agb 26.08.2019 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2019 Nowe centrala jest w cenniku. Nie wiem jak w realu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 26.08.2019 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2019 @marcin225 te nowe reku jakieś lepsze? Bo z tego na szybko udało mi się znaleźć to prawie to samo co airpack home. W dodatku w cenniku widzę tylko wersję h, a mi potrzebna v. Zawsze nowe lepsze A na poważnie to nie wiem . Jak przyjdzie październik to spróbuje ogarnąć temat bo obecnie to nie mam czasu na nic. Od uruchomienia PV autentycznie nie zrobiłem na budynku NIC. Na dniach skończą mi kłaść podłogi (zostały cokoły właściwie) , jutro mam nadzieje przyjdzie reszta kafli na łazienki ( w piątek przyszło całe 7 paczek) i zaczną robić łazienki. Obecnie muszę armaturę ogarnąć pod prysznice i kabiny... Jutro miałem się z facetem od kuchni spotkać żeby mi zrobił też 2 szafki do łazienek ale już wiem, że nie wyrobie w pracy ;/ Generalnie pomału oswajam żonę z myślą, że do końca roku się nie wprowadzimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 26.08.2019 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2019 Taki stan zaawansowania i się nie wprowadzicie? U mnie nawet jeszcze podłóg nie kładą Ja w sobote skrecałem szafy do garażu żeby trochę porzadek z gratami zrobić. Łącznie 7x80x200cm szaf Sufity podwieszane na dole i górze kończą w tym tygodniu. Łazienka na dole w trakcie - mam już wszystkie płytki do kuchni i łazienek oraz aramturę na dół. W przyszłym tygodniu zrobią mi podłogę w kuchni, stawiamy ściankę kosntrukcyjną do spiżarni i jedziemy ze składaniem kuchni. W międzyczasie łazienka na górze, podłogi pod koniec września, drzwi wewnętrzne i schody w październiku i na listopad chcemy się przeprowadzać. Automatykę będę ogarniał po przeprowadzce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 26.08.2019 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2019 To jesteś na podobnym etapie, tylko, że ja zaraz planuję się wprowadzić no i Ty masz elewację i drzwi W łazienkach został mi biały montaż w sumie i podłogi(jedna łazienka była skuwana, druga jest właśnie poprawiana). Zaraz montaż oświetlenia i gniazdek i potem podłogi. W międzyczasie stolarz ma działać w części kuchni i łazienkach. Potem malowanie, milion pierdół I można się wprowadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 26.08.2019 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2019 Jaką armaturę macie w łazienkach? jaka firma, czy baterie podtynkowe czy standardowe... Zapomniałem dodać , że drzwi wewnętrzne też nie zamówione a czeka się podobno do 8 tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 26.08.2019 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2019 Z bateriami miałem podobne dylematy i na dole stanęło na podtynkowych grohe. Chciałem z termostatem a design natynkowych nie przypadł mi do gustu. Po wyborze podtynkowej okazało się, że dopłacając 150zł mam tzw. "smart" więc wzięliśmy smarta pod prysznic na dole. Do umywalki przez ograniczenia też podtynkowa ścienna. Na górze do wanny natynkowa grohe smart, a bateria do umywalki w trakcie wyboru - ale bierzemy pod uwagę głównie grohe i hansgrohe. Na tych bateriach się jeszcze nigdy nie zawiedliśmy - nawet w tym najtańszym wydaniu. Jeśli chodzi o drzwi to jestem umówiony na pomiary, ale drzwi nie są warunkiem przeprowadzki na ten moment Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 26.08.2019 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2019 To chociaż wewnętrzne będę miał przed Wami, bo zamówiłem 7 tygodni temu. Może będą nawet przed zewnętrznymi Baterie różne. Większość podtynkowe czarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 26.08.2019 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2019 Z bateriami miałem podobne dylematy i na dole stanęło na podtynkowych grohe. Chciałem z termostatem a design natynkowych nie przypadł mi do gustu. Po wyborze podtynkowej okazało się, że dopłacając 150zł mam tzw. "smart" więc wzięliśmy smarta pod prysznic na dole. Do umywalki przez ograniczenia też podtynkowa ścienna. Na górze do wanny natynkowa grohe smart, a bateria do umywalki w trakcie wyboru - ale bierzemy pod uwagę głównie grohe i hansgrohe. Na tych bateriach się jeszcze nigdy nie zawiedliśmy - nawet w tym najtańszym wydaniu. Jeśli chodzi o drzwi to jestem umówiony na pomiary, ale drzwi nie są warunkiem przeprowadzki na ten moment To widzę, że podobnie myślimy bo ja też patrzę głównie na grohe w wersji podtynkowej. Może do tej najbiedniejszej łazienki dam natynkową ale coś czuję , że wszędzie podtynkowe zagoszczą. No i oczywiście też termostatyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 28.08.2019 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2019 (edytowane) 1) Co sądzicie o takim ustawieniu domu pod kątem energetycznym bo planujęmy fotowoltaikę i pompę ciepła powietrzną z CWU? Chodzi o projekt z perspektywą z muratora. Wejście i 2 miejsca postojowe są na północnej ścianie.2) Działka ma 10 ar. Z prawej i północy jest służebność na dojazd. W MPZP na planie wyznaczona jest działka drogowa gminna dojazdowa. Czy muszę mieć pozwolenie od powiatowego zarządcy dróg aby sobie utwardzić dojazd? Dojazd do działki od drogi gminnej to jakieś 150m. Ciekawe ile będzie kosztować wykonanie dojazdu.3) trzecia sprawa to na południowej granicy działki rosną modrzewie. Jakieś 15m wysokości mają. Może 20m. Odległość pni od ściany południowej to jakieś 17m w obecnym ustawieniu. Czy fotowoltaika na południowej połaci dachu może mieć zacienienie przez te drzewa np wiosną lub jesienią? [ATTACH=CONFIG]434030[/ATTACH] Edytowane 28 Sierpnia 2019 przez ololek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 28.08.2019 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2019 Polecam http://www.findmyshadow.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 09.09.2019 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Wszyscy się wykańczają, to może ja coś napiszę Mam wreszcie wylewki w garażu i kotłowni. Poratowała mnie ekipa forumowego Bogdana od tynków CW. Jeszcze wygrzać i próbuję kłaść żywicę. Próbował ktoś samemu? Początkowo miałem zlecać, ale dostałem wycenę 300zł/m2, czyli 15k za kotłownię i garaż Udało się podpiąć podlicznik PC pod Modbusie i odczytywać go zdalnie. Został jeszcze licznik od grzałki zasobnika, ale powinno pójść już z górki. Zamówiłem wreszcie reku: AirPack Home 600v + CF + AirL + Expansion. AirL+ dla ustawienia na początku, bo mam nadzieję, że uda się szybko zintegrować po modbusie. Dalej, rozdzielnica prawie skończona. Zacząłem już konfigurować funkcje, ale dalej nie wiem, który kanał odpowiada, za które światło... Drzwi są już wszystkie, poza jedną parą. Po wizycie montażysty ustaliśmy, że zewn. staną na styrodurze. Nie wiem czemu, ale najtwardsza odmiana XPS, czyli 700kPa jest stosowana do budowy uli, więc nie było problemu z zamówieniem. Skrzynki żaluzji zewn. też już są. Zmieściło się pod nie 10cm PIR. Zostały jeszcze cokoły w pomieszczeniu na szafę i zaczynam rozszywać kable sieciowe. Kupiłem szafę 37U. To znacznie więcej niż potrzebuję, ale taka się trafiła. Dodatkowo kable mam wysoko i chciałem żeby wszystko się schowało za szafą. Naliczyłem 42 skrętki. Kompletuję też sprzęt sieciowy. Kolejna zdobycz Żeby nie było jednak, że jest tak różowo. Dach jest s.....y. Do rozbiórki. Producent blachy tylko potwierdził moje uwagi i dodał kilka swoich. Zdjęcia się pojawią. Teraz kwestia czy nazwa firmy również. Parkiet wstrzymuje resztę prac. Miał być kładziony w tym tygodniu, a tu dalej wylewka nie jest wystarczająco sucha. Mimo iż ma 3 msc i od dwóch jest grzana. Elewacji dalej brak. Ale jest światełko w tunelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 09.09.2019 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 37u? Przecież to prawie dwu metrowy kolos... Grubo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 09.09.2019 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Muszę zdemontować lampę żeby ją wstawić A potem drzwi będą się otwierać 0.5cm poniżej tej lampy. Starczyłoby pewnie połowę. Ale wszystkie kable wychodzą pod sufitem i nie ma opcji powieszenia niczego bez trafienia w żaden kabel. Przy stojącej z kolei miałbym >40 zwisających kabli do stojącej poniżej szafy, np 19U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 10.09.2019 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Muszę zdemontować lampę żeby ją wstawić A potem drzwi będą się otwierać 0.5cm poniżej tej lampy. Starczyłoby pewnie połowę. Ale wszystkie kable wychodzą pod sufitem i nie ma opcji powieszenia niczego bez trafienia w żaden kabel. Przy stojącej z kolei miałbym >40 zwisających kabli do stojącej poniżej szafy, np 19U. Trzeba było dać niżej kable Ja szczęśliwie to w miarę przemyślałem i udało mi się powiesić 12U ale i tak ponad godzinę 2 otwory górne wierciłem (wpierw próbne nawierty bez udaru delikatnie , potem śrubokrętem sprawdzanie czy czegoś nie ma... masakra), pozostałe 2 na dole w kilka minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 10.09.2019 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Jak układali kable to nawet o tym nie pomyślałem Ale tak sobie patrzę, że taki Dell T610 to już min 10U. Będzie po prostu bezpieczny zapas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 10.09.2019 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Gruba serwerownia powstaje Ja tylko na switch, patchpanele i rejestrator wideo szafę szykuję. Serwera rackowego raczej nie będę wrzucał. Środki się kończą i muszę teraz zdecydować co odłożę w czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 10.09.2019 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 To jak każdy chyba na tym etapie :/ miejsce jest, a sprzęt będzie się pojawiać w miarę potrzeb i dostępności środków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 16.09.2019 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Orientowlaiście się może jak to jest z odbiorem instalacji elektrycznej? Żeby nie duplikować, będę wdzięczny za rzucenie okiem tutaj: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?358484-Odbi%C3%B3r-elektryki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 16.09.2019 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2019 U nas wystarczy protokół z pomiarów. Ale różnie bywa czasami mogą chcieć wpisu w DB osobny z UB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 26.09.2019 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Zazdroszczę Wam tego etapu, u mnie wszystko jak po grudzie. Dzisiaj był na budowie tynkarz zobaczyć co i jak i mnie załamał bo stwierdził, że ciśnienie wody za słabe i agregat nie pójdzie. Podobno potrzebuje 5 barów. Kierownik wodociągu sie obruszył, że na wsi to najwyżej o 3 moge pomarzyć. I co teraz? W sensie nie bardzo chcę dawać KG, a tynki ręczne to mi będą pół roku robić bo powierzchnia chałupy spora. O ile znajdę takiego fachowca no i żeby jeszcze nie spaprał roboty. Sa jakieś sposoby, żeby poprawić to ciśnienie w kranie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts