doOh 05.01.2018 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Witam, Czy mógłby ktoś podać orientacyjny koszt materiałów na ocieplenie około 450m2 elewacje i okolo 200m2 Dachy Plaskie - dwa budynki wolnostojące. Plan jest 20cm grafit na elewacje i 2x20cm grafit na dach. Jaki jest teraz orientacyjny koszt robocizny na śląsku i w okolicach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 05.01.2018 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Witam, Czy mógłby ktoś podać orientacyjny koszt materiałów na ocieplenie około 450m2 elewacje i okolo 200m2 Dachy Plaskie - dwa budynki wolnostojące. Plan jest 20cm grafit na elewacje i 2x20cm grafit na dach. Jaki jest teraz orientacyjny koszt robocizny na śląsku i w okolicach ? Na elewację wydasz około 21 000 za sam styro z górnej półki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.01.2018 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Ja mogę tylko powiedzieć ze 20cm to słuszny wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doOh 05.01.2018 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 @Grzesiulla, zdaje sobie sprawy ze to nie są niskie koszty ale jeśli się dobrze doinwestuje i zrobi dobra termomodernizacje to będzie spokój na "kilka" dobrych lat. Planuje przejście na ogrzewanie gazowe ze śmieciucha i prawdopodobnie z zapotrzebowania 25kw w największe mrozy zejdzie do około 4.3kw @autorus, Własnie dzisiaj wpadł pomysł żeby podbić to do grubości 25cm ale wtedy zaczynają się problemy z kolkami itp ... ale mógłbym lekko zamieścić okna w ociepleniu hmmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 05.01.2018 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 @Grzesiulla, zdaje sobie sprawy ze to nie są niskie koszty ale jeśli się dobrze doinwestuje i zrobi dobra termomodernizacje to będzie spokój na "kilka" dobrych lat. Planuje przejście na ogrzewanie gazowe ze śmieciucha i prawdopodobnie z zapotrzebowania 25kw w największe mrozy zejdzie do około 4.3kw Ale ja pisząc nie negowałem takiego ocieplenia, podałem tylko na szybkiego koszt styro na elewacje, zresztą sam bede ocieplał 20 cm grafit na scianę z silikatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 05.01.2018 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Ale ja pisząc nie negowałem takiego ocieplenia, podałem tylko na szybkiego koszt styro na elewacje, zresztą sam bede ocieplał 20 cm grafit na scianę z silikatu Jeśli będziesz sam robił polecam etixx-a. Ja robiłem u siebie, też na silce i robota bajka - prosty, twardy i jasny (nie nagrzewa się mocno) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 05.01.2018 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Nie wiem jak chcesz ocieplać strop styropianem ale elewacje bardzo łatwo policzyć zwlaszcza jak się codziennie liczy w pracy:-)Styropian 20 cm 35-45 zl m2 (zalezy jaka lambda i jaki producent)Klej do klejenia 2,5 zlSiatka 2,75 1,1 m2Klej do siatki 3,2 zlKolek z metalowym trzpieniem 5x1,3 pcv 5x0,5Grunt 3 zlTynk Nanosilikon Kreisel 15-18 zl(zalezy jaki kolor)Do tego narozniki, listwy przyokienne, startowe powiedzmy 1000 zł całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meakkow 05.01.2018 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Więcej niż 15cm szarego 0,32 nie ma sensu, więcej Ci ucieknie oknami, mostkami przy oknach, szczytami ścian powyżej stropu, itp. Poza tym musiał byś pilnować by kleili obwodowo nie na placki. Robocizna i inne materiały tyle samo przy każdej grubości. Jedynie co powinieneś wziąć pod uwagę dobierając grubość styropianu to są wystające skrzynki rolet zewnętrznych które powinno się zakryć ok 2cm styropianu by było ładnie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.01.2018 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Przy grzaniu gazem IMO nie warto pogrubiać ocieplenia. Poza tym przemyśl ten gaz bo to wcale tak tanio nie wychodzi. Wiem bo mam. Przy zapotrzebowaniu niecałe 5kW masz już duży wachlarz metod do wyboru. @autorus, Własnie dzisiaj wpadł pomysł żeby podbić to do grubości 25cm ale wtedy zaczynają się problemy z kolkami itp ... ale mógłbym lekko zamieścić okna w ociepleniu hmmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 06.01.2018 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Przy grzaniu gazem IMO nie warto pogrubiać ocieplenia. Poza tym przemyśl ten gaz bo to wcale tak tanio nie wychodzi. Wiem bo mam. Przy zapotrzebowaniu niecałe 5kW masz już duży wachlarz metod do wyboru. Dokładnie optymalnie to 15cm 0,32 zwiększanie powyżej 20cm traci sens, to co ci zostanie ucieknie najsłabszym ogniwem np oknami. Ja bym dał 15/15/30 podłoga, elewacja,dach o dobrym wsp. Wszystko zależy od twojego portfela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 06.01.2018 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Dokładnie optymalnie to 15cm 0,32 zwiększanie powyżej 20cm traci sens, to co ci zostanie ucieknie najsłabszym ogniwem np oknami. Co masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalgosc 06.01.2018 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 @Grzesiulla, zdaje sobie sprawy ze to nie są niskie koszty ale jeśli się dobrze doinwestuje i zrobi dobra termomodernizacje to będzie spokój na "kilka" dobrych lat. Planuje przejście na ogrzewanie gazowe ze śmieciucha i prawdopodobnie z zapotrzebowania 25kw w największe mrozy zejdzie do około 4.3kw @autorus, Własnie dzisiaj wpadł pomysł żeby podbić to do grubości 25cm ale wtedy zaczynają się problemy z kolkami itp ... ale mógłbym lekko zamieścić okna w ociepleniu hmmmm W moim przypadku według ozc zwiększenie grubości styropianu 0,31 z 15cm do 20cm zmniejsza zapotrzebowanie na ciepło o 2200 kWh/rok przy powierzchni scian 260m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 09.01.2018 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Co masz na myśli? To że zmiana grubości styro powyżej 20cm nie jest ekonomicznie opłacalna czyt nie zwróci się albo zwróci po xx latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doOh 11.01.2018 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Zwrot ocieplenia to ze tak powiem pojecie względne. Dziękuje za odpowiedzi. Jak kieszeń pozwoli to pójdzie 25cm grafitu i okna w ociepleniu. Będzie ogrzewanie gazowe podłogowe, wspomagane kominkiem na drewno i buforem ciepła. Mam do ogrzania drugi budynek o podobnym zapotrzebowaniu dlatego bardziej mnie interesuje koszt utrzymania na dłuższy czas niż inwestycja. Jedyny minus taki ze ściana ma już 42cm i jak dołożymy 25cm + tynki itp to będzie 70cm spokojnie ale będzie można sobie odpocząć i położyć na parapecie W planach także są rolety ale chyba bardziej obstaje przy żaluzjach zewnętrznych na dobrych prowadnicach by wiatr nie rzucał nimi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 14.01.2018 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Zwrot ocieplenia to ze tak powiem pojecie względne. Dziękuje za odpowiedzi. Jak kieszeń pozwoli to pójdzie 25cm grafitu i okna w ociepleniu. . No to będą ładne wnęki normalnie jak na wawelu ściana 1m a okno 10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doOh 24.01.2018 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 No jakies 30cm ze srodka i z 25 na zewnatrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 24.01.2018 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Zwrot ocieplenia to ze tak powiem pojecie względne. Dziękuje za odpowiedzi. Jak kieszeń pozwoli to pójdzie 25cm grafitu i okna w ociepleniu... Rozumiem że na podłodze masz co najmniej 15cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doOh 20.03.2018 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Nie ma styropianu wogole bo jest pod parterem piwnica ale pojdzie albo 5-10cm styropianu pod podlogowe albo 5-10 pur/pir pod strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts