Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2018 - serdecznie witamy budujących w tym roku. Forum czekało na Was!

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Planujemy rozpoczęcie budowy w tym roku ale coraz bardziej wydaje mi się to nierealnym celem. Tak naprawdę jesteśmy na etapie adaptacji projektu (mamy projekt wybrany i rozważamy jakie ściany/ocieplenie/strop/ogrzewanie) na działce teoretycznie budowlanej trawa radośnie rośnie.

I powiem szczerze że nie ogarniam tego wszystkiego. Z czego ściany, jaki sufit, jakie ogrzewanie czy przeskalować pompę ciepła czy nie, a jakie zapotrzebowanie na energie cieplną będzie miał dom (od tego zależy potencjalna moc pompy ciepła a co za tym idzie jej cena).

Miałem trochę nadzieje że jak pójdę do architekta to on mi pomoże w wyborze powie coś w stylu : technologia A ma takie plusy i minus technologia B takie proszę wybrać. A tutaj jeden architekt koniecznie chce jak najmniej zmian w projekcie wprowadzać kolejny z drugiej strony strop lany bez większego uzasadnienia. No po prostu jakiś meksyk.

Jak wy w tym wszystkim łapiecie? Skąd wiecie co wybrać i jakie macie możliwości?

Już nie mówię o tym że złapanie dobrej ekipy w tym roku będzie graniczyło z cudem.

"Witaj, czytaj i pytaj... :)"

To jest recepta na większość niewiadomych, bo jak wszystko co nowe, pierwsza budowa trochę przeraża. Chciałoby się wiedzieć wszystko i nie popełnić ani jednego błędu - tego Ci życzę. Jak się zabrać za to żeby nie zwariować? Po kolei, etap po etapie, technologia za technologią. Np. ściany: wpisz w googla "z czego budować ściany" - dostaniesz na "dzień dobry" kilkanaście stron, które przybliżą Ci jakie są materiały i ich wady i zalewy (uważaj na artykuły sponsorowane). Potem wejdź w odpowiedni dział na forum i czytam wątki. Jak już Ci się wyklaruje wiedza - zadawaj pytania. I nie spieszcie się.Dom budujecie na lata.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie ma rozwiązań idealnych, ale możesz znaleźć rozwiązanie idealne dla swoich potrzeb. Każdy powie Ci co innego. Im więcej poczytasz tym mniej będziesz wiedział.

Przy wyborze każdego rozwiązania rób analizę plusów i minusów i metodą eliminacji wybieraj czego nie akceptujesz i na czym Ci zależy. Dom możesz wybudować na 1000 sposobów i każdy z nich może być dobry. Ważne abyś wyborów dokonywał świadomie.

Niestety mój architekt też nie był w stanie doradzić nic... Przerysował ściany, zlecił konstruktorowi obliczenia. Nasza adaptacja trwała rok! Architekt był bardzo nieterminowy, ale z drugiej strony w międzyczasie koncepcje się zmieniły i dojrzały, więc nie ma co ubolewać.

Z rzeczy, które dla mnie są w sumie kluczowe - poszliśmy w płytę fundamentową. Strop lany nad parterem.

Dzięki za odpowiedź.

Czyli wygląda na to że muszę się uzbroić w cierpliwość i sam wiedzę zdobyć krok po korku.

No nic damy rade, już zastanawialiśmy się czy wariujemy ale okazuje się że to norma :)

Zakasam rękawy i do pracy.

Ps. Gdyby ktoś miał namiary na jakieś źródła wiedzy/poradniki/książki. Typowe kopalnie wiedzy to z chęcią przygarnę.

Nareeeeeszcie mamy kredyt (tzn narazie decyzje :D )...po prawie 2 miesiacach od złożenia wniosku...masakra. Niech wystarczy, że powiem, że analityk jeszcze w piatek pytal, dlaczego sa w prjekcie skreslenia na czerwono i ze mam napisane 162m2 pow. uzytkowej a on sobie dodał pomieszczenia i jest 213m2. Poprosił o udokumentownaie powierzchni, a mial projekt i pnb :jawdrop: Pomylślałem sobie WTF to mi się śni. Okazało się że nasza sprawa trafiła do analityka od kredytów dla przedsiębiorców, a nie od hipotek, bo mieli za dużo pracy. W piatek obgadanie detali z wykonawca i ustalenie terminu rozpoczęcia prac, jak pogoda pozwoli to wylejemy ławy przed wielkanoca :yes:

Nareeeeeszcie mamy kredyt (tzn narazie decyzje :D )...po prawie 2 miesiacach od złożenia wniosku...masakra. Niech wystarczy, że powiem, że analityk jeszcze w piatek pytal, dlaczego sa w prjekcie skreslenia na czerwono i ze mam napisane 162m2 pow. uzytkowej a on sobie dodał pomieszczenia i jest 213m2. Poprosił o udokumentownaie powierzchni, a mial projekt i pnb :jawdrop: Pomylślałem sobie WTF to mi się śni. Okazało się że nasza sprawa trafiła do analityka od kredytów dla przedsiębiorców, a nie od hipotek, bo mieli za dużo pracy. W piatek obgadanie detali z wykonawca i ustalenie terminu rozpoczęcia prac, jak pogoda pozwoli to wylejemy ławy przed wielkanoca :yes:

Z jednej strony gratulacje :) a z drugiej współczucia - jak najszybszej spłaty życzę :) I ekspresowej budowy!

Witam wszystkich bardzo serdecznie,

planuję budowę domu parterowego Bajeczny Widok według projektu Muratora.

Za mną już wszystkie formalności związane z pozwoleniem na budowę, humus z działki ściągnięty jutro tyczymy budynek.

Inwestycja będzie miała miejsce w Bielsku-Białej.

Z racji, że z budowlanką miałem mało do czynienia, będę czasem potrzebował wsparcia z Waszej strony poprzez odpowiedzi na pytania :rolleyes:

Pozdrawiam!

Witam wszystkich bardzo serdecznie,

planuję budowę domu parterowego Bajeczny Widok według projektu Muratora.

Za mną już wszystkie formalności związane z pozwoleniem na budowę, humus z działki ściągnięty jutro tyczymy budynek.

Inwestycja będzie miała miejsce w Bielsku-Białej.

Z racji, że z budowlanką miałem mało do czynienia, będę czasem potrzebował wsparcia z Waszej strony poprzez odpowiedzi na pytania :rolleyes:

Pozdrawiam!

Cześć Mateusz - witam i powodzenia :)

A ja odebrałem projekt i o zgrozo konstruktora poniosła fantazja jednak. 4t stali o 30cm na płytę pod dom jednopiętrowy na stabilnym gruncie.

Odezwałem się do poelcanego kosntruktora i twierdzi, że bezpiecznie może odchudzić płytę o około 1t stali i 5-6cm grubości.

Przy okazji myślę nad zmianą porotherm na silkę, ale ciągle mam dylemat. Musiałbym przeliczyć strop bo był liczony pod porotherm. Silka kusi mnie lepszą izolacyjnością akustyczną. Szczególnie w przypadku ścian działowych, ale zewnętrzne w sumie też mile widziane. Szczególnie, że tunel lotniczy został przesunięty częściowo nad Pruszków.

Jakie są Wasze doświadczenia i decyzje odnośnie cegły?

Działowe też robicie z silki?

Przy okazji, jak długo czekaliście na PnB? Ja złożyłem wniosek w Pruszkowie, na pytanie jaki jest czas oczekiwania dostałem odpowiedź - ustawowy - 65 dni :D

Oby tylko wszystko poszło gładko ;)

Działowe przede wszystkim z silki ze względu na izolację akustyczną.

U mnie widziałem, że nawet w 3 tyg wydawali decyzje. Liczę więc, że PNB do majówki najpóźniej miał będę.

Gość Arturo72
A ja odebrałem projekt i o zgrozo konstruktora poniosła fantazja jednak. 4t stali o 30cm na płytę pod dom jednopiętrowy na stabilnym gruncie.

Odezwałem się do poelcanego kosntruktora i twierdzi, że bezpiecznie może odchudzić płytę o około 1t stali i 5-6cm grubości.

Przy okazji myślę nad zmianą porotherm na silkę, ale ciągle mam dylemat. Musiałbym przeliczyć strop bo był liczony pod porotherm. Silka kusi mnie lepszą izolacyjnością akustyczną. Szczególnie w przypadku ścian działowych, ale zewnętrzne w sumie też mile widziane. Szczególnie, że tunel lotniczy został przesunięty częściowo nad Pruszków.

Jakie są Wasze doświadczenia i decyzje odnośnie cegły?

Porotherm był u mnie dopiero na 4 miejscu jeśli chodzi o ścianę konstrukcyjna.

Czyli badziew jednym słowem ;)

Z rzeczy, które dla mnie są w sumie kluczowe - poszliśmy w płytę fundamentową. Strop lany nad parterem.

W sensie, że żałujesz tej decyzji? Czy jesteś z tego powodu zadowolony?

Kurde, wszyscy tak w ostatnich dniach jedziecie po porothermie... miód na moje uszy. Wykonawca i KB namawia mnie właśnie na porotherm bo taki jest świetny, a skoro z niego wszyscy budują, to coś w tym musi być! A ja jak na niego patrze na innych budowach to jakoś same wady widze, więc się zastanawiam o co chodzi..

A z budową startuje w okolicach maja/czerwca, więc jeszcze trochę czasu mam. Póki co kombinuję z fundamentami..

Ps. Gdyby ktoś miał namiary na jakieś źródła wiedzy/poradniki/książki. Typowe kopalnie wiedzy to z chęcią przygarnę.

Do tego co już napisano (dużo czytać) polecam zagościć na youtube. Zarówno filmy amatorów i pasjonatów jak i filmiki instruktażowe producentów (plus komentarze pod nimi). Nie chcę nikogo specjalnie tu reklamować, ale co tam, tak na poczatek możesz poszukać autorów: Refreszing (playlista "Budujemy dom"), Mario Budowlaniec (wykończeniówka), Łukasz Budowlaniec (godzinne filmiki z poszczególnych etapów, do fundamentów - tradycyjnych ław - po dach).

Często kilku minutowy filmik z jakimś detalem wykonawczym pozwala lepiej zrozumieć daną technologię niż lektura setki stron. Co za tym idzie ułatwia wybranie właściwszego dla was rozwiązania. To prawda, że na forum można znaleźć kilka sprzecznych wypowiedzi dot. jednego zagadnienia, co nie zawsze znaczy, że tylko jedna odpowiedź jest dobra... czasem wszystkie mogą być prawdziwe albo żadna, wieć to nie zwalnia od myślenia - należy konfrontować wiele źródeł i wybrać tylko to co jest właściwe wyłącznie w Twojej i nikogo innego sytuacji.

Sam zaczynałem lekturę forum na początku 2017 z zerową wiedzą odnośnie budowlanki... no wiedziałem jak wygląda cegła i tyle. Na szczęście temat mnie autentycznie zaintrygował, lubię zgłębiać szczegóły technologii, dowiadywać się o nowych materiałach, itp. Więc przygotowania (teoretyczne na razie) do budowy nie są dla mnie mordęgą.

Polecić mogę też rozejrzenie się za darmowymi programami do projekotwania i wizualizacji. Przydaje się, by na spokojnie w domu sobie zwizualizować różne warianty. Łatwiej później rozmawiać z architektem.

W sensie, że żałujesz tej decyzji? Czy jesteś z tego powodu zadowolony?

Kurde, wszyscy tak w ostatnich dniach jedziecie po porothermie... miód na moje uszy. Wykonawca i KB namawia mnie właśnie na porotherm bo taki jest świetny, a skoro z niego wszyscy budują, to coś w tym musi być! A ja jak na niego patrze na innych budowach to jakoś same wady widze, więc się zastanawiam o co chodzi..

A z budową startuje w okolicach maja/czerwca, więc jeszcze trochę czasu mam. Póki co kombinuję z fundamentami..

My też wybudowaliśmy z BK. Pewnie jakby było więcej kasy to poszlibyśmy w Silkę. A może nie ;)