Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2018 - serdecznie witamy budujących w tym roku. Forum czekało na Was!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie rozdzielcze z nierdzewki, a rozprężne plastikowe pe-flex. Ostatni około metr do reku będzie z kanałów elsastycznych. Nie bardzo sobie inaczej to wyobrażam, zeby dobrze utrafić z rurami, no i zawsze to trochę wytłumi ewentualne drgania.

Czy rotametry macie na powrocie czy zasilaniu rozdzielaczy podłogówki? U mnie są na powrocie, to chyba niestandardowo?

Jaką średnicę chcesz dać flexów?

Ja się spociłem przedwczoraj żeby sensownie rozrysować przebiegu rur CO, CWU, odkurzacza itd, ale to na dole.

Na stropie na upartego by dało radę wepchnąć wnetylację w posadzce, ale brak serwisowalności trochę to wykluczył.

Wiele osób twierdzi, że to niepotrzebne, że filtry itd, ale ja sceptycznie podchodzę do tego.

A urządzenia do czyszczenia pojawiają się na rynku - ostatni widziałem fajny film z urządzeniem Zehender - kamera plus szczotka obrotowa i normalnie czyścili kanały płaskie - ale dostęp był dwustronny. Z jednej zapinają odkurzacz, a z drugiej wpychają szczotkę.

Mam pytanie o izolacjędachu, mianowicie ciągle się zastanawiam czy docieplać do samego szczytu czy po podłodze strychu. Stryszek jest niewielki, pod samą kalenicą ok 1.05m. wysokości. Wiem, ze będę go grzał, ale z drugiej strony, czy jezeli nie ocieplę do samej góry, to czy ściana szczytowa nie będzie mostkiem termicznym? Zaizoluję ją od góry, od zewnątrz będzie styropian elewacyjny, ale chyba ciepło będzie nią uciekało na nieocieplony strych? a może wtedy trzeba ja na strychu ocieplić od wewnątrz? ale czy to się opłaca?

Jaką średnicę chcesz dać flexów?

Ja się spociłem przedwczoraj żeby sensownie rozrysować przebiegu rur CO, CWU, odkurzacza itd, ale to na dole.

Na stropie na upartego by dało radę wepchnąć wnetylację w posadzce, ale brak serwisowalności trochę to wykluczył.

Wiele osób twierdzi, że to niepotrzebne, że filtry itd, ale ja sceptycznie podchodzę do tego.

A urządzenia do czyszczenia pojawiają się na rynku - ostatni widziałem fajny film z urządzeniem Zehender - kamera plus szczotka obrotowa i normalnie czyścili kanały płaskie - ale dostęp był dwustronny. Z jednej zapinają odkurzacz, a z drugiej wpychają szczotkę.

75mm. Na stropie mam 10-11cm styropianu, bo zakładałem, że coś się może przeciąć.

Ogólnie na grubo ponad 200m2 sufitu, podwieszanego miał będę ~5m2 ;)

Edit: sprawdziłem, <4m2 :D

Edit2: przy okazji korzystając z małego zużycia do tej pory zmieniłem taryfę na G12as.

Edytowane przez agb

@Owczar, wrócę jeszcze do wentylacji. Jakie te rurki 75mm stosujesz? Co między reku, a skrzynką? Co między reku a czerpnią/wyrzutnią? Ile masz kanałów nawiewnych i wywiewnych? Mi wychodzi wg różnych opcji 11/12 w różne strony. Też by pewnie pasował AP600V, ale z drugiej strony myślę czy nie za duży. Bo kiedy on na 540m3/h czy nawet 400m3/h będzie chodził? Dlaczego u Ciebie taki?

Interesowałeś się sterowaniem z jakiejś automatyki? Zastanawiałem się jeszcze nad Zehnderem, bo ma moduł KNX, za grube $$$ oczywiście, i prosty, wyglądający sterownik za ~250zł. W thessli w zasadzie tylko Air++, a ekran na ścianie do każdego urządzenia to jest to czego też chcę uniknąć. Tylko, ze zehnder na swojej stronie nie ma praktycznie żadnej dokumentacji, co wcale nie ułatwia wyboru.

Chcę zastosować peflex z tej strony:

https://peflex.pl/

Tak samo skrzynki rozdzielcze i rozprężne ze stali nierdzewnej. Mają bardzo fajny konfigurator.

Między reku, a skrzynką rury metalowe 200mm izolowane wełną. Złączki, kolanka, chciałbym to zrobić na sztywnych elementach.

Nie pamiętam ile łącznie wyszło flexów - muszę rzucić okiem do excella - liczę wymianę na jakieś 150m3 standardowo z tymczasowym zwiększaniem w trybie wietrzenia - gdy ktoś jest w łazience itd. Będę miał dodatkowy wywiew w szafie rtv/IT oraz w ciągu szafek z zabudową AGD. W tej chwili za zabudowaną lodówką mam koło 30 stopni. Obniżenie temp o 10 to znaczna poprawa COP. Lodówka pracuje efektywniej i krócej, zużywając mniej energii. W tej chwili to największy pożeracz prądu w mieszkaniu.

To fakt, na max mocy pewnie nie popracuje lub naprawdę od wielkiego dzwona. Ale na standardowym wydatku będzie pracował ciszej, wydajniej i zużywał mniej energii. A kiedy będzie taka potrzeba to wymienię powietrze w całym domu w 40min.

Będę miał w układzie 2 dodatkowe filtry - co prawda kieszeniowe, ale jeden z nich F8, więc będą opory. Dodatkowo chłodnica, nawilżacz z nagrzewnicą. Zapas sprężu dyspozycyjnego mile widziany. Choć myślę jeszcze nad 500v.

Jeśli chodzi o sterowanie, to modbus w zupełności powinien wystarczyć - dostałem nawet rozpiskę registrów. Choć Thessla z extensionem praktycznie może być wystarczająca - można włączać wietrzenie ze światłem w łazience, włączać funkcje okapu, sterować chłodnicą i sporo innych funkcji. Zamiast air ++ wezmę air mobile - to już otwarta droga do sterowania głosem. Google home + auto voice + tasker i możemy sterować wentylacją głosowo ;)

Też nie chcę na ścianach mieć paneli - pełen minimalizm - dlatego też łączenie sterowania w jedno miejsce.

Edytowane przez Owczar

Może wiecie, może nie, ale jak już jesteście przy wentylacji, to dodam, ze się właśnie dowiedziałem, że zmieniły się zasady programu Czyste Powietrzne i od tego roku mozna dostać dotację także na wentylację mechaniczną w nowych budynkach. Cudów nie ma, bo przy jako takich zarobkach umożliwiających budowę można liczyć na ok 18%, ale na moduł Air mobile będzie :D.

Czy ktoś coś do mojego pytania o ściany szczytowe?

Moim zdaniem warto docieplić, bo zawsze na samym strychu będzie niższa temperatura niż w części mieszkalnej - wtedy ściana działa jak radiator (w uproszczeniu oczywiście), ściana ogrzewa się w części mieszkalnej i wychładza na strychu. Koszt styropianu i docieplenia tych ścian jest minimalny.

Jeśli chodzi o czyste powietrze, to wiem. Ale dofinansowanie dla nowych domów to nadal 30% dla najwyższego dochodu. Zmieniły się kryteria dochodu dla istniejących, więc do wyrwania jest 3k.

Właśnie wycofalem wniosek z września i złożyłem na nowo. Pompa ciepła, przyłącze i rekuperator.

A teraz lepszy myk - sa też ulgi na termomodernizacje, w tym ogniwa pv. Mam zamiar odebrać dom i od razu zakładać ogniwa. W ten sposób można wyrwać dodatkowe środki.