marcin225 02.03.2019 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 U mnie posadzki w 2 połowie marca. Wrzuć foto rozdzielni dużo kabli się nazbierało? Anhydryt u mnie będzie robiło lafarge. Stwierdziłem, że jak już ma być anhydryt to najlepiej z gwarancją producenta... Ja wstępnie wybrałem Wolplan ale irytuje mnie babka nie odpisywaniem od 3 dni więc właśnie przed chwilą wysłałem zapytanie również do lafarge. Tyle , że po Wolplanie już niby po 8 godzinach chodzić można a po chyba 48 h wygrzewać. Zobaczą jak to cenowo wygląda jak będzie spora rozbieżność na korzyść lafarge to może się skuszę. Na te ich gwarancje bym nie patrzył bo zawsze coś znajdą żeby się wyłgać. U mnie też już podłogówka po próbach. Zrobili na rurach 18x2. Kabli od groma wstępnie sobie policzyłem to : - YTDY : 53 obwody - F/UTP : 81 obwodów - EiB ; 10 obwodów - YDY 3x1,5 : 19 obwodów - YDY 4x1,5 ; 28 obwodów - YDY 3x2,5 : 18 obwodów W poniedziałek wejdę na nowo wylaną posadzkę do garażu to zrobię zdjęcie ściany gdzie rozdzielnica bo dotychczas tam był burdel niesamowity a obecnie nie ma nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 02.03.2019 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 A swoją drogą, albo mi umknęło, albo nie pisałeś. Okna już są? jakie wybrałeś? Okna są już dawno. Niestandardowo, bo nie Aprel i nie Adams Vetrex w okleinie Spectral Ultramat Antracyt. Z bliska antracyt z daleka prawie czarne. Ty też chyba o oknach nie pisałeś nic? A propos PC, ile teraz za metr odwiertów biorą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 02.03.2019 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 (edytowane) Swoją drogą, widziałem ostatnio w rankingu pro quality Vetrex na pierwszym miejscu Adams był 2 lub trzeci. Widzac Twoje podejscie do kazdego tematu, wybor na pewno byl przemyslany U mnie Aprel/Adams, wiec co mozna pisac. 3 studenckie Z, ale w innym znaczeniu. Zamowilem, zalozyli, zapomnialem Choc nie do konca, w jednym oknie kotraktron jest do przelozenia - winda producenta, Aprel zobowiazal sie poprawic, ale cos zapomnie drugi raz przyjechac z narzedziami. Musze im sie przypomniec. Montaz wykonany bez zastrzezen - jedna z niewielu ekip, ktorej nie musialem mowic jak i po co. Bez problemu spelnili fanaberie montazu w ramce XPS 5cm. Za doplata zrobili obrobki zewnetrzne (nie usmiechalo mi sie tego robic z drabiny). O oknach wiele napisac nie moge - sprawdza sie w praniu. Stan na dzisiaj: Przed montazem: Tuz po: Dzisiaj ekipa skonczyla ostatni odwiert. W poniedzialek wprowadzan Cenowo 3x240m plus wprowadzenie (poziomo kolo 30m lacznie), wyszlo 17400 netto +8% VAT - bede chcial wyrwac 30% zwrotu z czystego powietrza na pompe z odwiertami. Napelnienie w cenie glikolem etylenowym. Propylenowy to wieksze opory. Wychodzi 65zl/mb liczac poziome odcinki. Samo wiercenie troche zajelo, bo byly 3 drobne usterki hydrauliki. Gdybym robil na wymiar - czyli 2x80mb, to wyszloby cos kolo 12k netto. Ale chce z zapasem - szczegolnie do chlodzenia przewymiarowane DZ nie zaszkodzi. Sonda muovitech turbo kolektor. O wymeczonym dachu w sumie tez nie pisalem Lacznie 2 miesiace zajelo ekipie dokonczenie dachowki. Musialem wykazac sie ogromna cierpliwoscia do ekipy. Ostatecznie zrobili calkiem ok. Zuzywajac 500 spinek do dachowki cietej. Az nie wiem czy powinienem w to uwierzyc temat drążyłem, ale z drugiej strony, bez sensu trochę robić mały przekręt na spinkach. Odgromówkę też ułożyli, ale z niej jestem mniej zadowolony. Nie tak miało być Edytowane 2 Marca 2019 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 02.03.2019 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Co Ci nie pasuje w odgromówce oprócz tego, że drut nie jest idealnie prosto? I po co dawałeś te zwody poziome wzdłuż rynien na dole? Masz tam odejścia do przewodów odprowadzających czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 02.03.2019 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 No właśnie - sam widzisz - drut nie jest idealnie prosto nie tylko ja to widzę. Poprawili już trochę od tych zdjęć - szczególnie te pionowe elementy, w końcu są pionowe. Na górze miała być ciągłość, a oni to przecięli i połączli. Do dziś nie rozumiem dlaczego :| Jest dookoła jak w projekcie. W zasadzie trochę nadmiarowo, ale... stwierdziłem, że jak będą ogniwa PV na dachu to w sumie będzie nawet lepiej. Dodatkowo pionowe wygięcia i mamy ładne pokrycie dla toczącej się kuli. Tak, do tych poziomych fragmentów będą podłączone zwody odprowadzające, które zostaną ukryte w rurkach w elewacji. Na szczęście patyna wchodzi szybko. Drut już trzeba było czyścić. A mocowania położone w październiku różnią się drastycznie od nowych położonych w lutym. Za chwilę będzie to rzucało w oczy o wiele mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 02.03.2019 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Drut się powygina tak czy siak choćbyś to nie wiem ile razy przez prościarke przemielił. Zobaczysz za kilka lat co będzie. PV ile chcesz dać? Sam będziesz montował czy firma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 02.03.2019 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Szczególnie miedź. Aczkolwiek po wyjściu z prościarki było ok. Ale przez to, że tak suię guzdrali, to drut leżał na łatach. Łazili po nim itd. Od strony gdzie od razu trafił na uchwyty jest o wiele lepiej. Myślę o 5kW. Niestety nie jestem aż tak w temacie PV żeby to ogarnąć samemu. Choć pewnie to nie jest jakiś rocket science. Znasz kogoś lub może sam się tym zajmujesz? Daj info na PW Chcę to zrobić jak tylko oddam dom i skorzystać z ulgi termomodernizacyjnej. Póki co wszyscy mnie ignorują bo nie mam nawet przyłącza elektrycznego i nie znam zużycia energii Ale jakby założyć inwerter z małym zapasem, to w razie czego można potem dołożyć jakiś panel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 04.03.2019 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Swoją drogą, widziałem ostatnio w rankingu pro quality Vetrex na pierwszym miejscu Adams był 2 lub trzeci. Widzac Twoje podejscie do kazdego tematu, wybor na pewno byl przemyslany U mnie Aprel/Adams, wiec co mozna pisac. 3 studenckie Z, ale w innym znaczeniu. Zamowilem, zalozyli, zapomnialem Choc nie do konca, w jednym oknie kotraktron jest do przelozenia - winda producenta, Aprel zobowiazal sie poprawic, ale cos zapomnie drugi raz przyjechac z narzedziami. Musze im sie przypomniec. Montaz wykonany bez zastrzezen - jedna z niewielu ekip, ktorej nie musialem mowic jak i po co. Bez problemu spelnili fanaberie montazu w ramce XPS 5cm. Za doplata zrobili obrobki zewnetrzne (nie usmiechalo mi sie tego robic z drabiny). O oknach wiele napisac nie moge - sprawdza sie w praniu. Nie aż tak U mnie też w zasadzie 3Z. To jest oznaczenie zgodnie z normą styropianu EPS-EN 13163-T1-L2-W2-Sb5-P5-BS125-CS(10)80-DS(N)5-DS(70,-)2-DLT(1)5-TR100. Okno ma ze 3 razy tyle parametrów. Ile jesteś w stanie zweryfikować? Zero Nawet producent tego nie robi, tylko zbadał kilka okien referencyjnych i część danych przeklepuje, a część przelicza. Po przemnożeniu Uw i powierzchni i zsumowaniu wychodziła różnica ~1W/mK. Czyli 1-2%. Źle wyregulują okno, przez, które będzie wiało i zamiast na plus, będziesz na minus Oferta Aprela była w zasadzie równoważna z tą, którą wybrałem. Co ciekawe mimo iż Aprel, z tego co widzę, montuje okna głównie na aluplaście, to właśnie K. Wycech mi pokazał okleinę spectral i nawet dał kawałek profilu. Duża część sprzedawców na profilach Veki nie wiedziała o takiej okleinie, albo twierdziła, że takiej nie ma Nie mówiąc o posiadaniu chociaż próbnika. Drugą firmą, która ją znała była moja. Decydowała więc nie technologia, a to z kim lepiej mi się prowadziło rozmowy. Cenowo 3x240m plus wprowadzenie (poziomo kolo 30m lacznie), wyszlo 17400 netto +8% VAT - bede chcial wyrwac 30% zwrotu z czystego powietrza na pompe z odwiertami. Napelnienie w cenie glikolem etylenowym. Propylenowy to wieksze opory. Wychodzi 65zl/mb liczac poziome odcinki. Samo wiercenie troche zajelo, bo byly 3 drobne usterki hydrauliki. Gdybym robil na wymiar - czyli 2x80mb, to wyszloby cos kolo 12k netto. Ale chce z zapasem - szczegolnie do chlodzenia przewymiarowane DZ nie zaszkodzi. Sonda muovitech turbo kolektor. Tutaj, to chyba nie rozumiem. Masz 720m odwiertu? Czy 240 i miało być 3x80m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 04.03.2019 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 No tak, trzeba wierzyć na słowo. Choć z tego co widziałem, to Adams testuje swoje okna - m.in. w Warszawie. Aprel brał udział w regulacji podczas badań. Samo Uw to w sumie można wyliczyć, ale jest jeszcze mnóstwo parametrów jak szczelność, stablinośc itd. Tego nie ogarniemy Tak, oczywiście miałem na mysli 3x80m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 04.03.2019 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Ma ktoś jakieś doświadczenia z AGD Franke? Chodzi mi konkretnie o płyty indukcyjne i okapy. Okap w sumie mam teraz, ale prawie nie używam, więc szukam opinii tych co używają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 04.03.2019 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Wrzuć foto rozdzielni dużo kabli się nazbierało? . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 04.03.2019 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Zugów nie robisz? Dobrze widzę, wpadł Dehnventil? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 04.03.2019 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 (edytowane) Zugów nie robisz? Dobrze widzę, wpadł Dehnventil? Oczywiście że robię. Póki co jest na roboczo. Jak wywiozę rodzinę do teściowej na święta a potem na 2 tygodnie To się zajmę tym. Póki co jest na roboczo. Tak jest Dehnventil. Teraz rozdzielnicę kotłowni uzbroje w pierwszej kolejności i osprzęt pomontuje bo pod koniec marca może pompę zamontują i przy okazji kotłownię uzbroją to wszystko musi być na gotowo. Na skrętki chyba dam łączówki LSA w gniezdnikach. Kupię i zobaczę czy się zmieści na tylnej ścianie za ZUGAMI . Drugi pomysł to dać drugą szafkę obok rozdzielnicy na łączówki bo i tak całą ściana idzie do zabudowy gk. Edytowane 4 Marca 2019 przez marcin225 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 04.03.2019 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Jakiej formy zugi? Ja myślę o firmie Pokój. Ja mam tego Dehnshielda i ciągle nie daje mi to spokoju... Podrzucisz jakie łączówki LSA chcesz dać? Ja sie zastanawiam czy się bawić w rozszyfanie RJtek. Byłoby tego za dużo. Chcę nadmiar zostawić poza rozdzielnią i wjechąc korytkami grzebieniowymi do samych sterowników. Jakie rozdzielacze dajesz do podziału faz, eNek itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 04.03.2019 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Jakiej formy zugi? Ja myślę o firmie Pokój. Ja mam tego Dehnshielda i ciągle nie daje mi to spokoju... Podrzucisz jakie łączówki LSA chcesz dać? Ja sie zastanawiam czy się bawić w rozszyfanie RJtek. Byłoby tego za dużo. Chcę nadmiar zostawić poza rozdzielnią i wjechąc korytkami grzebieniowymi do samych sterowników. Jakie rozdzielacze dajesz do podziału faz, eNek itd? Jakie nie weźmiesz to będą dobre. Ja kupiłem używki (ale w dobrym stanie ) phoenix contact, trochę zwykłych trochę piętrowych (będą do rolet jak znalazł). Łączówki jak te : https://allegro.pl/oferta/neku-laczowka-lsa-10-par-nierozlaczna-typu-krone-6784393387 w gniezdnikach jak te: https://allegro.pl/oferta/gniezdnik-lsa-gn-10-10-nascienny-10par-abcv-5754556165 Jeśli pytasz o bloki rozdzielcze to daje Eatona BPZ-KB-13/125. Jeden jak widać już jest. Do tego listwy zaciskowe na bokach. No standardowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 08.03.2019 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 (edytowane) Miało być zdjęcie kabelków. Jest 99%, więc można pokazać Teletechnika Przyszedł też pierwszy element to automatyki. Kilka rzeczy trzeba jeszcze zamówić i można się w domu pobawić Edytowane 9 Marca 2019 przez agb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 08.03.2019 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Nie widać zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 08.03.2019 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Jakiś czas temu na telefonie było widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 08.03.2019 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Mozliwe ze linki do zdjec nie sa z albumu udostepnionego tylko z glownego katalogu zdjec google. Ja wstępnie wybrałem Wolplan ale irytuje mnie babka nie odpisywaniem od 3 dni więc właśnie przed chwilą wysłałem zapytanie również do lafarge. Tyle , że po Wolplanie już niby po 8 godzinach chodzić można a po chyba 48 h wygrzewać. Zobaczą jak to cenowo wygląda jak będzie spora rozbieżność na korzyść lafarge to może się skuszę. Na te ich gwarancje bym nie patrzył bo zawsze coś znajdą żeby się wyłgać. U mnie też już podłogówka po próbach. Zrobili na rurach 18x2. Kabli od groma wstępnie sobie policzyłem to : - YTDY : 53 obwody - F/UTP : 81 obwodów - EiB ; 10 obwodów - YDY 3x1,5 : 19 obwodów - YDY 4x1,5 ; 28 obwodów - YDY 3x2,5 : 18 obwodów W poniedziałek wejdę na nowo wylaną posadzkę do garażu to zrobię zdjęcie ściany gdzie rozdzielnica bo dotychczas tam był burdel niesamowity a obecnie nie ma nic U mnie na ten moment jak poniżej, ale jeszcze nie okablowałem kotłowni, a tam będzie sporo czujników i zaworów UTP 75 SFTP kat 7 na ten moment 20 - ale to typowo do sieciowych celow OMYP 2x1 20 YDYP 5x4 7 YDYP 4x1,5 20 YDYP 3x1,5 43 YDYP 3x2,5 42 U mnie tymczasem zjezdza osprzet wentylacji Wiekszosc elementow Thessla Green. Na rekuperator z nowa plyta glowna i z jednym portem modbus wiecej musze jeszcze poczekac, ale przyjechaly cleanboxy oraz Coolbox. Na zdjeciach wygladaly solidnie, a na zywo wygladaja w sumie jeszcze lepiej. Solida gruba blacha, super wykonczenie, dbalosc o detale. W przeciwienstwie do typowych produktow tego typu do wentylacji. Cool box izolowany pianka od wewnatrz - mozliwosc instalacji dodatkowego filtra ;0 Jutro bede konczyl sciane w garazu. Beda wchodzili na nia z ogrzewaniem sciennym. A tak wyglada instalacja w pozostalych pomieszczeniach: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 08.03.2019 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Album udostępniony. Jutro pokombinuję z tymi zdjęciami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts