Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wszystko o uzdatniaczu wody Viessmann Aquahome 20-N

d24

Recommended Posts

Przymierzam się do zakupu tego urządzenia. W sieci można znaleźć wiele informacji nt uzdatniaczy, ale ja chciałbym się skupić na tym modelu. Interesuje mnie wiele kwestii np.

1. Użytkowanie

a). Jakiej soli najlepiej używać (producent/parametry)?

b). Jakie parametry ustawić w przypadku wody: http://pgk-wolsztyn.pl/dane/badania/Wroniawy_18.12.2017.pdf

c). Jakie koszty są związane z użytkowaniem (co jaki czas uzupełniacie sól etc).

d). Czy w przypadku lekko rozwiniętego kamienia kotłowego uruchomienie stacji jest dobrym rozwiązaniem (budynek ma 10 lat i woda o parametrach jw.)?

2. Serwisowanie

a). Jakie elementy się zużywają i jakie są ich koszty?

b). Co jaki czas należy dokonać "przeglądu technicznego" i co powinno wchodzić w jego skład? Pytanie też czy taki "przegląd" można zrobić we własnym zakresie mając status domorosłego majsterkowicza? :)

c). żywotność urządzenia - ile lat używacie uzdatniacza z powodzeniem?

3. Inne istotne kwestie?

Zapraszam zatem do dyskusji.

Edytowane przez d24

Przymierzam się do zakupu tego urządzenia. W sieci można znaleźć wiele informacji nt uzdatniaczy, ale ja chciałbym się skupić na tym modelu. Interesuje mnie wiele kwestii np.

1. Użytkowanie

a). Jakiej soli najlepiej używać (producent/parametry)?

b). Jakie parametry ustawić w przypadku wody: http://pgk-wolsztyn.pl/dane/badania/Wroniawy_18.12.2017.pdf

c). Jakie koszty są związane z użytkowaniem (co jaki czas uzupełniacie sól etc).

d). Czy w przypadku lekko rozwiniętego kamienia kotłowego uruchomienie stacji jest dobrym rozwiązaniem (budynek ma 10 lat i woda o parametrach jw.)?

2. Serwisowanie

a). Jakie elementy się zużywają i jakie są ich koszty?

b). Co jaki czas należy dokonać "przeglądu technicznego" i co powinno wchodzić w jego skład? Pytanie też czy taki "przegląd" można zrobić we własnym zakresie mając status domorosłego majsterkowicza? :)

c). żywotność urządzenia - ile lat używacie uzdatniacza z powodzeniem?

3. Inne istotne kwestie?

Zapraszam zatem do dyskusji.

a) NaCl. Tabletkowanej. Firma mało istotna.

b) albo jestem ślepy albo tam nie ma podanej twardości, wiec cieżko wyrokowac.

c) koszty to głownie sól. Troche wody do regeneracji. Na szybko możesz oszacować 1kg soli (pewnie 1PLN) na 1m3 uzdatnionej wody, MOzesz zuzywac 5m3 wody na miesiac albo 20m3. MOzesz miec twardosc 100mg lub 400mg. Czestotliwosc dosypywania soli moze sie różnic jak 1:10.

d) istniejacy kamien nie ma nic do rzeczy. Nawet się bedzei bardzo, bardzo powoli rozpuszczał. Sprawdz tylko czy rury nie sa miedziane. W takim przypadku warto pozostawic jakas mała twardosc.

a) zuzywa sie złoże jonowyienne. Ale to są oczekiwane czasy życia w zakresie 5-10 lat. Zauwazysz bo woda znowu bedzie twarda.

b) mozesz zrobic sam, ale sprawdz też warunki gwarancji. Moj zmiękczacz nie byl przegladany .....3lata. Tam sie nie ma praktycznei co zepsuc. Działasz na wodzie czystej. Jakbys miał zażelazioną wode ze studni, to syf z zelaza sie odklada w rurach/elementach i moze wymagac czyszczenia lub spowodowac awarie mechaniczna.

c) jak wyzej. Tak długo jak wytrzyma złoże. Potem wymieniasz złoże i używasz dalej. W głowicy sterującej mogą się pewnie jakieś pojedyncze mechaniczne elementy zuzyc. ale jak się nie zepsuje (w sesie pęknie, złamie) to zuzycia sie spodziewaj po wielu, wielu latach.

3)

Zmiekczacz dobiera się według:

twardosci i zuzycia wody (chwilowego 1 czy 4 łazienki) i miesięcznego. NIe podałeś żadnego z tych parametrów, a już wydaje się że wybrałeś samodzielnie produkt. Masz szanse ze 20L złoża będzie optymalne, ale może być wręcz odwrotnie.

Dziękuję za wypowiedź. Co mogę dodać ze swojej strony.

1. telefonicznie uzyskałem informację o twardości wody na poziomie 280 (jednostek nie pamiętam) -sprawdzę jeszcze czy jak wyślę zapytanie mailowe wodociągi potwierdzą tą informację.

2. Instalacja jest miedziana z śrubunkami ze stali oc i mosiężnej. Czy możesz wyjaśnić zatem dlaczego nawiązałeś do tej kwestii?

3. Wybór mój padł na Viessmanna bo: marka znana i ceniona, a w domu (ok. 190m2) zamieszkuje 3, w porywach 4 osoby. Wybór zatem modelu 20-n wydaje się być właściwy?

4. Ile wynosi koszt wymiany złoża? Można to zrobić samemu?

5. Pytanie na marginesie -czy z perspektywy czasu wybrałbyś inny produkt do uzdatniania?

Gdzieś na forum czytałem, że w przypadku zmiękczaczy Viessmann nie jest producentem - to tylko logo ( i gwarancja oczywiście) na produkcie firmy (jeśli dobrze pamiętam i nic się nie zmieniło) ECOWATER - "bliźniak" dla sieci "Bims-plus" nazywa się CosmoWater Home 22, to te same zmiękczacze produkcji amerykańskiej.

Nie oznacza to oczywiście, że są to złe produkty.

Ja mam aquhoma 20 i nie jestem zadowolony może źle powiedzeniem. Zmiękczacz jest ok. Tylko firma jest złodziejska wymaga corocznych przeglądów dla utrzymania gwarancji. W skład przeglądu nie wchodzi nic konkretnego same bzdury a liczą 200-250zł za przegląd. Nie wiem jak inne firmy. Zrezygnowałem z przeglądów wychodzę z założenia że w 5 lat zapłacić połowę urządzenia:bash:

Wodę przed zmiękczaczem filtruję do 5um więc powinien pożyć długo.

U mnie cały kibelek soli starczył na ok rok mam 30* a zmiękczam do 2-3*

Edytowane przez kulibob

Ja mam aquhoma 20 i nie jestem zadowolony może źle powiedzeniem. Zmiękczacz jest ok. Tylko firma jest złodziejska wymaga corocznych przeglądów dla utrzymania gwarancji. W skład przeglądu nie wchodzi nic konkretnego same bzdury a liczą 200-250zł za przegląd. Nie wiem jak inne firmy. Zrezygnowałem z przeglądów wychodzę z założenia że w 5 lat zapłacić połowę urządzenia:bash:

Wodę przed zmiękczaczem filtruję do 5um więc powinien pożyć długo.

U mnie cały kibelek soli starczył na ok rok mam 30* a zmiękczam do 2-3*

A to ciekawe - koszt przeglądu zmiękczacza na poziomie lub drożej od kosztu przeglądu ich kotła gazowego... ? Też bym zrezygnował.

a)

b) mozesz zrobic sam, ale sprawdz też warunki gwarancji. Moj zmiękczacz nie byl przegladany .....3lata. Tam sie nie ma praktycznei co zepsuc. Działasz na wodzie czystej. Jakbys miał zażelazioną wode ze studni, to syf z zelaza sie odklada w rurach/elementach i moze wymagac czyszczenia lub spowodowac awarie mechaniczna.

Musi byc uruchomiony przez serwisanta viessmana i co roku serwisowany

Mi padl po roku akurat jak sie zagapilem z przegladem. Szkoda ze viessmann nie przypomina o zblizajacym sie serwisie. Koszt 700zl

Treść maila o kosztach i zakresie przeglądu

"

Roczny przegląd konserwacyjny Aquahome, Aquamix: 1. Rozebrać głowicę w celu sprawdzenia stanu uszczelek i usunięcia ewentualnych nieczystości oraz przesmarowania ruchomych elementów.

2. Sprawdzić, czy urządzenie uzdatnia wodę do wymaganych przez użytkownika parametrów.

3. Sprawdzić, czy na wyświetlaczu jest aktualna godzina: - jeżeli na wyświetlaczu nie ma żadnej informacji sprawdzić połączenie elektryczne,

- jeżeli godzina miga oznacza to, że miała miejsce przerwa w zasilaniu elektrycznym powyżej 18 godzin. Urządzenie uzdatnia wodę, lecz regeneracja może odbywać się w innych niż założone porach doby.

4. Sprawdzić, czy zawór obejścia znajduje się w pozycji Praca „Service” (tłok zaworu by-pass wyciągnięty).

5. Sprawdzić, czy przewody doprowadzający i odprowadzający wodę są podłączone odpowiednio do otworów wlotowego i wylotowego.

........................................................................................................

Dzień dobry Panie Piotrze.

Co do wyceny. Stawka za wykonanie przeglądu stacji AQUAHOME to 150 zł netto + dojazd do klienta 50 zł netto

"

Może to rozebranie głowicy ma jakiś sens ale przy filtracji 120um---20um------5um chyba syfu niema.

Witam

Mam Aquahome 10.

TROCHĘ MNIEJSZY OD 20-kI. Złoże 15.kg.

Głowica i technika ta sama co w 20-ce.

Producent Ecowater.

Dawniej Tapworks15 - sprawdzona konstrukcja "nie do zdarcia".

Viessman od siebie nie dołożył nic, poza naklejką na wierzchu.

I chwała mu za to.

Instalowany bez udziału przedstawiciela Viessmanna we wrześniu 2014.

Do dnia dzisiejszego działa bez najmniejszego problemu, bez z jakichkolwiek przeglądów serwisowych.

Wodę samodzielnie ustawiłem na na 5,5 DH , bo mam instalację miedzianą i lubię dostać z wody trochę mikroelementów.

Wyjściowo mam wodę ok. 21 DH.

Przy przeciętnym zużyciu 5-6 m3 miesięcznie dla dwóch osób i regeneracjii złoża nie rzadziej niż co 15 dni. zużywam worek soli - 25kg nie częściej niż co 9 miesięcy.

W mojej ocenie znakomity, bezproblemowy produkt.

Bez wodotrysków, bajerów obrazków.

Robi po prostu swoje.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Edytowane przez Pratchawiec
poprawka

4. Ile wynosi koszt wymiany złoża? Można to zrobić samemu?

5. Pytanie na marginesie -czy z perspektywy czasu wybrałbyś inny produkt do uzdatniania?

Zloze to pewnie 500-1000pln.

Nie mam aquahome. Nie kupulbym. Placisz pewnie z 1000 za logo. Viesman tego sam nie robi a na tym forum sa ludzie ktorzy sie znaja lepiej na uzdatnianiu wody niz wszyscy serwisancu viesmana razem wzieci. Nie widze przewagi nad "skladakiem" jeslu swiadomie wybierasz glowice sterujaca i przede wszystkim zloze. Zloz jonowymiennych sa dziesiatku czy nawet setki. Dobre i tanie.

Witam

Co do serwisanta z Viessmanna w całości się zgadzam.

Co do jakości i ceny;

Szczęśliwie V.... nie dołożył od siebie nic.

Składak - z przyzwoitym złożem Lewatit, bezproblemową głowicą, bypassem i sensowną obudową, nie będzie zapewne wiele tańszy niż to co zapłaciłem za swój.

O ile dokładnie pamiętam nieco poniżej 2k zł z dostawą.

Przy zakupie w/w zmiękczacza, kierowałem się nie naklejką V...., bo tej firmy z różnych powodów nie lubię, ale tym, że w istocie jest to cieszący się znakomitą opinią Tapworks 15.

Ecowater pod swoją marką już go nie sprzedaje.

Żywica Lewatit s1567 to koszt rzędu 15 zł brutto z 1 kg.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Koledzy czy możecie mi wyjaśnić o co chodzi z tą miedzianą instalacją? Jaki to wpływ ma na ustawienia uzdatniacza? Co do składaka -chyba nie odważyłbym się... to nie mój konik niestety. Ale chętnie poczytam o dobrym jakościowo rozwiązaniu, gdyż póki co nie zamówiłem jeszcze produktu :)

Koledzy czy możecie mi wyjaśnić o co chodzi z tą miedzianą instalacją? Jaki to wpływ ma na ustawienia uzdatniacza? Co do składaka -chyba nie odważyłbym się... to nie mój konik niestety. Ale chętnie poczytam o dobrym jakościowo rozwiązaniu, gdyż póki co nie zamówiłem jeszcze produktu :)

Woda zmiekczona do 0 jest bardziej agresywna i bedzie skracac zywotnosc takiej instalacji. Nie da sie policzyc jak bardzo bo to zalezy od wielu czynnikow.

Ten aquahome tez jest skladakiem tylko z logo znanej i duzej firmy. Ja nie widze przewagi w tym ze takasama zywice do zbiornika nasypie firma X czy mala lokalna firma Y. Wybor jest Twoj.

Składanie zmiękczaczy nie musi być Twoim konikiem.

"Składak" nie oznacza samodzielnego montażu. To gotowy, zakupiony w całości produkt złożony z elementów różnych producentów w firmie zajmującej się "składaniem", dającej też gwarancję na całość ( często mogą też złożyć z elementów wg Twojego zamówienia).

"Składak" nie oznacza samodzielnego montażu. To gotowy, zakupiony w całości produkt złożony z elementów różnych producentów w firmie zajmującej się "składaniem", dającej też gwarancję na całość ( często mogą też złożyć z elementów wg Twojego zamówienia).

Dobra definicja...

Dokładnie tym samym jest Aquahome 20n - złożony przez firmę zajmującą się składaniem na zlecenie Viessmana z części od różnych producentów. Viessmann nie jest producentem żadnego komponentu zmiękczacza, ale daje nazwę i cały marketing z tym związany.