aiki 16.07.2019 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2019 Ja bym tą papę z góry zwalił i samą taśmę kalenicową tam dał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laczak 17.07.2019 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2019 Ja bym tą papę z góry zwalił i samą taśmę kalenicową tam dał. Zostaje tak jak jest. Najwyżej będę poprawiał. I tak już jest za późno, bo już dach przykryty. Ale obstaje przy swoim i dzisiaj bym tak samo zrobił. Ale dzięki aiki za zwrócenie uwagi na ten szczegół, to co piszesz też jest poprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laczak 17.07.2019 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2019 Po kryciu wstępnym przyszła pora na pokrycie właściwe. Jak już wspominałem, zmieniła mi się koncepcja i będzie ono z blachodachówki. Miałem się tego podjąć samemu, jednak różnica w stawce vat 8 i 23 pokrywała mi już cześć robocizny. Zadzwoniłem do firmy, która robiła mi więźbę i akurat się udało, bo przez opóźnienie na 3 budowach, które mieli wtedy robić mieli by okienko. Jeszcze lepiej, bo byli by skłonni zrobić mi pokrycie w cenie umówionej pod koniec zeszłego roku. No i szybka decyzja, że biorę jednak dekarzy. Miałem tydzień na załatwienie całego materiału na pokrycie. Czekając na blachę w wolnym czasie przyszli i ołacili dach. I przywieźli maszynę do gięcia blachy. Musiałem trochę po nich poprawić, bo pracownicy montując ostatnią łatę bardzo ograniczyli przestrzeń wentylacyjną. Wypadło z rozstawu, że przed samym szczytem były 2 łaty jedna koło drugiej. No i te ostatnie prawie się dołem stykały. Zdemontowałem ostatnie łaty, wziąłem na strugarkę i pozbyłem się jednej krawędzi. Po zamontowaniu wygląda to teraz tak. Udało się również z materiałem na pokrycie. Przyjechał w niecały tydzień od zamówienia. Muszę pochwalić tutaj firmę arkodachy.pl z Mielca, mimo krótkiego terminu udało się im dostarczyć towar na czas. A zamówiłem blachę z firmy Bratex, a dokładniej model Platino w powłoce Ceramic matt. Prezentuje się tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 17.07.2019 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2019 Fajny etap jak ktoś będzie robił Powodzenia przy pilnowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 17.07.2019 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2019 Fajnie się patrzy na postępy na Twojej budowie.W jaki sposób będziesz izolował dach? Pytam bo na forum niewiele osób robi pełne deskowanie, a sam jeszcze nie zdecydowałem jak zrobić izolację dachu skośnego i szukam sprawdzonych sposobów. U Karola widziałem celulozę i paroizolację aktywną żeby nie robić szczeliny wentylacyjnej. Jak będzie wyglądało w Twoim przypadku?Co zadecydowało o tym, że montowałeś papę wierzchniego krycia zamiast podkładową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laczak 18.07.2019 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 Fajny etap jak ktoś będzie robił Powodzenia przy pilnowaniu. Niewiele tego u mnie było, ale czuje się wtedy jakoś dziwnie. Za każdym razem musiałem brać urlop żeby wszystkiego dopilnować. I zawsze mniej jub więcej pomagałem ekipom, bo nie mogłem stać i tylko patrzeć. No i ciekawi mnie jak się robi coś nad czym się zastanawiałem czy sam robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laczak 18.07.2019 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 Fajnie się patrzy na postępy na Twojej budowie. W jaki sposób będziesz izolował dach? Pytam bo na forum niewiele osób robi pełne deskowanie, a sam jeszcze nie zdecydowałem jak zrobić izolację dachu skośnego i szukam sprawdzonych sposobów. U Karola widziałem celulozę i paroizolację aktywną żeby nie robić szczeliny wentylacyjnej. Jak będzie wyglądało w Twoim przypadku? Co zadecydowało o tym, że montowałeś papę wierzchniego krycia zamiast podkładową? Papę wierzchniego krycia wybrałem tylko ze względu na niższą cenę. Kupiłem w dobrej cenie w promocji. Jedna i druga spełni swoje funkcje. Co do ocieplenia to sam się zastanawiam. Na pewno będę dawał po jętkach. Rozważam w tej chwili wełnę po całości lub wełnę między krokwie i na to płyty typu thermano. Jeden minus wełny to nasiąkliwość, a płyt to cena. Kusi mnie trochę natrysk pianki bo dużo mniej pracy przy tym jest, tylko nie wiem jak wycisza dzwięki tego typu pokrycie. Ma ktoś porównanie przy blachofachówce? A może jeszcze coś innego wymyślę. To się okarze za jakis czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seler2 18.07.2019 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 Nie wiem jak przy blachodachówce, przy ceramice wyciszyło kompletnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laczak 23.07.2019 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 W umówiony dzień stawiła się na budowie znana mi już firma od dachu. Szybko zabrała się do pracy i po chwili zrobione były już niektóre obróbki i rynny. Mimo, że było bardzo gorąco i ekipa co chwila robiła sobie krótkie przerwy, praca szła sprawnie. Mój prosty dach sprawiał, że kolejne elementy pojawiały się na dachu. Po 4 godzinach od rozpoczęcia pracy mocowane już były pierwsze arkusze blachodachówki. Właściciel i 3 pracowników mają to wszystko dobrze poukładane. Każdy wie co ma robić i aż miło patrzeć jak pracują. Przyszła pora na największe utrudnienie czyli okna dachowe. Wybrałem model plastikowy 3 szybowy Roto R79. Ma od razu zamontowany ciepły kołnierz i w miarę dobry stosunek jakości do ceny. Jak dla mnie jedyny ich minus to bardzo duże wystawanie ponad połać dachową. Wydaje mi się, że w miarę dobrze je zamontowali. Ma ktoś jakieś uwagi? Prace dobiegały do końca. Zeszło razem około 16 godzin. Ja bym sam się z tym męczył co najmniej 3 tygodnie popołudniami. Cieszę się z mojej decyzji tym bardziej, że cześć i tak niskiej ceny robocizny odzyskałem w różnicy VAT. Żeby nie było tak różowo, kilka drobnych niedociągnięć było, jednak zostały od razu poprawione zgodnie z moimi uwagami. Warto jednak być na budowie, bo coś tam zawsze można wychwycić i zrobić lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 23.07.2019 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 Ładnie, ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laczak 25.07.2019 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 W wolnych chwilach między innymi pracami murowałem sobie działówki na parterze. Powiem wam, że dużo lepiej muruje się ściany nośne. Tu co chwilę trzeba pustaki docinać. No i jeszcze w porównaniu z pustakami na ściany nośne, które były dosyć równe, te są dużo gorsze. Niby i te i te solbet tlmb. Tylko te na działówki są nierówne, mają banany i w zależności w której części bloczka poziomice przystawię to raz jest poziom, a obok nie ma. Jak chce się to w miarę równo wymurować to trzeba więcej czasu poświęcić. Tak wygląda praca w trakcie. Łazienka 3,4x1,6 Kotłownia lub raczej pomieszczenie gospodarcze 3,4x2 Wiatrołap 2,2x2 Gabinet 2,5-3x3,4 Tak to wygląda z góry I z nadprożami ceramicznymi, które udało mi się dosyć proste kupić. Wymiary otworu jakie zostawiłem to na wysokość 209 od gotowej podłogi. Akurat taki wymiar miałem kładąc nadproże na górze bloczka. A boki będą jeszcze docinane jak się na konkretne drzwi zdecyduje. I jeszcze ostatnie zdjęcia domu przed samym montażem okien. Ale to temat na kolejny odcinek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 26.07.2019 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2019 Nierównymi bloczkami się nie przejmuj, tynk przykryje Robota pierwsza klasa, a dom ze szczytu prezentuje się praktycznie tak jak mój - czyli rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 26.07.2019 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2019 Też walczę z działówkami, mozolna praca cały czas docinki, przewiązania, aby jedną warstwę robić trzeba latać z rusztowaniem na lewo i prawo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laczak 26.07.2019 22:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2019 Wydaje mi się, że tobie to sprawniej idzie. Ja niestety tylko popołudniami muruję, a ostatnio troche odpusciłem. Ale nie wstydzę się jakości mojej pracy. Wydaje mi się, że za dokładnie to robię. Jutro startuję z działówkami na piętrze. Zobaczymy ile zejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walec7_7 28.07.2019 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2019 Ekstra się patrzy i ogląda. Wygląda super, dach pierwsza klasa! Całość robi wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miror 14.09.2019 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2019 Witam, jechalem dziś przez twoją miejscowość i przypadkowo rozpoznalem twój dom, wygląda super. Ja jestem na etapie więźby dziś skończyłem murować szczyty i będę czekał na ekipę od dachu żeby zrobili pokrycie. Mam pytanko jeśli mógłbyś zdradzić w jakiej firmie kupiłeś okna i jaki to profil, ciepła czy zimna ramka? Bo to będzie mnie czekało niebawem. Mam wyceny w dwóch firmach na profilu Veka 82 softlain jedna na 13,5 tyś z ciepłą ramką druga na 12 tyś bez ciepłej ramki, zastanawiam się czy gra warta świeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laczak 19.09.2019 05:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2019 Dawno nic tu nie pisałem, ale wiecie jak to z czasem.Okna zamawiałem w Rzeszowie w firmie Gemelo.pl 503328503 i mogę ich polecić. Mają bardzo dobre podejście do klienta i nie olewają wykrytych drobnych niedociągnięć. Pozatym ekipa montażowa robi wszystko starannie i bez pośpiechu, o co trudno w Mielcu. Producentem okien jest firma Abakus i są na profilu salamander 82 z ciepłą ramką.Więcej o oknach w kolejnym poście, jak znajdę chwilę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts