bart3k 04.01.2018 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Witam,Mam pytanie związane z planowanym remontem. Sytuacja wygląda następująco w starszym domu wybudowanym w technologii murowanej, konstrukcja stropu żelbetowa, budynek podpiwniczony. Na parterze jest łazienka o wymiarach 2,4x1,27m, która oddzielona jest od pokoju grubą ścianą ok.30cm. Ściana ta wymurowana jest z pustaków żużlowych. Pod ścianą nie ma ścian fundamentowych co za tym idzie fundamentu, ponieważ pod tym pomieszczeniem w piwnicy przewidziany był garaż. Po konsultacji z właścicielem domu, twierdzi, że podczas budowy domu murarzom mogło się pomylić. W związku z tym ściana wygląda na zwykłą działową, tylko bardzo grubą. Po zarysowaniu sytuacji, mam pytanie czy mogę wyburzyć tą ścianę a w jej miejsce postawić lekką ściankę z G-K. Na obecnej ścianie wystąpiły duże pęknięcia, które wynikały z tego że przez pewien okres stała tam pralka, dodatkowo można uzyskać więcej miejsca, co w tak małej łazience ma znaczenie. Dodam że nad parterem jest strych na którym nie ma żadnych dodatkowych ścian. Bardzo proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 04.01.2018 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Kwestia tego czy ta ściana podpiera strop nad nią. Mimo że nie ma pod nią fundamentu może murarzom pomyliło się tez u góry i połozyli strop na tej ścianie. Wtedy bałbym się ją ruszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bart3k 04.01.2018 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Tego nie ma jak sprawdzić, jedynie jakieś odkrywki. Projekt domu zaginął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts