Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt Ocieplenia m2 Grafit 20cm + Pelny System. Dach 40cm Grafit

doOh

Recommended Posts

Witam,

Czy mógłby ktoś podać orientacyjny koszt materiałów na ocieplenie około 450m2 elewacje i okolo 200m2 Dachy Plaskie - dwa budynki wolnostojące.

Plan jest 20cm grafit na elewacje i 2x20cm grafit na dach.

Jaki jest teraz orientacyjny koszt robocizny na śląsku i w okolicach ?

Witam,

Czy mógłby ktoś podać orientacyjny koszt materiałów na ocieplenie około 450m2 elewacje i okolo 200m2 Dachy Plaskie - dwa budynki wolnostojące.

Plan jest 20cm grafit na elewacje i 2x20cm grafit na dach.

Jaki jest teraz orientacyjny koszt robocizny na śląsku i w okolicach ?

Na elewację wydasz około 21 000 za sam styro z górnej półki ...

@Grzesiulla, zdaje sobie sprawy ze to nie są niskie koszty ale jeśli się dobrze doinwestuje i zrobi dobra termomodernizacje to będzie spokój na "kilka" dobrych lat. Planuje przejście na ogrzewanie gazowe ze śmieciucha i prawdopodobnie z zapotrzebowania 25kw w największe mrozy zejdzie do około 4.3kw :)

@autorus, Własnie dzisiaj wpadł pomysł żeby podbić to do grubości 25cm ale wtedy zaczynają się problemy z kolkami itp ... ale mógłbym lekko zamieścić okna w ociepleniu hmmmm

@Grzesiulla, zdaje sobie sprawy ze to nie są niskie koszty ale jeśli się dobrze doinwestuje i zrobi dobra termomodernizacje to będzie spokój na "kilka" dobrych lat. Planuje przejście na ogrzewanie gazowe ze śmieciucha i prawdopodobnie z zapotrzebowania 25kw w największe mrozy zejdzie do około 4.3kw :)

Ale ja pisząc nie negowałem takiego ocieplenia, podałem tylko na szybkiego koszt styro na elewacje, zresztą sam bede ocieplał 20 cm grafit na scianę z silikatu :-)

Ale ja pisząc nie negowałem takiego ocieplenia, podałem tylko na szybkiego koszt styro na elewacje, zresztą sam bede ocieplał 20 cm grafit na scianę z silikatu :-)

Jeśli będziesz sam robił polecam etixx-a.:)

Ja robiłem u siebie, też na silce i robota bajka - prosty, twardy i jasny (nie nagrzewa się mocno)

Nie wiem jak chcesz ocieplać strop styropianem ale elewacje bardzo łatwo policzyć zwlaszcza jak się codziennie liczy w pracy:-)

Styropian 20 cm 35-45 zl m2 (zalezy jaka lambda i jaki producent)

Klej do klejenia 2,5 zl

Siatka 2,75 1,1 m2

Klej do siatki 3,2 zl

Kolek z metalowym trzpieniem 5x1,3 pcv 5x0,5

Grunt 3 zl

Tynk Nanosilikon Kreisel 15-18 zl(zalezy jaki kolor)

Do tego narozniki, listwy przyokienne, startowe powiedzmy 1000 zł całość.

Więcej niż 15cm szarego 0,32 nie ma sensu, więcej Ci ucieknie oknami, mostkami przy oknach, szczytami ścian powyżej stropu, itp. Poza tym musiał byś pilnować by kleili obwodowo nie na placki. Robocizna i inne materiały tyle samo przy każdej grubości. Jedynie co powinieneś wziąć pod uwagę dobierając grubość styropianu to są wystające skrzynki rolet zewnętrznych które powinno się zakryć ok 2cm styropianu by było ładnie. Pozdrawiam.

Przy grzaniu gazem IMO nie warto pogrubiać ocieplenia. Poza tym przemyśl ten gaz bo to wcale tak tanio nie wychodzi. Wiem bo mam. Przy zapotrzebowaniu niecałe 5kW masz już duży wachlarz metod do wyboru.

@autorus, Własnie dzisiaj wpadł pomysł żeby podbić to do grubości 25cm ale wtedy zaczynają się problemy z kolkami itp ... ale mógłbym lekko zamieścić okna w ociepleniu hmmmm

Przy grzaniu gazem IMO nie warto pogrubiać ocieplenia. Poza tym przemyśl ten gaz bo to wcale tak tanio nie wychodzi. Wiem bo mam. Przy zapotrzebowaniu niecałe 5kW masz już duży wachlarz metod do wyboru.

Dokładnie optymalnie to 15cm 0,32 zwiększanie powyżej 20cm traci sens, to co ci zostanie ucieknie najsłabszym ogniwem np oknami.

Ja bym dał 15/15/30 podłoga, elewacja,dach o dobrym wsp.

Wszystko zależy od twojego portfela.

W moim przypadku według ozc zwiększenie grubości styropianu 0,31 z 15cm do 20cm zmniejsza zapotrzebowanie na ciepło o 2200 kWh/rok przy powierzchni scian 260m2.

Zwrot ocieplenia to ze tak powiem pojecie względne. Dziękuje za odpowiedzi. Jak kieszeń pozwoli to pójdzie 25cm grafitu i okna w ociepleniu. Będzie ogrzewanie gazowe podłogowe, wspomagane kominkiem na drewno i buforem ciepła. Mam do ogrzania drugi budynek o podobnym zapotrzebowaniu dlatego bardziej mnie interesuje koszt utrzymania na dłuższy czas niż inwestycja.

Jedyny minus taki ze ściana ma już 42cm i jak dołożymy 25cm + tynki itp to będzie 70cm spokojnie :) ale będzie można sobie odpocząć i położyć na parapecie :D

W planach także są rolety ale chyba bardziej obstaje przy żaluzjach zewnętrznych na dobrych prowadnicach by wiatr nie rzucał nimi ...

• 2 weeks później...
  • 1 month później...