Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2018 - serdecznie witamy budujących w tym roku. Forum czekało na Was!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich. Planuje rozpocząć budowę małej parterówki w okolicy Wrocławia. Domek 95m2 pow. użytk. Płyta fundamentowa na 16 cm xps, 6 cm Eps na płycie. Ściana 24 cm keramzyt + styropian 0,32. Podłogówka ogrzewana pompą ciepła.

Jestem na etapie kończenia formalności i składania pozwolenia na budowę.

Witam wszystkich. Planuje rozpocząć budowę małej parterówki w okolicy Wrocławia. Domek 95m2 pow. użytk. Płyta fundamentowa na 16 cm xps, 6 cm Eps na płycie. Ściana 24 cm keramzyt + styropian 0,32. Podłogówka ogrzewana pompą ciepła.

Jestem na etapie kończenia formalności i składania pozwolenia na budowę.

Witam sąsiada ;) Wprawdzie zupełnie nie z tej strony Wrocławia, ale grunt, że rejon ten sam :)

Witam,

ja z żoną i ekipą budowlaną czekamy na cieplejszą aurę. Stan zero mamy już wyprowadzony w tamtym roku. Budujemy dom Julka 3 z pracowni MG Projekt. Chętnie wymienię się doświadczeniami z budowy tego projektu. Chciałbym dodać, że w każdym jednym składzie budowlanym straszą podwyżkami, dlatego trzeba się śpieszyć z zakupem cegieł, zbrojenia, cementu, wapna itp. Pozdrawiam :welcome:

Doli. czy czasem u ciebie jakiś prac nie wykonywał pan Antoni Nowak.Poważnie rozważam współpracę z nim.pozdrawiam

Tak, robił nam działówki i szczerze polecam. Bardzo słowna i dokładna ekipa. Szkoda że spotkaliśmy się tylko na działówkach. A Pan Antoni raczej robi w Twoich okolicach, więc tym bardziej warto :)

Czy kierownik budowy przygotowywał Wam plan BIOZ (Bezpieczeństwa i ochrony zdrowia)? Zastanawiam się czy to jest konieczne. Mój mi przygotował i chce podpisu każdego w pracowników wykonawcy.

Mam tez oświadczenie dla każdej firmy, która będzie coś robić na budowie, że maja aktualne przeszkolenie BHP, badania, uprawnienia itp.

Z jednej strony fajnie, to nas zabezpiecza w pewnym sensie, ale obawiam się co na to wykonawcy.

Czy kierownik budowy przygotowywał Wam plan BIOZ (Bezpieczeństwa i ochrony zdrowia)? Zastanawiam się czy to jest konieczne. Mój mi przygotował i chce podpisu każdego w pracowników wykonawcy.

Mam tez oświadczenie dla każdej firmy, która będzie coś robić na budowie, że maja aktualne przeszkolenie BHP, badania, uprawnienia itp.

Z jednej strony fajnie, to nas zabezpiecza w pewnym sensie, ale obawiam się co na to wykonawcy.

Tak, nam też dał, ale ostatecznie żaden wykonawca nie podpisał, a i kierownik się nie dopominał jak na razie.

Witam! Jesteśmy z narzeczoną na etapie załatwiania pozwolenia na budowę domu z poddaszem użytkowym w gm. Kobierzyce koło Wrocławia.

Ściana jednowarstwowa z ceramiki szlifowanej wg. projektu indywidualnego.

Mamy nadzieję zacząć w tym roku, ale wysypała nam się ekipa i trzeba zacząć kombinowanie. ;) Może ktoś ma namiary warte sprawdzenia?

Witam wszystkich.

Planujemy rozpoczęcie budowy w tym roku ale coraz bardziej wydaje mi się to nierealnym celem. Tak naprawdę jesteśmy na etapie adaptacji projektu (mamy projekt wybrany i rozważamy jakie ściany/ocieplenie/strop/ogrzewanie) na działce teoretycznie budowlanej trawa radośnie rośnie.

I powiem szczerze że nie ogarniam tego wszystkiego. Z czego ściany, jaki sufit, jakie ogrzewanie czy przeskalować pompę ciepła czy nie, a jakie zapotrzebowanie na energie cieplną będzie miał dom (od tego zależy potencjalna moc pompy ciepła a co za tym idzie jej cena).

Miałem trochę nadzieje że jak pójdę do architekta to on mi pomoże w wyborze powie coś w stylu : technologia A ma takie plusy i minus technologia B takie proszę wybrać. A tutaj jeden architekt koniecznie chce jak najmniej zmian w projekcie wprowadzać kolejny z drugiej strony strop lany bez większego uzasadnienia. No po prostu jakiś meksyk.

Jak wy w tym wszystkim łapiecie? Skąd wiecie co wybrać i jakie macie możliwości?

Już nie mówię o tym że złapanie dobrej ekipy w tym roku będzie graniczyło z cudem.

Witam! Jesteśmy z narzeczoną na etapie załatwiania pozwolenia na budowę domu z poddaszem użytkowym w gm. Kobierzyce koło Wrocławia.

Mamy nadzieję zacząć w tym roku, ale wysypała nam się ekipa i trzeba zacząć kombinowanie. ;) Może ktoś ma namiary warte sprawdzenia?

Masz za duzo pieniedzy ze chcesz sciane jednowarstwowa robic?

Cześć. Sprawdź tutaj: BIAŁA LISTA WYKONAWCÓW

Ja jeszcze wynotowałam z forum takie namiary:

p.Przemek - 600 435 747

p. Anatol (Kola) - 665 383 255

p. Adam - 602 383 892

Sławek Smulik - 600 056 951

Pan Piotr Turek z Pęgowa - 886 217 927

p. Arkadiusz Śmiejak - 607 802 633

p. Artur - 508 098 688

Damian Bigelmajer z Domaszczyna - 669 989 021