTonHy3tlelP9IFRazjfBYXuTKMA7YTT73cPmNITt0RQZRQxwPi14nEBUCKCLCgYJJ8HOKP6lOieEJWJXjDZgSrdTUWB8gub1BH4peXJQQpmNxIp0k930ysngVh5LIE0y4YNNHvos6rzoYNCWSnYU-Xhta4ZwaGsikvH3JBcSAM_th4RbBGYCShw8cITXwvIoveq4zqFM3qy5MncWuhDB7GVIduvjJBD0NvBkWgMsDn83H3pIzrkgQMRxFMzs62C7k3aWYGwIrrQbrPFtyAqPz1r3Crm9I5aSXlt1bPf7lAaZk4iomSwqUWcfhTsKS1KRz1eYuFTRwPoFT7E8M53eQ2qUdR882ZWH56aknw=w835-h626-no

cTY14AjLe76FRoJ6F7aM0lZoQ2RQ3AlY9rieebiEPsM9BRPWBuqh3RZyQH-vz9-1IYuy07eOV4UYVRV3FKGcDu1dStzMv99SiWcTc1HjFSj_yI6mJkM_tDY8FZ1Aid6hSSdpMS623IPZ0CzdVKEyaoqUOm-4MzCOhHz8jkezfcuudjRNB9pcVQROVFWpOX2uK0toy8w6UQU9UuLKjzNUHq8i2s3_MqPW1PW0--_o-TTO5DQMZJ6HFCw3ZYitLQ50z0tHl4tsTAjRqgGH5LSbJJt9YbOnjMeoXWbmz9OjnV7le-exSau6Z2UyfTf3JTIsiz17nxoe-pR29t7H395LJJ_-WPCG70QwSP0J_lnBTj-H66nmXkJPEieerzuY8fWy_xZbkrjfvBSvqbedOwmn3WV4GfFojhKiQb5xSSXVOXkz9mnGmWoiAgv39U-tLRv3SHBlajUtAOPeTtViqLqxIioGszd0CtBEyqbTmOJ5XpzajlinOBYkIChYGUtC_7-yRpCMI-RdXxUuPFbF1k2eDrYpKD2tAvHy_VP2XCrXtkyv6CsJKtdc0Ldl0bwWGfP6mhnypbIf-g175BT0CijkC0UhwTWydJl0qfFhbiZJ-lAAYC0zwp-gk9rUC3TCUlFt1k6DYaBUg021CjhlyLbSK4sCXwjI1cZbWVGC7ixWsZ4Pdz8Dmq3GfH8yus1bSHXH8WwJtx6EtCFXh5MH-A=w470-h626-no

Hej,

Czy ktoś robił wylewki przed tynkami? Z racji tego, że elektryka idzie pod podłogą, a w styczniu wejdzie hydraulik, myślę, czy nie zamienić trochę kolejności. Płaska podłoga to wygoda dla tynkarzy, a dla mnie mniejsze ryzyko, że coś popsują.

Jakie są minusy tej kolejności?

Ja robiłam wylewki przed tynkami. Na poddaszu. Na parterze mam PF, jako docelową posadzkę, więc też przed tynkami ;)

Minusem może być zabrudzona posadzka i chyba tylko tyle. Ale w sumie chudziak, przed rozkładaniem styropianu, też raczej wymaga czyszczenia, więc w sumie minusów brak. Też miałam rozłożone wszelkie instalacje na stropie przed tynkami, więc trzeba było je "zalać".

Ps. U mnie nie dali dylatacji między tynkiem a posadzką. Na płycie fundamentowej nic się nie dzieje, a na piętrze tynk popękał na styku z podłogą i powykruszał się. Na szczęście będzie listwa przypodłogowa i wszystko przykryje.