Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2018 - serdecznie witamy budujących w tym roku. Forum czekało na Was!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tynki cementowo wapienne?

Nie wiem czy to do mnie? Ja mam Knauf Diamant, a w łazienkach, pralni i kotłowni jakiś Caparol CW.

Wczoraj ekipa zamontowała PC i uruchomiła kotłownię.

Od wczoraj cisnienie glikolu spadło z 3 do 2,2 bara, ale gość mówił że tak może być i się nie przejmować, więc narazie się nie przejmuję :p

temp DZ dzisiaj 7 stopni. Zasilanie podłogówki 29, powrót 22. Wygrzewanie rozpoczęte.

20190530-094323.jpg

20190530-094016.jpg

20190530-093931.jpg

Edytowane przez Robaczywy

Tak, pytanki było do Ciebie o tynki :)

A ile na powrocie do DZ?

Masz zamontowane automatyczne odpowietrzniki na DZ? U mnie przy pionowych ciśnienie spadało podobnie przez 2 dni.

Jakie masz naczynie przeponowe na DZ? Zanim kupiłem swoje to się nasłuchałem i nadzwoniłem... Zwykłe się nie nadaje do glikolu. Solarne już lepiej, ale doradca tecnniczny zalecił 33l do CWU, które ma wytrzymać najdłużej.

Pompiarze już chyba tak mają. Dzwoniłem, pisałem... niestety wychodzi na to że to inwestor jest teraz pragnieniem.

Teraz to chyba wszyscy wykonawcy są sprite. Firmy od basenów też się nie mogłem od lutego doprosić żeby przyjechali. Już mi dupy raz dali, nie dojechali przed wylewkami. Przedwczoraj zapytałem nieśmiało czy się tym zajmą czy mam szukać innego wykonawcy, to dzisiaj już się zjawili. Widać tylko napastliwość, acz też nie zawsze, zadziała. :p

Ja tam widzę za głęboko osadzone puszki :D chyba , że ściana nierówna i tak wyszło.

Czerwiec już a ja jestem w czarnej d... z robotami :D Masakra ile razy dziennie trzeba dzwonić żeby w końcu po 1-2 tygodniach ktoś się pojawił na robocie.

Jutro mam nadzieję w związku z deszczem mi schody wyleją między garażem a częścią mieszkalną (całe 2) to będę mógł stolarza wreszcie zaprosić na pomiary. Już się boję ile na schody będę czekał. Facet od kuchni po dziś dzień się nie odezwał z projektem, chyba zaproszę innego a temu powiem żeby wyp... jak w końcu się ogarnie bo już mi zaczynają wszyscy na nerwy działać :/

Tak, pytanki było do Ciebie o tynki

A ile na powrocie do DZ?

Masz zamontowane automatyczne odpowietrzniki na DZ? U mnie przy pionowych ciśnienie spadało podobnie przez 2 dni.

Jakie masz naczynie przeponowe na DZ? Zanim kupiłem swoje to się nasłuchałem i nadzwoniłem... Zwykłe się nie nadaje do glikolu. Solarne już lepiej, ale doradca tecnniczny zalecił 33l do CWU, które ma wytrzymać najdłużej.

Czyli tak gipsowy utwardzony knauf diamant, + CW w mokrych pomieszczeniach. Szef ekipy pozytywnie mnie zaskoczył na koniec, bo jak juz sie zbierali, a ja byłem zadowolony, że gładzi nie musze robić, to powiedział, że jeszcze wpadną przeszlifować :)

Ile mam na powrocie DZ nie wiem, dzisiaj rano na szybko strzeliłem fotkę przed pracą, i wiem tyle co na zdjęciu. Wieczorem będę rozgryzał sterownik. Swoją drogą logiczne by było, żeby w miejscu gdzie pokazuje temperaturę freonu była temperatura powrotu DZ.

Odpowietrzniki DZ mam na rozdzielaczu i chyba tyle, ale nie wiem czy to automatyczne. Nie szukałem naczynia jakoś specjalnie, wziąłem zwyczajne, jakie mi dali, czyli CIMM ACS 18 L. Zwykłe nie jest zalecane z jakiego powodu? Korozja chyba bardziej grozi przy zwykłej wodzie niż przy glikolu z inhibitorami, ale tak jak mówię, w tej kwesti nie wnikałem w szczegóły.

Do mnie się apic nie odezwało.

Ps. Mocno hałasuje ta pompa? "

Pan Sebastian z którym wcześniej się kontaktowałem, wczoraj u mnie odebrął kilka telefonów od klientów. Daj zna na priv na jaki masz numer telefonu do nich.

Pompa chodzi cicho, oczywiście słychac ją, ale coś jak lodówka. Bynajmniej nie ruska :p

Pan Sebastian z którym wcześniej się kontaktowałem, wczoraj u mnie odebrął kilka telefonów od klientów. Daj zna na priv na jaki masz numer telefonu do nich.

Pompa chodzi cicho, oczywiście słychac ją, ale coś jak lodówka. Bynajmniej nie ruska :p

Po napisaniu na forum postanowiłem zadzwonić, gadałem z miłą Panią, mają mojego maila i ponoć czeka w kolejne na odpowiedź.

Ktoś już może wyceniał zewnętrzne balustrady balkonowe? Mi wycenił lokals na 4900 zł netto za 7mb balustrady do tego małą balustrada do okna balkonowego 1mb za 1400 zł netto -- trampki mi spadły. To tyle kosztuje aż? :p

Ja tam widzę za głęboko osadzone puszki :D chyba , że ściana nierówna i tak wyszło.

Czerwiec już a ja jestem w czarnej d... z robotami :D Masakra ile razy dziennie trzeba dzwonić żeby w końcu po 1-2 tygodniach ktoś się pojawił na robocie.

Jutro mam nadzieję w związku z deszczem mi schody wyleją między garażem a częścią mieszkalną (całe 2) to będę mógł stolarza wreszcie zaprosić na pomiary. Już się boję ile na schody będę czekał. Facet od kuchni po dziś dzień się nie odezwał z projektem, chyba zaproszę innego a temu powiem żeby wyp... jak w końcu się ogarnie bo już mi zaczynają wszyscy na nerwy działać :/

Dla pocieszenia powiem Ci, że ja też :D Za max 4 msc chce się wprowadzić, a nie mam jeszcze: dachu (brakuje blachy), rynien, elewacji, bramy garażowej, drzwi (nawet nie wybrane), nieskończone CO i można być jeszcze długo wymieniać :D

Po długiej walce z wod-kan-co mam wreszcie wylewki. Tzn. bez garażu i kotłowni, bo już się nie wyrobiłem, a chciałem w reszcie domu móc mieć zrobione pomiary. Za garaż + kotłownię od tygodnia się zabrać nie mogę :D Wylewki wyszły 8-10cm na dole i 7-8cm na górze. Nie obyło się bez przygód - 3h po rozpoczęciu telefon od ekipy, że siatka rurkę przebiła :-x Szybka akcja i udało się naprawić. Narazie trzyma ciśnienie...

IMG_5135.PNG

Chwilowo bawię się trochę zabawkami od automatyki, zanim oddam je do montażu. Kabelki idą jak idą, bo chciałem szybko uruchomić :D

IMG_5236.PNG

To ja też mam na pociszenie parę wątków :D

Ekipa od tynków weszła w zeszłym tygodniu, ale przestraszyli się ilości puszek - choć wcale nie jest ich tak dużo, większość pojedyńcze. Musiałem sam obsadzić...

Nie zdążyłem zalać wylewką cienkowarstwową ogrzewania w kuchni, łazienkach i wiatrołapie. Podczas sprzątania uszkodzono jedną rurkę w łazience...

Sufit z rurkami do chłodzenia chcieli otynkować przez siatkę i nie poszło. Zostały miejsca z pustką - po ich wyjściu w sobotę zrywałem całość zanim zaschło. Niestety też uszkodziłem rurkę jak skrobałem miejsca gdzie tynku było grubo...

Zatem 2 zgrzewy. Umówiony hydraulik, zamówione złączki 6mm... Przesyłka wysłana priorytetem w piątek nie dotarła do środy - tracking stał w miejscu nadania. Musiałem jechać dzień przed 60km w jedną stronę po głupie złączki, bo kolejny termin hydraulik miał za 2 tygodnie!.

Podsumowałem koszt kotłowni nie wliczając pompy ciepła - takiego rachunku się nie spodziewałem.

Śrubunki, zaworki, złączki, rury, naczynia wzbiorcze itd - 5100

Pompa obiegowa do chłodzenia pasywnego 500

Robocizna 2000

Zbiornik CWU 4300

Woda do napełnienia układu 250

Zawory trójdrożne 1800

Wymiennik 560

Zostały mi jeszcze otuliny do zrobienia.

No ja niestety nawymyślałem i teraz muszę kombinować :( Niestety kamienie do zgrzewania są niedostępne w PL. Więc jestem skazany na instalatora. Ale muszę pomyśleć nad obejściem tego problemu, bo na przyszłość trzeba się zabezpieczyć w końcu ;)

Będziesz miał osobną rodzielnię na sterownik? Czy tylko tymczasowa konstrukcja?

Mi sąsiad sprzedał fajny patent na rozszycie skrętek. Odwrócone patchpanele. Do każdego punktu mam skrętkę, a użyję pewnie 2-3 kabelki. Zarobię je rj45, wepnę w patch panel i z niego sobie będę wychodził już do rozdzielni. Zarobienie skrętki to 2 minuty, a 8 kabelków gotowe na połączenie :D

Edytowane przez Owczar

Ta rozdzielnia, to tylko żeby w domu się pobawić. Wszystko trafi go głównej, gdzie mam nadzieję się zmieści.

Ja też mam te rury trochę nawymyślane, ale na szczęście w pobliżu sklep z materiałem i narzędziami do wypożyczenia. Inaczej sama zaciskarka to >5k pln.

Mi sąsiad sprzedał fajny patent na rozszycie skrętek. Odwrócone patchpanele. Do każdego punktu mam skrętkę, a użyję pewnie 2-3 kabelki. Zarobię je rj45, wepnę w patch panel i z niego sobie będę wychodził już do rozdzielni. Zarobienie skrętki to 2 minuty, a 8 kabelków gotowe na połączenie

Dobre, kupuję.

Wygrzewam podłogówkę, a w każdym razie próbuję. Wczoraj wieczorem , czyli po około 48h od odpalenia miałem takke parametry:

20190531-212150.jpg

Chyba całkiem spoko, ale zastanawiam się jak to działa, bo zadana temperatura powrotu DZ to 28, pompa powoli dąży do osiągnięcia tej wartości, ale dlaczego stopniowo przez tyle godizn zwiększa pomalutku temperaturę zasilania DZ, a nie puści od razu ze 40 stopni?

Czy spręzarka może sobie chodzić non stop przez kilkadziesiąt godzin?

Nie żebym narzekał, ale to chyba dość dziwne, że temp DZ utrzymuje się na poziomie 6-7 stopni?

Rozdzielacz DZ mimo opakowania w armaflex jest cały zroszony, rury dobiegowe do/od pompy również.

Edytowane przez Robaczywy