Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2018 - serdecznie witamy budujących w tym roku. Forum czekało na Was!

Recommended Posts

Ciekawe, czy kominiarz będzie miał uprawnienia do instalacji WM. A jeżeli nie, to czy bez działającej wentylacji jest podbije gaz i komin.

Kominiarz nie jest od WM. Go tylko interesuje zapewnienie że takie coś będzie funkcjonować. No oczywiście dotyczy tych "nowoczesnych" kominiarzy , bo ci bardziej konserwatywni nie za bardzo wierzą w WM i chcą tak jakbyś miał grawitacyjną.

Co do WM i jego odbioru to wymaga tego nadzór budowlany, przynajmniej w Katowicach. I musi to zrobić osoba uprawniona, kominiarz nie przejdzie.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może i WM go nie interesuje, ale to czy pomieszczenie w ogóle posiada wentylację już tak.

Wystarczy, że jest anemostat wywiewu w pomieszczeniu gdzie jest piec gazowy. Tak było u mnie. Choć rekuperator też już posiadałem i instalacja działała. Ale odbioru tej instalacji jeszcze nie miałem.

Edytowane przez Darkat

• 3 weeks później...

Ja ledwo z zalawinowanych Alp wróciłem, a tu dzwoni hydraulik że 11 wchodzi z podłogówką. Chwilę później dzwoni gość od wentylacji że wchodzi 12. Znowu mnie wzięli z zaskoczenia. :p

Ps. Droga z nart to była mordęga, choć dla mnie nie aż taka jak przeżyli niektórzy na zasypanej przełęczy Brenner. Też łatwo nie było, ale auto z SAWD trochę sprawę ułatwiło.

snieg1.jpg snieg2.jpg

Edytowane przez Myjk

Tak jakby :D A Ty robisz?

Ja działałem w każdą wolną chwilę z elektryka. Ale 2 tygodnie temu żona złamała noge. W tym tygodniu córka chora więc robię jako matek. Na budowie nic nie mogę obecnie sam zrobić...

Hydraulik dzisiaj przyjechał i pojechał bo wod-kan robią na drodze i jeszcze nie utwardzili, bali się przejechać.

Ale słuchawka Bluetooth moim przyjacielem i wydzwaniam.

W lutym hydraulika i w któryś weekend styro na podłogę będę chciał ułożyć. Na dół 14cm termoorganika gold - 4cm +5cm +5cm.

Na górze Termoorganika silver 4cm +3cm akustyczny + 5 silver.

Na początku marca odwierty.

W I połowie marca:

- odwiert pod pompę ciepła

- glazura w kotłowni

- montaż CO ściennego i rozdzielaczy

- kończenie w wolnej chwili elektryki i składanie rozdzielni

W II połowie marca

- wylewki jak pogoda pozwoli

- montaż refleksoli

- montaż drzwi wejściowych i bramy garażowej

- elewacja i dach płaski nad garażem

W kweitniu cd elektryki, wentylacja, a

Przy okazji co sądzicie o takim patencie na dach płaski?

Teraz jest tam papa termozgrzewalna. Planuje przykleić styro spadkowy klejem kładzionym grzebieniem tak by nie było styku styro z papą.

Na to płyty OSB 6mm. Tylko jak zamocować płyty? Jedyne kołki jakie znalazłem o długości 40cm to takie do styro:

https://kemplast.pl/laczniki-izolacji/kolki-do-styropianu-limn-40-cm-z-trzpieniem-metalowym-25-sztuk.html?gclid=Cj0KCQiAheXiBRD-ARIsAODSpWPdIxkJr8DuvTBckjOydXOMVvS4hGEszTqJ-Z0_8ZnVhPDGxWGleEMaAtRKEALw_wcB

W sumie ten płaski kołnierz to jest patent dobry, bo na to chce bezpośrednio kleić EPDM. Na końcu przykręcam obróbki do OSB, na to kleje EPDM i mam cichy oraz ciepły dach na lata. Tylko te kołki nie dają mi spokoju. Zasypywanie EPDM na spadku kłopotliwe.

Ja ledwo z zalawinowanych Alp wróciłem, a tu dzwoni hydraulik że 11 wchodzi z podłogówką. Chwilę później dzwoni gość od wentylacji że wchodzi 12. Znowu mnie wzięli z zaskoczenia. :p

Zrobią i masz z głowy ;)

Ps. Droga z nart to była mordęga, choć dla mnie nie aż taka jak przeżyli niektórzy na zasypanej przełęczy Brenner. Też łatwo nie było, ale auto z SAWD trochę sprawę ułatwiło.

[ATTACH=CONFIG]426304[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]426305[/ATTACH]

Chyba nawet wolę jechać po takim śniegu niż po brei pośniegowej ;) A 4x4 to już pewnie bajka. Jak się spisuje Outek?

Zrobią i masz z głowy ;)

Ta, a wiesz ile piniądzóf chcą? ;)

Chyba nawet wolę jechać po takim śniegu niż po brei pośniegowej ;) A 4x4 to już pewnie bajka. Jak się spisuje Outek?

To prawda, też uwielbiam jeździć po świeżym śniegu. Outek się spisał napędowo bez zarzutu, nawet na letnich oponach z homo zimową (CrossClimate). Nie odstawałem od aut na zimówkach z 4x4 no a wszystko 2WD (szczególnie co nie dziwne RWD, które nawet za wyprzedzanie się nie brały) szybko znikało w lusterku.

Owczar: z czego robisz hydraulikę? PP, jakiś pex? U mnie hydraulik powiedział, że samego wod-kan to on nie zrobi i chyba muszę nowego szukać.

Bez udziwnień czyli PP. Już w tym temacie nie chciało mi się doktoryzować. Czytałem jakieś porównania i w tym zakresie temperatur PP jest jak dla mnie ok. Jak dobrze zrobią to pewnie mnie przeżyje :)

Ta, a wiesz ile piniądzóf chcą? ;)

To prawda, też uwielbiam jeździć po świeżym śniegu. Outek się spisał napędowo bez zarzutu, nawet na letnich oponach z homo zimową (CrossClimate). Nie odstawałem od aut na zimówkach z 4x4 no a wszystko 2WD (szczególnie co nie dziwne RWD, które nawet za wyprzedzanie się nie brały) szybko znikało w lusterku.

W moim budowozie mam też wielosezony, ale Hankook - jedyne w tym rozmiarze były z rantem ochronnym. I jakoś nie widzę wielkiej różniicy, a i z błota wyjeżdża, ale to FWD.

Na takim śniegu w RWD nie widzę większych problemów. Przy masie 2t idzie jak czołg. Najgorzej przejeżdżać przez śnieżne koleiny przy zmianie pasa. Ale 4x4 nie jeździłem szczerze mówiąc. Jak się ustatkuje i przestanę robić "szybkie" trasy, to może się skuszę na jakieś 4x4 typu LandCruiser ;) Choć mitsubishi zawsze było będzie bliskie sercu, to w pewnym momencie ich auta przestały mieć charakter. Ale przyznaje, że ta generacja outka wygląda naprawdę ładnie. A jak z miejscem w środku?

No proszę jak roboty idą :D U mnie z kolei 12 z podłogówką mają wejść (wreszcie mam nadzieje), w międzyczasie skończone poddasze (wełna + zabudowy gk) i strych (płyty OSB na podłogę i wełna między krokwie dodatkowo). Jak zrobią podłogówkę (niby w tydzień) to przy pierwszej wolnej chwili wylewam posadzki w garażu i kotłowni (miksokret) i czekam na okno pogodowe żeby lać anhydryt na resztę. W międzyczasie jak najszybciej montować pompę pw żeby po wylaniu anhydrytu wygrzewać .

No i popalam w kozie raz na 2-3 dni chociaż u mnie w zasadzie mrozów nie ma.

Jeszcze bym zapomniał, rzuciłem tynk mozaikowy na ściany w kotłowni (efekt zadowalający) i zamontowałem parapet żeby kotłownia była na gotowo (oprócz posadzki). Jeszcze mi zostało rozdzielnice kotłowni powiesić i połączyć. No i zamontowałem rozdzielnicę główną :D 1760x1200 :)

Edytowane przez marcin225

W moim budowozie mam też wielosezony, ale Hankook - jedyne w tym rozmiarze były z rantem ochronnym. I jakoś nie widzę wielkiej różniicy, a i z błota wyjeżdża, ale to FWD.

Tęróżnicę widać na specyficznych testach. To coś jak z tymi rolkami i moim Outkiem. Niby nie zjeżdża z jednym kołem bez przyczepności, a w praktyce podjeżdżam na wyślizganym śniegu z miejsca pod górę >30s.

Na takim śniegu w RWD nie widzę większych problemów. Przy masie 2t idzie jak czołg. Najgorzej przejeżdżać przez śnieżne koleiny przy zmianie pasa. Ale 4x4 nie jeździłem szczerze mówiąc. Jak się ustatkuje i przestanę robić "szybkie" trasy, to może się skuszę na jakieś 4x4 typu LandCruiser ;) Choć mitsubishi zawsze było będzie bliskie sercu, to w pewnym momencie ich auta przestały mieć charakter. Ale przyznaje, że ta generacja outka wygląda naprawdę ładnie. A jak z miejscem w środku?

Ja tylko opisuję co się działo na trasie w warunkach jak na fotach. 4x4 szły 80-90, ja na nawet 110 jak się zapomniałem. :p Reszta 50-60. Jakoś do Mitsu specjalną miłością nie pałam. Mamy co prawda dwa Mitsu w rodzinie -- żona kupiła Spacestara po rozbiciu swojego złomka 20k taniej niż w salonie, to się brało, Outka kupiłem tylko ze względu na plugin EV (oraz że był z pewnej ręki). Na miejsce w Outku narzekać nie można, natomiast wyposażenie i jakość wykonania dupy nie urywa jak to mówią. :p

Ja w styczniu walczyłem z wentylacją i elektryką.. Rozłożyłem rury WM idące po stropie, Ostatnio poszła piana na podłogi, teraz zabieram się za samodzielne rozkładanie podłogówki - licze na to około 4 dni. Początkiem marca lub koniec lutego będę chciał zrobić wylewki, ale to zależy oczywiście od pogody.

Po wylewkach będę osadzał puszki elektryczne, tynkarz chce je miec wysunięte na 12mm, myślę, że podołam. W kwietniu tynki i montaż PC. W międzyczasie jeszcze trzeba ogarnąć uchwyty na KG, ale do tego już mam fachowca. Koło maja izolacja i zabudowa poddasza. Takie plany.

Zmieniłem też koncepcję iolacji tarasu nad garażem. Zrobię..pianę, a jakże, będę królem piany :p. Znacznie to uprości sprawę, zastąpi paroizolacje, hydroizolacje, termiozolacje, warstwę dociskową i spadkową. Nad pianą będą deski kompozytowe.

Rok temu planowałem wprowadzać się na jesień i w tym roku też planuję wprowadzać się na jesień :D

Czy drzwi wejściowe lepiej montować po czy przed wylewkami?

Edytowane przez Robaczywy

Zamontuj jak chcesz już i tak robisz nie tak jak należy (wylewki przed tynkami) to co za różnica? Ja zamontowałem drzwi już dawno.

U mnie z kolei dzisiaj rano weszli z podłogówką (mieli we wtorek przyszły ale niech będzie), póki co styropian rozkładają. Mocno byli zdziwieni jak im dałem folie do rozłożenia na poddaszu pod styropian.