Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż czujnika czadu tuż obok pieca

Recommended Posts

Hej, mam w swoim mieszkaniu piec gazowy z zamkniętą komorą spalania. Piec znajduje się w niewielkiej łazience (1.8x2.1m) w rogu oddalony od bocznej ściany o jakieś 10cm.

W celach bezpieczeństwa chciałbym zainstalować prosty czujnik czadu na baterie mam jednak problem z miejscem montażu - na ścianie obok pieca jest umiejscowiona wanna (za wilgotno) na przeciwległej lustro na prawie całą ścianę. Na trzeciej (nie sąsiadującej z piecem) mam drzwi i kaloryfer drabinkowy

Pozostaje więc ostatnia "boczna" dla pieca pusta ściana ale tu pojawia się następujący problem - producent zaleca montaż w odległości nie mniejszej niż 2m od pieca. Ja najchętniej bym czujnik dał w ogóle za piec (w tą wspomniana wnękę 10cm) - miałoby to ten dodatkowy plus że byłby w zasadzie niewidoczny

Co myślicie o takim montażu? Czy instalacja tuż przy piecu ma sens? Czy nie ma i powinienem postarać się odsunąć czujnik tak daleko jak mogę? Wychodzę z założenia że gdzie go nie dam to będzie lepiej niż obecnie ale nie chcę robić jakiejś głupoty

Będzie wył non stop.U mnie są okropne problemu z czadem w bloku, kilka osób się zatrulo, kupiłem czujnik i zamontowalem kilka cm od pieca i przy każdym wyciu dzwoniłem na straż pożarną.Wreszcie się wkurzyli przestawili czujnik 1,5 od pieca i....teraz wyje tylko jak robie test.Czujnik jest bardzo czuły i nawwt minimalne ilości z kratki wentylacyjnej wyczuje i będzie wył.