Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2018 - serdecznie witamy budujących w tym roku. Forum czekało na Was!

Recommended Posts

Płyta fundamentowa i strop lany póki co właśnie dobre decyzje. Im więcej czytam tym bardziej się utwierdzam w decyzji.

Początkowo też miał być porotherm. Tak było w projekcie gotowym i nie czuliśmy potrzeby zmiany. Ale ta izolacja akustyczna nas przekonuje. U siostry w mieszkaniu jest ściana między klatka a pokojem z porothermu. Słychać najcichsze kroki - to dało nam do myślenia. Mieszkając w wielkiej płycie nie słyszymy praktycznie sąsiadów. Jakiś czas temu pytałem sąsiadki czy jej nie przeszkadza jak nasze niemowlę płacze, na co ona zapytała - a to już się urodziło? :) gęstość materiału ma spore znaczenie.

Planuje robić sam elektryke i inteligentny dom. Rzeźba w porothermie średnio mi się widziała. W silce będzie wszystko łatwiej zamocować i utwierdzic. Mój kierownik budowy też poleca silke. Z wykonawcą nie rozmawiałem o tym wyborze. Ale myślę że wielkiej różnicy mu to nie zrobi.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z wykonawcą nie rozmawiałem o tym wyborze. Ale myślę że wielkiej różnicy mu to nie zrobi.

To porozmawiaj. Porotherm to waga 18kg przy wymiarach 250x373x238 mm, a silka to 25kg przy wymiarach 333x240xx199mm - to powinno robić różnicę. U nas wykonawca dośpiewał sobie podwyżkę przy zapytaniu o murowanie z silki (w porównaniu d BK).

Jak na razie doświadczenie pokazuje mi, że jak już ekipa jest zaklepana i padnie cena za coś, to potem jakakolwiek zmiana powoduje podniesienie wyjściowej ceny. Najłatwiej negocjuje się ceny przed wejściem ekipy na plac budowy, a nawet przed zaklepaniem ekipy. Potem to droga przez mękę. Nasi nawet jak nie musieli czegoś tam rozszalowywać i obcięliśmy im wynagrodzenie za to o kilka stówek, to potem były wonty, że przecież oni MOGLI to rozszalować i czemu dostają mniej kasy.

Jak na razie doświadczenie pokazuje mi, że jak już ekipa jest zaklepana i padnie cena za coś, to potem jakakolwiek zmiana powoduje podniesienie wyjściowej ceny. Najłatwiej negocjuje się ceny przed wejściem ekipy na plac budowy, a nawet przed zaklepaniem ekipy. Potem to droga przez mękę. Nasi nawet jak nie musieli czegoś tam rozszalowywać i obcięliśmy im wynagrodzenie za to o kilka stówek, to potem były wonty, że przecież oni MOGLI to rozszalować i czemu dostają mniej kasy.

Wiadomo, że jak wykonawca ma coś zrobić dodatkowo to choćby mu to godzinę zajęło to będzie chciał dodatkowej kasy ale jak mu odejdzie roboty na kilka dni to już w drugą stronę nie działa :D

Ja miałem wycene od jednego który dał cenę jak to powiedział "ryczałtową" szkoda tylko , że wg niego ryczałt był tylko w jedną stronę i zaznaczył , że jak coś odejdzie to cena zostaje ale jak cokolwiek dojdzie dodatkowo to będzie doliczał :) Pomijam już fakt że był ok 30% droższy od wszystkich innych.

Kiedy rozmawiałem z konstruktorem który rozdaje palety ytonga (lub silki) za złotówkę to pytalem właśnie w co warto iść: silka czy KB. Odpowiedział mi, że jeśli jest to normalny dom jednorodzinny który ma mniej niż 3 piętra to lepiej BK ponieważ w porównaniu z Silką jest dużo cieplejszy. Kiedy spytałem właśnie o przepuszczalność dźwięku to stwierdził, że jeśli się nie planuje robić sali koncertowej to różnica nie powinna być odczuwalna.

Cześć.

Do tej pory byłem tylko czytaczem, ale że to mój pierwszy post na forum, więc postanowiłem się przywitać :) Tegoroczny "bocianek", mamy zamiar ruszyć z budową w czerwcu, koło Poznania. Projekt indywidualny, czekamy właśnie na PnB, zbieramy informacje, wyceny, myślimy, kombinujemy. Wątpliwości oczywiście jest sporo, więc pewnie pojawią się za chwilę posty i pytania...

To mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie .

W planach mamy rozpoczęcie budowy w tym roku.Z tego co już jest to: działka ogrodzona, prąd, projekt na ukończeniu.

Po dłuższym zastanowieniu wybór padł na projekt indywidualny.Dom będzie piętrowy na planie prostokąta z płaskim dachem. Pow. zab.153m2.

W związku z tym, że warunki gruntowe są dobre (wszędzie pjoch) będzie piwnica pod całością.

Co do technologii i materiałów to tak:

Płyta fundamentowa na xps 10 cm+15cm eps100 na płycie.

Ściany piwnic, 24cm. bloczek betonowy i 10cm xps +(5cm xps na głębokość 125cm ppt.

Stropy żelbetowe.

Ściany nośne silikat +20cm.eps 0,031 lambda white

Stropodach wentyl. 30cm. wełny.

Ogrzewanie projektowane gazowe aczkolwiek kusi mnie pc gruntowa.

Pozdrawiam.

Edytowane przez dansing

To mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie .

W planach mamy rozpoczęcie budowy w tym roku.Z tego co już jest to: działka ogrodzona, prąd, projekt na ukończeniu.

Po dłuższym zastanowieniu wybór padł na projekt indywidualny.Dom będzie piętrowy na planie prostokąta z płaskim dachem. Pow. zab.153m2.

W związku z tym, że warunki gruntowe są dobre (wszędzie pjoch) będzie piwnica pod całością.

Co do technologii i materiałów to tak:

Płyta fundamentowa na xps 10 cm+15cm eps100 na płycie.

Ściany piwnic, 24cm. bloczek betonowy i 10cm xps +(5cm xps na głębokość 125cm ppt.

Stropy żelbetowe.

Ściany nośne silikat +22cm.eps 0,031

Stropodach wentyl. 30cm. wełny.

Ogrzewanie projektowane gazowe aczkolwiek kusi mnie pc gruntowa.

Pozdrawiam.

Cześć :) Czy ja dobrze rozumiem, że dom ma 3 kondygnacje? Ponad 450m2?

Oczywiście idą mrozy ;/ a miało być tak pięknie a tu się szykuje lekko tydzień obsuwy. Mogło mrozić i sypać w styczniu-lutym ale nie :D

Pytanie brzmi czy można chudziaka pod ławy wylać w powiedzmy -2 ; -3? (mi się wydaje że tak bo to w końcu pełni rolę podkładową) Wykonawca na pewno będzie nalegał żeby zbrojenie ustawiać i czekać na dodatnie temperatury z zalewaniem ław.