Owczar 10.03.2018 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Płyta fundamentowa i strop lany póki co właśnie dobre decyzje. Im więcej czytam tym bardziej się utwierdzam w decyzji. Początkowo też miał być porotherm. Tak było w projekcie gotowym i nie czuliśmy potrzeby zmiany. Ale ta izolacja akustyczna nas przekonuje. U siostry w mieszkaniu jest ściana między klatka a pokojem z porothermu. Słychać najcichsze kroki - to dało nam do myślenia. Mieszkając w wielkiej płycie nie słyszymy praktycznie sąsiadów. Jakiś czas temu pytałem sąsiadki czy jej nie przeszkadza jak nasze niemowlę płacze, na co ona zapytała - a to już się urodziło? gęstość materiału ma spore znaczenie. Planuje robić sam elektryke i inteligentny dom. Rzeźba w porothermie średnio mi się widziała. W silce będzie wszystko łatwiej zamocować i utwierdzic. Mój kierownik budowy też poleca silke. Z wykonawcą nie rozmawiałem o tym wyborze. Ale myślę że wielkiej różnicy mu to nie zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 10.03.2018 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Z wykonawcą nie rozmawiałem o tym wyborze. Ale myślę że wielkiej różnicy mu to nie zrobi. To porozmawiaj. Porotherm to waga 18kg przy wymiarach 250x373x238 mm, a silka to 25kg przy wymiarach 333x240xx199mm - to powinno robić różnicę. U nas wykonawca dośpiewał sobie podwyżkę przy zapytaniu o murowanie z silki (w porównaniu d BK). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 10.03.2018 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Oczywiście, będę z nim rozmawiał, na pewno nie postawię go przed faktem w dniu rozpoczęcia budowy z drugiej strony technologia budowy z silki w porównaniu do porotherm wydaje się być podobna. Dodatkowo specjalne chwytaki ułatwiają układanie cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 10.03.2018 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Mój wykonawca sam chce silkę i monolit i wątpię aby przy porothermie cenę obniżył. Jako, że ja też chcę, problemu nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 11.03.2018 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Jak na razie doświadczenie pokazuje mi, że jak już ekipa jest zaklepana i padnie cena za coś, to potem jakakolwiek zmiana powoduje podniesienie wyjściowej ceny. Najłatwiej negocjuje się ceny przed wejściem ekipy na plac budowy, a nawet przed zaklepaniem ekipy. Potem to droga przez mękę. Nasi nawet jak nie musieli czegoś tam rozszalowywać i obcięliśmy im wynagrodzenie za to o kilka stówek, to potem były wonty, że przecież oni MOGLI to rozszalować i czemu dostają mniej kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 11.03.2018 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Jak na razie doświadczenie pokazuje mi, że jak już ekipa jest zaklepana i padnie cena za coś, to potem jakakolwiek zmiana powoduje podniesienie wyjściowej ceny. Najłatwiej negocjuje się ceny przed wejściem ekipy na plac budowy, a nawet przed zaklepaniem ekipy. Potem to droga przez mękę. Nasi nawet jak nie musieli czegoś tam rozszalowywać i obcięliśmy im wynagrodzenie za to o kilka stówek, to potem były wonty, że przecież oni MOGLI to rozszalować i czemu dostają mniej kasy. Wiadomo, że jak wykonawca ma coś zrobić dodatkowo to choćby mu to godzinę zajęło to będzie chciał dodatkowej kasy ale jak mu odejdzie roboty na kilka dni to już w drugą stronę nie działa Ja miałem wycene od jednego który dał cenę jak to powiedział "ryczałtową" szkoda tylko , że wg niego ryczałt był tylko w jedną stronę i zaznaczył , że jak coś odejdzie to cena zostaje ale jak cokolwiek dojdzie dodatkowo to będzie doliczał Pomijam już fakt że był ok 30% droższy od wszystkich innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeDy1989 11.03.2018 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Kiedy rozmawiałem z konstruktorem który rozdaje palety ytonga (lub silki) za złotówkę to pytalem właśnie w co warto iść: silka czy KB. Odpowiedział mi, że jeśli jest to normalny dom jednorodzinny który ma mniej niż 3 piętra to lepiej BK ponieważ w porównaniu z Silką jest dużo cieplejszy. Kiedy spytałem właśnie o przepuszczalność dźwięku to stwierdził, że jeśli się nie planuje robić sali koncertowej to różnica nie powinna być odczuwalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fat_Fabio 11.03.2018 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Cześć. Do tej pory byłem tylko czytaczem, ale że to mój pierwszy post na forum, więc postanowiłem się przywitać Tegoroczny "bocianek", mamy zamiar ruszyć z budową w czerwcu, koło Poznania. Projekt indywidualny, czekamy właśnie na PnB, zbieramy informacje, wyceny, myślimy, kombinujemy. Wątpliwości oczywiście jest sporo, więc pewnie pojawią się za chwilę posty i pytania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dansing 11.03.2018 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 (edytowane) To mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie .W planach mamy rozpoczęcie budowy w tym roku.Z tego co już jest to: działka ogrodzona, prąd, projekt na ukończeniu.Po dłuższym zastanowieniu wybór padł na projekt indywidualny.Dom będzie piętrowy na planie prostokąta z płaskim dachem. Pow. zab.153m2.W związku z tym, że warunki gruntowe są dobre (wszędzie pjoch) będzie piwnica pod całością.Co do technologii i materiałów to tak:Płyta fundamentowa na xps 10 cm+15cm eps100 na płycie.Ściany piwnic, 24cm. bloczek betonowy i 10cm xps +(5cm xps na głębokość 125cm ppt.Stropy żelbetowe.Ściany nośne silikat +20cm.eps 0,031 lambda whiteStropodach wentyl. 30cm. wełny. Ogrzewanie projektowane gazowe aczkolwiek kusi mnie pc gruntowa.Pozdrawiam. Edytowane 13 Marca 2018 przez dansing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 12.03.2018 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Może ktoś poradzić, czy oferta na dach, którą dostałem jest sensowna cenowo? Dom tytan 3 pracowni mgprojekt. Cena 85 za m2 plus 25 deskowanie i papa. Nie porownywalem ofert, bo ten wykonawca jest z polecenia. Ale jeśli ktoś ma ekipę godna polecenia to chętnie bym rozwazyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 12.03.2018 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 My płaciliśmy 75zł/m2 za dach z nadbitką, obróbką blacharską krokwi zewnętrznych, obróbką komina, orynnowaniem.Ale są też u nas ceny 80zł/m2 bez nadbitki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 12.03.2018 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 To mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie . W planach mamy rozpoczęcie budowy w tym roku.Z tego co już jest to: działka ogrodzona, prąd, projekt na ukończeniu. Po dłuższym zastanowieniu wybór padł na projekt indywidualny.Dom będzie piętrowy na planie prostokąta z płaskim dachem. Pow. zab.153m2. W związku z tym, że warunki gruntowe są dobre (wszędzie pjoch) będzie piwnica pod całością. Co do technologii i materiałów to tak: Płyta fundamentowa na xps 10 cm+15cm eps100 na płycie. Ściany piwnic, 24cm. bloczek betonowy i 10cm xps +(5cm xps na głębokość 125cm ppt. Stropy żelbetowe. Ściany nośne silikat +22cm.eps 0,031 Stropodach wentyl. 30cm. wełny. Ogrzewanie projektowane gazowe aczkolwiek kusi mnie pc gruntowa. Pozdrawiam. Cześć Czy ja dobrze rozumiem, że dom ma 3 kondygnacje? Ponad 450m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 12.03.2018 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Doli, u Was też dach kopertowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 12.03.2018 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Doli, u Was też dach kopertowy? Nie, dwuspadowy bez bajerów, dwa okna dachowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 12.03.2018 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 U mnie trochę bardziej skomplikowany jest. 4 spadowy w dodatku z dwóch części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dansing 13.03.2018 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Cześć Czy ja dobrze rozumiem, że dom ma 3 kondygnacje? Ponad 450m2? 342całkowita, 223 użytkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 13.03.2018 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 342całkowita, 223 użytkowa To i tak potężny dom. Macie przeliczone koszty? Pochwalisz się projektem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dansing 13.03.2018 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 (edytowane) Koszty jeszcze nie liczone, ale zamierzamy się zmieścić w 800k stan deweloperski Edytowane 13 Marca 2018 przez dansing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 13.03.2018 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Oczywiście idą mrozy ;/ a miało być tak pięknie a tu się szykuje lekko tydzień obsuwy. Mogło mrozić i sypać w styczniu-lutym ale nie Pytanie brzmi czy można chudziaka pod ławy wylać w powiedzmy -2 ; -3? (mi się wydaje że tak bo to w końcu pełni rolę podkładową) Wykonawca na pewno będzie nalegał żeby zbrojenie ustawiać i czekać na dodatnie temperatury z zalewaniem ław. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 13.03.2018 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Mozna, co najwyzej troche drozszy beton z dodatkami na mroz zamowisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts