Liwko 04.01.2018 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Przestań juz reklamować to OZC, realne porównanie dają rzeczywiste wyniki jakie podawane sa np w tym wątku o ile ktoś nie zataja ważnych faktów typu kominek. Wielkie G... da ci to porównanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 04.01.2018 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 nie wiem co wy macie do zwykłych kominków. Taki kominek ogrzeje salon trochę korytarz no i klatkę schodową. Jeżeli tak zatwardziale twierdzicie, że to aż tak bardzo wpływa na bilans cieplny to doliczajmy także lodówkę , zamrażarkę, płytę ceramiczną która grzeje nie tylko garnki, otwarty piekarnik no i oczywiście gości przebywający w domu bo też wydzielają ciepło!!!!!!!!!!!!!! Pozdrawiam ciepło Nikt nic nie ma do kominków, tylko w tym dziale podawanie zużycia pompy ciepła dogrzwajac kominkiem mija się z celem, bo moze wprowadzać w błąd albo zniekształcać obraz dla osoby planującej pompę ciepła itp. Kominek to indywidualna sprawa, oczywiste jest że dogrzeje salon i korytarz, tylko że cała instalacja (komin, obróbka komina, kominek, zabudowa) to kosztuje z 10-12 tyś czyli połowa kosztów PC. Drewno też kosztuje. Ja mam biokominek, ktry osiągnie to samo a kosztuje ....mniej kasy i pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniapawel7673 04.01.2018 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Glupoty piszesz, takim kominkiem można grzać cały dom, wiadomo że nie do 22C przy -10 na dworze ale w okresie przejsciowym w dobrze ociepllonym nowym domu PC w ogole nie jest porzebna. Jak ktoś pali w kominku tylko dla klimatu to tylko współczuje takiego sąsiada trującego okolice dla płomyków w szybce. Witam Nie wiem co Cię tak bolą te płomyki w szybce. Uważam że palenie w kominku przez 3-4 godz na minimalnym dopływie powietrza nie nagrzeje całego domu tym bardziej mojego, w którym najdalszy pokój jest 7 m.W takim razie wyłacz lodówkę , nie właczaj nigdy piekarnika bo on Ci całą kuchnie ogrzeje no pozasłaniaj okna roletami , boprzecież słońce też nagrzewa dom jak cholera - a ja mam wystawę akuraty południową a o tym nikt nie pisze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 04.01.2018 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 W tym roku mam zmodernizowane sterowanie KG , tj 44st CO/0st i 48st/-14st , nie używam już podbicia temperatury na PC w tanich godzinach.Z obserwacji z tego sezonu widzę ,że mam mniejsze zużycie i ten sam komfort. pzdr I właśnie o takim sterowaniu próbowałem napisać zwolennikom grzania tylko w tanich godzinach na wątku o grzaniu w T2.Ale tam nikt nawet nie chce tego zweryfikować i sztywno jeden za drugim trzyma się tezy,że grzanie tylko w T2 z podbiciem temp.na PC,jest komfortowe i ekonomiczne...Tym czasem,można zejść z KG,grzać albo w samoregulacji albo strefowo,taniej,wygodniej a na 100% bardziej komfortowo. Praw fizyki nie da się oszukać,w przeciwieństwie do czytających FM. Pozdrawiam i Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 04.01.2018 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Ja odwiedziłem ten wątek zanim się zdecydowałem na PC. Chciałem sprawdzić ile płacą inni i przy jakich warunkach. Liczyłem, że nie spotkam się z wypowiedziami samych instalatorów I dla takich ludzi przydałby się taki excel. Jasne, że nie ma dwóch identycznych domów. Ale zauważcie, że większość obecnie popularnych budynków typu stodoła 140m^2 potrzebuje źródła o mocy 5-6kW na CO i rocznie pewnie coś około 8000kWh. Taki był pomysł założenia tego wątku kiedyś tam - żeby wydzielić podawane zużycia z wątku dyskusyjnego. I wątek świetnie pełnił swoją rolę. Excel też był. Do dzisiaj wiele osób prowadzi swoje prywatne excele (w tym ja). Ale nie czuję potrzeby udowadniać że mam dłuższego(tak, to do ciebie TP) Wszystko już było, excel w wątku też się przewinął.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.01.2018 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 ... Jeżeli tak zatwardziale twierdzicie, że to aż tak bardzo wpływa na bilans cieplny to doliczajmy także lodówkę , zamrażarkę, płytę ceramiczną która grzeje nie tylko garnki, otwarty piekarnik no i oczywiście gości przebywający w domu bo też wydzielają ciepło!!!!!!!!!!!!!! Pozdrawiam ciepło Bo wpływa, wszystkie te urzadzenia wpływają na tzw. zyski bytowe ktore są uwzgledniane w dokladnych i rzetelnych obliczeniach ozc, tak samo jak i zyski słoneczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.01.2018 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Kominek sam w sobie przynosi więcej strat ciepła niż zysków. Chyba, że ktoś pali w nim prawie co dziennie. Ja do takich osób nie należę. Jest to największy w moim domu mostek termiczny. Wiem sam sobie go zaplanowałem i jeszcze za niego zapłaciłem. Był uwzględniony w OZC i gdyby go nie było prawdopodobnie obciążenie cieplne byłoby niższe. Myślę, że jak 7- 8 razy w roku w nim zapalę to zysków wiele nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 04.01.2018 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 . Ale jak ktoś pisze że np zużył 200KWh w miesiącu w domku 150m2 a zapomina napisać że prawie codziennie grzeje też kominikiem to bardzo zakłamuje fakty. Teraz druga osoba mająca bardzo podobny domek zużywająca 500KWh może sie dziwic i szukać problemu u siebie którego w ogóle nie ma. I to nie sa wpływy marginalne bo taki kominek może powodować zakłamanie rzedu 50% i wiecej. I o to właśnie chodzi.O podawanie prawdziwych danych dla ew.nowych posiadaczy PC lub jej potencjalnych nabywców.Tylko po to,aby nie było później zdziwienia. Grudzień zużycie CO/CWU 605kWh.Drugi miesiąc od wprowadzenia.Koszt 318pln brutto. Chyba jednak warto pomyśleć nad G12W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 04.01.2018 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Ale nie czuję potrzeby udowadniać że mam dłuższego(tak, to do ciebie TP) Nie w tym rzecz.To forum staje się coraz bardziej zakłamane.Kilku userów próbuje szerzyć swoje zakłamane teorie,a reszta zamiast je empirycznie weryfikować-idzie za głosem mędrców z FM.Tylko dla tego,że mają na kontach tysiące postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 04.01.2018 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 (edytowane) Nie wiem co Cię tak bolą te płomyki w szybce. Bolą mnie płuca od smogu a nie płomyki w szybce. Uważam że palenie w kominku przez 3-4 godz na minimalnym dopływie powietrza nie nagrzeje całego domu tym bardziej mojego, w którym najdalszy pokój jest 7 m. W najgorszym przypadku nagrzeje salon i okoliczne pomieszczenia o kilka stopni na kilka godzin i to juz wystarczy żeby totalnie zaklamać rzeczywisty koszt ogrzewania pompą. W takim razie wyłacz lodówkę , nie właczaj nigdy piekarnika bo on Ci całą kuchnie ogrzeje no pozasłaniaj okna roletami , boprzecież słońce też nagrzewa dom jak cholera - a ja mam wystawę akuraty południową a o tym nikt nie pisze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie porównuj zaizolowanego piekarnika który chodzi statystycznie kilka godzin w miesiącu do kominka, lodówka daje promil ciepła kominka. Nie sprowadzaj dyskusji do glupich nietrafionych analogii. Edytowane 4 Stycznia 2018 przez Pod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 04.01.2018 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 W najgorszym przypadku nagrzeje salon i okoliczne pomieszczenia o kilka stopni na kilka godzin i to juz wystarczy żeby totalnie zaklamać rzeczywisty koszt ogrzewania pompą Nie, ponieważ kominek grzeje głównie powietrze. I rozpalenie kominka, jak już ustaliliśmy dla "klimatu", 10x w roku nie zakłamie znacznie tych danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.01.2018 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 W najgorszym przypadku nagrzeje salon i okoliczne pomieszczenia o kilka stopni na kilka godzin i to juz wystarczy żeby totalnie zaklamać rzeczywisty koszt ogrzewania pompą. I jak ktoś grzeje w drugiej taryfie, może być przyczyną wyższych rachunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 04.01.2018 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Nie, ponieważ kominek grzeje głównie powietrze. I rozpalenie kominka, jak już ustaliliśmy dla "klimatu", 10x w roku nie zakłamie znacznie tych danych. A ogrzane kominkiem powietrze,nie rozgrzeje okolicznych ścian,mebli itd? Nie ma znaczenia,10x w roku,dla klimatu itd.Wytworzona moc cieplna przez kominek jest w całorocznym bilansie zużycia nie brana pod uwagę,a powinna być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 04.01.2018 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 nie wiem co wy macie do zwykłych kominków. Taki kominek ogrzeje salon trochę korytarz no i klatkę schodową. Masz łączne zapotrzebowanie 7kW.Masz pompę 11kW i kominek 7kW.Razem 18kW. Moc Twojego kominka czyli 7kW,to łączne zapotrzebowanie dla całego domu.Jest tu jakiś sens? Palenie w kominku 7kW "dla klimatu" czyli z małą mocą,to większe zanieczyszczenie powietrza niż palenie w tym samym kominku pełną parą (mocą).Rozumiesz to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.01.2018 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 (edytowane) Wystarczy jak każdy palący w kominku poda ile zuźył drewna. Pamiętać należy że 1m3 drewna to około 1500 kWh. A jeden kg to 2-4 kWh w zależności od wilgotności Edytowane 4 Stycznia 2018 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 04.01.2018 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 A ogrzane kominkiem powietrze,nie rozgrzeje okolicznych ścian,mebli itd? Nie ma znaczenia,10x w roku,dla klimatu itd.Wytworzona moc cieplna przez kominek jest w całorocznym bilansie zużycia nie brana pod uwagę,a powinna być. Robisz widły z igły. Te 10-krotne rozpalenie w kominku (o ile w ogóle będzie tyle, bo z każdym rokiem ilość rozpaleń w domu z głównym bezobsługowym źródłem ciepła się zmniejsza -- o czym jest nawet specjalny wątek na forum) tych 3kg drewna na 2h dla klimatu to jakieś 150 w porywach 200kWh i to bez uwzględnienia sprawności kominka. 25 zł dla PC. Mocniej mróz pociśnie albo mniej podmucha i się to zaciera. Niemniej jednak można to spokojnie uwzględnić w OZC, tylko że błąd obliczeniowy wynosi więcej niż ta wartość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.01.2018 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Wystarczy jak każdy palący w kominku poda ile zuźył drewna. Pamiętać należy że 1m3 drewna to około 1500 kWh. A jeden kg to 2-4 kWh w zależności od wilgotności Kominek to nie tylko zyski ciepła ale i straty. Wtedy w sezonie grzewczym pompa musi je nadrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 04.01.2018 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 (edytowane) Robisz widły z igły. Te 10-krotne rozpalenie w kominku. Gdzieś powyżej jest wpis użytkownika który rozpalał "dla klimatu" i spalił 0,5m3 buka.Więc dla jednego "dla klimatu" jest spalenie 1m3 w miesiąc,a dla innego w rok.Po co mi te informacje w wątku o zużyciu z energii z PC?Po co takie info komukolwiek kto chce kupić PC lub porównać zużycie? Edytowane 4 Stycznia 2018 przez TwojPan add Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 04.01.2018 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Kominek to nie tylko zyski ciepła ale i straty. Wtedy w sezonie grzewczym pompa musi je nadrobić. Tym bardziej. Więc chyba się zgodzisz,że takie "domy z kominkami" komplikują jednak informacje o zużyciu energii przez PC i użytkownicy kominków powinni opuścić ten wątek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.01.2018 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Czy ten post był do ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts