Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2018 - serdecznie witamy budujących w tym roku. Forum czekało na Was!

Recommended Posts

Ogrzewanie ścienne Owczara

Nie wiem, może mam zbyt bujną wyobraźnię, ale już widzę jak będziesz tym grzać atmosferę, szczególnie rurkami położonymi blisko okien. Mam nadzieję że pokusisz się o termowizję na koniec. Ja też zrobię i będzie porównanie. Wyniki powinny być rzetelne, bo okna (zdaje się też masz AdamSa na VEKA82) i montażystów, w tym ramki w oknach, mamy zrobione tak samo, więc powinno być ciekawe porównanie ściennego do podłogówki.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam Adams passive Line, ale to niewielka różnica.

O mostki termiczne przy oknach się nie boję, na pewno tam będą straty, ale przy normalnej ścianie różnica w stratach jest naprawdę bardzo mała - na podstawie obliczeń.

Po najkrotszej linii między atmosfera a murem będzie najmniej jakieś 10-12cm izolacji. To odległość między prowadnica rolety na kolejnym xps 5cm, a silka. W zasadzie w całym domu to będzie największy mostek liniowy.

O termowizje pewnie się pokusze, będzie porównanie :)

Po najkrotszej linii między atmosfera a murem będzie najmniej jakieś 10-12cm izolacji. To odległość między prowadnica rolety na kolejnym xps 5cm, a silka. W zasadzie w całym domu to będzie największy mostek liniowy.

No tak, ale różne temperatury przegród, bo u Ciebie ściana będzie mieć min. 26-27sC -- tam żadnej folii "refleksyjnej" między rurkami a murem nawet nie ma.

O termowizje pewnie się pokusze, będzie porównanie :)

To musimy spiąć takie same warunki. Blow joba też będziesz robić? ;) :D

No tak, ale różne temperatury przegród, bo u Ciebie ściana będzie mieć min. 26-27sC -- tam żadnej folii "refleksyjnej" między rurkami a murem nawet nie ma.

To musimy spiąć takie same warunki. Blow joba też będziesz robić? ;) :D

Zgadza się, ale przy takiej izolacji te kilka stopni nie robi wielkiej różnicy :) Na pewno podziele sie wrazeniami z uzytkowania tego.

A warunki koniecznie muszą byc podobne. Jak juz bedziemy robic to mozna sie umowic z kims i nawet tego samego dnia zeby obskoczyl.

Nie zrozumiałem tego blow joba w kontekscie budowlanym :p

agb, nadal nic.

A warunki koniecznie muszą byc podobne. Jak juz bedziemy robic to mozna sie umowic z kims i nawet tego samego dnia zeby obskoczyl.

Może się szwagier dorobi kamery, bo szkolenie już odbębnił. Ale w miarę sensowna kamera 15 kloców. :(

Nie zrozumiałem tego blow joba w kontekscie budowlanym :p

W budowlance jest tylko jeden blow job, robiony w drzwiach. ;)

Album działa :)

Bardzo ładnie to położyli, ale tak sie zastanawiam, czy tynkarz nie będzie płakał przy tynkowaniu. Można dać siatkę itd, ale między grupami kabli dobrze by było mieć kawałek ściany. Teraz tynk w niektórych miejscach będzie się trzymał tylko kabli.

Myjk, trzeba będzie kogoś wynająć do analizy :) Sprzęt niestety nie jest tani, a robić byle czym to tak jakby wcale nie robić.

A mój z kolei powiedział, że woli na gołą silkę niż na gipsowe tynki.

Z równością ścian to ciekawa historia. Tynkarz z p. Mirkiem od SSO "znali się" wzajemnie, ale nigdy nie spotkali, więc jak tynkarz przyjechał ocenić równość ścian przed podaniem cen, nie wiedział kto jest na miejscu. Mirek poszedł przyniósł*długą łatę i z rozmowy wyszło kto jest kto. Tynkarz powiedział, że nawet nie mierzy, bo robił kilka budynków po Mirku i wie, że jest równo :D

Jak czytam historie o Mirku na tym forum, to się zastanawiam jak on się uchował jeszcze wśród tego tłumu partaczy goniących czas i pieniądze... :)

U mnie tragedii z równością ścian nie ma, choć idealnie nie jest. Ale biorąc pod uwagę jakość silki w zeszłym roku więcej nie mogłem oczekiwać.

Pięknie ułożone kable. Dobrze widzę, że przez strop przechodzą bez peszla?. U mnie tak jest i mnie to trochę martwi, chociaż już po ptokach, bo wylewki zostały zrobione we wtorek. Z tym też były jaja, bo się okazało, ze mam za dużo miejsca i wyszło, że wylewki będzie nie 8 cm a 10-12 (różnice ze względu na pianę, która nie jest aż tak równa). skąd to miejsce nie wiem :D, bo izolacji daliśmy tyle ile było planowane. Coś namieszałem na którymś etapie. W zasadzie ta grubsza wylewka sama w sobie mnie nie martwi, chciałem mieć dużą akumulacyjność, to mam nawet większą, zmartwiła mnie tylko cena, bo policzyli 45zł /m2 zamiast wcześniej ustalonego 35zł.

Podłogówkę ułożyliśmy dość sprawnie, ale jakby ktoś z Was miał takie plany to kupcie sobie rozwijak do rur, ja nie miałem, a znacznie by to ułatwiło i przyspieszyło pracę, zwłaszcza przy zwojach rury 400m lub 600m.

Mój telefon słabo sobie radził z focusem na tej folii:

Whats-App-Image-2019-03-14-at-07-51-58-1.jpg

Whats-App-Image-2019-03-14-at-07-51-58.jpg

Whats-App-Image-2019-03-14-at-07-51-57-1.jpg

Whats-App-Image-2019-03-14-at-07-51-57.jpg

Tynkarza mam umówionego na początek kwietnia i prawdopodobnie będzie Knauf Diamant.

Edytowane przez Robaczywy

Podejrzewam, że pytanie o peszle do mnie. A więc:

1. Nie zastanawiałem się nad tym i nawet nie wiem czy peszle być powinny czy nie.

2. Ekipa raczej nie szczędziła materiału, w tym peszli, i nie robiła byle szybciej i łatwiej. Z pewną dozą prawdopodobieństwa zakładam, że by peszle dali gdyby zachodziła taka potrzeba.

3. Gdyby peszle były to by pewnie też nie zaszkodziło.

Przyszedł drogi pendrive ;)

https://support.knx.org/hc/en-us/article_attachments/115001140725/knxdongle.png