Robaczywy 15.02.2019 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 (edytowane) Muszę jeszcze doczytać jak to jest z ulga termomodernizacyjną, ale wygląda ciekawie, narazie tylko słyszłem, że jest. Co do 30% przy najwyższym dochodzie, chciałbym się mylić, ale takie info dostałem od doradcy programu. W załaczniku jest tabela, ale kurcze niejasna. http://nfosigw.gov.pl/download/gfx/nfosigw/pl/nfoaktualnosci/1712/11/3/zalacznik_o_zmianach_w_programie_priorytetowym_czyste_powietrze.pdf Tabela nr.1 pokazuje "do 30%". "dotyczy Wnioskodawców, którzy nie mogą skorzystać z ulgi termomodernizacyjnej, w szczególności Wnioskodawców, których dochody nie podlegają opodatkowaniu na podstawie przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych: wymienione w art. 3 pkt 1 lit. c ustawy o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2017 r. poz. 1952, z późn. zm.) oraz Wnioskodawców korzystających z dofinansowania dotyczącego nowo budowanych budynków jednorodzinnych." Natomiast tabela nr 2 uzaleznia to jeszcze od dochodu w ogóle, a nie tylko na osobę. I tutaj mamy od 18% do 0%. Dotyczy Wnioskodawców, którzy rozliczając się indywidualnie lub wspólnie z małżonkiem, będą mogli skorzystać z ulgi termomodernizacyjnej na zasadach określonych w ustawie z dnia 9 listopada 2018 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (Dz. U. z 2018 r. poz. 2246). I teraz bądź tu mądry i wymyśl, która Cię dotyczy jak podlegasz ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych, rozliczasz się wspólnie z małżonkiem i budujesz nowy dom? @Jak_to_możliwe Jeśli zdecyduję sie na ocieplanie stropu to ocieplę, właśnie o ten radiator się martwiłem. Przypomnij proszę jak zrobiliście u siebie? Strop czy skosy do kalenicy? Edytowane 15 Lutego 2019 przez Robaczywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 15.02.2019 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 O ile mi wiadomo, to część osób została w ogóle wykluczona z czyste powietrze. Jakoś powyżej 125k dochodu na głowę w gospodarstwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 15.02.2019 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Dokładnie tak, zgodnie z tableą nr. 2. Im więcej zarabiasz i płacisz podatków, tym mniej dostajesz przy podziale, taka logika ale lepiej nie schodzmy z tematu w tę stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 15.02.2019 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Chcę zastosować peflex z tej strony: https://peflex.pl/ Tak samo skrzynki rozdzielcze i rozprężne ze stali nierdzewnej. Mają bardzo fajny konfigurator. Między reku, a skrzynką rury metalowe 200mm izolowane wełną. Złączki, kolanka, chciałbym to zrobić na sztywnych elementach. Nie pamiętam ile łącznie wyszło flexów - muszę rzucić okiem do excella - liczę wymianę na jakieś 150m3 standardowo z tymczasowym zwiększaniem w trybie wietrzenia - gdy ktoś jest w łazience itd. Będę miał dodatkowy wywiew w szafie rtv/IT oraz w ciągu szafek z zabudową AGD. W tej chwili za zabudowaną lodówką mam koło 30 stopni. Obniżenie temp o 10 to znaczna poprawa COP. Lodówka pracuje efektywniej i krócej, zużywając mniej energii. W tej chwili to największy pożeracz prądu w mieszkaniu. To fakt, na max mocy pewnie nie popracuje lub naprawdę od wielkiego dzwona. Ale na standardowym wydatku będzie pracował ciszej, wydajniej i zużywał mniej energii. A kiedy będzie taka potrzeba to wymienię powietrze w całym domu w 40min. Będę miał w układzie 2 dodatkowe filtry - co prawda kieszeniowe, ale jeden z nich F8, więc będą opory. Dodatkowo chłodnica, nawilżacz z nagrzewnicą. Zapas sprężu dyspozycyjnego mile widziany. Choć myślę jeszcze nad 500v. Jeśli chodzi o sterowanie, to modbus w zupełności powinien wystarczyć - dostałem nawet rozpiskę registrów. Choć Thessla z extensionem praktycznie może być wystarczająca - można włączać wietrzenie ze światłem w łazience, włączać funkcje okapu, sterować chłodnicą i sporo innych funkcji. Zamiast air ++ wezmę air mobile - to już otwarta droga do sterowania głosem. Google home + auto voice + tasker i możemy sterować wentylacją głosowo Też nie chcę na ścianach mieć paneli - pełen minimalizm - dlatego też łączenie sterowania w jedno miejsce. U mnie też peflex i ich skrzynki. 200mm też planuję sztywne izolowane wełną. Patent wyciągiem nad AGD dobry, u mnie można nad lodówką piec ciasto Ale już za późno. A w sumie to niewykonalne, bo kanał musiałby iść na zewnątrz i przebijać dach płaski. O air mobile jeszcze poczytam, ale po modbusie też powinno dać się głosowo sterować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 15.02.2019 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 O ile mi wiadomo, to część osób została w ogóle wykluczona z czyste powietrze. Jakoś powyżej 125k dochodu na głowę w gospodarstwie. No nie żartuj. Gdzie tak jest napisane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 15.02.2019 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 No nie żartuj. Gdzie tak jest napisane? tabela nr 2 ząłącznika https://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fnfosigw.gov.pl%2Fdownload%2Fgfx%2Fnfosigw%2Fpl%2Fnfoaktualnosci%2F1712%2F11%2F3%2Fzalacznik_o_zmianach_w_programie_priorytetowym_czyste_powietrze.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 15.02.2019 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Dla nowych domów obowiązuje tabela nr 1. Więc niezależnie od zarobków te 30% min masz - składałem 2 dni temu wniosek, który to przelicza i to potwierdzone. Dla domów istniejących jest ten limit - choć początkowo też się poirytowałem, że jak zwykle Ci którzy najwięcej oddają nic nie dostaną. Dodatkowo dla wszystkich jest ulga termomodernizacyjna i jeśli ktoś zarabia >125k rocznie może mieć PV z ulgą 32%, więc całkiem spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 15.02.2019 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 U mnie też peflex i ich skrzynki. 200mm też planuję sztywne izolowane wełną. Patent wyciągiem nad AGD dobry, u mnie można nad lodówką piec ciasto Ale już za późno. A w sumie to niewykonalne, bo kanał musiałby iść na zewnątrz i przebijać dach płaski. O air mobile jeszcze poczytam, ale po modbusie też powinno dać się głosowo sterować. Jeszcze się zastanawiam nad 250mm i redukcja przy reku. Clean box, cool box pierwotnie planowałem 250, ale muszę jeszcze to przeliczyć żeby uzyskać przepływy na odpowiednim poziomie. Tak, po modbus to spokojnie można ogarnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 15.02.2019 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 (edytowane) Dla nowych domów obowiązuje tabela nr 1. Więc niezależnie od zarobków te 30% min masz - składałem 2 dni temu wniosek, który to przelicza i to potwierdzone. Dla domów istniejących jest ten limit - choć początkowo też się poirytowałem, że jak zwykle Ci którzy najwięcej oddają nic nie dostaną. Dodatkowo dla wszystkich jest ulga termomodernizacyjna i jeśli ktoś zarabia >125k rocznie może mieć PV z ulgą 32%, więc całkiem spoko. Poczytam jeszcze raz w takim razie. Czytałem dokument ze strony katowickiego NFOSIGW i tam mi wychodziło, że dotyczy to nowych. Jeszcze się zastanawiam nad 250mm i redukcja przy reku. Clean box, cool box pierwotnie planowałem 250, ale muszę jeszcze to przeliczyć żeby uzyskać przepływy na odpowiednim poziomie. Tak, po modbus to spokojnie można ogarnąć. 250 na linii czerpnia reku? Też o tym myślałem. Edit: Tabela nr 2 dotyczy Wnioskodawców, którzy rozliczając się indywidualnie lub wspólnie z małżonkiem, będą mogli skorzystać z ulgi termomodernizacyjnej na zasadach określonych w ustawie z dnia 9 listopada 2018 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (Dz. U. z 2018 r. poz. 2246). Faktycznie tutaj wygląda, że limit nie obowiązuje. Jak narazie więcej dokumentów, przepisów, załączników niż osób, które rzeczywiście coś dostały Edytowane 15 Lutego 2019 przez agb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 15.02.2019 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Jeżeli jest 30% to jest świetna wiadomość, you made my day, jade na wakacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 15.02.2019 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Dla nowych domów na pewno jest 30% - drążyłem ten temat dosyć mocno Jak zrobimy pompę gruntową pompę ciepła, reku i przyłącze to można całą kwotę 53k spokojnie wydać i liczyć na 30% dotacji. Oczywiście dom musi spełniać WT2021 jeśli chodzi o przegrody i okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 15.02.2019 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Owczar a jak wygląda sprawa przyłaczy? Bo doradca, mówił, że przyłącza to w zasadzie tylko gaz jeżeli bierzesz dotację na kocioł gazowy, ale to ten sam specjalista, który mówił o 15-18% dotacji..więc już mu nie ufam. Na jakie przyłacze będziesz brał dotację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 15.02.2019 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Na przyłącze elektryczne jest też gdy wybieramy pompę. Ale tylko do płotu, od płotu niestety już podobno nie wliczają. Sam wniosek jest interaktywny i po wybraniu opcji wyszarza to co nie dotyczy. W przypadku pompy sam wybiera przyłącze elektryczne. Więcej się dowiem jak rozpatrzą wniosek. Choć wycofałem ten wrześniowy i złożyłem nowy, więc wszystko od nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 22.02.2019 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Owczar, nie szukaj hydraulika, tylko rób sam. 10h i 3 piony wykute Gdybym nie miał przeciętej silki po obu stronach bruzdy doszły by pewnie jeszcze ze 3h. I pamiętaj o BHP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 22.02.2019 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Najlepsze ze mam juz większość bruzd i przepusty pod piony w stropie. Zaplanowana każda rura tylko teraz czasu brak. Nawet elektryka nie skończona... Żona złamała noge, a córka złapała w żłobku cytomegalie. Więc obie na mojej głowie, praca, budowa... Jednym słowem Sajgon. Ostatecznie skończy sie na tym, że elektryke i wentylację zrobię sam plus drobne tematy. Widzę ze młot porządny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 22.02.2019 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 A daj spokój 3-4 warstwy silki wykujesz i trzeba odpocząć A chciałem żeby mi jeszcze większy dali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 22.02.2019 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 To w sumie ta moja mlotowiertarka nie taka zła. Wierci koronką w betonie, wykuwa, a można w sumie jedną ręką trzymać jak jest taka potrzeba. Z reguły nacinam pod głębokie bruzdy na rury i potem wykuwanie idzie jak po masle. Tylko orzy cięciu kurz straszny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 22.02.2019 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 To ja Ci powiem, że mam młotowiertarkę Metabo 3.4J i silkę to nią można głaskać po tym młocie. Kucie w E24 w ogóle nią nie idzie. Mi wpadli ponacinać chłopaki od SSO spalinówką z podłączoną wodą, więc prawie bez kurzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 22.02.2019 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 U mnie jest 1.2J - i w sumie daje to radę. Ja większość cięć robiłem gdy nie było okien. Pod elektryke bruzdujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 23.02.2019 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 W końcu nie bruzduję. Tzn. ekipa nie bruzduje, bo nie chcieli tego robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts