Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2018 - serdecznie witamy budujących w tym roku. Forum czekało na Was!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tylko zbiornik buforowy i pompa. Ale musisz się wtedy pogodzić z przestojami.

U mnie wyrabiali tynki w dużej betoniarce, a potem lali do agregatu.

Czyli można...zasugeruję tę betoniarkę w takim razie. W międzyczasie pogrzebałam w sieci i znalazłam jeszcze taką pompę Grundfos scala2 - niby podnosi ciśnienie z sieci do pożądanej wielkości (i jest bez zbiornika). Zadzwonię i dopytam czy będzie chciała współpracować z takim agregatem bo może to tylko do prysznica się nadaje..

U mnie na wsi ciśnienie takie, że złączki na szlauchach nie wytrzymują. :( Widać co wieś to obyczaj. :p

Z nowości, dostałem wycenę na okap do balkonu z tego systemu co mariobudowlaniec zachwalał, Renoplast. Jedyne 2000 zł wyszło za parę blaszek i rynienkę (7mb). ArgH!

Myjku, to i podobno zużycie wody wtedy większe:( Czy życie nie mogłoby być prostsze?

Zazdroszczę Wam tego etapu, u mnie wszystko jak po grudzie. Dzisiaj był na budowie tynkarz zobaczyć co i jak i mnie załamał bo stwierdził, że ciśnienie wody za słabe i agregat nie pójdzie. Podobno potrzebuje 5 barów. Kierownik wodociągu sie obruszył, że na wsi to najwyżej o 3 moge pomarzyć. I co teraz? W sensie nie bardzo chcę dawać KG, a tynki ręczne to mi będą pół roku robić bo powierzchnia chałupy spora. O ile znajdę takiego fachowca no i żeby jeszcze nie spaprał roboty. Sa jakieś sposoby, żeby poprawić to ciśnienie w kranie?

Większość agregatów na rynku potrzebuje 2,5 bara żeby się załączył. Wiec 3 spokojnie wystarczy. Rozwiązaniem jest też pompa którą na 99 % tynkarz posiada. Czasem stosujemy by podbić ciśnienie. Albo mauser ale to już troszkę komplikację ( przede wszystkim musi być mega czysty.

Zazdroszczę Wam tego etapu, u mnie wszystko jak po grudzie. Dzisiaj był na budowie tynkarz zobaczyć co i jak i mnie załamał bo stwierdził, że ciśnienie wody za słabe i agregat nie pójdzie. Podobno potrzebuje 5 barów. Kierownik wodociągu sie obruszył, że na wsi to najwyżej o 3 moge pomarzyć. I co teraz? W sensie nie bardzo chcę dawać KG, a tynki ręczne to mi będą pół roku robić bo powierzchnia chałupy spora. O ile znajdę takiego fachowca no i żeby jeszcze nie spaprał roboty. Sa jakieś sposoby, żeby poprawić to ciśnienie w kranie?

Zastanów się nad KG. Teraz robiłabym je zamiast tynków. Nie trzeba gładzi, są proste jak stół (przy tynkach jak robiliśmy biały montaż elektryki to niektóre oprawki nie dolegają do ściany).

Doli, ale one mi się troche sztuczne wydają. Ja celuję w tynk CW a to już zupełnie nie to samo.Jak już zupełnie nie będzie wyjścia to przemyślę ale to ostateczność. Przeszukam jeszcze DB kto z forumowiczów tak ma i co na ten temat pisał. Głównie chyba samoroby..

Sztuczne? Gips i papier? :D

Robiłem sobie kg w kotłowni i nie polecam. Strasznie miękki.

Montuje właśnie gniazdka przy tynkach cw i wszystko idealnie przylega.

Jak masz idealnie równy tynk to przylegają, a jak tynkasz spartolił to nie przylegają ;)

My mamy ścianki kolankowe na piętrze. KG jest miękki podobnie jak tynk gipsowy, który mamy wszędzie indziej. Za to jak CW tynk sobie uszkodzisz to zaprawki tak łatwo nie zrobisz - będzie widoczna. Nasi znajomi co mają tynki CW już teraz będą zmieniać na gładzie. No ale wybór tynku to jak ustalanie wyższości Świąt Wielkanocnych nad Świętami Bożego Narodzenia i nie ma sensu powtarzać dyskusji z innych miejsc :)

U mnie opisane były wszystkie, tylko się nie mogę doczekać poprawnej rozpiski... Tak więc rozszyte jest, tylko nie wiadomo, który przekaźnik, który obwód uruchamia.

Osobną kwestią jest to na ile dobrze są opisane. Ale to wyjdzie niedługo.

Z innych tematów, wreszcie elewacja się robi. Dziś powinni zatopić siatkę.

Edytowane przez agb

Ja mam kable opisane, ale za to dwie skrętki przypadkiem przeciąłem i nie wiem od czego były - będzie niespodzianka...

Z elewacją u mnie zaczynają w poniedziałek, a ja oczywiście nie jestem gotowy, brakuje kilku kabli do kamer, kabli do gniazdek zewnętrznych, oświetlenia tarasu itp, muszę to dzisiaj ogarnąć.