Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy palenie w kominku ma wpływ na zużycie prądu przez Pci

Gość TwojPan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie, wiele osób zapomina napisać że dogrzewa kominkiem przez co cała podawana ilośc zużytego prądu przez pompę nie ma wiekszej wartości informacyjnej.

U mnie zużycie (oczywiscie bezżadnych smieciuchów w salonie) to 1234KWh na dzien 31.grudnia. 85% w taniej taryfie. Ogrzewam dom od 5 października, pierwszy sezon.

Właśnie, wiele osób zapomina napisać że dogrzewa kominkiem przez co cała podawana ilośc zużytego prądu przez pompę nie ma wiekszej wartości informacyjnej.

U mnie zużycie (oczywiscie bezżadnych smieciuchów w salonie) to 1234KWh na dzien 31.grudnia. 85% w taniej taryfie. Ogrzewam dom od 5 października, pierwszy sezon.

Zgadzam się. Podawanie zużycia prądu przez PC z jednoczesnym grzaniem "dla klimatu" kominkiem mija się z celem. Nie niesie ze sobą rzetelnej informacji porównawczej. W ogóle krzywi całą tą informację...

W moim przypadku, przy kominku rekreacyjnym (najmniejszym dostępnym na rynku)- bez rozprowadzenia powietrza i zużyciu 0,9 m3 drewna, nie rozpatruję rozpalanie w nim jako kwestię dogrzewania domu. Zwłaszcza gdy kominek jest zwrócony w kierunku salonu i ściany garażu. Ogrzewa tylko i wyłącznie salon nieco ciepłego powietrza da się wyczuć na klatce schodowej i tyle. Niestety WM nie jest w stanie rozprowadzić powietrza po innych pomieszczeniach. Stopkę zaktualizowałem.

Zgadzam się. Podawanie zużycia prądu przez PC z jednoczesnym grzaniem "dla klimatu" kominkiem mija się z celem. Nie niesie ze sobą rzetelnej informacji porównawczej. W ogóle krzywi całą tą informację...

Przecież z "klimatycznego" ogrzewania kominkiem, uwzględniając sprawność tego urządzenia, do domu trafia śmieszna, wręcz pomijalna, ilość energii.

Nie no daj spokój. Mamy znajomych, którzy tym "klimatycznym" paleniem w kominku grzeją cały dom i jest to ich jedyne źródło ogrzewania. Palą jedynie kilka godzin dziennie po przyjsciu z pracy. Zwykla koza w salonie, zero rozprowadzenia po domu. Budynek 120m2, wprawdzie szkieletor dobrze ocieplony, ale nie pisz, że palenie w kominku nie wpływa na to, że PCi zużywa sporo mniej prądu. Dlatego osoby podające zużycie powinny wyraźnie dodawać że sobie dogrzewają budynek kominkiem.

Gość TwojPan
Ogrzewa[/size] tylko i wyłącznie salon nieco ciepłego powietrza da się wyczuć na klatce schodowej i tyle. Niestety WM nie jest w stanie rozprowadzić powietrza po innych pomieszczeniach. Stopkę zaktualizowałem.

:lol2:

Co ty człowieku wypisujesz.Co to za wartości-"nieco ciepłego powietrza","wyczuć" itd????

Jesteś tu adminem,a wypisujesz większe bzdury niż nie jeden spamer.Zamiast kasować niewygodne posty innych,przestań podawać mylące dane w tym wątku.Posprzątaj też posty tych,co mają kotłownie kominkową w salonie i wytwarzają w niej "nieco ciepłego powietrza", a podają dane o zużyciu kWh z PC.Nie mają one bowiem żadnej wartości informacyjnej,delikatnie mówiąc.

561 stron nie wiele mówiących informacji. A gdyby tak znalazł się chętny i opracował szablon w excel. W którym użytkownicy wpisywali by typ/rodzaj pompy, zużycie miesięczne, produkcja miesięczna (z pompy lub podlicznika) kilka informacji o domu: bryła zwarta czy parterowy, roczne zapotrzebowanie z OZC, aha kominek :). To by było coś ...

A żeby nie zginęło na forum to admin mógłby przypiąć wątek z linkiem do np. google doc w pierwszym poście. To by żyło.

Edytowane przez idaredy2017
Add:

Nie no daj spokój. Mamy znajomych, którzy tym "klimatycznym" paleniem w kominku grzeją cały dom i jest to ich jedyne źródło ogrzewania. Palą jedynie kilka godzin dziennie po przyjsciu z pracy. Zwykla koza w salonie, zero rozprowadzenia po domu. Budynek 120m2, wprawdzie szkieletor dobrze ocieplony, ale nie pisz, że palenie w kominku nie wpływa na to, że PCi zużywa sporo mniej prądu. Dlatego osoby podające zużycie powinny wyraźnie dodawać że sobie dogrzewają budynek kominkiem.

Nie "cudzysłowiłem" słowa klimatyczne ze względu na to że jest to palenie całodzienne, ale dlatego że nie widzę w tym absolutnie nic klimatycznego. Odnosiłem się do sytuacji gdy użytkownicy mają kominek i rozpalają w nim faktycznie 5 w porywach 10 razy w roku na wigilię, nowy rok i jak znajomi z bloku wpadają. Takie palenie nie ma wpływu na ogólny rachunek. Ja dla przykładu pompę mieć będę w nowym domu, kominka brak, więc nie będzie wątpliwości. :p

561 stron nie wiele mówiących informacji. A gdyby tak znalazł się chętny i opracował szablon w excel. W którym użytkownicy wpisywali by typ/rodzaj pompy, zużycie miesięczne, produkcja miesięczna (z pompy lub podlicznika) kilka informacji o domu: bryła zwarta czy parterowy, roczne zapotrzebowanie z OZC, aha kominek :). To by było coś ...

Już coś takiego gdzieś było, niestety ludzie przestali aktualizować ze 3 lata temu. :p

Ogólnie podawanie zużycia kWh na cele grzewcze, to jak podawanie kto ma dłuższego.

Każdy dom jest inny, inny metraż, inaczej ocieplony, w innym miejscu, ma więcej lub mniej zysków bytowych. Im więcej zysków bytowych, im lepiej ocieplony, im mniejszy, tym powinno być mniejsze zużycie. Ale nawet dwa identyczne domy, identycznie ocieplone, z identycznymi zyskami bytowymi, stojące niemal koło siebie mogą się różnić zużyciem kWh. Wystarczy, ze jeden z nich jest osłonięty od wiatru.

Jest zbyt dużo zmiennych żeby się tym podniecać.

Tu nie chodzi o różnice kilku czy kilkunasto procentowe wynikajace z paru cm wiecej styropaniu na elewacji czy innego ocieplenia dachu. Każdy daje w stopce poglądowe dane i można mniej wiecej sobie porównać. Ale jak ktoś pisze że np zużył 200KWh w miesiącu w domku 150m2 a zapomina napisać że prawie codziennie grzeje też kominikiem to bardzo zakłamuje fakty. Teraz druga osoba mająca bardzo podobny domek zużywająca 500KWh może sie dziwic i szukać problemu u siebie którego w ogóle nie ma.

Ten wątek jest po to żeby dawać poglądowe dane ale dość realne o zapotrzebowaniu na ciepło danego domku, a jak ktoś zataja bardzo ważne fakty wpływające na wynik to psuje ten wątek. I to nie sa wpływy marginalne bo taki kominek może powodować zakłamanie rzedu 50% i wiecej.

Tu nie chodzi o różnice kilku czy kilkunasto procentowe wynikajace z paru cm wiecej styropaniu na elewacji czy innego ocieplenia dachu. Każdy daje w stopce poglądowe dane i można mniej wiecej sobie porównać. Ale jak ktoś pisze że np zużył 200KWh w miesiącu w domku 150m2 a zapomina napisać że prawie codziennie grzeje też kominikiem to bardzo zakłamuje fakty. Teraz druga osoba mająca bardzo podobny domek zużywająca 500KWh może sie dziwic i szukać problemu u siebie którego w ogóle nie ma.

Ten wątek jest po to żeby dawać poglądowe dane ale dość realne o zapotrzebowaniu na ciepło danego domku, a jak ktoś zataja bardzo ważne fakty wpływające na wynik to psuje ten wątek. I to nie sa wpływy marginalne bo taki kominek może powodować zakłamanie rzedu 50% i wiecej.

Od tego jest OZC dla każdego przypadku z osobna. Jeżeli jest rzetelnie wyliczone, to wtedy możemy szukać przyczyn innego niż deklarowane zużycia. Ale żeby znowu to bylo w miarę dokładne, to musi też minąć przynajmniej kilka sezonów.

Ja odwiedziłem ten wątek zanim się zdecydowałem na PC. Chciałem sprawdzić ile płacą inni i przy jakich warunkach. Liczyłem, że nie spotkam się z wypowiedziami samych instalatorów :) I dla takich ludzi przydałby się taki excel. Jasne, że nie ma dwóch identycznych domów. Ale zauważcie, że większość obecnie popularnych budynków typu stodoła 140m^2 potrzebuje źródła o mocy 5-6kW na CO i rocznie pewnie coś około 8000kWh.

J..... Ale zauważcie, że większość obecnie popularnych budynków typu stodoła 140m^2 potrzebuje źródła o mocy 5-6kW na CO i rocznie pewnie coś około 8000kWh.

Weź pod uwagę, że dom może stać w I lub jak mój w IV strefie klimatycznej i dlatego moje zapotrzebowanie na CO wg OZC to około 10000kWh.

nie wiem co wy macie do zwykłych kominków. Taki kominek ogrzeje salon trochę korytarz no i klatkę schodową. Jeżeli tak zatwardziale twierdzicie, że to aż tak bardzo wpływa na bilans cieplny to doliczajmy także lodówkę , zamrażarkę, płytę ceramiczną która grzeje nie tylko garnki, otwarty piekarnik no i oczywiście gości przebywający w domu bo też wydzielają ciepło!!!!!!!!!!!!!!

Pozdrawiam ciepło

Ja odwiedziłem ten wątek zanim się zdecydowałem na PC. Chciałem sprawdzić ile płacą inni i przy jakich warunkach. Liczyłem, że nie spotkam się z wypowiedziami samych instalatorów :) I dla takich ludzi przydałby się taki excel. Jasne, że nie ma dwóch identycznych domów. Ale zauważcie, że większość obecnie popularnych budynków typu stodoła 140m^2 potrzebuje źródła o mocy 5-6kW na CO i rocznie pewnie coś około 8000kWh.

Robisz OZC i już masz na tacy ile zapłacisz rocznie za zużycie dla danego źródła ciepła.

czysty prąd około 0,6zł/kWh

pompa ciepła w I taryfie około 0,2zł/kWh

pompa ciepła w II taryfie około 0,1zł/kWh

gaz około 0,22zł/kWh

pellet około 0,20zł/kWh

nie wiem co wy macie do zwykłych kominków. Taki kominek ogrzeje salon trochę korytarz no i klatkę schodową.

Tak? Dwa lata temu zrobiłem eksperyment i przez pięć dni przy -5 grzałem tylko kominkiem (wysłałem sterownik od pompy ciepła do wgrania nowego softu). Mam dwie antresole i wystarczyło tylko pootwierać wszędzie drzwi.

Przestań juz reklamować to OZC, realne porównanie dają rzeczywiste wyniki jakie podawane sa np w tym wątku o ile ktoś nie zataja ważnych faktów typu kominek.

nie wiem co wy macie do zwykłych kominków. Taki kominek ogrzeje salon trochę korytarz no i klatkę schodową.

Glupoty piszesz, takim kominkiem można grzać cały dom, wiadomo że nie do 22C przy -10 na dworze ale w okresie przejsciowym w dobrze ociepllonym nowym domu PC w ogole nie jest porzebna. Jak ktoś pali w kominku tylko dla klimatu to tylko współczuje takiego sąsiada trującego okolice dla płomyków w szybce.

Edytowane przez Pod