Myjk 04.01.2018 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Gdzieś powyżej jest wpis użytkownika który rozpalał "dla klimatu" i spalił 0,5m3 buka.Więc dla jednego "dla klimatu" jest spalenie 1m3 w miesiąc,a dla innego w rok.Po co mi te informacje w wątku o zużyciu z energii z PC?Po co takie info komukolwiek kto chce kupić PC lub porównać zużycie? Ja natomiast wiem o czym pisałem i z pewnością rozpalanie dla klimatu kominka to nie jest spalanie pół metra drewna. Niemniej jednak czy ten użytkownik to ukrywał, pominął przy wykazywaniu kosztów grzania PC -- a jeśli tak, to skąd o tym wiesz? Jak dla mnie nadal szukasz dziury w całym. Tym bardziej. Więc chyba się zgodzisz,że takie "domy z kominkami" komplikują jednak informacje o zużyciu energii przez PC i użytkownicy kominków powinni opuścić ten wątek? Komplikują o tyle, że sprawność tych utylizatorów drewna zazwyczaj nie jest znana, podobnie jak waga czy też przestrzeń przy zakupie tudzież spalaniu. Ale rozpalanie dla klimatu j.w. można uznać za pomijalne i nie widzę powodu aby zaprzestać podawania swoich wyników szczególnie w odniesieniu do wykonanego OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamzzz 04.01.2018 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 (edytowane) Co Wy z tym OZC? Masa ludzi wybudowało bez tego domy, mało tego instalatorzy dobrali na oko PC i o dziwo jakoś to działa. Ktoś tu pisał ze porównania sa bez sensu, ze to z OZC mamy wiedzieć ile powinnismy zużywać, ale przecież to tez ktoś liczy i pomylić sie może. Jak w każdej dziedzinie i w tej są fachowcy lepsi i gorsi. A jak ktoś trafi na tego gorszego i po wybudowaniu faktyczne zużycie odbiega od wyliczonego? Co wtedy brać od razu kogoś z kamerą termowizyjna bo napewno ktos z wykonawców cos spitolił? Po to właśnie jest ten wątek zeby każdy mógł sobie porównać czy jego dom jest w normie. Wazne zeby były rzetelne dane czyli powierzchnia, ocieplenie, ilośc osób itp. Jak ktos pali w,kominku to tez niech pisze prawdę ile tego faktycznie spalił. Druga sprawa to taka ze OZC jest liczona do jakiejś temp wew. Całe wyliczenia można sobie w cztery litery wsadzić jesli np lubimy ciepło i grzejemy 2-3 st więcej niż było liczone. A wiem po sobie ze co innego planowanie a rzeczywistość. Sam planowałem trzymać w domu 21 st a okazało sie ze dla mnie komfort w salonie zaczyna sie od ok 24 st. Dla mnie ten wątek ma sens.Moje zużycie co +cwu od 20 list do dzis 680 kW temperatura 23-24st140 m2, w tym salon 6m wys z antresola, parterówka. Podlogówka + drabinka w lazience, płyta na 20 xps, 20 grafitu na scianie, 50 cm granulatu na stropie, Airpack 300 , pc stiebel Eltron wpc07. Ogrzewanie do tej pory w 100 % w taniej, cwu kiedy potrzeba. Rodzina 2+3 codziennie wanna . Edytowane 4 Stycznia 2018 przez adamzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 04.01.2018 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 A wiem po sobie ze co innego planowanie a rzeczywistość. Sam planowałem trzymać w domu 21 st a okazało sie ze dla mnie komfort w salonie zaczyna sie od ok 24 st. (...) w tym salon 6m wys z antresola Nie porównuj zwykłego salonu z normalnym sufitem do salonu z antresolą -- to dwie różne bajki i pewnie stąd ta różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 04.01.2018 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Mam wrażenie że te kominki to jakaś fobia dla niektórych, załóżcie sobie proszę że jak ktoś palił 3 razy to w miesiącu zamiast 31 dni grzania było 28 i to uwzględnijcie w pozostałych wyliczeniach czy to taki problem ?. Zanim postawiłem dom czytałem wątek i interesowało mnie właśnie zużycie z KOMINKIEM bo też chciałem KOMINEK.Palę dla przyjemności i nie wypieram że powoduje to że jest cieplej (dla mnie nawet za ciepło bo otwieram okna pomimo rekuperacji aby przewietrzyć salon).Jestem przekonany że te informacje są orientacyjne i dają szacunkowe wyobrażenie a nie precyzyjne wyliczenia (jak ktoś napisał każdy dom jest INNY !) , jeśli ktoś uważa że tak nie można to rozdzielcie wątek : Pompa ciepła - zuzycie prądu dom z kominkiem i Pompa ciepła - zuzycie prądu dom bez kominka. Potem będzie Pompa ciepła - zuzycie prądu dom nasłoneczniony i Pompa ciepła - zuzycie prądu dom zacieniony idąc dalej Pompa ciepła - zuzycie prądu dom ustawienie północno-wchodnie i Pompa ciepła - zuzycie prądu dom ustawienie południowo-zachodnie, kolejne wariacje dot. liczby i powierzchni okien , częstość zasłonienia rolet, liczby gotowanych obiadów (to przecież tez zyski bytowe) itp. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.01.2018 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Mam wrażenie że te kominki to jakaś fobia dla niektórych, załóżcie sobie proszę że jak ktoś palił 3 razy to w miesiącu zamiast 31 dni grzania było 28 i to uwzględnijcie w pozostałych wyliczeniach czy to taki problem ?. Zanim postawiłem dom czytałem wątek i interesowało mnie właśnie zużycie z KOMINKIEM bo też chciałem KOMINEK. Palę dla przyjemności i nie wypieram że powoduje to że jest cieplej (dla mnie nawet za ciepło bo otwieram okna pomimo rekuperacji aby przewietrzyć salon). Jestem przekonany że te informacje są orientacyjne i dają szacunkowe wyobrażenie a nie precyzyjne wyliczenia (jak ktoś napisał każdy dom jest INNY !) , jeśli ktoś uważa że tak nie można to rozdzielcie wątek : Pompa ciepła - zuzycie prądu dom z kominkiem i Pompa ciepła - zuzycie prądu dom bez kominka. Potem będzie Pompa ciepła - zuzycie prądu dom nasłoneczniony i Pompa ciepła - zuzycie prądu dom zacieniony idąc dalej Pompa ciepła - zuzycie prądu dom ustawienie północno-wchodnie i Pompa ciepła - zuzycie prądu dom ustawienie południowo-zachodnie, kolejne wariacje dot. liczby i powierzchni okien , częstość zasłonienia rolet, liczby gotowanych obiadów (to przecież tez zyski bytowe) itp. itd. Dlatego właśnie wrzucanie wszystkich domów do jednego gara jest kompletnie bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.01.2018 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Druga sprawa to taka ze OZC jest liczona do jakiejś temp wew. Całe wyliczenia można sobie w cztery litery wsadzić jesli np lubimy ciepło i grzejemy 2-3 st więcej niż było liczone. Ty sobie je wsadzisz w cztery litery, a ja doliczę do każdego stopnia w górę 6% i wyjdzie mi wynik z dużą dozą dokładności. Żeby nie było. Nie robiłem OZC i dzisiaj przy obecnych normach też bym raczej go nie zrobił, ale jeżeli chce się coś porównywać, to nie można brać danych z kapelusza, tylko powinno się to rzetelnie wyliczyć. Bo na oko to gość w szpitalu zmarł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamzzz 04.01.2018 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Ty sobie je wsadzisz w cztery litery, a ja doliczę do każdego stopnia w górę 6% i wyjdzie mi wynik z dużą dozą dokładności. Żeby nie było. Nie robiłem OZC i dzisiaj przy obecnych normach też bym raczej go nie zrobił, ale jeżeli chce się coś porównywać, to nie można brać danych z kapelusza, tylko powinno się to rzetelnie wyliczyć. Bo na oko to gość w szpitalu zmarł. To chyba nie idzie tak liniowo jak Ci sie wydaje. http://www.blog.karbon.com.pl/ogrzewanie/temperatura-w-budynku-a-koszty-ogrzewania-pompa-ciepla/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamzzz 04.01.2018 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Nie porównuj zwykłego salonu z normalnym sufitem do salonu z antresolą -- to dwie różne bajki i pewnie stąd ta różnica. A jakie znaczenie przy bardzo dobrej izolacji sufitu (3x15 rockwool) i podlogówce ma wysokość pomieszczenia? Temperaturę mierze na dole. Nie mierzyłem ile jest na antresoli ale odczuwalnie nie ma różnicy. Cos jest na rzeczy z odczuwaniem promieniowania cieplnego bo w starym domu gdzie trzymałem w salonie 23 st i były gorące grzejniki dużo cieplej mi sie wydawało. A teraz mam podłogówkę gdzie moge powiedzieć tylko ze panele nie sa zimne, jedynie płytki w lazience jak na zewnątrz jest mróz moge powiedzieć ze sa ciepłe. W sypialni na polecenie zony musiałem zakręcić prawie całkiem ogrzewanie nie nie spada poniżej 21 st. Zimno jak cholera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.01.2018 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 To chyba nie idzie tak liniowo jak Ci sie wydaje. http://www.blog.karbon.com.pl/ogrzewanie/temperatura-w-budynku-a-koszty-ogrzewania-pompa-ciepla/ Jeżeli pomylę się o kilka procent, to będzie to miało jakieś decydujące w ogóle znaczenie? Przecież nikt nigdy nie obliczy OZC idealnie. No chyba, że zupełnie przypadkiem trafi. Obliczenia są zawsze z jakimś błędem, jednak zawsze są one lepsze niż żadne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.01.2018 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 (edytowane) Audytor mojego OZC obliczył roczne zapotrzebowanie mojego domu w wysokości 16 k kwh. Średni SCOP wychodził mi ostatnio 4.75. Więc zużycie jest nieco wyższe (103kwh)niż rzeczywiste, ale zgodne z tym o czym wspominał asolt, celowo je przeszacowywuje. Podpierając się jego jak widać wiarygodnymi obliczeniami, należałoby się go spytać czy w szacunkowe zużycie wliczana była ilość spalonego w kominku drewna. Wątpię, zwłaszcza że został wcześniej poinformowany o rodzaju kominka.P.S.Gdyby budynek stał na osiedlu domków a nie w szczerym polu zapotrzebowanie byłoby nieco niższe. Edytowane 4 Stycznia 2018 przez Tomaszs131 P.S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamzzz 04.01.2018 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Tylko pytanie po co to liczyć. Pieniądze które miałbym wydać na OZC wolałbym kupić 5 rolek wełny. Kiedy ja zaczynałem budowe i wybierałem zródło ciepła to głownie po lekturze tego wątku sie zdecydowałem na PC.Zmierzyłem i na antresoli jest ok 0,5 st c cieplej niż na parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.01.2018 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 (edytowane) Tylko pytanie po co to liczyć. Pieniądze które miałbym wydać na OZC wolałbym kupić 5 rolek wełny. Kiedy ja zaczynałem budowe i wybierałem zródło ciepła to głownie po lekturze tego wątku sie zdecydowałem na PC. Zmierzyłem i na antresoli jest ok 0,5 st c cieplej niż na parterze. No w tym wątku powinno się liczyć dla porównań. Jeżeli ktoś chce się do kogoś porównywać (kto ma dłuższego) Edytowane 4 Stycznia 2018 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.01.2018 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 (edytowane) Tylko pytanie po co to liczyć. Pieniądze które miałbym wydać na OZC wolałbym kupić 5 rolek wełny. Kiedy ja zaczynałem budowe i wybierałem zródło ciepła to głownie po lekturze tego wątku sie zdecydowałem na PC. Zmierzyłem i na antresoli jest ok 0,5 st c cieplej niż na parterze. Gdzie za 300zł kupisz 5 rolek wełny? Edytowane 4 Stycznia 2018 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamzzz 04.01.2018 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Gdzie za 300zł kupisz 5 rolek wełny? Ja mam w pamięci że to miało kosztować 500 ale mniejsza z tym bo są leprze rzeczy na które można wydać kasę. Lepiej by było zawołać kogoś z termowizja i na żywo zobaczyć gdzie nam ciepło ucieka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekgmail 05.01.2018 01:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Robisz OZC i już masz na tacy ile zapłacisz rocznie za zużycie dla danego źródła ciepła. czysty prąd około 0,6zł/kWh pompa ciepła w I taryfie około 0,2zł/kWh pompa ciepła w II taryfie około 0,1zł/kWh gaz około 0,22zł/kWh pellet około 0,20zł/kWh a jak wychodzi przy tym gaz płynny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 05.01.2018 04:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 a jak wychodzi przy tym gaz płynny ? Jeśli kupisz gaz plynny w zakresie 1.50-1.70 zl to zrownasz się z cena ziemnego. Ludzie chwalili się na forum cenami w okolicach 1.00zl czy nawet lekko poniżej. Natomiast cena niestety się sporo waha w zależności od pory roku, ceny ropy, kursu $ itp. Jednym słowem nie jest regulowana tak jak gazu ziemnego, a kształtuje ją rynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 05.01.2018 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Tylko pytanie po co to liczyć. Pieniądze które miałbym wydać na OZC wolałbym kupić 5 rolek wełny. Kiedy ja zaczynałem budowe i wybierałem zródło ciepła to głownie po lekturze tego wątku sie zdecydowałem na PC. Zmierzyłem i na antresoli jest ok 0,5 st c cieplej niż na parterze. Nie do końca się z Tobą zgodzę. Poniekąd do wyboru PC OZC średnio się przydało bo i tak każdy chce mi wrzucić 9 Kw na zapotrzebowanie 4,4 kW , ale po wykonaniu OZC przez Asolta i po 2 długich rozmowach telefonicznych udało się poprawić wynik aby dom był oszczędniejszy, a w dodatku "chwyciłem bakcyla" i z 60 kWh zszedłem na 47kWh, a podczas budowy dorzucał izolacji ile się i gdzie się da. Może nie będzie spektakularnych wyników ale to inwestycja w przyszłość. Z drugiej strony ciekawi mnie a znajomi nie wierzą( choć sam do końca nie wierze) że uda mi się ogrzać do poniżej 1000 zł z CWU.Z projektowych 6400 kW+ 3000 kW na CWU przy COP 3 daje lekko ponad 3100 kW licząc II taryfa to troszkę ponad 800 zł, licząc iż wynik będzie troszkę lepszy z uwagi na więcej izolacji a także wchodząc trochę w drogą taryfę powinno się w 1000 zł zmieścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 05.01.2018 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Nikt nikomu nie broni dodać w stopce informacji jaką ma orientacje domu, szczególnie jak ma 20m2 okien na stronę południową. Ale takie informację na pewno mają dużo mniejsze znaczenie niż dogrzewanie kominkiem choćby pare razy w miesiącu. To sa konkretne i nie pojedyncze KW ciepła. Także osoby które mają używany kominek powinny to na końcu swojego raportu podawać. Dla uczciwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 05.01.2018 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 (edytowane) To chyba nie idzie tak liniowo jak Ci sie wydaje. http://www.blog.karbon.com.pl/ogrzewanie/temperatura-w-budynku-a-koszty-ogrzewania-pompa-ciepla/ a autor tego bloga ma patent na nieomylność? Robiłem we własnym zakresie obliczenia OZC dla -20/23. Zużycie od samego początku potwierdza te obliczeniowe. Ale...jakiś czas temu zamieszkała z nami teściowa, efektem czego jest między innymi zwiększona temperatura na parterze. Na wyciąganie daleko idących wniosków jest za wcześnie, ale na razie nie zauważam nawet tego 6% przełożenia na zużycie...a temperatura jest wyższa o 1,5C (!) No w tym wątku powinno się liczyć dla porównań. Jeżeli ktoś chce się do kogoś porównywać (kto ma dłuższego) właśnie A jeszcze co do sensowności wykonywania OZC - napiszę po raz kolejny, bo niektórzy żyją chyba w innym wymiarze... Rozesłałem ponad 20 takich samych zapytań ofertowych, ci co chcieli dodatkowe dane, to je dostali. Proponowano mi dla tego samego domu PC o mocy od 5,9kw poprzez 7,6kw, 8,8,11,13 do 15kw. Wybrałem 7,6kw, bo była 600zł droższy od 5,9kw. Czas pokazał, że była to idealna decyzja. Strach pomyśleć, co by było, gdybym wybrał te 13 lub 15kw i ile więcej by to kosztowało..... Edytowane 5 Stycznia 2018 przez JTKirk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 05.01.2018 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Wszedłbyś do wątku o zużyciu prądu czy innego podobnego na forum i nie kupiłbyś takiej dużej pompy bez tego OZC także nie dramatyzuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts