agb 23.02.2019 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 (edytowane) Orientujecie się jak jest z telewizją po światłowodzie? W Orange, albo Skynet? Czy światłowód może dojść do pomieszczenia z teletechniką i potem do TV wystarczy ethernet? Jakieś pudełko przy TV potrzebne? Czy światłowód musi iść do samego TV gdzie będzie pudełko operatora będące jednocześnie modemem i tunerem/dekoderem? Edit: W Skynecie działa to tak, że do TV wystarczy ethernet z szafki z teletechniką. TV idzie po innym VLAN-ie, więc internet najlepiej pociągnąć osobnym kablem. Edytowane 23 Lutego 2019 przez agb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 28.02.2019 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Bocianki ile płaciliście za robociznę za instalacje wod-kan i odkurzacz? Mój hydraulik powiedział 130 od punktu - a punktów w sumie uzbierało się 36 W tym 10 punktów pod odkurzacz. Dodatkowo doliczył 800zł za podkuwanie rur kanalizacyjnych w płycie - ekipa wyszła z nimi za wysoko, więc kołnierz był też za wysoko. Musiałem kupować też specjalne mufy, które niestety zmniejszają średnicę Do tego liczne mijanki i fanaberie inwestora - czyli mnie, kosztowały 5700zł. Obieg CWU w większości na warstwie styropianu. Reszta rur w otulinie. Część podkuć mieli zrobioną przeze mnie... Czy dużo przepłaciłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 28.02.2019 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Jeśli już zapłaciłeś to nie ma sensu drążyć. Szkoda zdrowia a do końca budowy daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 28.02.2019 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Wykonanie podejść kanalizacyjnych 10 - 40.00 zł- - 400.00 zł- Wykonanie odpowietrzenia kanalizacji rura 110 1 - 100.00 zł- - 100.00 zł- Wykonanie pionów wod-kan, C.O kucie 1 - 100.00 zł- - 100.00 zł- Wykonanie instalacji C.W.U. ( ciepła / zimna) ) 15 - 150.00 zł- - 2,250.00 zł- Material do kanalizacji kolana + rura , piony WAVIN 1 - 400.00 zł- - 400.00 zł- Materiał woda ciepła zimna , cyrkulacja - KAN PRESS 1 - 2,800.00 zł- - 2,800.00 zł- Netto. Ale to była cena w przypadku robienia jeszcze podłogówki + kocioł. A, że dwóch ostatnich nie chciałem to powiedział, że nie zrobi. I dobrze Do dziś zachodzę w głowę, jak mając przed sobą projekt chciał to zrobić na jednym pionie. Minimum 3 wychodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 28.02.2019 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Bocianki ile płaciliście za robociznę za instalacje wod-kan i odkurzacz? Mój hydraulik powiedział 130 od punktu - a punktów w sumie uzbierało się 36 W tym 10 punktów pod odkurzacz. Dodatkowo doliczył 800zł za podkuwanie rur kanalizacyjnych w płycie - ekipa wyszła z nimi za wysoko, więc kołnierz był też za wysoko. Musiałem kupować też specjalne mufy, które niestety zmniejszają średnicę Do tego liczne mijanki i fanaberie inwestora - czyli mnie, kosztowały 5700zł. Obieg CWU w większości na warstwie styropianu. Reszta rur w otulinie. Część podkuć mieli zrobioną przeze mnie... Czy dużo przepłaciłem? My płaciliśmy 10tys z materiałami (w tym dwa geberity). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 28.02.2019 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Jeśli już zapłaciłeś to nie ma sensu drążyć. Szkoda zdrowia a do końca budowy daleko A no tak pytam, bo trochę niższej kwoty się spodziewałem. Ale jak czytam, to tak średnio trzeba zapłacić... Netto. Ale to była cena w przypadku robienia jeszcze podłogówki + kocioł. A, że dwóch ostatnich nie chciałem to powiedział, że nie zrobi. I dobrze Do dziś zachodzę w głowę, jak mając przed sobą projekt chciał to zrobić na jednym pionie. Minimum 3 wychodzą. W hurcie to zawsze taniej wychodzi, bo najwięcej zarabiają właśnie na podłogówce. U mnie to nie wchodziło w grę niestety. Dodatkowo jestem raczej tym z trudnych klientów, który na powitanie ma już konkretny plan. Choć nie wszystko zrobili tak jak chciałem, ale już na niektóre rzeczy machnąłem ręką. Odpływ geberitu na dole trochę zmienię, ale generalnie nie jest źle. 2 razy nie dojechali przez drogę, więc też doliczyli za mobilizację. Jak odliczę odkurzacz - w sumie 10 punktów plus wyjście na jednostkę, to zostaje jakieś 4300 za robociznę. Mijanek było - to fakt, trochę przez ich brak myślenia - bo gdyby zrobili jak prosiłem to byłoby ich połowę mniej - jedna na odkurzaczu zamiast np 6 na rurach wodnych Do zagipsowania oczka. Dodatkowo gniazdka odkurzacza też na piankę - też je chyba zagipsuję. Nie wiem co to za moda robić wszystko na piankę... Szybko, fajnie. ale nie tak to bym widział Zdjęcia w trakcie prac, więc nie wszystko poziolowane i nie wszystko skończone. Trochę tego nawymyślałem CWU w większości w warstwie styropianu, podobno spora różnica w czasie trzymania temperatury. Oczywiście zrobiony też obieg CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 28.02.2019 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 (edytowane) Kanalizacja z niskoszumówki magnaplasta? Zakres masz podobny do tego jaki chciałem żeby u mnie zrobili. Ale jak powiedzieli, że nie zrobią to się w sumie ucieszyłem. Tak samo jak tym mam wszystko zaplanowane i wiem co i jak ma iść. A rozmowa była taka, że mówiłem jak chce, a hydraulik, że ma to w dupie i zrobi tak jak zawsze robi P.S Widzę, że chyba tylko ja się uparłem, że każdy pion ma być pionem i nie mam takich odpowietrzeń jak Ty na 3 zdjęciu. P.S 2 Mało coś tych kabelków masz. Muszę chyba zrobić zdjęcie moich Edytowane 28 Lutego 2019 przez agb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 28.02.2019 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Tak, chciałem Wavina, ale ta hurtownia, z której biorą miała tylko magnaplasta. Tylko ten jeden pion niskoszumowy. Drugi jest w całości w garażu, więc nie cudowałem. Wprawne oko widzę Rozmowy z hydraulikami były ciężkie, aczkolwiek robili ostatecznie tak jak chciałem lub starali się tak robić Ja się nie upierałem, bo z funkcjonalnego punktu widzenia nie będzie różnicy, a ten odpływ jest pod garażem i musiałbym w dachu płaskim robić otwór, a zależy mi żeby membrana była bez żadnych obróbek. Kabelki jeszcze nie wszystkie Aczkolwiek biorąc pod uwagę rozmiar domu, na pewno będzie ich mniej. Jaką rozdzielnie wstawiasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 01.03.2019 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Rurę poznałem, bo sam z takich mam piony U mnie na odwrót niż u Ciebie, bo ja mniej elektrykę ogarniam. Elektryk mówił coś o rozdzielnicy 1x2m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 01.03.2019 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 (edytowane) Automatyka będzie w tej samej szafie? Jeśli masz więcej kabli niż u mnie to może być ciasno. Powstaje w visio projekt szafy i może być ciasno - a mam właśnie 1x2m. Na szczęście zugi uda się upchnąć na 2 dodatkowych szynach, które normalnie nie są przewidziane w szafie. Czyli rozumiem, że piony wybrane ok Rurki PP na szcześćie stabilizowane dali. Dostałem dzisiaj fakturę. 21 stron.. Na szczęście na dole suma nie zabija - 5k brutto. Łącznie hydraulika plus odkurzacz wyszło 10600. Jak na moje pomysły to nie aż tak źle... Edytowane 1 Marca 2019 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 01.03.2019 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Tak, automatyka w tej samej szafie, ale myślę, że to góra 2 rzędy. Wyjść to szerokość 6-7 modułów DIN. Teletechnika oczywiście osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 01.03.2019 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Teletechnike też robię osobno. Problem jest inny - sporo rozdzielaczy, a jeszcze jak się chce zachować estetyke i logike to zaczynają się schody. Ja chce jakieś 3 szyny na sterowniki plus po 2 szyny ma same przekaźniki. Jak już projekt się urodzi to wrzucę, ale idzie cieżko przez brak czasu. Praca, praca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 01.03.2019 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Nie wiem jak działa sterbox, którego, z tego co pamiętam, planujesz u siebie, ale u mnie przekaźniki to większość automatyki w szafie właśnie. Do tego ściemniacze (RGB nie planuję), sterownik(i) żaluzji, interfejs IP, zasilacz i chyba tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 01.03.2019 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Sterbox to w sumie PLC z interfejsem WWW i aplikacją która z nim współpracuje. Samo PLC to jedno, ale dochodzą peryferia, ściemniacze, instalacja 12V itp. U mnie będą 3 niezależne moduły Sterbox, każdy z modułami rozszerzeń, osobnym zasilaczem itd. Jedna firma implementuje u Ciebie wszystko? Czy elektryke kto inny i potem automatyke inna osoba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 01.03.2019 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Elektrykę, okablowanie automatyki i uzbrojenie rozdzielni ta sama firma. Wybór sprzętu i programowanie robię sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 01.03.2019 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 A mi dzisiaj zrobili posadzki w garażu, kotłowni i przedsionku przy nich Czyli w niższej części domu. Wreszcie będzie można w kotłowni kafle położyć i czekać na pompę ciepła. Przedwczoraj wysłałem też ponowne zapytanie na anhydryt ale coś baba nie odpisuje a jeszcze w grudniu sama dzwoniła i się przypominała. Co do elektryki to za parę dni jak posadzka "dorzeje" będę mógł zrzucić wszystkie kable bo obecnie popodwieszane na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 01.03.2019 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 U mnie posadzki w 2 połowie marca. Wrzuć foto rozdzielni dużo kabli się nazbierało? Anhydryt u mnie będzie robiło lafarge. Stwierdziłem, że jak już ma być anhydryt to najlepiej z gwarancją producenta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 02.03.2019 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Jeszcze nie skończyli. Wrzucę w przyszłym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 02.03.2019 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 A swoją drogą, albo mi umknęło, albo nie pisałeś. Okna już są? jakie wybrałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 02.03.2019 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 U mnie zaś skończyli podłogówkę, test szczelności przeprowadzony i wszystko trzyma. W pełni zadowolony nie jestem, bo polecieli piętro większymi łukami. Na szybko policzyłem że braknie przez to ze 2m rurki per pomieszczenie ale co najgorsze, nie wygląda profi i nie można się chwalić fotkami. Na dole już uczuliłem żeby jechali ostrzejszymi zakrętami i wygląda to "jak należy". Pytanie tylko czy te ostrzejsze łuki nie powodują znacznie większych oporów? Za półtora miesiąca czekają mnie posadzki, pewnie po tym jeszcze wpadną chłopaki od hydrauliki i pociągną rury do wody lodowej. Oświeciłem się też, że dałem ciała i nie pociągnąłem przewodów sterujących od chłodnic do kotłowni, więc nie będzie jak tym sterować Muszę to naprawić, dobrze że są sufity podwieszane. Brama i drzwi wejściowe w toku, jeszcze muszę znaleźć ekipę do przedłużenia okapów dachu i zrobienia konstrukcji do "podbitki" tynkowanej, potem ekipa do ocieplenia, sufit podwieszany nad piętrem, bo ekipa do wdmuchania celulozy już wstępnie umówiona, a po tym już z górki, bo będzie można robić środek. Heh. Znaczy pewnie się nie wyrobię w tym roku. No, na pewno się nie wyrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts