mtatarak 04.01.2018 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Hej, mam w swoim mieszkaniu piec gazowy z zamkniętą komorą spalania. Piec znajduje się w niewielkiej łazience (1.8x2.1m) w rogu oddalony od bocznej ściany o jakieś 10cm. W celach bezpieczeństwa chciałbym zainstalować prosty czujnik czadu na baterie mam jednak problem z miejscem montażu - na ścianie obok pieca jest umiejscowiona wanna (za wilgotno) na przeciwległej lustro na prawie całą ścianę. Na trzeciej (nie sąsiadującej z piecem) mam drzwi i kaloryfer drabinkowy Pozostaje więc ostatnia "boczna" dla pieca pusta ściana ale tu pojawia się następujący problem - producent zaleca montaż w odległości nie mniejszej niż 2m od pieca. Ja najchętniej bym czujnik dał w ogóle za piec (w tą wspomniana wnękę 10cm) - miałoby to ten dodatkowy plus że byłby w zasadzie niewidoczny Co myślicie o takim montażu? Czy instalacja tuż przy piecu ma sens? Czy nie ma i powinienem postarać się odsunąć czujnik tak daleko jak mogę? Wychodzę z założenia że gdzie go nie dam to będzie lepiej niż obecnie ale nie chcę robić jakiejś głupoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 04.01.2018 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Będzie wył non stop.U mnie są okropne problemu z czadem w bloku, kilka osób się zatrulo, kupiłem czujnik i zamontowalem kilka cm od pieca i przy każdym wyciu dzwoniłem na straż pożarną.Wreszcie się wkurzyli przestawili czujnik 1,5 od pieca i....teraz wyje tylko jak robie test.Czujnik jest bardzo czuły i nawwt minimalne ilości z kratki wentylacyjnej wyczuje i będzie wył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mtatarak 04.01.2018 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 O to ciekawe - takiego efektu się nie spodziewałem dzięki za odpowiedź a czy u Ciebie piec również znajduje się w łazience ? (Piszesz o bloku) Czy dobierałeś jakos szczególnie urządzenie pod kątem wilgotności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 11.01.2018 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Piec znajduje się w malutkiej łazience w bloku.Urzadzenie kupilem z średniej półki, chinszczyzna z atestem jakiegoś Polskiego instytutu.Po 5 latach trzeba urzadzenie wyrzucić a co kilka miesięcy robię test i wyje jak wściekły.W sumie to bardzo dobry zakup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts