Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy palenie w kominku ma wpływ na zużycie prądu przez Pci

Gość TwojPan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeżeli pomylę się o kilka procent, to będzie to miało jakieś decydujące w ogóle znaczenie? Przecież nikt nigdy nie obliczy OZC idealnie. No chyba, że zupełnie przypadkiem trafi. Obliczenia są zawsze z jakimś błędem, jednak zawsze są one lepsze niż żadne.

masło maślane, :p

co ten post wnosi dla tego wątku:confused:

ponieważ nie palisz (rozpalanie kilka razy do roku można pominąć) w kominku, nic sensownego w tym wątku nie jesteś w stanie napisać

no chyba, że pisanie byleby pisać, jest lepsze niż żadne:bash:

Wszedłbyś do wątku o zużyciu prądu czy innego podobnego na forum i nie kupiłbyś takiej dużej pompy bez tego OZC także nie dramatyzuj :)

wiem, że to były inne czasy, inne wątki na forum były, ciężko wtedy było o takie dane...teraz jest łatwiej...ale i tak można łatwo wpaść na minę, jak się nie jest dociekliwym....

masło maślane, :p

co ten post wnosi dla tego wątku:confused:

ponieważ nie palisz (rozpalanie kilka razy do roku można pominąć) w kominku, nic sensownego w tym wątku nie jesteś w stanie napisać

no chyba, że pisanie byleby pisać, jest lepsze niż żadne:bash:

Równie dobrze to samo pytanie można by Tobie postawić.

Po co po raz kolejny prowokujesz do sporu?

Gdzie za 300zł kupisz 5 rolek wełny?

https://www.castorama.pl/produkty/budowa/izolacja/izolacja-cieplna/izolacja-stropow-i-poddaszy/welna-mineralna-knauf-insulation-ekoroll-mpr-044-50-mm-18-m2.html

https://www.castorama.pl/produkty/budowa/izolacja/izolacja-cieplna/izolacja-stropow-i-poddaszy/welna-mineralna-knauf-insulation-ekoroll-mpr-044-150-mm-6-6-m2.html

Używałem ocieplenia rur od wentylacji i budynku gospodarczego

@Asolt

Takie pytanie jak to jest z tym mostkiem termicznym powodowanym przez kominek??Ile to tak średnio wychodzi?

Edytowane przez kulibob

Faktem jest, że przeniosłem posty do nowego tematu. Zanim to jednak uczyniłem poradziłem się bardziej ode mnie doświadczonego moderatora. Chciałem by mój wprowadzający post był pierwszym w wątku. Próbowałem i nie wyszło. Powstały dwa równorzędne tematy pod tym samym tytułem. Jeden w którym obecnie piszemy i drugi z moim wprowadzeniem. Ten drugi postanowiłem wykasować jako dubel. Redakcja jako administrator FM będzie miała wszystko jak na dłoni. Jeśli Redakcja czyta teraz ten wątek to proszę o wklejenie mojego przeze mnie usuniętego postu na pierwszym miejscu tego wątku. Edytowane przez Tomaszs131
Uzupełnienie.

Gość TwojPan
Faktem jest, że przeniosłem posty do nowego tematu. Zanim to jednak uczyniłem poradziłem się bardziej ode mnie doświadczonego moderatora. Chciałem by mój wprowadzający post był pierwszym w wątku. Próbowałem i nie wyszło. Powstały dwa równorzędne tematy pod tym samym tytułem. Jeden w którym obecnie piszemy i drugi z moim wprowadzeniem. Ten drugi postanowiłem wykasować jako dubel. Redakcja jako administrator FM będzie miała wszystko jak na dłoni. Jeśli Redakcja czyta teraz ten wątek to proszę o wklejenie mojego przeze mnie usuniętego postu na pierwszym miejscu tego wątku.

I nie mój nick,jako założyciela powinien pod tym tematem być.

Proszę też,o zwrócenie uwagi na język Myjka.Nie jestem dla niego ani trollem,ani kolegą aby miał prawo tak do mnie pisać.

Faktem jest, że przeniosłem posty do nowego tematu. Zanim to jednak uczyniłem poradziłem się bardziej ode mnie doświadczonego moderatora. Chciałem by mój wprowadzający post był pierwszym w wątku. Próbowałem i nie wyszło. Powstały dwa równorzędne tematy pod tym samym tytułem. Jeden w którym obecnie piszemy i drugi z moim wprowadzeniem. Ten drugi postanowiłem wykasować jako dubel. Redakcja jako administrator FM będzie miała wszystko jak na dłoni. Jeśli Redakcja czyta teraz ten wątek to proszę o wklejenie mojego przeze mnie usuniętego postu na pierwszym miejscu tego wątku.

A może zamiast "bawić" się w przenoszenie wątków i tworzenie następnych "śmieciowych" wątków po prostu kasować posty które nie są na temat.

Proste i skuteczne ...

Jak ktoś nie pisze na temat to musi się z tym liczyć że jego post wyląduje w śmietniku ...

Bo tak mamy mnóstwo wątków niby tematycznych które co chwilę robią się wielotematyczne a późniei są zwykłym śmietnikiem a którego ciężko coś interesującego wyłuskać ..

I tyle ..

Chetnie tez bym sie dowiedzial jak duzy to mostek cieplny taki komin , bo suma sumarum moze sie okazac ze rozpalenie w kominku 2-3 razy w miesiacu i tak nie pokrywa zapotrzebowania w pozostale dni ktore wynikaja z ucieczki ciepla przez ten mostek cieplny

Mostek cieplny to tylko hasło .

Komin może być murowany i murowany izolowany .Albo stalowy izolowany . moze mieć szyber szczelny i nieszczelny .

To wszystko może mieć wpływ na ucieczkę ciepła.

Ja mam komin murowany przechodzący przez 40 cm wełny na stropie , A na strychu obłożony wełną gr 15 cm na odcinku 1,60 m do połaci dachowej.

Straty pewno są .